Yerel Haberler
Çankırı
21 Kasım 2024 Perşembe - 13:53 İl Sağlık Müdürü Sarıkaya’dan önemli antimikrobiyal uyarısı Antimikrobiyal direnç ile ilgili önemli bilgiler veren Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, antimikrobiyal direncin tüm dünyanın karşı karşıya olduğu bir sağlık tehdidi olduğunu söyledi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, ‘Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası’ çerçevesinde açıklamalarda bulundu. Antimikrobiyal direncin tüm dünyanın karşı karşıya olduğu bir sağlık tehdidi olduğunu söyleyen Dr. Sarıkaya, antibiyotiklerin insanlarda ve hayvanlarda enfeksiyonlarla mücadele etmek için kullanılan bir tür antimikrobiyal ürünü olduğunu kaydetti. İhtiyaç olmadığı halde a antibiyotik almamak gerektiğini belirten Dr. Sarıkaya, antibiyotiklerin her hastalığı geçirmeyeceğini vurguladı. “Antibiyotikler, insanlarda ve hayvanlarda enfeksiyonlarla mücadele etmek için kullanılan bir tür antimikrobiyal üründür. Antimikrobiyal direnç tüm dünyanın karşı karşıya olduğu bir sağlık tehdididir. Bakterilerin antibiyotikleri etkisiz hale getirecek şekilde değişmesidir. Mikroplar belirli bir ilaçla sık sık karşılaştıklarında ne beklemeleri gerektiğini bilirler ve etkilerinden kaçınmanın yollarını geliştirebilirler. Onları yok etmede veya çoğalmalarını engellemede etkili olan ilaçlardan koruyan mutasyonlar geliştirebilirler. Buna ise ‘direnç’ denir. Antimikrobiyal direncin mikroplar tarafından geliştirildiğini unutmamak önemlidir. Vücudunuz ilaçlara dirençli değildir. Antibiyotik direnci oluşmaması için tüm ilaçları reçete edildiği şekilde kullanmak, kendinizi daha iyi hissetseniz bile, reçeteli antibiyotiklerin tamamını kullanmak, ihtiyacınız yoksa antibiyotik almamak gerekir. Soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu enfeksiyonları genellikle virüslerden kaynaklanır. Antibiyotikler bunların geçmesine yardımcı olmaz. Antibiyotik de değil sağlığımız da ısrarcı olalım” dedi.
Çankırı’da Ekim ayında 385 konut satıldı
14 Kasım 2024 Perşembe - 16:31 Çankırı’da Ekim ayında 385 konut satıldı Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Çankırı’da Ekim ayında 385 konut satıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılı Ekim ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. TÜİK Başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre, Ekim ayında Çankırı genelinde konut satışları 385 adet oldu. Konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre 187 adet arttı. Ekim ayında Çankırı genelinde ipotekli konut satışları 36 adet olarak açıklandı. İpotekli konut satışlarının geçen yılın aynı ayına göre 32 adet arttı. İpotekli satılan konutların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 9,4 olarak gerçekleşti. İpotekli satılan konutların 10 tanesi ilk defa satılan konutlardanoluşurken diğer 26 tanesi ise ikinci el satış oldu. Diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre 155 adet artarak 349 adet oldu. Ekim ayında diğer satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 90,6 oldu. Ekim ayında Çankırı genelinde ilk el satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 69 adet artarak 140 adet oldu. İlk kez satılan konutların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 36,4 oldu. Çankırı genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre 118 adet artarak 245 adet oldu. Çankırı’daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı yüzde 63,6 oldu.
KOAH ve astım hastalarına özel doğa yürüyüşü
13 Kasım 2024 Çarşamba - 16:07 KOAH ve astım hastalarına özel doğa yürüyüşü Türkiye’nin dört bir yanından Çankırı’ya gelen KOAH ve astım hastaları, Eldivan Bülbülpınarı Ekoturizm Rotasında doğa yürüyüşü yaparak rahat bir nefes aldı. Çankırı’da, Çankırı Valiliği ile çeşitli kurumların işbirliği ile gerçekleştirilen ’Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’, KOAH ve astım hastalarına umut olmaya devam ediyor. Proje çerçevesinde doğayla buluşan KOAH ve astım hastaları, "Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes" mottosuyla Eldivan Bülbülpınarı Ekoturizm Rotasında doğa yürüyüşü yaparak rahat bir nefes aldı. Yürüyüşü tamamlayan hastalar, kendilerine temiz havanın iyi geldiğini ve iyileşme süreçlerinde büyük önem taşıdığını belirtti. Tedavi görmek için Konya’dan Çankırı’ya gelen Yücel Yavuz, “Çankırı’daki bu projeye astım hastası olduğum için geldim. Projenin faydasını da gördüm. Mağaranın kesinlikle faydası var. Herkesin buraya gelmesini tavsiye ederim. Temiz havada yürüdük, bizi rahatlattı. Hastalığımda yüzde 70 oranında iyileşme olduğunu düşünüyorum. Rahat nefes alabiliyorum” dedi. Tedaviden sonra daha rahat yürüyebildiğini belirten Sevda Uysal, “Bu projeyi haberlerde gördüm. Araştırıp geldim. Çok memnunum iyi ki de gelmişim. Doğayla buluşunca nefesim daha çok açıldı. Daha rahat yürüdüm. Buraya geldiğimden bu yana hiç ilaç kullanmadım. Gayet güzel yokuş yürüyorum. Herkese tavsiye ederim” şeklinde konuştu. Çocuklarını tedavi ettirmek için Gaziantep’ten Çankırı’ya gelen Veysel Kartal ise, “Çocuklarım astım hastası olduğu için onları tuz mağarasına getirdim. Buranın havası çok güzel. Gaziantep’ten geldik. Umarım şifa buluruz” diye konuştu.
