Yerel Haberler
Bitlis
22 Kasım 2024 Cuma - 13:59 Tatvan polisinden bilgilendirme çalışması Bitlis’in Tatvan Emniyet Müdürlüğü ekipleri, okullardaki bilgilendirme toplantılarına devam ediyor. Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlileri, ilçedeki Hüseyin Çelik Anadolu Lisesini ziyaret ederek öğrencilere önemli konularda bilgilendirme yaptı. Ziyaret sırasında; siber zorbalık, dolandırıcılık ve KADES (Kadın Destek Uygulaması) gibi güvenlik konularına dikkat çekildi. Öğrencilere, dijital tehditlerden korunma yolları hakkında bilgiler verilerek, yaşanabilecek olumsuz durumlar karşısında nasıl davranmaları gerektiği anlatıldı. Düzenlenen etkinliklerle gençleri dijital dünyada karşılaşabilecekleri tehlikeler hakkında bilinçlendirmeyi hedefleyen polis ekipleri; siber zorbalık ve dolandırıcılık, özellikle gençlerin sosyal medyada ve internet platformlarında sıkça karşılaştığı sorunlar arasında yer aldığına dikkat çekti. KADES uygulamasının ise kadınların şiddet ve tehdit durumlarında hızlıca yardım alabilmesi için tasarlanmış bir mobil uygulama olduğunu anlatan polisler, bu tür durumlarla karşılaşan öğrencilere nasıl başvurulacağına dair bilgiler verdi. Okul ziyaretlerinde öğrencilere el broşürleri de dağıtan polis ekipleri, amaçlarının öğrencilere güvenli internet kullanımı ve dijital platformlarda karşılaşabilecekleri olumsuz durumlarla başa çıkabilme kabiliyeti kazandırmak olduğunu vurguladılar.
Bu köydeki tarım halen karasabanla yapılıyor
13 Kasım 2024 Çarşamba - 11:24 Bu köydeki tarım halen karasabanla yapılıyor Bitlis’in Hizan ilçesine bazı vatandaşlar, traktörlerin giremediği dik yamaçlardaki tarlalarını halen karasabanla sürüyor. Gelişen teknoloji ve insan gücüne ihtiyacın azalmasına rağmen karasaban, engebeli arazilerdeki kırsal kesimde çiftçilerin vazgeçilmez tarım aletleri arasında bulunuyor. Hizan ilçesine bağlı Erencik köyünün sarp tarım arazilerini işleyebilmek için öküzlerin çektiği karasaban vatandaşların hala vazgeçilmezi. Sarp arazilerde üretim yapmak isteyen çiftçiler, motorlu araçların işlevsiz kaldığı alanları işlemek için öküzleri kullanarak toprağı işliyor. Erencik köyünün sarp ve engebeli olan arazilerde çiftçilik yapmak çok zor. Bin bir meşakkat ve çaba ile üretime hazırlanan arazilerin işleniş hikayesi ise herkesi şaşırtıyor. Sonbaharın son haftasında sabanlarla sürülmeye başlanan onlarca dönüm arazi için öküzler çifte hazırlanıyor. Öncelikle çift sezonu yaklaşırken hayvanlar güçlenmeleri için arpa ile bakıma alınıyor. Köylerde çiftçilik yapabilen çok az insan kalırken, sarp arazilerden verim almak isteyen vatandaş ise bahçesini sürdürebilmek için adeta sıraya giriyor. Motorlu tarım aletlerinden faydalanılamayan dağlık alanlarda öküzler, asırlar öncesinde olduğu gibi çiftçinin en değerli varlıkları arasında yer alıyor. "Atadan babadan böyle gördük" Köylerinin arazisi hem küçük hem de engebeli olduğu için tarımı atadan babadan kalma karasaban ile yaptıkları ifade eden İsmet Zorlu, "Arazimiz hem dar hem de engebeli bu yüzden öküzlerle çalışıyoruz. Atadan babadan böyle geldi bizde böyle devam ediyoruz. Köyümüz dağlık bir köy, traktör burada çalışamaz. Biz öküzlere alıştık öyle devam ediyoruz" dedi.
