Yerel Haberler
Bayburt
23 Eylül 2024 Pazartesi - 08:21 Organik Bayburt bal kabağı tarladan tezgaha tezgahtan sofraya ulaşıyor Bayburt’ta organik tarım ve ata tohumuyla üretilen Bayburt bal kabağı hasadı başladı. Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan Bayburt’a has bal kabağı boranisi, kabak bastı yemeklerinin yapımında kullanılan ve kabak tatlısının ana maddesi olan bal kabağı organik tarım anlayışıyla üretiliyor. Bununla birlikte ata tohumuyla ve organik tarımla ilgilenen, yarım asırdır çiftçilikle uğraşan İsmail Öksüz, ata tohumlarının devamını sağlamak amacıyla kurulan Gez Hanları Ekolojik Tarım Deneme ve Üretim Merkezi Derneği (GEZEKODER) bünyesinde gez hanları denilen alandaki tarlada bal kabağı üretip, Bayburt pazarına satışını yaparak Bayburtluların organik bal kabağına ulaşımını sağlıyor. Dernek üyelerine de bal kabağının satışının yapılmasının ardından, üyelerden kabağın çekirdeklerini bir kenarda biriktirmesini isteyen Öksüz, bu tohumların önemli olduğunu, ata tohumlardan gelecek sezon yeniden bal kabağı üreteceklerini söyleyerek tohumları atmamalarını, biriktirmeleri çağrısında bulundu. Dernek çatısı altında faaliyetlerini yürüten ve ata tohumlarına gözü gibi bakan Öksüz, amacının ata tohumlarını gelecek nesillere aktararak devamlılığının sağlanması olduğunu söyleyerek, "Burada söyleyeceğim en önemli şey bu kabakların organik olarak bu tarlada yetiştirilmesi. Bayburt’ta insanlara organik kabak ulaştırılıyor. İnsanlar bu kabakları tükettikten sonra kabakların tohumlarını çöpe atmayıp alarak evlerinin bahçelerinde ekip, bizim de tarif ettiğimiz organik yetiştirme şekliyle yetiştirip organik tarım yapmış olacaklar. Bu bir hizmet, buna katkı sunabildiysem ne mutlu bana, çok mutlu olurum. Bildiklerimi insanlara anlatmak, öğretmek istiyorum. Bu kabaklar organik, net söylüyorum kesinlikle organik kabaklar. Ayrıca bu kabakların bir diğer özelliği ise ata tohumlarından üretiliyor olması. Ata tohumları üzerine kurulan derneğimiz var ve bu tohumların kaybolmaması, yaşatılması adına kurulan derneğimizin çatısı altında bu çalışmaları yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Bayburt’ta ’Geçmişten Geleceğe’ konulu karma sergi yoğun ilgi gördü
17 Nisan 2024 Çarşamba - 08:34 Bayburt’ta ’Geçmişten Geleceğe’ konulu karma sergi yoğun ilgi gördü Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Uluslarası Bayburtlu Sanatçılar Derneği organizasyonuyla Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde Bayburt Belediyesi Taşhan Sanat Galerisi’nde, ’Geçmişten Geleceğe’ konseptli Geleneksel el sanatları, çağdaş resim ve taş işleme karma sergisinin açılışı yapıldı. Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Belediye Başkanı Mete Memiş ve protokol üyelerinin açılışını beraber yaptıkları, 15 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, davetliler tarafından ilgiyle gezildi. İl protokol üyelerine sergideki eserler hakkında eser sahipleri bilgiler vererek, eserlerini tanıttılar. Birbirinden güzel eserlerin sergide yer aldığını ifade eden Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, "15-22 Nisan tarihleri arasında Turizm Haftası nedeniyle tarihi Taşhan’da yerel sanatçılarımızın kıymetli eserlerini vatandaşların beğenisine ve ilgisine sunduk. Karma sergi, bir hafta sürecek. Hem yerel, hem de ulusal anlamda kendini duyurmuş ve kültürel miras alanında da ciddi çalışmaları olan sanatçılarımızın en azından Bayburtlu hemşehrilerimiz tarafından bilinmesini, tanınmasını istedik. Özellikle el sanatları ve görsel sanatlar alanındaki yetenekleri ortaya çıkarmak en büyük amacımız. Bizler de sergiyi biraz önce gezdik, hakikaten güzel eserler vardı. Bu işi yıllardır yapan, kıymetli hemşehrilerimiz de