Yerel Haberler
Çankırı
Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu 23 Eylül 2024 Pazartesi - 20:03:00 Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istatistiklere göre, Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 67 bin 574 oldu. Bu taşıtların yüzde 36,9’unu otomobil, yüzde 25,0’ini traktör, yüzde 18,7’sini motosiklet, yüzde 13,8’ini kamyonet, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,0’ini minibüs, yüzde 0,8’sini otobüs, yüzde 0,5’ini ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Çankırı’da ağustos ayında 599 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 599 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 72 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 13,2 ile otomobil, yüzde 6,8 ile kamyonet, yüzde 6,5 ile traktör takip etti. Öte yandan, Çankırı’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 248 adet azaldı. Kastamonu’da ise trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 158 bin 983 oldu. Bu taşıtların yüzde 45,3’ünü otomobil, yüzde 23,1’ini traktör, yüzde 13,2’sini kamyonet, yüzde 12,2’sini motosiklet, yüzde 3,6’sını kamyon, yüzde 1,5’ini minibüs, yüzde 0,6’sını otobüs, yüzde 0,4’ünü ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Kastamonu’da Ağustos ayında 750 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 750 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 60 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 17,9 ile otomobil, yüzde 15,6 ile traktör ve yüzde 4,7 ile kamyonet takip etti. Öte yandan, Kastamonu’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 250 adet azaldı.
İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya:
14 Mart 2024 Perşembe - 13:26 İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle açıklamalarda bulunarak, “Canımızı emanet ettiğimiz sağlık çalışanları da toplumda gerekli saygıyı ve hürmeti hak eden meslek grubudur” dedi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, ’14 Mart Tıp Bayramı’ çerçevesinde açıklamalarda bulundu. İlk kutlama, 14 Mart 1919’da işgal altındaki İstanbul’da gerçekleştiğini ve tıbbiye öğrencisi Hikmet Boran’ın katıldığı savaşı belirten Dr. Sarıkaya, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanıp ve onlara devrin ünlü doktorları da destek verdiğini böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başladığını söyledi. Toplumda saygı ve hürmet görmeyi hak eden meslek olduğunu kaydeden Dr. Sarıkaya, “En değerlimiz olan sağlığımızı canımızı emanet ettiğimiz sağlık çalışanları da toplumda gerekli saygıyı ve hürmeti hak eden meslek grubudur” dedi. Sağlık ordusunun bir neferi olmaktan her zaman gurur duyduğunu söyleyen Dr. Sarıkaya, “14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır. İlk kutlama, 14 Mart 1919 tarihinde işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermiştir. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır" dedi. Sağlık çalışanlarının görevlerini büyük fedakarlıkla yaptığını kaydeden Sarıkaya, "Tıp, insan yaşamına duyulan sevginin, anlayışın, merhametin, adanmışlığın ve fedakarlığın sembolü olmuş bir meslektir. Bu fedakar meslek grubu vatanımızın savunması dahil konusu insan olan tüm alanlarda ön saflarda yerini almıştır. İnsan varlıkların en değerlisi ve üretilen her hizmetin odak noktasıdır. Sağlıklı olmayan bir insan üretemez sağlık dışında üretilen bir hizmet den fayda göremez çünkü sağlık, yaşamanın, mutluluk ve huzurun vazgeçilmez bir unsurudur. En değerlimiz olan sağlığımızı, canımızı emanet ettiğimiz sağlık çalışanları da toplumda gerekli saygıyı ve hürmeti hak eden meslek grubudur. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın düsturunca bir canı kurtarmayı, bütün insanlığı kurtarmakla eşdeğer sayan anlayışın sahipleri olan gece gündüz insanlarımızın sağlığı için bu kutsal mesleği icra eden başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum. Sağlık Ordusunun bir neferi olmaktan her zaman onur ve gurur duyuyorum” diye konuştu.