Bitlis’te kış lastiği zorunluluğu erken başlıyor
13 Kasım 2024 Çarşamba - 10:58 Bitlis’te kış lastiği zorunluluğu erken başlıyor Bitlis Valiliği, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hazırlanan "Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile ilgili Usul ve Esaslar Hakkındaki Tebliği" kapsamında kış lastiği zorunluluğunun kentte 15 Kasım’dan itibaren başlatılacağını duyurdu. Bitlis’te kış mevsiminde muhtemel trafik kazalarının önlenmesi ve vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla her yıl uygulanan kış lastiği uygulaması bu sene erken başlatılacak. Konuyla ilgili Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hazırlanan "Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile ilgili Usul ve Esaslar Hakkındaki Tebliği" kapsamında kış lastiği uygulamasının 15 Kasım’dan itibaren geçerli olacağı belirtildi. Denetimlerim sıklaştırılıp, istenilen ekipmanların eksik olduğu araçların trafiğe çıkamayacağı ifade edilen açıklamada, “Kış mevsimi dolayısıyla oluşabilecek trafik kazaları ve buna bağlı meydana gelebilecek trafik güvenliğine yönelik olumsuzluklar dikkate alınarak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla; valilik kararı ile ilimizde 15 Kasım 2024 ile 1 Nisan 2025 tarihleri arasında ilimiz sınırları içerisinde ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet, Karayolları Taşıma Yönetmeliği uyarınca "A" türü yetki belgelerine kayıtlı otomobiller ve il ve ilçe merkezlerinde ticari yolcu taşımacılığı yapan taksi, halk ve belediye otobüsü, servis araçları gibi araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsamda, trafik ekipleri tarafından trafik güvenliğinin sağlanması, vatandaşlarımızın huzur ve güven içinde seyahat edebilmeleri, can ve mal güvenliğinin korunması ve trafik akışının kesintisiz olarak sürdürülebilmesi amacıyla kış mevsimi süresince denetimler yapılacak olup, kış lastiği olmayan, zincir, takoz ve çekme halatsız araçların trafiğe çıkmaması can ve mal güvenliği açısından önem arz etmektedir” denildi.
Bitlis’te bin adet fidan dikildi
11 Kasım 2024 Pazartesi - 16:13 Bitlis’te bin adet fidan dikildi Bitlis’te ‘Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes’ sloganı ile düzenlenen Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla bin adet fidan toprakla buluşturuldu. Bitlis Eren Üniversitesi ağaçlandırma sahasında gerçekleştirilen programa Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, Bitlis Orman Müdürü Mehmet Uzun, kurum amirleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Programda konuşan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Türk milleti olarak yeşilin kıymetini bilen bir millet olduğumuzu belirterek, “Biz millet olarak, medeniyet olarak ağacın ve yeşilin kıymetini bilen bir milletiz. Kıyamet kopacak olsa dahi ağaç dikmenin sevabının farkında olan bir milletiz. Dolayısıyla bu güzel etkinlik bizlere umut olsun inşallah. Buradan sonra Ahlat ilçemizde de büyük bir etkinliğimiz var. Cumhurbaşkanlığımızın riyasetinde bildiğiniz gibi 11 Kasım tarihi Milli Ağaçlandırma Günü olarak ilan edilmiştir. İnsanlığa nefes olması amacıyla ülkemizin dört bir yanında aynı kutlanmaktadır. Ağaç, insanların ufkunu genişletir, içindeki sıkıntıları giderir. Yeşilin verdiği güzelliği, bereketi ve rahmeti hiçbir şey vermez. Bu sebeple ağaçlandırma seferberliğinin burada önemine vurgu yapmak istiyorum” dedi. Orman İşletme Müdürü Mehmet Uzun ise “Ekonomik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesiller için yurdumuzu daha sağlıklı ve yaşanabilir kılmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 2019 yılından itibaren her yıl 11 Kasım günü Milli Ağaçlandırma Günü olarak kutlanması uygun görülmüştür. 2019 yılından bu yana her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğümüzün koordinasyonunda öğrencilerimizle, gençlerimizle ve vatandaşlarımızla birlikte içimizdeki ağaç ve orman sevgisini binlerce fidanı toprakla buluşturarak, fidan sevgimizi ve Milli Ağaçlandırma Günü’nü coşkuyla kutluyoruz. Bu yıl da üniversitemizin ağaçlandırma lokasyonunda toplam bin adet sedir, mavi selvi ve karaçam fidanını toprakla buluşturuyoruz” dedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve katılanlar önceden hazırlanan fidanları toprakla buluşturdu.
