Yerel Haberler
Çankırı
24 Kasım 2024 Pazar - 10:19 Ustalar uyardı: Kış öncesi araç bakımına dikkat Çankırı’da, havaların soğumasıyla birlikte sürücülere uyarılarda bulunan oto tamirciler, araçların yapılmayan bakımlarının can ve mal kaybına sebebiyet verebileceğine dikkat çekti. Kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğumaya başlamasıyla birlikte sürücülerin araç bakımlarını ihmal etmemeleri konusunda uyarılarda bulunan oto tamirciler, araçlardaki sıvı kontrolleri, lastik ve periyodik bakımlarının önemine dikkat çekti. Çankırı’da soğuk havaların hissedilmesiyle araç sahiplerine yapılması gerekenler hakkında önemli uyarılarda bulunan oto tamirciler, araçların mutlaka bakımdan geçmesi gerektiğini, aksi takdirde can ve mal kaybına sebebiyet verebileceklerini söyledi. Kış öncesi araçlarının bakımlarını yaptırmak isteyen sürücüler ise sanayinin yolunu tuttu. “Canınıza ve malınıza zarar gelmemesi için kışlık lastikler kış öncesinde mutlaka taktırılmalı” Çankırı’da uzun yıllardır araç tamir ustası olarak çalışan Şenol Şentürk, “Araçların kış öncesi bakımında antifriz dolumu önemlidir. Antifriz dolumu yapılmadığı takdirde motor blokları donar ve devir daim bozulur. Antifriz koyulduğunda, devir daimler bozulmaz ve bloklar çürümez. Kalorifer bakımları da çok önemlidir. Bakımların yapılmadığı takdirde kaloriferler sıcak üflemez. Kalorifer peteklerinin de temizlenmesi gerekir. Kesinlikle kışlık lastiklerinin olması gerekiyor. Canınıza ve malınıza zarar gelmemesi için kışlık lastikler kış öncesinde mutlaka taktırılmalı. Kışlık lastiklerin takılmadan önce rot balans ayarı yapılıp ön ve arka takı kontrolleri yapılması gerekiyor. Arızalı parçalar da varsa onlarında değişmesi lazım. Sürücüler bunları yapmadığı takdirde kazaya sebebiyet verebilir” dedi. “Fren balataları ve diskleri de kontrol ettirmekte çok fayda var” Kış aylarında araçların rutin bakımlarının düzenli yapılmasını gerektiğini belirten Mehmet Adam ise, “Başta kışlık lastiklerimizi takmamız gerekiyor. Ardından, antifriz, radyatör kaçakları, yağ ve hortumları kontrol etmemiz gerekli. Dizel araçlarda, turbo ve enjektörlerine bakılması ve rutin bir bakım yapılması gerekiyor. Fren balataları ve diskleri de kontrol ettirmekte çok fayda var. Ben kendi aracımın kış öncesi, yağını, filtrelerini, fren balatalarını ve lastiklerimi değiştirdim. Şu anda aracıma gönül rahatlığıyla binebiliyorum” diye konuştu. “Yolda herhangi bir can ve mal kaybı olmaması için bu tür bakımları her yıl yaptırmamız gerekiyor” Aracının kışlık bakımını yaptırdığını dile getiren Ozan Sicim, “Kış ayları geldi, havalar soğumaya başladı. E tabii doğal olarak araçlar ve yollar da bu durumdan etkilendi. Bende aracımın lastik, antifriz, kalorifer tamiri gibi kışlık bakımlarının hepsini yaptırdım. Yolda herhangi bir can ve mal kaybı olmaması için bu tür bakımları her yıl yaptırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Çankırı’da son 3 aydaki asayiş olaylarının yüzde 90’ı aydınlatıldı
09 Temmuz 2024 Salı - 17:53 Çankırı’da son 3 aydaki asayiş olaylarının yüzde 90’ı aydınlatıldı Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, il genelinde son 3 ayda meydana gelen asayiş olaylarının yüzde 90’ının aydınlatıldığını söyledi. Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar tarafından güvenlik ve asayiş bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Çankırı Valiliği Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, kentte son 3 ayda meydana gelen 2 bin 154 asayiş olayının yüzde 90’ının aydınlatıldığını söyledi. “Suç ve suçluyla mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz” Sokak kabadayılarına ve suçla böbürlenenlere müsaade etmeyeceklerini belirten Vali Taşolar, “2 bin 154 asayiş olayının yüzde 90’ı aydınlatıldı. Bu, Türkiye ortalamasında çok kıymetli bir oran. Asayiş olaylarına baktığımızda, taksirle yaralama, kasten yaralama suçları önceliği alıyor. Dolandırıcılık, telefonla dolandırıcılık ve sosyal medya dolandırıcılığının üzerinde durmamız gerekiyor. