Yerel Haberler
Ankara
Bakan Uraloğlu: “İlk etapta helikopterin sinyal verip vermediğini takip ettik” 20 Mayıs 2024 Pazartesi - 11:33:53 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “İlk etapta helikopterin sinyal verip vermediğini takip ettik. İran tarafı ile irtibata geçtik. Muhtemelen sinyal sisteminin kapalı olduğu veya helikopterde o sinyal sisteminin olmadığını düşünüyoruz” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Karayolları 100. Yıl Kütüphanesi’nin açılış törenine katıldı. Bakan Uraloğlu, törenin ardından zorlu hava şartları nedeniyle dağlık alanda kaza yapan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin arama kurtarma çalışmaları hakkında soruları yanıtladı. “Helikopterin sinyal verip vermediğini takip ettik” İran’ın Türkiye’nin hava arama kurtarma sorumluluk sahası içinde bulunduğunu belirten Uraloğlu, “Olayın ilk duyulduğu andan itibaren biz de hem komşumuz olarak hem de bir ülkenin cumhurbaşkanı olmasından dolayı takip ettik. İran, bizim hava arama kurtarma sorumluluk sahası içinde bulunuyor. Bu anlamda, tüm hava ve deniz araçlarının sinyallerini takip ediyoruz. İlk etapta helikopterin sinyal verip vermediğini takip ettik. İran tarafı ile irtibata geçtik. Muhtemelen sinyal sisteminin kapalı olduğu veya helikopterde o sinyal sisteminin olmadığını düşünüyoruz. Çünkü mutlaka o sinyaller bize düşer fakat düşmedi. Onlardan aldığımız bilgilerle ilk etapta gerek Milli Savunma Bakanlığı olsun gerek AFAD olsun biz de onlarla gerekli iş birliği noktasında sürece katkı sağlamaya çalıştık. En son aldığımız haber AKINCI İHA’nın tespiti üzerine helikopterdekilerin tamamının öldüğü yönünde. Bu kazalar, üzücü kazalar. Hava güvenliğinin ya da seyrüsefer araçlarının emniyetinin ne kadar önemli olduğu, hava şartlarının dikkate alınması noktasında sonuçlar çıkarabiliriz. Tekrar Sayın Reisi’ye Allah’tan rahmet diliyorum, kardeş İran halkına başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı. Helikopter kazasının bir suikast olabileceği yönündeki iddialara yönelik Bakan Uraloğlu, “Şu an için bir şey söylemek için erken. Aldığımız bilgiler havanın sisli olduğu ve bir kaza olduğu şeklinde. İlk etapta bizim aldığımız bilgiler bunlar” dedi.
20 Mayıs 2024 Pazartesi - 11:04 TİKA’dan Herat’ta Engelliler Haftası Programı Afganistan’ın batısında yer alan Herat şehrinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Piri Herat Vakfı iş birliğinde, Engelliler Haftası Anma Programı düzenlendi. 2005 yılından beri fiziksel ve zihinsel engelli bireyler için barınma ve eğitim imkanları sağlayan Piri Herat Vakfı ile ortaklaşa gerçekleştirilen etkinlikte, "Engelliliğin ABC’si" ve "Engellilik Farkındalığı" kitaplarının tanıtımı yapıldı. Türkiye Maarif Vakfı Herat Afgan-Türk Okulu’nda düzenlenen programa, Türkiye Cumhuriyeti Herat Başkonsolosu Sinan İlhan, TİKA Herat Koordinatörü Arafat Deniz, Maarif Afgan Türk Herat Okulu Müdürü Ahmet Duran, Piri Herat Vakfı Başkanı Abdulali Barakzey, engelli bireyler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Piri Herat Vakfı Başkanı Barakzey, konuşmasında Afganistan’da savaşların sebep olduğu engelli sayısının yüksekliğine dikkat çekerek, savaş ve çatışmaların sona ermesini temenni etti. Engelli bireylerin karşılaştığı zorluklardan bahseden Barakzey, bilinçlendirme çalışmalarının önemine vurgu yaptı ve basılan iki kitabın bu doğrultuda rehber niteliğinde olduğunu belirtti. TİKA Herat Koordinatörü Deniz, engelliliğin bireylerden değil, onları topluma kazandıramayan kısıtlı yaşam şartlarından kaynaklandığını söyledi. İki kitabın basılma amacı olarak farkındalık oluşturmayı ve engelli bireylerin toplumda aktif bir şekilde yer almasını sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti Herat Başkonsolosu İlhan, Engelliler Haftası kapsamında yapılan etkinliklerin ve kitap tanıtımlarının toplumda farkındalık meydana getirmek adına önemli olduğunu ifade etti. İlhan, sosyal sorumluluk içerikli bu etkinliğin birçok kurumun iş birliği ile gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti. Afgan Türk Maarif Okulları Herat Müdürü Duran, böyle anlamlı bir gün vesilesiyle bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, her insanın bir engelli adayı olduğunu ve bu nedenle benzer eğitim ve sosyal programların artması gerektiğini vurguladı. Etkinliklerin ikinci bölümünde, TİKA Herat Ofisi’nin bahçesinde engelliler dernekleri ve merkezlerinin üyeleri bir araya geldi. Engelli bireyler tarafından hazırlanan programda konuşmalar yapıldı, şiirler okundu ve gösteriler sergilendi.
