Yerel Haberler
Çankırı
21 Kasım 2024 Perşembe - 13:53 İl Sağlık Müdürü Sarıkaya’dan önemli antimikrobiyal uyarısı Antimikrobiyal direnç ile ilgili önemli bilgiler veren Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, antimikrobiyal direncin tüm dünyanın karşı karşıya olduğu bir sağlık tehdidi olduğunu söyledi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, ‘Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası’ çerçevesinde açıklamalarda bulundu. Antimikrobiyal direncin tüm dünyanın karşı karşıya olduğu bir sağlık tehdidi olduğunu söyleyen Dr. Sarıkaya, antibiyotiklerin insanlarda ve hayvanlarda enfeksiyonlarla mücadele etmek için kullanılan bir tür antimikrobiyal ürünü olduğunu kaydetti. İhtiyaç olmadığı halde a antibiyotik almamak gerektiğini belirten Dr. Sarıkaya, antibiyotiklerin her hastalığı geçirmeyeceğini vurguladı. “Antibiyotikler, insanlarda ve hayvanlarda enfeksiyonlarla mücadele etmek için kullanılan bir tür antimikrobiyal üründür. Antimikrobiyal direnç tüm dünyanın karşı karşıya olduğu bir sağlık tehdididir. Bakterilerin antibiyotikleri etkisiz hale getirecek şekilde değişmesidir. Mikroplar belirli bir ilaçla sık sık karşılaştıklarında ne beklemeleri gerektiğini bilirler ve etkilerinden kaçınmanın yollarını geliştirebilirler. Onları yok etmede veya çoğalmalarını engellemede etkili olan ilaçlardan koruyan mutasyonlar geliştirebilirler. Buna ise ‘direnç’ denir. Antimikrobiyal direncin mikroplar tarafından geliştirildiğini unutmamak önemlidir. Vücudunuz ilaçlara dirençli değildir. Antibiyotik direnci oluşmaması için tüm ilaçları reçete edildiği şekilde kullanmak, kendinizi daha iyi hissetseniz bile, reçeteli antibiyotiklerin tamamını kullanmak, ihtiyacınız yoksa antibiyotik almamak gerekir. Soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu enfeksiyonları genellikle virüslerden kaynaklanır. Antibiyotikler bunların geçmesine yardımcı olmaz. Antibiyotik de değil sağlığımız da ısrarcı olalım” dedi.
14 kişinin yaralandığı kaza sebebiyle kapanan D100 yeniden trafiğe açıldı
08 Kasım 2024 Cuma - 16:06 14 kişinin yaralandığı kaza sebebiyle kapanan D100 yeniden trafiğe açıldı Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde 14 kişinin yaralandığı zincirleme trafik kazası sebebiyle kapanan D100 karayolunun Samsun istikameti, araçların kaldırılmasının ardından yeniden trafiğe açıldı. Kaza, öğlen saatlerinde D100 karakolu Göynükçukuru köyü mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Samsun istikametinde seyir halinde olan ve sürücüleri öğrenilemeyen 18 LE 111 plakalı Otokar marka midibüs, 34 MBP 477 plakalı, Murat Lojistik firmasına ait kamyon ve 34 HZ 2272 plakalı Volkswagen marka hafif ticari araç çarpıştı. Kazada araçlarda bulunan E.Ö., H.K., S.Y., F.T., İ.T., C.A., B.T., G.Y., A.Y., M.K., C.K., Z.K., F.A. ve E.K. yaralandı. Yaralılar olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan yaralılar, çevredeki hastanelere kaldırıldı. Kaza sebebiyle trafiğe kapanan D100 karayolunun Ankara istikametinde uzun araç kuyruğu oluştu. Samsun istikametindeki trafik akışı karşı istikametten kontrollü olarak sağlandı. Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından araçların kaldırılması ile Samsun istikameti yeniden trafiğe açıldı. Öte yandan tedavi altına alınan yaralılardan birinin hayati tehlikesinin olduğu öğrenilirken, kazada yaralanan vatandaşların araçlardan çıkartılma anı ise cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde vatandaşların büyük panik yaşadığı görülüyor.