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığımızla vatandaşları bilinçlendirici reklamlar ortaya koymayı düşünüyoruz" dedi. Uyuşturucu ile mücadelede çok iyi noktada olduklarını ifade eden Vali Taşolar, "Bu anlamda büyük bir sıkıntı ile karşılaşmadık ama 1 hap bile olsa mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi ifade ederim. Suç ve suçluyla mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz. Sokak kabadayılarına, suçla böbürlenenlere müsaade etmeyeceğiz, ettirmeyeceğiz. Nezaketimizi koruyacağız ama vatandaşımızın huzurunu kaçıranlara da hiçbir şekilde müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.
Yaz mevsiminde sağlıklı beslenme için önemli tavsiyeler
06 Temmuz 2024 Cumartesi - 12:44 Yaz mevsiminde sağlıklı beslenme için önemli tavsiyeler Yaz mevsiminde sıcakların artması ile bilinçsiz beslenmenin sebep olabileceği hastalıklardan kaçınılması için uyarılarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, rota virüsünden korunmak için dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili bilgi verdi. Yaz mevsiminde artan sıcaklık, sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Yaz mevsiminde su tüketimi ve beslenme vücudun korunmasında büyük önem taşıyor. Yağlı kızartmalardan uzak durulması gerektiğini belirten uzmanlar, sebze tüketiminin önemine dikkat çekiyor. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya da yaz mevsiminde dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Günde en az 1,5 litre su içilmesinin gerektiğini belirten Sarıkaya, yaz mevsiminde rota virüsünden kaynaklalanan ishallerden korunmak için de hijyenin büyük önem taşıdığına dikkat çekti. “Yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı” Besinleri kızartmak yerine suda haşlamanın daha sağlıklı olacağını belirten Sarıkaya, “Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine süt, taze meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir. Günde 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketilmesi gerekir” dedi. “Sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler tercih edilmemeli" Tatılı tüketiminin azaltılması gerektiğini kaydeden Sarıkaya, “Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemeli, beyaz ekmek pirinç yerine tam buğday ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Enerjisi yüksek basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ayrıca yaz aylarında egzersiz ve spor yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dakika önce 1-1.5 bardak, egzersiz sırasında ise 10-15 dakikada bir yarım bardak su içmek gereklidir. Ayrıca ter ile kaybedilen minerallerinde yerine konulması açısında ayran da tüketilebilir. Bunun yanında vücudun ihtiyacında fazla su tüketmesi de böbreklerin zarar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına sebep olabileceği unutulmamalıdır. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir. Ayrıca, yaşamın her döneminde yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az 1,5-litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine yarım yağlı süt, ayran, doğal maden suyu ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir” diye konuştu. “Yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı” Hijyenin önemine de değinen Sarıkaya, “Besin zehirlenmeleri, halk sağlığını yakından ilgilendiren ve özellikle yaz aylarında artan hastalıklardan biridir. Genellikle hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşı, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir. Yaz aylarında özellikle rota virüslerden kaynaklanan, bebek ve çocuklarda yaygın olarak görülen ishallerin önlenmesinde el temizliği ile sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamak çok önemli olup, ishali olanlar bol sıvı tüketmeye özen göstererek en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” şeklinde konuştu.