ÇEVRE - 15 Ekim 2024 Salı 13:10

TİKA’dan Karadağ’da sera üretimine destek

A
A
A
TİKA’dan Karadağ’da sera üretimine destek

Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Karadağ’da tarımsal üretimi güçlendirmek amacıyla ‘Örtü Altı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında kurulan seraları, Berane, Petnitsa ve Pljevlja belediyelerinde düzenlenen törenlerle üreticilere teslim etti.


TİKA, 2015 yılından bu yana ‘Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı’ çerçevesinde Karadağ’da sera üretimine katkı sağlamaya devam ediyor. TİKA, ‘Örtü Altı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında bugüne kadar teslim edilen yaklaşık 300 sera ile bölgedeki tarımsal üretim kapasitesini artırmayı ve yerel üreticilerin daha verimli üretim yapabilmesini hedefliyor.


Seraların teslimine yönelik düzenlenen törenlere, Türkiye Cumhuriyeti Podgoritsa Büyükelçisi Barış Kalkavan, TİKA Karadağ Koordinatörü Nihal Ersoy, Petnitsa Belediye Başkanı Samir Agovi, Karadağ Tarım, Ormancılık ve Su İşleri Bakanlığı Tarım Müdürü Miroslav Cimbaljevi, Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı İdaresi Müdürü Vladimir Akovi ile sera sahipleri katıldı.


Teslim töreninde konuşan Büyükelçi Kalkavan, TİKA’nın 17 yıldır yaptığı proje ve faaliyetleri ile Karadağ’da tarımsal kalkınmaya destek verdiğini ve bunun yanı sıra yerel üreticilerin ekonomik güçlenmesine ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaşmasına katkı sağladığını vurguladı.


TİKA Koordinatörü Ersoy yaptığı konuşmada, TİKA olarak Karadağ’da tarımda istihdam artırıcı ve dış göçü önleyici projeleri önemsediklerini belirterek, proje kapsamında seraların dağıtımının yapıldığı girişimcilerin seçimine büyük özen gösterildiğini kaydetti.


Cimbalyeviç ise, TİKA’nın tarım alanında meyvecilik, arıcılık, seracılık, zeytincilik, ahududu yetiştiriciliği gibi alanlarında Karadağ’da önemli projeler gerçekleştirdiğini belirterek, Karadağ’da seracılık alanında ihtiyaç sahibi ailelere yaptığı desteklerinden dolayı Karadağ Tarım, Ormancılık ve Su İşleri Bakanlığı adına TİKA’ya müteşekkir olduklarını ifade etti.



TİKA’dan Karadağ’da sera üretimine destek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 6. Alanya Kitap Fuarı 18 Ekim’de kapılarını açıyor Alanya Belediyesi tarafından düzenlenen 6. Alanya Kitap Fuarı, 18-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Onlarca yayınevi ve yazarın katılacağı fuarda, kitapseverler için indirimli kitaplar, imza günleri ve söyleşiler yer alacak. Kapsamlı bir programa ev sahipliği yapacak olan Alanya Kitap Fuarı, bölgenin kültürel çeşitliliğine katkı sunmayı amaçlıyor. Yetişkinler, çocuklar ve gençler için özel etkinliklerin de yer alacağı fuar her yaştan okura hitap ederken, birçok tanınmış yazar, okurlarıyla buluşacak. Her gün düzenlenecek imza günleri ve söyleşilerde, yazarlar hem eserleriyle ilgili deneyimlerini paylaşacak hem de soruları yanıtlayacak. 18 Ekim Cuma günü saat 10.30’da başlayacak fuar, 27 Ekim Pazar gününe kadar her gün açık olacak. Alanya Kültür Merkezi ve Damlataş’taki 100. Yıl Parkı’nda gerçekleşecek etkinliklerde; okuma alanları, çocuklara yönelik müzik eşlikli masal anlatımı, masal tiyatrosu, oryantiring, drama ve dans, Anadolu masalları, keçe ayraç yapımı, okuma çemberi, Karagöz & Hacivat ve yazma atölyeleri, akşamları Çocuk Şarkıları ve müzik dinletileri olacak. Katılımcılar yayınevlerinin stantlarını gezerek kitap dünyasının çeşitliliğiyle tanışacak. Başkan Özçelik’ten fuara davet Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik kitapseverleri fuara davet ederek, "80 yayınevinin katılımıyla birbirinden değerli 50’den fazla yazarımız, hafta boyunca 17 söyleşide yer alacak. Çocuklarımız için de her şeyi detaylıca düşündük. Herkesi bekliyoruz" dedi.
Manisa Yunusemre’nin diyetisyen hizmeti başladı Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban’ın vaatleri arasında yer alan diyetisyen hizmeti faaliyete başladı. Yunusemre Belediyesinin sosyal belediyecilik hizmetlerine bir yenisi eklendi. Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban’ın vaadi olan ücretsiz diyetisyenlik hizmeti Yunusemre Sağlık Hizmetleri Merkezi’nde faaliyete başladı. 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren sağlıklı beslenme danışmanlığı hizmetine başladıklarını belirten Diyetisyen Sevcan İnci, hizmetten faydalanmak isteyen vatandaşların 444 82 11 numaralı hat üzerinden Yunusemre Sağlık Hizmetleri Merkezi’ni arayarak randevu oluşturabileceğini belirtti. İnci, “1 Ekim tarihinden itibaren Çarşamba ve Perşembe günleri Yunusemre Sağlık Hizmetleri Merkezi’nde ücretsiz beslenme danışmanlığı hizmetine başlamış bulunmaktayım. Bu hizmet kapsamında hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi, sağlıklı kilo alıp verme, hamilelikte beslenme ve sağlıklı beslenme konularında destek sağlamaya başladık. Bize ulaşmak için Yunusemre Sağlık Hizmetleri Merkezi’ni arayıp randevunuzu oluşturabilirsiniz. Hepinize sağlıklı günler dilerim” dedi. Yunusemre Sağlık Hizmetleri Merkezinde verilen diyetisyenlik hizmetinin kendisi için çok önemli olduğunu belirten danışan Fadime Özçakır, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Belediye başkanımızın diyetisyen hizmeti verileceğini duyurmasının ardından buraya başvuruda bulundum. Diyetisyenimiz ile iletişime geçtim. Sağlıklı beslenmek ve sağlıklı yaşamak için bu gün için diyetisyenimiz ile randevulaştık. Belediye Başkanımız Semih Balaban’a çok teşekkür ederim. diyetisyen, fizyoterapi ve psikolog hizmeti Manisa için çok önemli. Böyle bir hizmet verdikleri için çok teşekkür ediyorum”