Yerel Haberler
Çankırı
24 Kasım 2024 Pazar - 10:19 Ustalar uyardı: Kış öncesi araç bakımına dikkat Çankırı’da, havaların soğumasıyla birlikte sürücülere uyarılarda bulunan oto tamirciler, araçların yapılmayan bakımlarının can ve mal kaybına sebebiyet verebileceğine dikkat çekti. Kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğumaya başlamasıyla birlikte sürücülerin araç bakımlarını ihmal etmemeleri konusunda uyarılarda bulunan oto tamirciler, araçlardaki sıvı kontrolleri, lastik ve periyodik bakımlarının önemine dikkat çekti. Çankırı’da soğuk havaların hissedilmesiyle araç sahiplerine yapılması gerekenler hakkında önemli uyarılarda bulunan oto tamirciler, araçların mutlaka bakımdan geçmesi gerektiğini, aksi takdirde can ve mal kaybına sebebiyet verebileceklerini söyledi. Kış öncesi araçlarının bakımlarını yaptırmak isteyen sürücüler ise sanayinin yolunu tuttu. “Canınıza ve malınıza zarar gelmemesi için kışlık lastikler kış öncesinde mutlaka taktırılmalı” Çankırı’da uzun yıllardır araç tamir ustası olarak çalışan Şenol Şentürk, “Araçların kış öncesi bakımında antifriz dolumu önemlidir. Antifriz dolumu yapılmadığı takdirde motor blokları donar ve devir daim bozulur. Antifriz koyulduğunda, devir daimler bozulmaz ve bloklar çürümez. Kalorifer bakımları da çok önemlidir. Bakımların yapılmadığı takdirde kaloriferler sıcak üflemez. Kalorifer peteklerinin de temizlenmesi gerekir. Kesinlikle kışlık lastiklerinin olması gerekiyor. Canınıza ve malınıza zarar gelmemesi için kışlık lastikler kış öncesinde mutlaka taktırılmalı. Kışlık lastiklerin takılmadan önce rot balans ayarı yapılıp ön ve arka takı kontrolleri yapılması gerekiyor. Arızalı parçalar da varsa onlarında değişmesi lazım. Sürücüler bunları yapmadığı takdirde kazaya sebebiyet verebilir” dedi. “Fren balataları ve diskleri de kontrol ettirmekte çok fayda var” Kış aylarında araçların rutin bakımlarının düzenli yapılmasını gerektiğini belirten Mehmet Adam ise, “Başta kışlık lastiklerimizi takmamız gerekiyor. Ardından, antifriz, radyatör kaçakları, yağ ve hortumları kontrol etmemiz gerekli. Dizel araçlarda, turbo ve enjektörlerine bakılması ve rutin bir bakım yapılması gerekiyor. Fren balataları ve diskleri de kontrol ettirmekte çok fayda var. Ben kendi aracımın kış öncesi, yağını, filtrelerini, fren balatalarını ve lastiklerimi değiştirdim. Şu anda aracıma gönül rahatlığıyla binebiliyorum” diye konuştu. “Yolda herhangi bir can ve mal kaybı olmaması için bu tür bakımları her yıl yaptırmamız gerekiyor” Aracının kışlık bakımını yaptırdığını dile getiren Ozan Sicim, “Kış ayları geldi, havalar soğumaya başladı. E tabii doğal olarak araçlar ve yollar da bu durumdan etkilendi. Bende aracımın lastik, antifriz, kalorifer tamiri gibi kışlık bakımlarının hepsini yaptırdım. Yolda herhangi bir can ve mal kaybı olmaması için bu tür bakımları her yıl yaptırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Çankırı ve Kastamonu’da üç ayda yapı ruhsatı verilen bina sayısı 133 oldu