var. Aynı zamanda hem alaylı, hem de mektepli sanatçılarımız burada kendini gösterme şansı bulacaklar. Biz burada Bayburt olarak, Türkiye ve Uluslararası turizmde pay almayı önemli buluyoruz, en büyük amaçlarımızdan biri de budur. Çalışmalarla beraber, hem yereldeki hemşehrilerimizi cesaretlendiriyoruz, hem de somut olan veya somut olmayan kültürel mirasımızı ülkemizin her tarafına tanıtmak istiyoruz. Bugünkü serginin açılmasında emeği geçen ve hafta boyunca sürecek etkinliklerin hazırlanmasında çabaları olan İl Kültür ve Turizm müdürümüz ve ekibine teşekkür ediyorum. Sergide eserleri olan sanatçılarımıza kolaylıklar, iyi çalışmalar diliyorum. Bayburt’un adını duyurmaları bizim buradaki en büyük temennimiz. Turizm Haftası kutlu olsun" şeklinde konuştu. Serginin gezilmesinin ardından il protokol üyeleri tarafından sanatçılara plaketleri takdim edildi. Karma sergi, 22 Nisan tarihine kadar sanatseverler için kapılarını açık tutacak.
Bayburt’ta hafta boyunca sürecek olan kültür sanat etkinliklerinin programı belli oldu
15 Nisan 2024 Pazartesi - 12:07 Bayburt’ta hafta boyunca sürecek olan kültür sanat etkinliklerinin programı belli oldu 15-22 Nisan Turizm Haftası dolayısıyla Bayburt’ta hafta boyunca sürecek kültür sanat etkinlerinin programı belli oldu. 16 Nisan Salı günü ’Geleneksel El Sanatları, Çağdaş Resim ve Taş İşleme Karma Sergisi Açılışı’ ile başlayan program, 21 Nisan Pazar günü ’Cirit Turnuvası’ ile sona erecek. Birbirinden farklı gezi, sergi, müzik dinletileri, rafting ve ziyaretlerle kutlanacak olan program ise şu şekilde: 16 Nisan 2024 Salı, Saat: 11.00, Valilik Makamı ziyareti Saat: 14.00, Yer: Taşhan, Program: Geleneksel El Sanatları, Çağdaş Resim ve Taş İşleme Karma Sergisi açılışı Saat: 22.00, Bayburt Kalesi’nde havai fişek gösterisi 17 Nisan 2024 Çarşamba, Saat: 10.00, Yer: Gençosman Parkı, Program: Turizm Haftası açılış etkinliği -Dede Korkut ve Bamsı Beyrek temsili karakterler gösterisi -Kurban Çil Serdar Eslek müzik etkinliği -Öğretim Görevlisi Tuba Yurt’tan müzik resitali -’Enstrümanını Al Gel’ müzik dinletisi etkinliği -Gezici Kütüphane Aracı açık alan kütüphane hizmetleri -Yöresel Tandır Evi İşletmesi ürün tanıtımı ve ikramı -Bayburt Pestil Köme İşletmesi ürün tanıtımı ve ikramı -Bayburt Ova İşletmesi Tulum Peyniri tanıtım ve ikramı -Bayburt Kadınlar Kooparatifi(BAKAP) Kop Helva ve Bayburt kurabiyesi tanıtımı ve ikramı -Arıcılar Birliği bal tanıtımı ve ikramı -Bayburt An Zentrum İşletmesi enerji içeceği ürün tanıtımı ve ikramı Saat: 20.00, -Bayburt turizm değerleri ve destinasyonları sinevizyon gösterimi Saat: 21.00, -Kurban Çil Serdar Eslek müzik dinletisi -’Enstrümanını Al Gel’ müzik dinletisi etkinliği 18 Nisan 2024 Perşembe, Saat: 10.00, Yer: Maden Köyü Okulu, Program: Gezici Kütüphane Aracı ve Müzik Karavanı ile Maden Köyü öğrencilerine Bayburt kültürü ve turizmi ile ilgili bilgilendirilme ve turizm şöleni yapılması Saat: 09.00-15.00, Program: Orta dereceli okullarda turizm ve kültürel değerlerin içerikli sunumun yapılması 19 Nisan 2024 Cuma, Ziyaret Alanları: *Bayburt İhram Evi ziyaret *Bayburt Halk Eğitim Merkezi ziyareti *Recai Purutoğlu Tandır İmalatı Atölyesi gezisi *Bayburt Yöresel Tandır evi ziyareti *Bamsı Beyrek Seyir Terası gezisi *Baksı Müzesi gezisi *Ballıkaya Köyü Ömer Keleş Kültür Evi gezisi *Çiğdemlik Köyü Hasan Erkovan Kültür Evi gezisi *Aydıntepe Halk Eğitim Merkezi ziyareti *Arpalı Cam Teras Gezisi *Kenan Yavuz Etnografya Müzesi gezisi *Demirözü Barajı ziyareti ve tekne turu 20 Nisan 2024, Cumartesi, Saat 12:00, Yer: Başlangıç, Kopuz Köprüsü, Bitiş, Şehir Parkı. Program: Çoruh Nehri 1. Parkur rafting etkinliği 21 Nisan 2024 Pazar, Saat: 14.00 Yer: Bayburt Cirit Sahası, cirit gösterisi, kapanış.
