ÇEVRE - 15 Ekim 2024 Salı 12:55

Nilüfer, tarımda yerelden kalkınma modelini hazırlıyor

A
A
A
Nilüfer, tarımda yerelden kalkınma modelini hazırlıyor

Türkiye ekonomisine sağladığı katkı ile dikkat çeken Bursa’nın Nilüfer İlçesi’nde tarımda yerelden kalkınmayı sağlayacak yeni bir model üzerinde çalışma yapılıyor. NİLKOOP iş birliğinde başlayan ‘Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı’ ile tarım ve kooperatifçilik alanında bölgeye uygun bir tarımsal kalkınma modeli hazırlanacak.


Sağlıklı gıdaya erişimin her geçen gün zorlaştığı günümüzde Bursa’nın Nilüfer İlçesi’nde önemli bir çalıştay başladı. Üretimden satışa uzanacak yerelden kalkınma modelinin yapılacağı ‘Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı’ ile bölgeye uygun bir alt yapı oluşturulacak. Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) iş birliğinde düzenlenen ve 3 gün sürecek çalıştayda konusunda uzman isimler katkı sunacak.


Siyasilerden akademisyenlere iş insanlarından çiftçilere yoğun katılımla Nilüfer Nikahevi’nde başlayan çalıştayda konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, tarım alanlarının korunması ve kooperatifçiliğin desteklenmesinde kararlı olduklarını vurguladı. Nilüfer’in Türkiye’nin en gelişmiş 8’inci ilçesi olduğunu anımsatan Başkan Şadi Özdemir, verimli tarım alanlarına sahip olduklarını vurguladı. Burada yerel üreticilerin desteklenmesi konusunda kooperatifleşmenin önemine işaret eden Başkan Şadi Özdemir, “Kooperatifleşme modeliyle, satış güvencesi vererek, çiftçilerin üretimi doğru yapmalarını ve hatta bazı girdilerini ortak satın alma platformlarıyla daha ucuza temin etmelerini sağlayabiliriz. Arzumuz, kırsalda kooperatifler kurmak. Buna ‘hayır’ diyen bir kırsal mahalle görmedim; herkes sıcak yaklaşıyor. Ekiplerimiz bu konuda köylülerimizi desteklemeye çalışıyor. Kooperatifleşip ürünlerini bunun üzerinden pazarlamalarını, kendileri satamıyorlarsa, NİLKOOP üzerinden satın alarak onları harekete geçirmek istiyoruz. Bu potansiyel var; sadece üretmek ve ürettiğini doğru satmak gerekiyor” dedi.


NİLÜFER’İN KÖYLÜSÜ, NİLÜFER’İN EFENDİSİ OLSUN


Nilüfer’de gençleri tarıma teşvik etmek istediklerini ve sürdürülebilir bir yaşamın tarımla mümkün olacağını vurgulayan Başkan Şadi Özdemir, gençlerin köylerinde kalabilmeleri üzerine çalıştıklarını açıkladı. Tarım alanlarına yapılan kaçak yapılarla mücadelenin süreceğini de belirten Başkan Şadi Özdemir, bu konudaki kararlılığını dile getirdi. ‘Nilüfer’in köylüsü, Nilüfer’in efendisi olsun’ anlayışı ile hareket ettiklerini söyleyen Başkan Şadi Özdemir, “Torunlarımız da bu toprakların o en muhteşem lezzetteki enginarını, incirini, biberini yiyebilsin. Onun için de tarımsal alanların korunması, sağlıklı gıdaya erişim için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.


ORTALAMA ÇİFTÇİ YAŞI 56


Çalıştayın açılışına katılan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise, tarımsal hammadde üretiminde Türkiye’nin gelecekteki durumunun ortaya koyulması gerektiğini vurguladı. Yeni çalışmalar yapılmasının önemine işaret eden Günaydın, “Türkiye’de kırsal mahalleler boşalmış, ortalama çiftçi yaşı 56’ya gelmiş durumda. Kırsal mahallelerde okullar kapatılmış, sosyal donatı alanları yok. Genç insanların yaşama sevinci alabileceği herhangi bir mekan yaratmadan, gençler tarıma dönsün diyerek bu meseleyi çözebilecek miyiz? O halde konunun ekonominin yanında, iktisadi, kültürel, politik, çok farklı çeşitleri var. İçinde bulunduğumuz bu yeni başlangıç döneminde, bu çalıştaydan faydalanalım, bu çıktılar bize ışık tutsun” dedi.


