GÜNDEM - 16 Ekim 2024 Çarşamba 15:06

Nazilli’de kadınlar güne yogayla başlıyor

A
A
A
Nazilli’de kadınlar güne yogayla başlıyor

Nazilli Belediyesi tarafından düzenlenen sabah sporları etkinlikleri kapsamında başlatılan yoga kursları yoğun ilgi gördü.



Nazilli Kapalı Spor Salonu’nda yoga eğitmeni rehberliğinde yapılan çalışmalar, katılımcılara hem zihinsel hem de fiziksel farkındalık sağlıyor. Kadınlara özel ücretsiz olarak düzenlenen eğitimde, katılımcılar çeşitli yoga pozlarıyla vücutlarını esnetirken aynı zamanda stres atıyor. Yaklaşık 60 kişinin katıldığı kursta; esneklik, denge, nefes teknikleri üzerine çalışmalar yapıldı.



Kadınların hem zinde bir yaşam sürmesi hem de sosyal bağlarını güçlendirmesi için bu tür çalışmaların devam edeceğini ifade eden Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, “Sabah sporlarımız kadınlarımız tarafından yoğun bir talep görüyor. Bu çalışmalarla sabah erken saatlerde enerjik bir şekilde güne başlayan kadınlar, gün içerisinde yaşamlarını daha konforlu ve sağlıklı bir şekilde sürdürme imkanı da bulmuş oluyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, uzun yaşam şehri Nazillimizde bu tür çalışmaların daha da geniş katılımlarla devam etmesini umuyorum” dedi.