Hababam’ın Hafize anası yerini, öğrencilerin Romanyalı Leyloş ablasına bıraktı
15 Nisan 2024 Pazartesi - 09:46 Hababam’ın Hafize anası yerini, öğrencilerin Romanyalı Leyloş ablasına bıraktı Aslen Romanyalı olan ve uzun yıllardır Bayburt’ta yaşayan Leyla Yavuz, yaklaşık 14 senedir çalıştığı okulda, öğrencilerin gözbebeği oldu. Yavuz’un öğrencilerle kurduğu abla-kardeş ilişkisi ise akıllara Hababam Sınıfı filminin sevilen ’Hafize Ana’ karakterini getiriyor. Yer yer öğrencilerle şakalaşan, yemekhanede, kantinde öğrencilere yardımcı olan ve teneffüs aralarında birlikte sohbet eden Yavuz’u Erdem Beyazıt İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri çok seviyor. Evlendikten sonra eşi İslam Yavuz vesilesiyle müslüman olan Leyla Yavuz, huzuru hem eşi İslam Yavuz da hem de İslamiyet’te bulduğunu söyledi. Asıl ismi Lilyana olan Leyla Yavuz, Müslüman olduktan sonra Leyla ismini kullanmaya başladı. Öğrencilerle yakın ilişkiler kuran ve öğrencilerin Leyloş ablası Leyla Yavuz’u her sabah öğrenciler okulda koşarak karşılıyor. Öğrencilerin ’Leyloş’ abla diye hitap ettiği Yavuz, bu durumdan memnun olduğunu vurgulayarak, "Öğrencileri kendi evladımdan hiç ayırt etmiyorum. Ben onların Leyloş ablasıyım, onlar da benim kuzularım. Birbirimizi karşılıklı olarak çok seviyoruz" dedi. 24 yaşına kadar Romanya’da yaşayan Yavuz, o yıllarda tatil yapma için geldiği İstanbul’da eşiyle tanıştı. Eşi İslam Yavuz’la evlendikten sonra Fransa’ya taşınan Yavuz ailesi, çocukları olunca Türkiye’ye kesin dönüş yapma kararı aldılar. Tek bir şartla Türkiye’ye gelmeyi kabul eden Leyla Yavuz’un şartı ise Bayburt’ta yaşamak oldu. Eşinin memleketi Bayburt’u çok sevdiğini, "Bayburt’u, memleketim Romanya’dan daha çok seviyorum, burası benim evim. Okuldaki öğrencilerin hepsi benim evlatlarım" diyerek belirten Yavuz, hem Bayburt’a, hem de çalıştığı okuldaki öğrencilere düşkünlüğünü bu sözlerle ifade etti. Polis babanın, anaokul öğretmeni annenin çocuğu olan Yavuz, asıl mesleği olan hemşireliği yapmayıp, bir hevesle başladığı okulda uzun yılları geride bıraktı. Sayısızca öğrencinin mezuniyetine tanık olan Yavuz, kimsenin hakkına girmeyeceğini emeklilik yaşı geldiğinde üzülerek de olsa emekli olacağını söyledi. Yavuz’u, namı diğer Leyloş ablasını çok sevdiğini söyleyen Zeynep Akarsu isimli öğrenci, "Leyla ablayı çok seviyorum, o bizim Leyloşumuz. Kantinden bir şeyler alırken bize hep yardımcı oluyor. O bize çok iyi davranıyor" diyerek konuştu. Bir diğer öğrenci Meryem Kardeş, ’Okulumuzun annesi’ dediği Yavuz’dan, "Leyla ablayı çok seviyorum, çok iyi bir ablamız. Bize çok yardım ediyor. O bizim annemizden sonraki okulumuzun annesi" sözleriyle bahsetti. "Huzuru iki