BAKAN DEĞİŞTİKÇE PLAN DEĞİŞİYOR


Programda konuşan Gazeteci ve Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım ise 2024-2026 hayvancılık desteklerinin Resmi Gazete’de yayınlandığını hatırlatarak, daha sonra 2025 - 2027 bitkisel üretim desteklerinin yayınlandığını söyledi. Bütün bunların 1 ay içinde olduğunu anlatan Yıldırım, “Bu durumu bile planlayamadık. Bir ayda bu kadar karar çıkınca hem çiftçinin, hem bakanlığın kafası karıştı. Şu anda bakanlık sahada ‘Biz aslında şunu yapmak istiyoruz’ diye anlatmaya çalışıyor. Dünyada genellikle önce çiftçilerle tartışılır, ondan sonra bu süreçler açıklanır. Biz ciddi bir plansızlık ile yola başladık. Bizde bakan değiştikçe planlama değişiyor” diye konuştu.


TARIM TOPRAKLARIMIZI HIZLA KAYBEDİYORUZ


Planlamada yer seçiminin önemine de işaret eden Yıldırım, “Tarım topraklarımızı hızla kaybediyoruz. Gerçekten bu en önemli sorunlarımızdan birisi. Hangi alanlar tarım için; hangi alanlar turizm, sanayi; hangisi konut olacak bunları mutlaka önceden belirlenmesi lazım. Suyu ve iklimi ön plana almayan hiçbir planlamanın bu dönemde artık başarılı olma şansı yok. Destekleme, dış ticaret politikası planlama için çok önemli. Bir ürünün fiyatı artınca hemen ihracat yasağı konuluyor. O pazarlar kaybediliyor. Sonra o ürünü satamıyoruz diye tekrar içeriye dönüp sıkıntı yaşıyoruz” dedi.


ORTAK AKILLA MASA ÇALIŞMALARI


Konuşmaların ardından ‘Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı’ başladı. Ortak akıl masa çalışmaları ile ‘Yol Haritası’ belirlenecek ve 3 gün sürecek çalıştayın son günü ise çalışma gruplarının sonuçları sunulacak ve bildirge hazırlanacak.


