Yerel Haberler
Batman
26 Nisan 2024 Cuma - 13:43 ’Zuzubak’ otunun fiyatını duyan dönüp bir daha bakıyor: Kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor Batman’ın Sason ilçesinde yüksek dağlarda yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği düşünülen "zuzubak" otunun kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor. Yemeklerde baharat olarak tüketilen, şifalı bir bitki olarak düşünülen zuzubak otu, ilçenin Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişiyor. Ot, köylerde yaşayan vatandaşlar için önemli bir geçim kaynağı oluşturuyor. Otun bölgede azalması nedeniyle bu yıl kilogramı 5 bin liradan alıcı buluyor. Yüksek kayalıklardan topladıkları zuzubak otunu tahtadan yapılan huninin içinde kaya tuzu ile birlikte taşla ezerek hazır hale getirdikten sonra kilosunu 2 bin 500 ile 5 bin lira arasında sattıklarını belirten Muharrem Algan, “Biz bunu toplayabilmek için saatlerce yol yürümek zorunda kalıyoruz. Çok yüksek kayalıklarda yetişiyor. Toplanması çok zordur. Toplarken düşme tehlikesi yaşıyoruz. Bu bölgede Mereto Dağı etraflarında yetişiyor. Topladığımız zuzubak otunu ufak ufak keserek ayıkladıktan sonra kaya tuzu ile birlikte huninin içinde ezerek toz haline getiriyoruz. Biz bunu yemeklerde baharat olarak kullanıyoruz. Bir çok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. Çok tercih edilen bir baharat otudur. Ben İstanbul’a ve buralarda talep edenlere gönderiyorum. Ayrana yoğurta, salatalık, domates ve benzeri bir çok yemeğin içine katarak tüketiyoruz. Bizim de tek gelirimiz budur” dedi. Zuzubak otunun çok şifalı olduğunu öne süren Sait Boğuş, otun kilosu şu anda 4 ile 5 bin lira arasında sattıklarını söyledi. Adet olarak da 100 liradan sattıklarını aktaran Boğuş, "Bu otu biz tuzla öğüterek baharat olarak kullanıyoruz. Özelikle kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor. Her kese şifalı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Hacı Aktaş ise, zuzubak otunun çok şifalı olduğu için fiyatının da yüksek olduğunu dile getirdi.
Batman’da havaların ısınmasıyla vatandaşlar piknik alanlarına akın etti
21 Nisan 2024 Pazar - 10:58 Batman’da havaların ısınmasıyla vatandaşlar piknik alanlarına akın etti Batman’ın Sason ilçesinde havaların ısınmasıyla hafta sonunu fırsata çevirmek isteyen vatandaşlar, park ve piknik alanlarına akın etti. Kış ayları, seçim süreci ve Ramazan ayı dolayısıyla uzun süre evden çıkamayan vatandaşlar, baharın gelmesiyle birlikte ailesi ve arkadaşları ile baharın ilk günlerinde bol güneşli güzel havanın tadını çıkarmak isteyenler adeta açık alanları doldurdu. Sabahın erken saatlerinden itibaren piknik alanlarını gelen vatandaşlar, beraberlerinde getirdikleri kahvaltılıklar ile açık havada kahvaltılarını yaptı, mangal yakarak ızgaranın keyfini çıkardı. Kış aylarının ardından ailece güzel vakit geçirmek ve piknik yapmak için parka geldiklerini belirten vatandaşlardan Lazgin Toparlı, “Kış aylarının ardından temiz havada ailece buraya geldik. Sıcaklar bitinceye kadar ailece parkta vakit geçiriyoruz” dedi. Kalabalık bir şekilde parka geldiklerini ifade eden Aydın Basınç da, “Bütün ailemiz ile birlikte buraya geldik. Çocuklar eğlensin, bizlerde temiz bir havayı solumak için geldik. İlçemiz dağlarla kaplı bir yer. Burası çok kalabalık bizim de hoşumuza gitti. Manzara ve hava çok güzel. Bol oksijenli bu güzel havada bir araya gelerek hoş sohbetler yapıyoruz. Burası gerçekten çok güzel bir yer” diye konuştu. Sefa Tuğyan ise, “Kış aylarının bitmesiyle insanlarımız kendilerini doğal alanlara bıraktı. Bizde bu hafta sonunu fırsata çevirerek bu şekilde değerlendirmek istedik. Arkadaşlarımla beraber bu parka gelerek piknik yapmak için buradayız” ifadelerinde bulundu.