Aşısı olmayan riskli hayvana sahip çiftçilere uyarı: "Destek alamayacaklar"
06 Kasım 2024 Çarşamba - 11:59 Aşısı olmayan riskli hayvana sahip çiftçilere uyarı: "Destek alamayacaklar" Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, aşısız hayvanların hem hastalık riski taşıdığını hem de çiftçilerin Bakanlık tarafından sağlanan desteklerden faydalanamayacağını belirtti Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda aşının hayati önem taşıdığını belirtti. Aşı yapılmayan hayvanların ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğini vurgulayan Dr. Düzgün, hastalık risklerini en aza indirmek için hayvanların hastalanmadan önce aşılatılması gerektiğinin söyledi. Dr. Düzgün, "Aşılanmış hayvanlar, hastalığı minimum etkilerle atlatır" diyerek aşının önemine dikkat çekti. Aşı ve kimliklendirme işlemi yapılmayan hayvanlar için cezai işlemlerin uygulanacağını hatırlatan Dr. Düzgün, bu durumda Tarım ve Orman Bakanlığı desteklerinden de yararlanılamayacağını ve çiftçinin de ekonomik zarar yaşayabileceğini aktardı. "Aşısız hayvanlar çiftçiyi zarara uğratabilir" Dr. Düzgün, "Bilinçli üretimin hayvancılıkta en büyük kazançlarından birisi de, hayvan hastalanmadan öncesinde kontrol edilerek önlemi alınmasıdır. Çiftçilerimizin ahırlarına giderek şap ve çeşitli aşılar yapıyoruz. Üreticilerimize destek şartlarımızdan birisi de küçükbaş ve büyükbaş hayvanlara aşı yapılması ön şartı. Hayvanlara aşı yapılmadığında cezai işlem ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteklerinden faydalanamayacak ve en önemlisi de hayvanı hasta olduğunda mağdur olacak. Allah’a şükür şap hastalığı başta olmak üzere ilimiz genelinde bulaşıcı hastalıklarda ciddi bir gelişme kaydettik. İlimizde uzun süredir şap hastalığı görülmedi. Bu durum, yetiştiricilerimizin duyarlı olması ve sağlık personelimizin gayretidir" diye konuştu. "Aşısı yapılmayan hayvanlarda ciddi kayıp yaşanabiliyor" Dr. Düzgün, "Aşısı yapılmamış hayvanlarda ciddi hastalık ve kayıp yaşanabiliyor. Aşısı yapılan hayvanlar ise minimum derecede hastalanıp durumu atlatmış oluyor. Çiftçiyi de zarara uğratmıyor. Biz, tüm köylerimize giderek gereken işlemleri yapıyoruz. Bizim çabamız, vatandaşımızın birim hayvandan maksimum geliri elde etmesi. Girdiğimiz ahırda yetiştiricilerimize tavsiyeler ve hayvanların bulunduğu ortamdaki ve hayvanların problemlerini aktarıyoruz" dedi.
Çankırı’da Eylül ayında ihracat 35 milyon 931 bin dolar oldu
03 Kasım 2024 Pazar - 12:40 Çankırı’da Eylül ayında ihracat 35 milyon 931 bin dolar oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından verilen bilgiye göre, Çankırı’da Eylül ayında ihracat 35 milyon 931 bin dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) ‘Dış Ticaret İstatistikleri’ni açıkladı. paylaşılan verilere göre, Eylül ayında Çankırı’da yapılan ihracat 35 milyon 931 bin dolar oldu. Eylül ayında Çankırı’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 27 milyon 226 bin dolar ile “iç ve dış lastik imalatı” ürün grubu bulundu. Bu ürün grubunu 5 milyon 418 bin dolar ile “makarna, şehriye, kuskus ve benzeri unlu mamullerin imalatı” ve 787 bin dolar ile “tuz çıkarması” ürün grubu takip etti. Eylül ayında Çankırı’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 53 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti. Eylül ayında Çankırı’dan 83 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 11 milyon 69 bin dolar ile Almanya yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 6 milyon 487 dolar ile Birleşik Krallık olurken üçüncü sırada 2 milyon 465 bin dolar ile Somali bulundu. Çankırı’nın 2024 yılı Eylül ayındaki ithalatı ise 10 milyon 676 bin dolar oldu. Eylül ayında İhracatın ithalatı karşılama oranı Çankırı’da yüzde 336,6 oldu. İthalat, 57 farklı ürün grubunda gerçekleşti. İthalatta ilk üç sırada 2 milyon 894 bin dolar ile “diğer çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi” ürün grubu, 2 milyon 383 bin dolar “birincil formda plastik ve sentetik kauçuk imalatı” ve 1 milyon 714 bin dolar ile “temel kimyasal maddelerin imalatı” ürün grubu yer aldı. Eylül ayında 24 farklı ülkeden Çankırı’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 2 milyon 359 bin dolar ile kotdivuar, yer aldı. İkinci sırada 1 milyon 744 bin dolar ile Japonya, üçüncü sırada 1 milyon 382 bin dolar ile Çin takip etti.