Samsun’dan teslim alınan Türk bayrağı, Keçiören Belediye Başkanı Özarslan’a teslim edildi
19 Mayıs 2024 Pazar - 16:07 Samsun’dan teslim alınan Türk bayrağı, Keçiören Belediye Başkanı Özarslan’a teslim edildi Bisiklet sürücüleri, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı için milli mücadelenin başlatıldığı Samsun’dan teslim aldıkları Türk Bayrağı’nı Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’a teslim ettiler. Keçiören Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na özel düzenlenen organizasyonla, Samsun’dan teslim alınan Türk Bayrağı, Atatürk Bayrağı ve toprak, bisiklet sürücüleri tarafından 19 Mayıs’ta Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’a teslim edildi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 105 yıl önce Milli Mücadele’yi başlatmak için çıktığı Samsun’dan teslim alınan Türk Bayrağı ve toprak 13 bisikletli tarafından kara yoluyla Ankara’ya getirildi. Ankara’ya 520 kilometre yol katederek gelen Ankuva Bisiklet Takımı üyesi 13 bisikletli sporcu güzargah boyunca teslim aldıkları Türk Bayraklarını ve toprakları Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’a teslim ettiler. Bisikletli sporcular Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlatmak için adım attığı Tütün İskelesi’ni, Samsun’un Havza ilçesinde yer alan ve Milli Mücadele’nin ilk karargahı olarak kabul edilen Atatürk Evi’ni de ziyaret ettiler. Bisikletçiler, Amasya, Mecitözü, Çorum, Kırıkkale rotasını kullanarak Ankara’nın Keçiören ilçesine geldiler.
Kahramankazan’da tarih dolu konferans
19 Mayıs 2024 Pazar - 15:32 Kahramankazan’da tarih dolu konferans Kahramankazan Belediyesi tarafından, Tarihçi Yazar Sinan Meydan’ın anlatımıyla "Bağımsızlığın İlk Adımı 19 Mayıs" konulu konferans düzenlendi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen konferans, Kahramankazan Aile Yaşam Merkezi’nde gerçekleşti. Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu ve Tarihçi Sinan Meydan, koleksiyoner Faruk Küçük tarafından derlenen "Atatürk ve Cumhuriyet konulu" fotoğraf sergisini gezdiler. Başkan Çırpanoğlu’nun, "Satı Kadın’ın torunu olmaktan gurur duyuyorum. Önemli tarihçilerden Sinan Meydan aramızda, hoş geldiniz diyorum" sözleriyle başladığı konferansta "Kahramankazan’ı Türkiye’nin aydınlık yüzü yapacağız" vurgusu dikkat çekti. "Genç başkanlara önem veriyorum" "Sevgili Kahramankazanlılar, hoş geldiniz. Sizlerle beraber olmak benim için gurur verici," diyerek sözlerine başlayan Meydan ise, genç başkanlara önem verdiğini belirterek, "Atatürk’ün de dediği gibi Cumhuriyet’i gençlerimiz kurtaracak. Başkanım tekrardan hayırlı olsun," sözleriyle Başkan Çırpanoğlu’nu tebrik etti. Meydan, Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadeleyi nasıl başlattığını anlattığı ve izleyicileri o döneme götüren, yaklaşık 45 dakika süren dikkat çekici bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından Başkan Çırpanoğlu sahneye çıkarak Sinan Meydan’ı tebrik edip, kendisine çiçek ve özel bir plaket takdim etti. Plaketin içinde köstekli saat ve Nutuk’u gören Meydan, "Bu saat benim için çok özel, Atatürk’ün Çanakkale zaferinde hayatını kurtaran o saat bu," diyerek duygularını dile getirdi. Konferans, Sinan Meydan’ın Başkan Çırpanoğlu’na teşekkür ederek konuşmasını bitirmesiyle son buldu. Konferansın ardından ise Meydan, kitaplarını imzaladı.
