GÜNDEM - 16 Ekim 2024 Çarşamba 19:16

Nilüfer’de "Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı"

A
A
A
Nilüfer’de "Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı"

Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı’nda konuşan gazeteci Cem Seymen, tarımın stratejik bir unsur olduğunu belirterek, “Türkiye’de tarımı çözmeden hiçbir şeyi çözemeyiz” dedi.


Nilüfer Belediyesi ile Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) iş birliğinde üretimi teşvik etmek, tarım alanlarının korunması ve kooperatifçiliğin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen, “Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı” sona erdi. Nilüfer Nikahevi’nde düzenlenen ve 3 gün süren çalıştayın son gününde konuşan gazeteci Cem Seymen, tarım politikaları ve tohum politikası üzerine konuşma yaptı. Tarımın kalkınma için stratejik bir unsur olduğunu belirten Seymen, “Türkiye’de tarımı çözmeden hiçbir şeyi çözemeyiz. Önce tarımı ve Anadolu’yu kalkındırmak, çiftçiyi zenginleştirmek gerekiyor. Bir ulusal şuur hareketi başlatmalıyız” şeklinde konuştu.


Tohumun önemini vurgulayan Cem Seymen, “Tohum, Türkiye’de yüzde 96 oranında yerli üretiliyor. Ama yerel değil. Terminoloji farkı var. Bize ait değil. Tohum sorununun acilen çözülmesi gerekiyor. Ziraat fakültelerine bu konuda büyük görevler düşüyor. Bunun için de toplumsal bir talebin oluşması gerekmekte. Islah çalışması yapılmalı. Tohumda tam yerelleşme gerekiyor. Ben işin tüketici tarafındayım. Hocalar bütün araştırmaları yapsınlar. Ama dediğim gibi yanlış besleniyoruz, yanlış alışveriş yapıyoruz, yanlış tüketiyoruz. Topyekün değişmemiz, çocuklarımızla bu değişime ayak uydurmamız gerekiyor” dedi.


Türkiye’de bir gecede köylerin mahalle yapıldığını belirten Cem Seymen, “16 bin köy tüzel kişilikleri ile birlikte yok edildi. Bunda köylünün de suçu var. Köylülükten utanıyoruz. Utanılacak bir şey gibi görülüyor” dedi. Yurtdışında ise çiftçilikte babadan oğula geçen bir bilgi aktarımı olduğunu ifade eden Cem Seymen, Türkiye’de bir kuşaktan sonra çiftçiliğin yapılmadığını söyledi. Türkiye’nin stratejik mesleğinin tarım olması gerekli. Tohumun, tarımın ne kadar kıymetli olduğunu anladıktan sonra yerel yönetimin destek vermediği bir yapıda bir ayak eksik olur. Yerel yönetim kılcal damardaki bilgiyi biliyor çünkü. Dolayısıyla çalıştayın düzenlenmesi ile ilgili Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’i tebrik ediyorum" diye konuştu.



"Ortak akılla yönetiyoruz"


Çalıştayın kapanış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ise kenti ortak akılla yönetme söz verdiklerini hatırlatarak, “Meslek grupları, sivil toplum kuruluşları, üniversitelerle akıllarımızı birleştireceğiz. Nilüfer için faydalı olan şeyleri yapmaya çalışacağız dedik. Bu çalıştay da bunun bir parçası. Araziler pahalı, gençler kırsalda yaşamak istemiyor. Ancak çok güzel ürünlerimizin olduğu yerlerde üretim giderek düşüyor. O zaman bu üretimi yeniden canlandırmak lazım. Bizim derdimiz bu” diye konuştu.


Başkan Şadi Özdemir, üretimin artırılmasını, satış kanallarının oluşturulmasını ve kooperatiflerin kurulmasını sağlayacaklarını anlattı.



Ortak akıl masalarından öneriler


3 gün süren çalıştayda ortak akıl masa çalışmaları ile belirlenen temalar üzerinden tartışmalar yürütülerek, öneriler geliştirildi. Çalıştayın son gününde ise çıkan çözüm önerileri dinleyicilerle paylaşıldı. Çeşitli alanlarda uzman akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve kamu çalışanlarının bulunduğu 10 ayrı masadan bir temsilci sonuç sunumlarını anlattı.