(AÇ-E)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yeniköy’de trafik sorunu bitiyor Karacabey Belediyesi, yazlık tatil bölgesi Yeniköy’de özellikle yaz aylarında yaşanan trafik sorununu çözmek amacıyla ilk kazmayı vurdu. Orman Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokolün ardından çalışmalar başladı ve ekipler hazırlıklarına yöneldi. Bahar aylarında kullanıma açılması planlanan bu yeni yol, Malkara ve Kurşunlu güzergâhındaki trafik sıkışıklığını ortadan kaldıracak. Bursa Karacabey’in yazlık tatil bölgesi Yeniköy’de yaz aylarında oluşan trafik sorunu son yıllarda tatilcilerin en çok şikâyet ettiği konular arasında yer alıyordu. Karacabey Belediyesi, özellikle Malkara ve Kurşunlu’ya gitmek isteyen yazlıkçıların oluşturduğu yoğunluk nedeniyle oluşan trafik sorununu ortadan kaldırmak için ilk kazmayı vurdu. Göreve geldikten sonra turizmle ilgili öncelikli acil projelere odaklandıklarını belirten Belediye Başkanı Fatih Karabatı, diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak ortak kararlar aldıklarını vurguladı. Orman Genel Müdürlüğü ile sorunları masaya yatırıp gerekli protokolleri imzaladıklarını ifade eden Karabatı, bu gelişmeyle birlikte trafik sorununu önemli ölçüde azaltmayı hedeflediklerini de söyledi. “Projemizin ilçemize ve tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” Yeniköy’le ilgili turizm projelerinin devam edeceğini ve bölgedeki turizm hareketliliğini olumlu yönde artırmak için yeni çalışmalar yapacaklarını duyuran Başkan Karabatı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Değerli Hemşehrilerim, bugün sizlerle Yeniköy’ümüz için önemli bir adımı paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Alternatif çevre yolu projemizin çalışmalarına başlamış bulunuyoruz. Yeniköy’de yaz sezonunda özellikle hafta sonları 50 binlere ulaşan nüfus, beraberinde trafik sorununu da getiriyordu. Yaptığımız incelemeler sonrası orman yolu olarak kalmış alternatif bir güzergâhı devreye aldık. Böylece Yeniköy’den Malkara’ya gidiş aynı yoldan tek yönlü olarak kullanılırken, dönüş bu hazırladığımız alternatif yoldan olacak. Malkara’da Maliye Kampı olarak bilinen alanın arkasından bin beş yüz metrelik bir yolun altyapısı için ekiplerimiz çalışmaya başladı. 15 gün içinde bu çalışma tamamlanacak. Kış boyu yolun teknik durumu incelenirken gerekli düzeltmelerin ardından da baharda üst yapı çalışması tamamlanacak ve sezon öncesi kullanıma hazır hale gelmiş olacak. Turizm bölgemizde önemli bir sorunu bu şekilde çözüme kavuşturmuş olacağız. Yeniköy’ün kalkınması adına attığımız bu adımda emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Projemizin ilçemize ve tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Bursa Eğitim ve sanayi güçlerini birleştirdi DOSABSİAD ve Beykoz Üniversitesi sanayi-akademi iş birliği için yeni adım atarak ’İş Birliği İyi Niyet Protokolü’ imzaladı. DOSABSİAD’a özel sertifika programı müjdesini veren Prof. Dr. Küntay, “DOSABSİAD üyelerinin faydalanabileceği 10 haftalık ücretsiz sertifika programını başlatıyoruz” dedi. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) ile İstanbul Beykoz Üniversitesi arasında ’İş Birliği İyi Niyet Protokolü’ imzalandı. Sanayi ve akademiyi bir araya getirerek eğitim ve istihdam alanında önemli fırsatlar sunmayı hedefleyen protokol, DOSABSİAD üyesi sanayi kuruluşlarıyla üniversite öğrencileri arasındaki etkileşimi artırarak, nitelikli iş gücü yetiştirilmesine katkı sağlayacak projeleri içeriyor. DOSAB Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleşen protokol imza törenine, DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Güzeldağ, Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burak Küntay, Genel Sekreter Yardımcısı Göktuğ Özmen, Yaşam Boyu Öğrenme Merkezi ve Kurumsal İşbirlikleri Koordinatörü İsmail Şakcı da katılım gösterdi. "Yeni bir yolculuğa çıkıyoruz" Sanayi ve eğitim kurumları arasında sinerji oluşturmanın önemini vurgulayan Çevikel, “DOSABSİAD olarak, üyelerimiz ve gençlerimizin yeteneklerini en iyi şekilde geliştirmek her zaman önceliğimiz oldu. Beykoz Üniversitesi ile yaptığımız bu iş birliği, sanayimizin nitelikli iş gücüne ulaşmasını sağlayacak önemli bir adım. Üniversitenin yenilikçi ve uygulamaya dayalı eğitim anlayışı, iş dünyamızın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde donanımlı bireyler yetiştirilmesine katkı sağlayacak. Bu sayede hem öğrenciler hem de sanayi kuruluşları kazanacak” ifadelerini kullandı. Çevikel, protokol kapsamında staj imkanlarının artırılacağını ve sanayi ile akademi arasındaki etkileşimin güçlendirileceğini belirterek, “Üniversite ve sanayi arasında kurduğumuz bu köprü, sadece bugünün değil, geleceğin iş gücünü yetiştirmek için önemli bir fırsat sunuyor. Nitelikli iş gücü, sürdürülebilir kalkınmanın anahtarıdır ve bu iş birliği, sanayimizin rekabet gücünü artıracak projelerle desteklenecek” dedi. "Bilgi dört duvarla sınırlı değildir" Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nin üretim ve istihdam gücü ile Beykoz Üniversitesi’nin uygulamalı akademik birikimini bir araya getirecek protokolün sanayi ve akademi arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine inandığını belirten Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burak Küntay, “Bu iş birliği, üniversitelerin sanayiyle daha yakın ilişkiler kurması gerektiğine dair inancımızın bir yansımasıdır. Çünkü bilgi dört duvarla sınırlı değildir; bilginin gerçek dünyadaki uygulama alanları vardır. Sanayinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek donanımlı bireyler yetiştirmek bizim sorumluluğumuzdur” dedi. Küntay, protokol kapsamında başlatılacak 10 haftalık ücretsiz sertifika programının da önemli bir adım olduğunu belirtti. Bu programda bizzat ders vereceğini ve farklı disiplinlerden konuların ele alınacağını ifade ederek, “Ocak ayında başlayacak 10 haftalık bir sertifika programı düzenleyeceğiz. Program tamamen ücretsiz olacak ve ben de ders vereceğim. Bu programda, öğrencilerimize bilim felsefesinden tarihe uzanan geniş bir perspektif sunacağız. Bursa’nın çağrısına her zaman olumlu yanıt verdik; bu iş birliği çerçevesinde de Bursa için her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Online Master programlarımız var, bilhassa Bursa basını başta olmak üzere onlara yönelik DOSABSİAD ile organize edeceğimiz programı başlatmak istiyoruz. İş yönetimi girişimcilik konularında eğitimler de vermek istiyoruz. Ayrıca bu önemli işbirliğine verdiği destekten dolayı DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel’e teşekkür ederiz” dedi.