INVAMED Başkanı Dinç: “Atatürk’ün ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ sözünü parola alıyoruz”
19 Mayıs 2024 Pazar - 13:40 INVAMED Başkanı Dinç: “Atatürk’ün ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ sözünü parola alıyoruz” INVAMED Başkanı Raşit Dinç, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. yıl dönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. Dinç mesajında, “Atatürk’ün ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ sözünü parola alıyoruz” ifadelerine yer verdi. Dinç, INVAMED olarak, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı minnet, gurur ve geleceğe olan inançları ile kutladıklarını belirtti. Dinç, yayımladığı mesajda Atatürk ve silah arkadaşlarının 105 yıl önce milletin birliği, beraberliği ve bağımsızlığı uğruna verecekleri mücadeleyi başlatmak için Samsun’a çıktıklarına değinerek, “O günlerde memleketimizin her bölgesi işgal altında, yöneticileri gaflet ve dalalet içinde, insanımız ise büyük bir yoksulluk yaşamaktaydı. Lakin milleti ayağa kaldırmak ve sömürgecileri topraklarımızdan kovmak için Samsun gemisine binenlerin büyük bir cesareti, kararlılığı ve inancı vardı.” ifadelerini kullandı. INVAMED Başkanı Raşit Dinç, “4 Şubat 1919 tarihinde Alemdar gazetesinin yazarları olan Refii Cevat, Mustafa Kemal Paşa ile Şişli’deki evinde bir görüşme yapar. Bu görüşme içerisinde Mustafa Kemal, milli mücadelenin başlamasına dair fikirlerini ifade eder. Mesajında Gazeteci Refii Cevat ile Atatürk arasında geçen diyaloğa yer veren Dinç, şu ifadeleri kullandı: “Gazeteci Refii Cevat, Atatürk’e, ‘Paşam, millî direniş. Güzel, ama neyle? Hangi askerle, hangi silahla, hangi parayla? Maalesef Paşam, kupkuru bir çölden farksız oldu bu güzel vatanımız’ der. Atatürk ise ‘Gazeteci Refii Cevat’a, ‘öyle görünür Refii Cevat Bey, öyle görünür ama çölden bir hayat çıkarmak lazımdır. Çöl sanılan bu alemde saklı ve kuvvetli hayat vardır. O, Türk milletidir” der.” Dinç, INVAMED olarak 19 Mayıs’ın 105’inci yılında da inanç ve kararlılıkla Türkiye için çalıştıklarını belirterek, şöyle devam etti: “19 Mayıs aynı zamanda kendi insanımızla da gurur duymamızın günüdür. Çünkü 19 Mayıs günü başlayan mücadelede Anadolu insanı hem varını hem de yoğunu vermiştir. İki öküzünden birisini vatan için vermek, son çarığını savaş cephesine göndermek, bunlar bizim insanımızın hem vatanına olan sevgisini hem de paylaşma, yardımlaşma ve erdemli insan karakterini gösteren özellikleridir. Üstümüzde bulunan sorumluluğu tam anlamıyla yerine getirmek adına INVAMED olarak, Atatürk’ün, ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ sözünü parola alıyoruz. ‘Üreten Bir Gelecek’ vizyonuyla, sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olan bilim, teknoloji ve inovasyona sağlık için yatırım yaparak, Türkiye’yi daha müreffeh yarınlara taşıma kararlılığı içindeyiz. Dün Samsun’a adım atılırken bilim yol gösteriyordu. Bugün de yolumuzu bilim aydınlatıyor. Bu duygu ve düşüncelerle, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. yıl dönümünü kutlar, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Cumhuriyetimiz uğruna mücadele eden herkesi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.”