DATÜB Ahlat’ta ‘Hatıra Ormanı’ oluşturdu
11 Kasım 2024 Pazartesi - 16:09 DATÜB Ahlat’ta ‘Hatıra Ormanı’ oluşturdu Bitlis’in Ahlat ilçesinde Dünya Ahıskalı Türkler Birliği (DATÜB) tarafından oluşturulan hatıra ormanına ‘Milli Ağaçlandırma Günü’nde düzenlenen törenle fidanlar dikildi. Cumhurbaşkanlığı genelgesi doğrultusunda her yıl 11 Kasım gününün “Milli Ağaçlandırma Günü” olarak kutlanması sebebiyle 81 ilde eş zamanlı olarak yapılan fidan dikim programı Bitlis’in Ahlat ilçesinde de gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Ukrayna’daki savaş bölgesinden getirilip Ahlat ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkleri de “Milli Ağaçlandırma Günü” nedeniyle ilçenin Kulaksız Mahallesi’nde bin 300 dekar alanda ‘DATÜB Hatıra Ormanı’ oluşturdu. Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) katkıları ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan ‘Hatıra Ormanı’nda yapılan fidan dikim etkinliğine Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, Dünya Ahıskalı Türkler Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, Bitlis Orman İşletme Müdürü Mehmet Uzun, protokol üyeleri, Ahıska Türkleri, vatandaşlar katıldı. Programda konuşan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, “Ahıska Türk’ü kardeşlerimize öncelikle bu güzel programdan dolayı teşekkür ediyorum. Bugün burada Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 11 Kasım tarihi, ülkemiz genelinde bir milli ağaçlandırma seferberliği ilan edilmiş ve yıllardır devam ediyor. İnşallah her 11 Kasım’da milyonlarca ağaç toprakla buluşuyor ve bulunduğu bölgeye can olmaya başlıyor. Bu çerçevede geleceğimize nefes olmak için dikilen bu fidanların medeniyetimizde çok önemli bir yer edindiğini ifade etmek isterim. Biz kıyamet kopsa dahi ağaç dikilmesini söyleyen bir medeniyetin sahibiyiz. Bu çerçevede bugün çok büyük bir anlam ifade ediyor. Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanlığımız olarak buradaki Ahıska Türkü kardeşlerimiz yapabilecekleri en güzel işlerden birisini yaparak şehrimize, ilçemize binlerce fidanı hediye ediyorlar. Tabi burası hepimizin yurdu. Türkiye bütün Türklerin, bütün medeniyetlerin beşiği olmuş bir memleket. Biz burada inşallah çok daha güçlü olmak zorundayız. Bu gücü de birlikteliğimizi de omuz omuza mücadele ederek elde edeceğiz inşallah. Ben tekrar Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanlığımıza teşekkür ediyorum. Buradaki Ahıska Türkü vatandaşlarımıza, kadim kentimiz Bitlis’e, Türk İslam medeniyetinin Kubbet-ül İslam kentlerinden olan Ahlat ilçemize hoş geldiniz diyorum. Tüm vatandaşlarımıza olduğu gibi Ahıska Türkü kardeşlerimize de gerek iskan gerek tarım