Bilinçli tarım meyvesini verdi: Çeltik hasadında rekor verim
12 Kasım 2024 Salı - 12:45 Bilinçli tarım meyvesini verdi: Çeltik hasadında rekor verim Çankırı’da çeltik üretimi için uygun olmayan mevsim şartlarına rağmen, 42 bin dönüm arazide yapılan bilinçli tarım sayesinde rekor verim elde edildi. Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, kazançlı bir tarımsal üretim için bilinçli üretim sürecinin önemine vurgu yaptı. Uygun tohum, toprak hazırlığı ve gübreleme birleşiminin sağlanmadığı durumlarda üretimde başarısızlık yaşanacağını belirten Dr. Düzgün, mevsim şartlarının çeltik ekimine uygun olmamasına rağmen bilinçli tarımla 42 bin dönümden yüksek verim elde edildiğini ifade etti. "Çiftçilerin kazançlı bir üretim yapmaları, bilinçli üretimden geçiyor" İklim değişikliklerine karşı hazırlıklı olmanın önemine dikkat çeken Dr. Düzgün, "Tarım olmadan olmaz. Tarımsal ve hayvansal üretimin bittiği dönemde insanlık yok olmuş sayılır. Biz, hem şehrimizin hem de ülkemizin insanını doyuracak, aynı zamanda dünyaya ihracat yapacak bir ülke olarak tarımsal, bitkisel ve hayvansal üretimimizi artırmak ve geliştirmek zorundayız. Çiftçilerin kazançlı bir üretim yapmaları, bilinçli üretimden geçiyor. Dünyada, topraksız tarımın öne çıktığı bu dönemde, topraklarımızı kaliteli işleyerek, ıslah ederek ve uygun tohumu uygun toprak hazırlığıyla, uygun gübrelemeyle birleştirmezsek tüm dünyada gelişen yeni iklim değişikliğine hazırlık yapmamış oluruz. Bu durumda da üretimde başarısız oluruz" dedi. "Ortalama 600 ila 800 kilo arasında dönüme verim almaktayız" Mevsimlerin çeltik üretimine elverişli olmamasına rağmen bilinçli üretimle 42 bin dönümden başarılı sonuçlar alındığını belirten Dr. Düzgün, "Yeni destekleme modeli hakkında çiftçilerimizi önceden bilgilendirip üretime yönlendirmeye çalışıyoruz. Bakanlığımızın verdiği fiyatlardan çiftçilerimiz son derece memnun. Üretimde arzu edilen seviyeye ulaşınca çeltik açısından iyi bir dönem geçirdik. Ruhsatlı olarak ekilen yaklaşık 42 bin dönümlük bir alan var. Bu alanın 7 bin dönümü Merkez ilçesi, 35 bin dönümü Kızılırmak ilçesi ve 2 bin dönümü Ilgaz ilçesinde bulunmakta. Ortalama 600 ila 800 kilo arasında dönüme verim almaktayız. Genel olarak hem Merkez ilçemizde hem de diğer ilçelerimizde vatandaşlarımızın memnun olduğu ve kazançlı bir üretim dönemi geçiriyoruz" diye konuştu. "Daha güzel neticeler almayı umut ediyoruz" Dr. Düzgün, gelecek yıllarda damla sulamalı çeltik yetiştiriciliği gibi projeler geliştireceklerini de belirterek, "İnşallah, önümüzdeki yıllarda çeşitli projeler yapacağız. Damla sulamalı çeltik yetiştiriciliği konusunda çalışmalarımız olacak. Amacımız, üreticilerimizin bilinçli olarak daha fazla kazanacağı, birim alandan daha çok gelir elde edeceği, kazançlı, sağlıklı ve güvenilir gıda üretecek bir sistem oluşturmak. Bu anlamda, tüm Tarım ve Orman İlçe Müdürlüklerimizle sahadayız, gayret gösteriyoruz. İnşallah daha güzel neticeler almayı umut ediyoruz. Bu anlamda da çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.