18 Ağustos 2024 Pazar - 11:41 Çankırı ve Kastamonu’da üç ayda yapı ruhsatı verilen bina sayısı 133 oldu Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Çankırı ve Kastamonu’da Nisan-Haziran aylarında yapı ruhsatı verilen bina sayısı 133 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK), 2024 yılı Nisan-Haziran ayları yapı izin istatistikleri açıkladı. TÜİK Başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre, Çankırı’da belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının 2024 yılının Nisan - Haziran aylarında, bina sayısı 48, daire sayısı 199, toplam yüzölçümü ise 42 bin 332 metrekare oldu. Belediyeler tarafından verilen yapı kullanma izin belgelerinin 2024 yılının Nisan - Haziran aylarında, bina sayısı 22, daire sayısı 55, toplam yüzölçümü ise 11 bin 708 metrekare oldu. Öte yandan Çankırı’da yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü 42 bin 332 metrekare iken bunun 22 bin 294 metrekaresi konut, 12 bin 245 metrekaresi konut dışı ve 7 bin 793 metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti. Kastamonu’da ise belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının 2024 yılının Nisan - Haziran aylarında, bina sayısı 85, daire sayısı 704, toplam yüzölçümü ise 96 bin 042 metrekare oldu. Belediyeler tarafından verilen yapı kullanma izin belgelerinin 2024 yılının Nisan - Haziran aylarında; bina sayısı 59, daire sayısı 325, toplam yüzölçümü ise 56 bin 976 metrekare oldu. Öte yandan Kastamonu’da yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü 96 bin 042 metrekare iken bunun 69 bin 702 metrekaresi konut, 6 bin 348 metrekaresi konut dışı ve 19 bin 992 metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.
İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “Mide gribi mevsimsel gripten farklı bir hastalıktır”
18 Ağustos 2024 Pazar - 11:41 İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “Mide gribi mevsimsel gripten farklı bir hastalıktır” Mide gribi ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Her ne kadar ‘grip’ terimi kullanılsa da mide gribi, influenza virüsünden kaynaklanan mevsimsel gripten farklı bir hastalıktır” dedi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, mide gribi ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu. Mide gribinin kontamine su, yiyecek veya enfekte kişilerle temas yoluyla bulaştığını belirten Dr. Sarıkaya, bu hastalığın mevsimsel gripten farklı olduğuna dikkat çekti. Dr. Sarıkaya, mide gribine genellikle norovirüs ve rotavirüs gibi virüslerin yol açtığını ifade ederek, hastalığın çoğu zaman kendi kendine iyileşebileceğini belirtti. Ancak özellikle dehidrasyon (vücudun aşırı su kaybetmesi) riski taşıyan bireylerde tıbbi müdahalenin gerekli olabileceğini vurguladı. Mide gribinin nedenleri ve bulaşma yolları Mide gribinin mevsimsel gripten farklı olduğunu kaydeden Dr. Sarıkaya, “Mide gribine en sık neden olan virüsler arasında norovirüs ve rotavirüs bulunur. Hastalık, kontamine su, yiyecek veya enfekte kişilerle temas yoluyla bulaşır. Enfeksiyon, mide ve bağırsaklarda inflamasyona yol açarak sindirim sistemi belirtilerine neden olur. Her ne kadar ’grip’ terimi kullanılsa da mide gribi, influenza virüsünden kaynaklanan mevsimsel gripten farklıdır” dedi. Mide gribinin önlenmesi hakkında bilgiler veren Dr. Sarıkaya, “Mide gribi çoğu zaman kendi kendine iyileşir ve birkaç gün içinde belirtiler hafifler. Ancak bazı durumlarda, özellikle dehidrasyon riski taşıyan bireylerde tıbbi müdahale gereklidir. Hijyen standartlarının yükseltilmesi, salgınların önlenmesinde önemli bir rol oynar. Eller sık sık yıkanmalı, özellikle tuvalete gitmeden önce ve sonra, yemek hazırlama ve yeme öncesinde eller temizlenmelidir. Norovirüs enfeksiyonu geçiren bir kişinin bulunduğu ortamlarda temizlik ve dezenfeksiyon titizlikle yapılmalıdır” diye konuştu.