arazileri noktasında yapabileceğimiz her konuda Cumhurbaşkanımız riyasetinde elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Onlar bizim öz kardeşlerimiz. Bunu çok iyi biliyorum. Ahıskalı kardeşlerimiz bulundukları her yere güzellik, çalışkanlık götürmüşler ve güzel bir şekilde barınmayı başarmıştır. Hep birlikte güçlü Türkiye’nin yollarını birlikte yürüyeceğiz. İnanıyoruz ki Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti hem 86 milyon vatandaşı hem de mazlum milletler için çok daha güçlü bir şekilde yoluna devam edecektir. Bu fidanların Ahlat ilçemize, Bitlis’imize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov ise “Bugün Ahısklalılar için tarihi bir gündür. Çünkü Türklerin ilk Anadolu’ya giriş zamanında ilk başkenti olan Ahlat’ta ve sonra Ahıska Türkleri olarak buraya gelmemiz çok büyük bir anlam taşıyor. Türkiye Devleti, Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız, milletvekilleri, Türk milleti acı günümüzde bizi tek bırakmadılar. Yardım ettiler ve gerçekten çok zor durumda kalan, Ukrayna’da savaş altında kalan, evleri bomba altında yıkılan ve mağdur olan on binden fazla Ahıska Türkünü 2015 - 2022 senelerinde Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hepsi Türkiye’ye geldi. 2015 yılında bilirsiniz Erzincan Üzümlü bölgesine 700 aile, onun 632 kişi Üzümlü’de ev ve iş sahibi oldu. 72 ailede Ahlat’a geldi. Ondan bu yana da bizim Ahlat ile ilgili özel ilişkilerimiz oluştu. Ahlat’ı çok sevdik ve Türk olarak gurur duyuyoruz ki Ahlat bizimdir ve tüm Türklerindir” diye konuştu. Elazığ’dan 371 ailenin Ahlat’a geleceğini de söyleyen Kassanov, “Onun ardından kalan 400 ailede gelecek ve Ahlat’ta tamamen 1072 aile olacak. İsteriz ki bu fidanlar gibi Ahıskalılar da burada kalıcı olsunlar. Burayı öz toprağı ve ata baba yurdu bilsinler. Ahıskalı Türkler çok eziyet çektik. 3 kere sürgüne uğradık. İstiyoruz ki bu son olsun. Çünkü bu dikilen fidanlar bizim için hem manevi bir anlamda taşıyor hem de bu bölgeye katkımız olsun diye fidan dikmeyi düşündük. Ahıska Türkleri buraya yerleşmiş fidanlar gibi burada köklenir ve gelecekte bu bölgeye fayda verir. Gerçekten Cumhurbaşkanımızın 11 Kasım’ı Milli Ağaçlandırma Günü ilan etmesi, devletimize büyük bir destektir. İstiyoruz ki Ahıska Türkleri kendi emekleriyle, faaliyetleriyle bu bölgelerin gelişmesine katkıda bulunsunlar. Bu ormanımız ve fidanlarımızda gelecekte bunun hatırası olacaktır” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, protokol üyeleri, vatandaşlar ve ilçede yaşayan Ahıska Türkleri fidanları topraklarla buluşturup can suyu verdiler. Programa katılanlara Ahıska Türkleri tarafından yöresel Özbek Pilavı ikramında bulunuldu.