Nazilli’de kadınlar güne yogayla başlıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivas pastırması Avrupa tescili yolunda Sivas’ın coğrafi işaret statüsüne sahip pastırması, Avrupa Birliği’nden tescil alma yolunda ilerliyor. Sivas Ticaret Borsası’nın girişimleri ile 2022 yılında coğrafi işaret tescili alan Sivas pastırmasının ünü Avrupa’ya yayılıyor. Sivas pastırması için Avrupa Birliği’ne yapılan tescil başvurusu süreci olumlu şekilde ilerlerken, konuya ilişkin açıklama yapan Sivas Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas pastırmasının marka değerinin Sivas ile özdeşleştiğini belirterek, bu coğrafi işaretli ürünün bölge ve ülke için büyük önem taşıdığını ifade etti. Karakaya, “Marka değeri Sivas ilimiz ile özdeşleşmiş olan ‘Sivas pastırması’ ibareli coğrafi işaretli ürünümüz, bölgemiz ve ebetteki ülkemiz için oldukça önemli bir ürünümüzdür. Sivas pastırması coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonunda da korunmasının sağlanması için titizlikle yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 11 Ekim 2024 tarihinde başvurumuz AB Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğüne gerçekleştirilmiş olup, ön incelemesi olumlu bir şekilde tamamlanarak, PGI-TR-03359 başvuru numarası ile kayıtlarda yerini almıştır. Ülkemiz coğrafi işaretli ürünler bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Dolayısı ile coğrafi işaretli ürünlerimizin ülkemizde tescil edilmesinin yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonunda tescilinin yapılması gerekmektedir. Zira güvenli gıdada ve güvenilir gıdada coğrafi işaretli ürünlere ilgi oldukça artmıştır. Aslında 1800’lerin başında Sivas’ın Kızılca köyüne gelen Şalak adlı bir Ermeni ustası, köyün erkeklerine pastırma yapma sanatını ve temel tekniklerini öğretmiştir. Bu olaydan sonra pastırma üretimi Kızılca köyünden daha geniş Sivas bölgesine, ardından da Sivaslı pastırma ustaları sayesinde Kayseri, Afyon ve Kastamonu gibi güçlü hayvancılık geleneğine sahip diğer bölgelere yayılmıştır” dedi. Sivas pastırmasının Sivas’ın eşsiz iklimi ve hava şartları sayesinde özel bir lezzete sahip olduğunu belirten Karakaya, “İlimizde pastırma yapımında kullanılan etler genellikle yerli hayvanlardan temin edilir ve geleneksel yöntemlerle işlenir. Yapım sürecinde etin seçimi ve hazırlığı çok önemlidir. Etin yağı ve sinirleri temizlenir, büyük parçalar halinde kesilir. Sivas kaynak tuzu ile ovulan etler, belirli bir süre boyunca tuzda bekletilir. Tuzlanan etler, Sivas’ın kuru havasında açık havada kurutulur. Kurutulan etler, baharat, sarımsak ve çemen otu karışımı ile kaplanır. Çemenle kaplanan pastırmalar, birkaç hafta boyunca dinlendirilir ve lezzetlerinin oturması sağlanır. Sivas pastırmasının kendine has aroması ve dokusunun arkasındaki sır, bu geleneksel yöntemlerden gelir. Sivas pastırmasını tattığınızda sadece lezzetli bir et değil, aynı zamanda Sivas’ın tarihini ve kültürünü de tatmış olursunuz” ifadelerini kullandı.
İstanbul Metrobüs şoförü doğum anını anlattı 35 haftalık hamile Hanife Mete, Esenyurt’ta taksi bulamaması üzerine bindiği metrobüste eşi Cemal Mete’nin desteğiyle doğum yaparak, Yılmaz bebeği sağlıkla kucağına aldı. Yılmaz bebeğin dünyaya geldiği metrobüs şoförü Mustafa Bozdemir konuştu. Esenyurt’ta ikamet eden hamile Hanife Mete, sancılarının artması üzerine eşi Cemal Mete ile birlikte hastaneye gitmek için taksi bulamamıştı. Mete ailesi, bunun üzerine daha hızlı olacağını düşünerek dün saat 08.30’da metrobüse binmişti. Hanife Mete’nin doğum sancılarının artması üzerine İETT şoförü, komuta ve sağlık ekiplerini bilgilendirmiş ve Küçükçekmece Cennet Mahallesi mevkiinde metrobüs aracı park alanına geçmişti. Genç kadın, eşi Cemal Mete’nin yardımıyla doğumunu gerçekleştirirken, İETT şoförü ve güvenlik görevlileri de doğumda aileye destek vermişti. Ailenin bebeğinin Yılmaz koyduğu bebek ve anne sağlık ekipleri tarafından Esenyurt Necmi Kadıoğlu hastanesine götürülmüştü. “Yanıma geldi ‘eşim doğuracak hamile’ dedi” Yaşanan süreci anlatan Yılmaz bebeğin doğduğu 34AS Avcılar-Söğütlüçeşme metrobüs şoförü Mustafa Bozdemir, “Sosyal Tesisler durağına geldiğimizde hanımefendi rahatsızlandı ve sancısı olduğunu söyledi. Eşi yanıma geldi ve eşi bana ‘eşim doğuracak hamile’ dedi. Ben de dedim neden taksi olayı olmadı? ‘Biz taksiye binemedik. Olmadı. Mecbur kaldık. Daha hızlı gidebilmek için metrobüsle geldik’ dedi. Küçükçekmece durağana geldiğimizde de hanımefendinin sancıları biraz daha artmaya başladı” dedi. “Bu bir ilk” “O esnada ben yolcuları tahliye etmeye başladım” diyen Bozdemir, “O ara bir güvenlik kardeşimiz de geldi. Onunla beraber yolcuları tahliye ettik. Sonra yukarıda en müsait yere arabamızı çektik. Sonra işte 112’yi aradım. Sağlık ekipleri geldi. Gerekli müdahaleyi yaptılar. Biz de elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalıştık. Daha önce hiç böyle bir olay olmadı. Bu bir ilk. Bir tarih de diyebilirim, bu olaya da şahitlik ve tanıklık ettim ama belki İETT’nin tarihine ben de geçmişimdir. Benim için çok güzel bir olaydı. Bebeğin ve annenin sağlıklı olduğunu öğrendim. O da ayrı bir sevinç oldu. İETT tarihine böyle güzel bir olay geçti” ifadelerini kullandı.