Doç. Dr. Ertan Güneş, “Sürdürülebilir gıda sistemleri” konusunda sunum yaparken, Prof. Dr. Hasan Vural, “Tarımsal üretimin planlanması ve kooperatiflerin rolü, sözleşmeli üretim” konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. İsmet Türkmen, “Sürdürülebilir hayvancılık-(Büyükbaş ve küçükbaş)”, Prof. Dr. Levent Aydın, “Sürdürülebilir hayvancılık (Arıcılık)”, Prof. Dr. Ümran Ertürk, “Sürdürülebilir bitkisel üretim”, Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy “Tarımsal alanların korunması”, Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu ise “Sürdürülebilir pazar ve ekonomik model oluşturma” konularını ele aldılar.


Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu sunumunda, “Tarımsal sigorta, iklim değişikliği ve risk yönetimi”ni anlatırken, Fikret Gizir de, “Kırsal kalkınma ve çiftçi destekleri”ni gündeme taşıdı. Prof. Dr. Selçuk Arslan ise “Tarımsal inovasyon ve dijitalleşme” konusunda açıklamalarda bulundu.


Programın sonunda katılımcılar, Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı anısına 19 Mayıs Mahallesi’nde 60 fidanı toprakla buluşturdular.



Nilüfer’de "Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Başkan Özlü MÜSİAD heyetini ağırladı Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Düzce Şube Başkanı Özgür Sağlam’ın da aralarında bulunduğu heyet ile birlikte Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’yü ziyaret etti. Genel Merkez Yöneticileri ile Düzce Şubesi yönetiminden isimlerin de katıldığı ziyarette, Başkan Özlü Düzce’nin sanayi ve ticaret alanında gelişimine katkı sağlayacak projeler hakkında bilgiler verdi. Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise, “MÜSİAD bizim gözbebeğimiz, günümüzün Ahi Evran teşkilatı. Çok önemli görevlerde bulunuyor. Yurt dışında 83 ülkeye ulaştık, 93 şubemiz var. Dünyanın her bir bölgesinde Anadolu’nun kadim kültürüne ve geleneklerine bağlı arkadaşlarımız var. Hem yurtiçinde, hem yurtdışında yapılanmasını tamamlamış, yaşadığı şehirlere değer üreten, ülkemize ve bütün insanlığa katma değer üretmek için canla başla çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. Tamamen gönüllü bir hareketiz. İnşallah sizlerin de desteği ile Düzce’mize yakışır hizmetleri arkadaşlarımız yapacaktır. Belediyemize her türlü katkıyı vermeye hazırız. Biz de burayı çok seviyoruz. Düzce’nin gelişmesi ve kalkınması için her türlü katkıyı vermeye hazırız” ifadelerini kullandı. Asmalı, 26-29 Kasım 2024 tarihlerinde TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek fuara Başkan Özlü’yü de davet etti. Heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Dr. Faruk Özlü’ de iş dünyası ile belediye arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti. Ziyaret sonunda Mahmut Asmalı tarafından Başkan Özlü’ye ‘Tüketim Ekonomisinden Kanaat Ekonomisine Geçiş-Sürdürülebilir Ekonomi Raporu’ ve ‘Yetim Hamilik Sertifikası’ takdim edildi.
Düzce Düzce Üniversitesi, ErasmusDays İspanya gününü kutladı Düzce Üniversitesi Uluslararası Ofis Koordinatörlüğü tarafından “ErasmusDays” etkinlikleri kapsamında düzenlenen İspanya Günü, öğrencilerin coşkulu katılımı ile gerçekleştirildi. İstiklal Konferans Salonu’nda etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, Uluslararası Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Sibel Bayram ile öğrenciler katıldı. Erasmus+ Programı’nın, uluslararası iş birliği projelerinin sonuçlarını ve katılımcıların bireysel deneyimlerini daha geniş kitlelere tanıtmaya amaçlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bayram, Erasmus programlarının yaşattığı deneyime dikkat çekerek Uluslararası Ofis Koordinatörlüğü’nün faaliyetleri ve başarılarından söz etti. Programda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk ise, öğrencilere eğitim öğretim hayatlarında mutlaka böyle bir tecrübe edinmeleri gerektiğini vurgulayarak, Düzce Üniversitesi’nin Erasmus Programları kapsamında her zaman öğrencilerin yanında olduğunu söyledi. Öğrencilere Erasmus Programlarından birine başvurmalarını tavsiye eden Öztürk, programın keyifli geçmeni dileyerek sözlerini sonlandırdı. Uluslararası öğrencilerin Türkiye-İspanya ilişkileri üzerine yaptıkları sunum ile başlayan program, İspanya Santiago Üniversitesi’nde gelen Carla Gonzalez Lopez ve Angel Vazquez Rendo’nun katkılarıyla zenginleşti. Düzce Üniversitesi öğrencisi Ömer Mersin’in Erasmus deneyimlerini paylaştığı video gösterimi ile devam eden etkinlikte, İspanyol öğrencilerin telaffuz yarışması ve müzik dinletisi ile keyifli anlar yaşandı. Düzce Üniversitesi Dans Topluluğu’nun sergilediği Bachata gösterisi ile sona eren etkinlik, öğrencilere unutulmaz anlar yaşattı. Öğrencilerin kültürel etkileşimde bulunması ve uluslararası deneyimlerini paylaşması için önemli bir platform sağlayan “Erasmus Days” etkinlikleri iki gün boyunca devam edecek.
Düzce Beyaz önlükleriyle hekimliğe ilk adımı attılar Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen 2024-2025 eğitim öğretim yılı 1. sınıf öğrencileri beyaz önlük töreni gerçekleştirildi. Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda ki programa; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Torun, Genel Sekreter Nihat Yıldız ile öğretim üyeleri, tıp fakültesi öğrencileri ve aileleri katıldı. Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Torun, hayal ettikleri ve çok çalışarak Tıp Fakültesi’ni kazandıkları ve Düzce Üniversitesi ailesine katıldıkları için öğrencileri tebrik ederek sözlerine başladı. Hekimlik mesleğinin disiplin, özveri ve büyük bir sorumluluk gerektirdiğine dikkat çeken Torun, öğrencilerin karşılarına çıkacak her zorluğun, hekimlik mesleğinin ne kadar değerli olduğunu hatırlatacağını ifade etti. Hastaların hayatlarını hekimlere emanet ettiğini dile getiren Serkan Torun, öğrencilerin her zaman etik değerleri ön planda tutmalarını temenni ederek sözlerini sonlandırdı. “Türkiye’nin İhtiyacı Olan Uzmanlık Alanlarını Tercih Edin” Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, Tıp Fakültesi öğrencilerinin hekimlik mesleğine ilk adımlarını attıkları için kendilerini ve ailelerini tebrik etti. Öğrencilerin önünde zorlu bir süreç olduğunu belirten Rektör Sözbir, çok çalışarak zorlukların üstesinden gelinebileceğini sözlerine ekledi. Bilimin yanında insani değerlere de önem vermenin üzerinde duran Nedim Sözbir, öğrencilerin zora talip olmalarının, Türkiye’nin ihtiyacı olan uzmanlık alanlarını tercih etmelerinin, insanlığa hizmet etmelerinin altını çizdi. Sözbir, öğrencileri en iyi şekilde hekimlik mesleğine hazırlayan Düzce Üniversitesi akademisyenlerine de şükranlarını sunarak konuşmasını noktaladı. Hekimliğe ilk adımın onuru ve mutluluğu Açılış konuşmalarının ardından Beyaz Önlük Giydirme Töreni’ne geçildi. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Torun ile öğretim üyelerinin ellerinden beyaz önlüklerini giyen Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, hekimlik mesleğine adım atmanın onurunu yaşarken, heyecan ve mutluluklarını aileleriyle paylaştı.