İslam’da buldum" Eşi İslam Yavuz’la evlendikten bir yıl sonra Müslüman olduğunu ve eşi İslam Yavuz sayesinde İslam diniyle tanıştığını kaydeden Yavuz, "İsmim Lilyana, sonradan Müslüman olduktan sonra Leyla ismini kullanmaya başladım. Evlendikten bir yıl sonra Müslüman oldum. İslam’la iki kere tanıştım diyebilirim, eşimin ismi İslam, sonra İslam dinine yönelince 2’inci kez İslam’la tanışmış oldum. Hayatımdan, yaşantımdan, eşimden çok memnunum. Eşimden Allah razı olsun, o benim hayatımı kurtardı. Onun sayesinde Müslüman oldum" şeklinde konuştu. "Bayburt benim evim, Bayburt’u memleketimden daha çok seviyorum" Kendini artık Bayburtlu gördüğünü, yurt dışından Bayburt şartıyla geri döndüğünü söyleyen Yavuz, "Ben kendimi Bayburtlu olarak görüyorum, Bayburtluyum. Bayburt’u gerçekten çok seviyorum. Aslında biz Fransa’dan geldiğimizde her yere gidebilirdik ama ben tek bir şartla Türkiye’ye geldim, Bayburt’ta yaşayacaksak dönelim dedim. Bayburt çok sakin, huzurlu bu yüzden çok seviyorum. Hatta kendi memleketimden daha çok seviyorum" dedi. "Bana dünyaları verseler işimden vazgeçmem" 14 senedir çalıştığı okulda işini severek yaptığını vurgulayan Yavuz, "13-14 senedir bu okuldayım, bana dünyaları verseler ben okulumu bırakmam, işimi değiştirmem. Hayatım bu okulda, okulumu dahi değiştirmek istemem. Öğrencilerime çok alıştım, onlar benim evlatlarım sayılır. Yıllar önce okulda çalışmak için başvuru yaptığımda başvurumu alan müdür bana, siz bu işi yapabilir misiniz, emin misiniz, temizlik zor olur diye sordu. Bence helal para olduktan sonra her iş yapılır. Okul benim birinci evim, çünkü burada evimden daha çok zaman geçiriyorum. Öğrenciler beni seviyorlar, beni Hababam Sınıfı filmindeki Hafize Ana’ya benzetiyorlar, öyle görüyorlar. Bazen Leyloş abla diyorlar, bazen kanka diyorlar" ifadelerini kullandı. Okulun Müdür Başyardımcısı olan Cemalettin Mehmedoğlu, Yavuz’un işini dört dörtlük yaptığını ve herkesin Yavuz’u çok sevdiğini dile getirerek, "Leyla ablayla aşağı yukarı 14 yıldır beraber çalışıyoruz. Leyla abla işe ilk olarak şirketten başladı. Daha sonra çalışkanlığı ve gayretiyle onu kadroya aldık. Kadroya geçtikten sonra okulumuzda gayretleriyle ön plana çıktı. Okulumuzun sevilen simaları arasına girdi. İdarecilerle, öğretmenlerle, diğer personellerle ve öğrencilerle ilişkileri çok iyi. Okulumuzda sevilen bir isimdir, kendisi Romanya’dan gelmiş olmasına rağmen Türk adet, gelenek, göreneklerini hiçbir zaman ihmal etmeden kendi öz yaşantısına devam ediyor. Leyla ablaya gayretinden dolayı çok teşekkür ederiz, emekli olana kadar beraberiz. Emekli olduktan sonra da sağlık, sıhhat içinde yaşamasını rabbimden temenni ediyoruz" sözlerini kullandı.