Aydın Aydın’da zeytin ve zeytinyağı sektörü masaya yatırıldı Zeytin ve zeytinyağında yaşanan sorunlar ve çözüm yollarının görüşüldüğü, sektör toplantısı Aydın Ticaret Borsası’nda gerçekleştirildi. Zeytin ve zeytinyağı sektörüne dair sorun, çözüm önerileri ve talepleri tespit etmek üzere gerçekleştiren sektör toplantısı Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde yapıldı. Aydın’ın önemli ürünlerinden olan zeytinde geçtiğimiz yılın sezon değerlendirilmesinin yapıldığı toplantıda, sektör temsilcileri sorun ve taleplerini iletti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, borsa olarak zeytin ve zeytinyağının tanıtılması adına çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini vurgulayarak, “Zeytin ve zeytinyağı üretimi ülkemizin en önemli tarımsal faaliyetlerinden biri olmakla beraber ilimiz ekonomisine de önemli ölçüde katma değer sağlamaktadır. Aydın Ticaret Borsası’nda 2023-24 sezonunda 18 bin 326 ton sofralık zeytin işlem görürken, ortalama satış fiyatı ise 53 lira 65 kuruş olarak gerçekleşmiştir. Yine 2023-24 sezonunda borsamızda 8 bin 836 ton zeytinyağı işlem görmüş olup, ortalama fiyatı ise 185 lira 87 kuruş olarak gerçekleşmiştir. İlimizin tarımsal değerlerinin tanıtımı ve markalaşması, haksız rekabetten korunması, ulusal ve uluslararası platformda tanınması adına özverili çalışmalarını sürdüren borsamız Aydın Memecik Zeytinyağı’nı 17 Eylül 2020 tarihinde, bölgemize has bir çeşit olan Aydın Yamalak Sarısı Zeytini’ni 21 Nisan 2021 tarihinde, Aydın Memecik Zeytini’ni 7 Mayıs 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescillendirmiştir. Ülkemizde tescilini sağlayarak koruma altına aldığımız coğrafi işaretli ürünlerimizin, dünya çapında tanınması adına Avrupa Birliği Coğrafi İşaret çalışmalarına önem veren borsamız, Aydın Memecik Zeytinyağı’nı, Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin 20. coğrafi işaretli ürünü olarak 5 Şubat 2024 tarihinde tescillendirmiştir. Aynı zamanda 12 Kasım 2021’de Aydın Memecik Zeytini’nin Avrupa Birliği Coğrafi İşaret başvurusunu gerçekleştirmiştir. En kısa sürede Aydın Memecik Zeytini’nin de Avrupa Birliği’nde tescilini aldığımız müjdesini sizlerle paylaşmayı bekliyoruz. Aydın Ticaret Borsası olarak Avrupa Birliği tescilli Aydın Memecik Zeytinyağı’nı tanıtmak ve ayırt edici özelliklerini nihai tüketiciye aktarmak amacıyla tadım panelistlerimizle birlikte ülkemizin farklı illerinde Aydın Memecik Zeytinyağı Tadım ve Tanıtım Günleri düzenlemekteyiz. Şu ana kadar 32 ilde bu etkinliklerimizi gerçekleştirdik. Sektöre dair sorun, öneri ve taleplerimizin kamuoyu oluşturması adına özverili bir çalışma sergiliyoruz. Borsamız sektöre dair sorun, çözüm önerileri ve talepleri tespit etmek üzere gerçekleştirdiği sektör toplantılarıyla konuların çözüme kavuşması için yetkili mercilere istişarede bulunmaya devam edecektir. Zeytin ve zeytinyağı sektörü ile ilgili sorunların değerlendirilip, üretim ve ihracatı geliştirerek çözüm önerilerinin konuşulacağı sektör toplantımızın verimli geçmesini temenni ediyor, sezonumuzun tüm üreticilerimize, tüccarımıza ve ihracatçımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Daha sonra söz alan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, 2023-24 sezonu ihracat istatistiklerini paylaştı. Konuşmaların ardından program soru cevap ve önerilerin alınması ile devam etti.
Düzce MÜSİAD Düzce Şubesi törenle açıldı Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD) Düzce Şubesi’nin yeni binası Genel Başkan Mahmut Asmalı’nın da katıldığı törenle açıldı. MÜSİAD Düzce Şubesi’nin D-655 Düzce-Akçakoca kara yolu üzerindeki yeni binası törenle hizmete açıldı. Törene; MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı’nın yanı sıra Vali Selçuk Aslan, Belediye Başkanı Faruk Özlü, İlçe belediye başkanları, protokol üyeleri, iş insanları ile dernek üyeleri katıldı. “Anadolu İş dünyasının dünyaya açılan kapısı olmaya çalışıyoruz” Açılışta konuşan Genel Başkan Asmalı, MÜSİAD’ın misyonuna değinerek; tohumları kadim Anadolu topraklarında atılan MÜSİAD bugün dünyada şubeleri olan global bir yapıya büründü. Türkiye’nin bütün illerinde dünyada da birçok ülkede yer alan derneğimiz aynı zamanda Anadolu iş dünyasının uluslararası pazarda pay sahibi olması, bağlantılar kurması için de önemli rol üstleniyor. Bu çerçevede bir ayağı Anadolu topraklarında bir ayağı ise dünya pazarında olmanın ve Anadolu insanının çalışkanlığını, alın terini, helal emeğini uluslararası piyasalarda, pazarlarda değerlendirmek için de yoğun çaba harcıyoruz. Anadolu’nun o şehirlerinden Düzce’de dernek binamızın açılışını yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Hayırlı uğurlu olsun” dedi. “Ahi iş insanlarını dünya pazarına çıkartmak önemli” Vali Selçuk Aslan da, “Anadolu’nun ahi iş insanlarını dünya pazarına çıkartma gayreti bizim için çok önemli. Kalbi vatan sevgisiyle dolu insanların dünya pazarlarında helal lokma, emek, alın teri ile üretilmiş ürünlerini dünya pazarlarında görücüye çıkartmak, yeni pazarlar kurmak çok çok önemli. Bu misyon çerçevesinde kadim Anadolu topraklarımız için çalışan herkese şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı. “Yeni bina kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” Düzce Şube Başkanı Özgür Sağlam ise, MÜSİAD’a yeni hizmet binası kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Biz yönetime gelmeden önce şehir merkezindeki hizmet binamız kullanılıyordu. MÜSİAD’a yakışır müstakil bir hizmet binası olsun diyerek kolları sıvadık ve yeni binamıza kavuştuk. Allah bu binada hayırlı hizmetler yapmayı bizlere nasip etsin” dedi. Konuşmaların ardından yeni hizmet binasının açılışı dualar eşliğinde kurdele kesilerek yapıldı.