Çankırı’da sıra dışı seçim çalışması: Scooter’ıyla sokak sokak gezerek oy istiyor
12 Mart 2024 Salı - 15:52 Çankırı’da sıra dışı seçim çalışması: Scooter’ıyla sokak sokak gezerek oy istiyor Çankırı’da bağımsız belediye başkan adayı olan Gökhan Taşcı, scooter’ıyla sokak sokak gezip oy istiyor. Çankırı Belediyesi başkanlığı için bağımsız adayı olan endüstri mühendisi Gökhan Taşcı, propagandası için farklı bir yol seçti. Kentte gürültü kirliliğinden rahatsız olan vatandaşlar için kendi kullandığı elektrikli scooter ile seçim çalışması yapan Taşcı, elektrikli scooter ile sokak sokak gezerek seçim çalışması yapıyor. “21. yüzyılda seçim otobüsleri yerine scooterim ile seçim çalışmalarımı yürütmekteyim” Gürültü kirliliğine karşı scooter ile gezdiğini söyleyen Taşcı, “Çankırı Belediyesine bağımsız başkan adayı oldum. 21. yüzyılda seçim otobüsleri yerine scooterim ile seçim çalışmalarımı yürütmekteyim. Vatandaşlardan olumlu tepkiler alıyorum. Onlarda gürültü kirliliğinden aşırı rahatsızlar. Temiz enerji ve Çankırı’nın kanayan yarası trafik sorunu için kullanıyorum. Kentin en uzak noktasına bile scooterim ile gitmekteyim. ‘Neden lüks araçla değil de scooter ile’? diye soruyorlar. Lüks araçla da gezebilirim ama ben vatandaşın içinde scooter ile daha mutluyum. İlk projelerimden birisi de 7 yıldır yapılmayan lise kavşağının sözünü aldım gelir gelmez çalışmalara başlayacağım” dedi. “Hem havayı kirletmiyor hem de halktan birisi gibi” Başkan adayının seçim konseptini beğenen Mehmet Çaldar ise “Herkes seçim otobüsleri ile siyaset yaparken başkanın scooter ile gezmesi beni çok cezbetti. Hem havayı kirletmiyor hem de halktan birisi gibi” dedi.
Glokom riski bulunanlar yılda en az bir kere göz taraması yaptırmalı
12 Mart 2024 Salı - 15:17 Glokom riski bulunanlar yılda en az bir kere göz taraması yaptırmalı 12 Mart Dünya Glokom Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Özellikle risk grubunda olan kişilerin yılda 1 kez göz taramasını yaptırmalı” dedi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, ‘Dünya Glokom Günü’ çerçevesinde açıklamalarda bulundu. Glokomun göz içindeki sıvı basıncının görmeyi sağlayan göz sinirine zarar verebilecek düzeyde olmasıyla ortaya çıktığını belirten Dr. Sarıkaya, ailesinde glokom hastalığı olan ve kendisinde diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkları olan bireyler daha erken yaşta olmak üzere 40 yaşından sonra göz içi basınç ölçümlerinin yapılmasının uygun olacağını söyledi. Vatandaşların glokom hastalığı, tedavisi ve muhtemel riskleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmaları gerektiğini ifade eden Dr. Sarıkaya, “risk altındaki kişiler yılda en az bir kere göz muayenesinden geçmelidir” dedi. “Risk altındaki kişiler yılda en az bir kere göz muayenesinden geçmelidirler” Risk altındaki bireylerin yılda bir kez göz taraması yaptırması gerektiğini kaydeden Dr. Sarıkaya, “Tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybına neden olan Glokom, göz sinirini tutan yaygın bir göz hastalığıdır. Genel olarak göz içindeki sıvı basıncının görmeyi sağlayan göz sinirine zarar verebilecek düzeyde olmasıyla ortaya çıkar. Glokom sessiz seyirli ve ilerleyici bir hastalıktır. Hastalığın son dönemine kadar hastayı doktora götürebilecek bir belirti vermez. Bu yüzden ailesinde glokom hastalığı olan ve kendisinde diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkları olan bireyler daha erken yaşta olmak üzere 40 yaşından sonra göz içi basınç ölçümlerinin yapılması uygun bir yol olacaktır. Glokom hastaları, glokom hastalığı, tedavisi ve muhtemel riskleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmalıdırlar. Risk altındaki kişiler yılda en az bir kere göz muayenesinden geçmelidirler, çünkü gerekli tedaviyi almayan glokom hastaları tam görme kaybı ile karşı karşıya kalabilir. Glokom hastalığına dikkat çekmek için her yıl 12 Mart Dünya Glokom Günü olarak kutlanmaktadır. Özellikle risk grubunda olan kişilerin yılda 1 kez göz taramasını yaptırması tavsiyesi eder tüm halkımıza sağlıklı günler dilerim” diye konuştu.
