Yerel Haberler
Çankırı
24 Kasım 2024 Pazar - 10:19 Ustalar uyardı: Kış öncesi araç bakımına dikkat Çankırı’da, havaların soğumasıyla birlikte sürücülere uyarılarda bulunan oto tamirciler, araçların yapılmayan bakımlarının can ve mal kaybına sebebiyet verebileceğine dikkat çekti. Kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğumaya başlamasıyla birlikte sürücülerin araç bakımlarını ihmal etmemeleri konusunda uyarılarda bulunan oto tamirciler, araçlardaki sıvı kontrolleri, lastik ve periyodik bakımlarının önemine dikkat çekti. Çankırı’da soğuk havaların hissedilmesiyle araç sahiplerine yapılması gerekenler hakkında önemli uyarılarda bulunan oto tamirciler, araçların mutlaka bakımdan geçmesi gerektiğini, aksi takdirde can ve mal kaybına sebebiyet verebileceklerini söyledi. Kış öncesi araçlarının bakımlarını yaptırmak isteyen sürücüler ise sanayinin yolunu tuttu. “Canınıza ve malınıza zarar gelmemesi için kışlık lastikler kış öncesinde mutlaka taktırılmalı” Çankırı’da uzun yıllardır araç tamir ustası olarak çalışan Şenol Şentürk, “Araçların kış öncesi bakımında antifriz dolumu önemlidir. Antifriz dolumu yapılmadığı takdirde motor blokları donar ve devir daim bozulur. Antifriz koyulduğunda, devir daimler bozulmaz ve bloklar çürümez. Kalorifer bakımları da çok önemlidir. Bakımların yapılmadığı takdirde kaloriferler sıcak üflemez. Kalorifer peteklerinin de temizlenmesi gerekir. Kesinlikle kışlık lastiklerinin olması gerekiyor. Canınıza ve malınıza zarar gelmemesi için kışlık lastikler kış öncesinde mutlaka taktırılmalı. Kışlık lastiklerin takılmadan önce rot balans ayarı yapılıp ön ve arka takı kontrolleri yapılması gerekiyor. Arızalı parçalar da varsa onlarında değişmesi lazım. Sürücüler bunları yapmadığı takdirde kazaya sebebiyet verebilir” dedi. “Fren balataları ve diskleri de kontrol ettirmekte çok fayda var” Kış aylarında araçların rutin bakımlarının düzenli yapılmasını gerektiğini belirten Mehmet Adam ise, “Başta kışlık lastiklerimizi takmamız gerekiyor. Ardından, antifriz, radyatör kaçakları, yağ ve hortumları kontrol etmemiz gerekli. Dizel araçlarda, turbo ve enjektörlerine bakılması ve rutin bir bakım yapılması gerekiyor. Fren balataları ve diskleri de kontrol ettirmekte çok fayda var. Ben kendi aracımın kış öncesi, yağını, filtrelerini, fren balatalarını ve lastiklerimi değiştirdim. Şu anda aracıma gönül rahatlığıyla binebiliyorum” diye konuştu. “Yolda herhangi bir can ve mal kaybı olmaması için bu tür bakımları her yıl yaptırmamız gerekiyor” Aracının kışlık bakımını yaptırdığını dile getiren Ozan Sicim, “Kış ayları geldi, havalar soğumaya başladı. E tabii doğal olarak araçlar ve yollar da bu durumdan etkilendi. Bende aracımın lastik, antifriz, kalorifer tamiri gibi kışlık bakımlarının hepsini yaptırdım. Yolda herhangi bir can ve mal kaybı olmaması için bu tür bakımları her yıl yaptırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Çerkeş’in damak çatlatan coğrafi işaretli lezzetleri tanıtıldı
16 Ağustos 2024 Cuma - 10:52 Çerkeş’in damak çatlatan coğrafi işaretli lezzetleri tanıtıldı Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde coğrafi işaretli ürün statüsünde koruma altına alınan altı yöresel lezzet, düzenlen toplantıda tanıtıldı. Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, ilçenin yöresel lezzetlerinin tanıtılması için 10 yıldır çabaladıklarını söyledi. Çankırı’nın Çerkeş ilçesine ait yöresel lezzetler, coğrafi işaret alarak tescillenmeye devam ediyor. Bu çerçevede ürünler hem korunuyor hem de gelecek nesillere tanıtılıyor. Çerkeş’e has olan ve coğrafi işaret alarak tescillenen Çerkeş lokumu, badıma bükmesi, pırasa dolması, su böreği, sırma baklavası ve Çerkeş kurabiyesi gibi eşsiz tatlar, Tarihi Işıklar Konağı’nda bulunan Çerkeş Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nde üretilip satışa sunuluyor. Kooperatif aracılığıyla üretilen bu ürünler, ilçenin kültürel mirasının yaşatılmasına katkı sağlamasının yanı sıra ilçe ekonomisine de önemli bir değer katıyor. Kadın girişimcilerin desteğiyle üretilen ve satılan bu lezzetler, ilçenin tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. İlçenin 6 coğrafi işaretli lezzeti, düzenlenen toplantıda tanıtıldı. “İlçemizin yöresel lezzetlerini her daim ülkemize tanıtmak için elimizden geldiği kadar çaba sarf ediyoruz” Yöresel lezzetlerin gelecek nesillere aktarılmasını hedeflediğini belirten Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, “Çerkeş’in mutfak kültürünü tanıtmayı 10 yıldır amaç edindik. Bunlarla ilgili her çalışmayı ilçemiz için yapıyoruz. İlçemizin yöresel lezzetlerini her daim ülkemize tanıtmak için elimizden geldiği kadar çaba sarf ediyoruz. Amacımız sadece bu lezzetleri tanıtmak değil, aynı zamanda geçmişte babaanne ve annelerimizin yaptığı yöresel lezzetleri gelecek nesillere aktarmak. 