Kış stresini üzerinden atmak isteyen vatandaşlar piknik alanlarına akın etti
21 Nisan 2024 Pazar - 10:40 Kış stresini üzerinden atmak isteyen vatandaşlar piknik alanlarına akın etti Batman’ın Sason ilçesinde kış, oruç, ve seçim sürecinin ardından havaların ısınmasıyla hafta sonunu fırsata çevirmek isteyen vatandaşlar, park ve piknik alanlarına akın etti. Kış ayları, seçim süreci ve Ramazan ayı dolayısıyla uzun süre evden çıkamayan vatandaşlar, baharın gelmesiyle birlikte ailesi ve arkadaşları ile baharın ilk günlerinde bol güneşli güzel havanın tadını çıkarmak isteyenler adeta açık alanları doldurdu. Sabahın erken saatlerinden itibaren piknik alanlarını gelen vatandaşlar, beraberlerinde getirdikleri kahvaltılıklar ile açık havada kahvaltılarını yaptı, mangal yakarak ızgaranın keyfini çıkardı. Kış aylarının ardından ailece güzel vakit geçirmek ve piknik yapmak için parka geldiklerini belirten vatandaşlardan Lazgin Toparlı, “Kış aylarının ardından temiz havada ailece buraya geldik. Sıcaklar bitinceye kadar ailece parkta vakit geçiriyoruz” dedi. Kalabalık bir şekilde parka geldiklerini ifade eden Aydın Basınç da, “Bütün ailemiz ile birlikte buraya geldik. Çocuklar eğlensin, bizlerde temiz bir havayı solumak için geldik. İlçemiz dağlarla kaplı bir yer. Burası çok kalabalık bizim de hoşumuza gitti. Manzara ve hava çok güzel. Bol oksijenli bu güzel havada bir araya gelerek hoş sohbetler yapıyoruz. Burası gerçekten çok güzel bir yer” diye konuştu. Sefa Tuğyan ise, “Kış aylarının bitmesiyle insanlarımız kendilerini doğal alanlara bıraktı. Bizde bu hafta sonunu fırsata çevirerek bu şekilde değerlendirmek istedik. Arkadaşlarımla beraber bu parka gelerek piknik yapmak için buradayız” ifadelerinde bulundu. (EA-RK-Y)
Mereto Dağı eteklerindeki öğrencilere doğal ortamda tiyatro eşliğinde diş sağlığı eğitimi
20 Nisan 2024 Cumartesi - 14:06 Mereto Dağı eteklerindeki öğrencilere doğal ortamda tiyatro eşliğinde diş sağlığı eğitimi Batman’ın Sason ilçesinde bulunan 3 bin rakımlı Mereto Dağı eteklerindeki köy okullarını dolaşan seyyar tiyatro ekibi ve beraberinde bulunan alanında uzman ekipler, hem çocukların yüzünü güldürüyor, hem de sağlık eğitimi veriyor. Sason ilçelerinde çocukların iyi halini desteklemek amacıyla yürütülen ’haydi umutla gülümse’ projesi çerçevesinde kurulan seyyar tiyatro ekibi, dağ taş dinlemeden en ücra köylerde eğitim gören çocuklarla buluşarak hem öğretiyor, hem de eğlendirerek yüzlerini güldürüyor. 20 farklı okulda 2 bin öğrenciyle buluşarak öğrencilere öz bakım çantası ve boy cetveli materyalleri dağıtımı yapılarak, çocukların ağız ve diş sağlığı, sağlıklı beslenme ve bedensel koruma ile ilgili tiyatro gösterimi yaptıklarını belirten seyyar tiyatro grubunun Saha Koordinatörü Murat Işık, amaçlarının en ücra köylerde eğitim gören öğrencilere ulaşarak, yüzlerini güldürmek olduğunu söyledi. Ekipte yer alan Uygulayıcı Sınıf Öğretmeni Meltem Gizem Tunalı’da, “İki yıldır haydi umuda gülümse projesi dahilinde çocuklarla beraber bedensel koruma modülümüz de ağız ve diş sağlığı, beden temizliği, hijyen ve sağlıklı beslenme gibi konularda etkinlikler yapıyoruz. Öğrencilerle yaptığımız bu etkinlikler çocuklarda hem farkındalık oluşturuyor, hem de tiyatro ekibimiz sayesinde hem bilgilendiriyor, hemde eğlendirmeye çalışıyoruz” dedi. Ekipte yer alan emekli diş doktoru Kendine Gülümse Vakfı Başkanı Özlem Bolkan da "İlkokul çağındaki çocukların iyilik halini desteklemek için bedensel koruma modülü çerçevesinde tiyatro ekibimizle beraber köyleri dolaşarak çocuklarla buluşuyoruz. Amacımız çocuklara ağız ve diş sağlığıyla ilgili sağlıklı beslenmeyle bir farkındalık ve bir bilinç oluşturmak. Çocuklarımızın büyüdüklerinde de çocuk yaşta edindikleri alışkanlıkları sürdürmesi için çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu. Tiyatro ekibini ilk defa köylerinde gören öğrencilerde, etkinliği çok beğendiklerini belirterek, bu tür etkinliklerin devamını görmek istediklerini söyledi.