Turistik Kara Elmas Ekspresi Çankırı’da
08 Mart 2024 Cuma - 16:23 Turistik Kara Elmas Ekspresi Çankırı’da Turistik Kara Elmas Ekspresi, tanıtım seferinin ikinci durağı olan Çankırı’ya ulaştı. Tren yolculuğu yapan vatandaşlar, yer altı tuz şehrini gezdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca turizmi geliştirmek amacıyla 12 Nisan tarihinde seferleri başlatılacak olan Kara Elmas Ekspresi, Batı Karadeniz turistik tren turu tanıtım seferine çıktı. Ankara’dan yola çıkan Kara Elmas Ekspresi, ikinci durağı olan Çankırı’ya ulaştı. Treni Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar ve çok sayıda vatandaş karşıladı. Tanıtım seferine katılan vatandaşlar, yerin 150 metre altında bulunan yer altı tuz şehrini gezdi. Mağara ziyaretinin ardından tanıtım treninde tekrardan yerini alan vatandaşlar, Çerkeş ilçesine gitmek üzere yola çıktı. Kara Elmas Ekspresi, sırasıyla Kalecik, Çerkeş, Karabük istasyonlarına uğrayarak Zonguldak’a ulaşacak. Dönüş yolunda ise Yenice ve Eskipazar’da duracak olan Kara Elmas Ekspresi’nin son durağı Ankara olacak. “Toplumumuzdan ciddi talep göreceğini düşündüğümüz seferleri bugün başlattık” Çankırı durağında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, “Uzun zamandan beri bölge milletvekillerimiz, bölgedeki turizm sektörünün temsilcileri, yerel yönetimler, valiliklerle çalıştığımız Karaelmas Turistik Ekspres turunun çalışmalarının nihayet sonuna geldik. Toplumumuzdan ciddi talep göreceğini düşündüğümüz seferleri bugün başlattık. İnşallah Ramazan Bayramı’ndan sonra da ilk seferleri başlatacağız. Ankara’dan çıkacak olan trenimiz bölgedeki duraklarına uğrayarak Kalecik, Çankırı, Çerkeş, Safranbolu, Yenice istasyonlarında ve oralarda gerekli doğal, kültürel, gastronomi zenginlikleriyle buluşarak insanlarımız hoşça vakit geçirecek. Zonguldak’a kadar gelip, oradan da aynı güzergah üzerinden dönerek hafta sonunda Ankaralılar için güzel bir turizm ürünü sunacağız inşallah. Bugün medya mensuplarımız, turizm sektörümüzün temsilcileri, STK temsilcilerimiz ve uzmanlarla beraber tanıtım turunu gerçekleştirmekteyiz. Bu çerçevede Çankırı’da durduk. Arkadaşlarımız tuz mağarasını gezdiler, oradaki zenginlikleri gördüler. Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki bu potansiyel turizm zenginliğini inşallah ülkemizin, insanımızın, Ankara’mızın hizmetine sunacağız. Hayırlı olsun” diye konuştu. Yer altı tuz mağarasını gezen Nevin Aydın ise, “İlk defa geldim. Çok güzel, beğendim” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan muhalefet partilerine ’6’lı masa’ eleştirisi:
07 Mart 2024 Perşembe - 17:21 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan muhalefet partilerine ’6’lı masa’ eleştirisi: Çankırı’da konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bunlar 28 Mayıs öncesi de vadediyordu. Önce 3’lü masaydı, sonra 5 oldu, sonra 6 oldu, en son 7’de bırakmıştık. Bugün hiçbiri yok. Neden yoklar, çünkü menfaat ortadan kalktığında tespih tanesi gibi dağıldılar” dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde AK Parti’nin seçim ofisini ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. Ziyarette AK Parti Grup Başkanvekili ve Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, partililer hazır bulundu. Ziyaret sırasında vatandaşlara seslenen Yumaklı, Çankırı’ya yapılacak yatırımlarla ilgili konuştu. "Tesbih tanesi gibi dağıldılar" Vatandaşların beklediği projelerin AK Parti tarafından hayata geçirildiğini ifade eden Bakan Yumaklı, “Bizler köylerimizde, beldelerimizde ilçelerimizde illerimizde hükümetimizle hep birlikte olarak güçlü bir şekilde Türkiye Yüzyılını inşa edeceğiz. Elbette ki AK Parti’nin lideri sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yapar. Bugüne kadar ne söylemişse yapmıştır. Bizlerde onların bakanı olarak ne söylersek yaparız. Özellikle tarım ve hayvancılıkta hakikaten üretim anlamında önemli şehirlerimizden birisi olması