6 ürünümüzün tescilini aldık. Gelecek nesillere Çerkeş’imizin yöresel lezzetlerini aktarmış olacağımızın gururuyla yaşıyoruz” dedi. “Benim favorim pırasa sarması” Pırasa sarmasını çok beğendiğini söyleyen Çerkeş Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu da, “Benim favorim pırasa sarması. Hepsi birbirinden güzel ama ben pırasa sarmasını çok beğendim” diye konuştu. “Geçmişten günümüze uzanan o lezzetin hiç bozulmadan burada kaldığını görüyoruz” Geçmişteki lezzetlerin hiç bozulmadan günümüze geldiğini belirten Huriye Özener, “Bu ürünleri tattıktan sonra ‘çocukluğumuza geri döndük’ diyenler var. Badıma bükmesini tadanlar da yaptıkları ekmeğe benzetiyor. Geçmişten günümüze uzanan o lezzetin hiç bozulmadan burada kaldığını görüyoruz” şeklinde konuştu. “Herkese tavsiye ederim” Yöresel lezzetleri herkese tavsiye ettiğini söyleyen Sibel Demir, “Badıma bükmesini çok beğendim. Börekleri ve kurabiyesi çok güzel. Herkese tavsiye ederim” şeklinde konuştu. Bedirhan Göksu
Çankırı’da Temmuz ayında 252 konut satıldı
15 Ağustos 2024 Perşembe - 10:36 Çankırı’da Temmuz ayında 252 konut satıldı Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Çankırı’da Temmuz ayında 252 konut satıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılı Temmuz ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. TÜİK Başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre, Temmuz ayında Çankırı genelinde konut satışları 252 adet oldu. Konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,2 arttı. Temmuz ayında Çankırı, konut satış sayısı bakımından 73. il oldu. Çankırı Merkez ilçesinde Temmuz ayında 134 adet konut satıldı. Çankırı merkez ilçesinde satılan konut sayısının Çankırı genelindeki payı yüzde 53,2 oldu. Temmuz ayında Çankırı genelinde ipotekli konut satışları 24 adet oldu. İpotekli konut satışlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,4 azaldı. İpotekli satılan konutların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 9,5 olarak gerçekleşti. İpotekli satılan konutların 2 tanesi ilk defa satılan konutlardan oluşurken diğer 22 tanesinin ise ikinci el satış oldu. Diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60,6 artarak 228 adet oldu. Temmuz ayında diğer satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 90,5 oldu. Temmuz ayında Çankırı genelinde ilk el satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 187,5 artarak 92 adet oldu. İlk kez satılan konutların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 36,5 oldu. Çankırı genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,1 artarak 160 adet oldu. Çankırı’daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı yüzde 63,5 oldu.
İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “Bağışlanan her organ filizlenen bir candır”
13 Ağustos 2024 Salı - 10:48 İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “Bağışlanan her organ filizlenen bir candır” Organ bağışı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Bağışlanan her organ filizlenen bir candır” dedi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya organ bağışı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Doku ve organ nakli bekleyen hastaların sayısı günden güne artış göstermekte olduğunu belirten Dr. Sarıkaya, tüm halkı organ bağışında bulunmaları için Sağlık Müdürlüğüne bağlı merkezlere davet ederek bağışlanan her organın filizlenen bir can olduğunu söyledi. "Bağışlanan her organ filizlenen bir candır" Organ nakli gerektiren hastalıkların son yıllarda artış gösterdiğini belirten Dr. Sarıkaya, "Son yıllarda organ nakli gerektiren hastalıklar nedeniyle organ bekleyen hasta sayısı giderek artmaktadır. Bu nedenle organ nakli son yıllarda tıbbın en hızlı ilerleyen güncel dallarından bir tanesi olmuştur. Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi (TODBS) üzerinden kayıt altına alınan bağışlar, E-Devlet entegrasyonu sayesinde vatandaşlar tarafından kolaylıkla görüntülenebiliyor. Hayatın içinde insanların ne zaman neye ihtiyacı olacağı bilinemez. Belki bir gün bizim yada bir yakınımızın yaşama tutunmak için Organ Bağışına ihtiyacı bulunabilir. Buradan hareketle diğer insanların ihtiyaçlarına daha duyarlı yaklaşmak gayreti ile Organ bağışı konusunda toplum olarak hassasiyet göstermeliyiz. 18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir. Hastanelerde, sağlık müdürlüklerinde, organ nakli yapan merkezlerde, Organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek gibi kuruluşlarda organ bağışı işlemi yapılabilmektedir. Tüm halkımızı Organ bağışı bekleyen hasta ve hasta yakınlarına umut olmak için Organ bağışında bulunmak üzere İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı birimlere (Organ Bağış Bürosu, tüm Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri, Kamu ve Özel Hastaneler) davet ediyorum. Bağışlanan her organ filizlenen bir candır" diye konuştu.