AFAD Uzmanı Hakan Okay: “Medyanın ayı saldırılarına yönelik habercilik yaklaşımı, Nemrut Kalderası ekosistemini tehdit ediyor”
11 Kasım 2024 Pazartesi - 13:00 AFAD Uzmanı Hakan Okay: “Medyanın ayı saldırılarına yönelik habercilik yaklaşımı, Nemrut Kalderası ekosistemini tehdit ediyor” Acil Durum ve Afet Yönetim Uzmanı Hakan Okay, medyanın ayı saldırılarına yönelik habercilik yaklaşımının Nemrut Kalderası ekosistemini tehdit ettiğini söyledi. Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Nemrut kalderasındaki ayı saldırılarına ilişkin medyada sıkça yer alan haberlerin, bölgedeki yaban hayatı üzerindeki etkilerini değerlendiren Acil Durum ve Afet Yönetim Uzmanı Hakan Okay, bu tür olayların haberleştirilme biçimlerinin kamu algısı üzerinde önemli sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Medyanın, doğa olaylarını aktarırken kullandığı dilin ve görsel tercihlerinin toplum üzerinde farklı etkiler doğurabileceğine dikkat çeken Okay, ayı saldırısı gibi olayların haberleştirilmesinin, bölgedeki yaban hayatı dengesi üzerinde doğrudan etkiler oluşturabileceğini ifade etti. “Geçici yayın yasağı, doğal dengenin korunması için bir adım olabilir” Özellikle son dönemlerde artan ayı saldırılarına ilişkin haberlerin sürekli görünür hale getirilmesinin, halk arasında gereksiz korku ve merak uyandırdığına işaret eden Okay, bu durumun Nemrut kalderası gibi doğal alanlara olan ziyaretçi talebini artırdığını belirtti. Medyanın, bölgedeki ayı saldırılarını tehlike başlıklarıyla sunmasının, ayıların doğası gereği tehlikeli canlılar olarak algılanmasına yol açabileceğini vurgulayan Okay, "Bu tür bir algının önüne geçmek ve ayılarla ilgili yanlış düşünceleri engellemek için bölgedeki ayı saldırısı haberlerine geçici bir yayın yasağı getirilmesi, sürecin daha sağlıklı yönetilmesine katkı sağlayacaktır. Bu adım, Nemrut kalderasına yaban hayat gözlemi için gelen ziyaretçi sayısının azalmasını sağlayacak ve kaldera ekosisteminin kendini yenilemesine fırsat tanıyacaktır” dedi. “Medyanın sorumlu habercilik anlayışı, ekosistem üzerindeki baskıyı azaltabilir” Medyanın yaban hayat olaylarını aktarırken sorumlu bir dil kullanmasının önemine vurgu yapan Okay, kaldera ekosisteminin korunmasına yönelik bilgilendirici ve doğa dostu bir habercilik anlayışının benimsenmesinin gerekliliğini belirtti. Nemrut kalderası gibi doğal alanların, insan faaliyetlerinin minimum seviyede tutulduğu, doğal dengeye saygı gösterilmesi gereken ekosistemler olduğunu kaydeden Okay, “Bu çerçevede medyanın, halkı bilinçlendirici içeriklerle bölgeye yönelik doğru bir farkındalık oluşturması kritik bir role sahiptir. Medyada sıkça yer alan ‘tehlikeli’ veya ‘saldırgan’ başlıkları, yaban hayvanlarına yönelik olumsuz algıların oluşmasına zemin hazırlamaktadır” ifadelerini kullandı. “Doğa dostu bir perspektifle yaban hayatı ve insan güvenliği dengelenmeli” Medyanın, yalnızca ayı saldırılarını değil, aynı zamanda doğanın korunması ve ziyaretçilerin yaban hayatı tehdit etmeyecek şekilde hareket etmeleri konusunda da kamuoyunu bilinçlendirmesi gerektiğini belirten Okay, doğa dostu bir bakış açısının önemini vurguladı. Hakan Okay, "Medya, yaban hayat olaylarına dair haberlere etik ve sorumlu bir dille yaklaşarak, Nemrut kalderası gibi ekosistemlerin sürdürülebilirliğine katkıda bulunabilir. Bu sayede, halkın bilinçlenmesi ve bölgede daha az insan etkisiyle doğanın kendini yenileme süreci desteklenmiş olur. Ziyaretçilerin güvenliğini sağlarken, bölgenin ekolojik geleceği de koruma altına alınır. Medyanın yaban hayata dair haberciliğinde dikkatli ve sorumlu bir dil kullanarak, ayılara dair olumsuz algıların önüne geçmenin yanı sıra toplumda yaban hayatına karşı sağlıklı bir farkındalık geliştirilmesi, yalnızca doğal alanlar için değil insan güvenliği için de faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.