sebebiyle birçok proje üretiyoruz üretmeye de devam edeceğiz. Tohum dağıtımı, IPARD projeleri gibi. Bunların hepsinin detayını burada vermeyeceğim yalnız şunu söylemek istiyorum bilinmesi çok önemli. Sizlere herkes bir şeyler vadediyor. Bunlar, 28 Mayıs öncesi de vadediyorlardı. Önce 3 masaydı sonra 4 oldu, sonra 5 oldu, 6 oldu en son 7 de bırakmıştık herhalde. Bugün hiçbirisi yok neden yok? Çünkü menfaat ortadan kalktığında teşbih tanesi gibi dağıldılar. Bizim vatandaşımızın, milletimizin asla tasvip etmeyeceği konularla demlenenler kaldı onları da siz biliyorsunuz zaten, gereğini yaparsınız” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı:
07 Mart 2024 Perşembe - 16:02 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Çankırı’da inşa edilen ve 3 yılın sulama ihtiyacını karşılayacak olan Kızlaryolu Barajı’nda incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bu ve benzeri 2024 yılında yapacağımız sulama projeleri ile ilgili yatırımlarımızın toplam adedi 520. Bunları 2024 yılı içinde devreye almış olacağız. Aynı zamanda 211 adet de taşkın koruma tesisi devreye almış olacağız" dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbnrahim Yumaklı, Çankırı’da inşa edilen ve çalışmalarında sona yaklaşılan Kızlaryolu Barajı’nda, Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ve yetkililerle birlikte incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, inşa edilen barajın Çankırı, Kastamonu ve Çorum’da ciddi ölçüde sulama ihtiyacını karşılayacağını söyledi. "Son 22 yılda yaklaşık 10 binin üzerinde yapılan su ve sulama yatırımlarının toplam tutarı 2.4 trilyon lira" Yapılan su sulama yatırımları ile ilgili bilgi veren Bakan Yumaklı, “Son 22 yılda suya yön veren projeler yaptık. Bunlar için en önemli unsur olarak söyleyebileceğimiz ekonomimiz için çok önemli olan, hem tarımda hem sanayide hem de enerjide kullanılmak üzere bu projeler gerçekleştirilmiş oldu. Bütün bunlardan sonra artık kendi mühendislerimiz, pırıl pırıl gençlerimiz dünya çapında projelere imza atar oldular. Bunlardan bir tanesi Yusufeli Barajı projesi, diğeri Türkiye’den Kıbrıs’a gönderilen su ile ilgili yapılar ve diğerleri. Son 22 yılda yaklaşık 10 binin üzerinde yapılan su ve sulama yatırımlarının toplam tutarı 2.4 trilyon lira. Bu da devletimizin, hükümetimizin, Sayın Cumhurbaşkanlığımız liderliğinde ülkenin gelişimi için bu tarz yatırımlara ne kadar önem verdiğinin en büyük göstergelerinden bir tanesi” dedi. "2024 yılında yapacağımız sulama projeleri ile ilgili yatırımlarımızın toplam adedi 520" 2024 yılında 520 sulama projesinin hizmete alınacağını belirten Yumaklı, “Hali hazırda içinde bulunduğumuz bu tesis, 2017 yılında ihaleye çıkıldı ve ilk harcı 17 Aralık 2017 tarihinde konulmuş oldu. Hem sulama hem de enerji için kullanılacak olan bu barajın gerektiğinde içme suyu için de kullanılması mümkün. Bu ve benzeri 2024 yılında yapacağımız sulama projeleri ile ilgili yatırımlarımızın toplam adedi 520. Bunları 2024 yılı içinde devreye almış olacağız. Aynı zamanda 211 adet de taşkın koruma tesisi devreye almış olacağız. Kızlaryolu Barajı ile alakalı yaklaşık bütçesi, sulama tesisleri ile beraber şu anki rakamlarla yaklaşık 9 milyar olacak. Gövde 1.2 milyar lira. Bu baraj 3 ilimizi ilgilendirecek. Çorum, Kastamonu ve Çankırı’yı ilgilendirecek. Bu 3 ilimizde de çok ciddi alanları sulamış olacak. Sulamaya açılmış alanlar itibariyle, suya hasret bölümleri suyla kavuşturmuş olacak. 3 ilimize ve ilçelerimize hayırlı olsun dileklerinde bulunuyorum. Bizim mühendislerimizin, pırıl pırıl gençlerimizin bu ve buna benzeri, dünya çapında projelere atmasından sorumlu bakan olarak gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum” diye konuştu. Sağlığına kavuşan kızıl şahini doğaya saldı Bakan Yumaklı, açıklamaların ardından, yaralı halde bulunan ve tedavisi ile sağlığına kavuşan, nesli tehlike altında bulunan kızıl şahini elleri ile doğaya saldı.