SAĞLIK - 22 Ekim 2024 Salı 12:40

Prof. Dr. Uğur Coşkun: “Sağlıklı beslenme prostat kanserinin ilerlemesini önleyebilir”

A
A
A
Prof. Dr. Uğur Coşkun: “Sağlıklı beslenme prostat kanserinin ilerlemesini önleyebilir”

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, sağlıklı beslenme ile prostat kanserinin ilerlemesinin önleyebileceğini söyledi.


Prof. Dr. Uğur Coşkun, prostat kanseri ile ilgili açıklamalarda bulundu.




Prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen kanserlerden birisi olduğunun altını çizen Coşkun, her 8 erkekten 1’inin hayatı boyunca prostat kanserine yakalandığının söylenebileceğini belirtti.


İleri yaşlarda birçok prostat kanserinin sessiz ve yavaş seyretmekte olduğunu ifade eden Coşkun, “Birkaç gün önce JAMA Oncology Dergisi’nde yayımlanan çalışmada, Bruce Trock ve arkadaşları düşük gradeli 886 prostat kanserli hastayı araştırmaya dahil etmişler. Çalışma sürecinde hastaların beslenme alışkanlıklarına yönelik kayıtları detaylı olarak toplamışlar. Yaklaşık 6,5 yıllık ortalama takip sonrasında inflamatuar özellikleri olmayan sağlıklı diyet ile beslenen hastalarda düşük gradeli prostat kanserinin hızlı ilerleyen prostat kanserine dönüşme ihtimalini daha düşük olarak tespit etmişler” dedi.



“Sağlıklı beslenme hastalığın ilerlemesinde olumlu katkıda bulunabilir”


Sağlıklı diyet için yağlı diyetin sınırlanması, meyve ve sebze porsiyonlarının artırılması ve yine tahıl ve baklagillerin tüketiminin artırılması gerektiğine işaret eden Coşkun, “Bunun yanında düşük gradeli prostat kanserli hastalardan enflamasyonu artıran fast food ve kızarmış gıdalar, yüksek oranda rafine yağlar ve trans yağlar, şeker, hamur işleri veya beyaz ekmek gibi rafine karbonhidratları fazla tüketenlerde hızlı seyirli prostat kanserine ilerlemenin daha fazla olduğu bulunmuş. Bu çalışmaya bakarak prostat kanseri tanısı olan hastaların sağlıklı beslenmelerinin hastalığın ilerlemesinde olumlu katkıda bulunabileceği söylenebilir” diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Büyükşehir’in ‘Meme Kanseri’ eğitimleri devam ediyor Muğla Büyükşehir Belediyesi, ‘Erken Teşhis Hayat Kurtarır’ anlayışıyla başlattığı meme kanseri eğitimlerine kırsal mahallelerde devam ediyor. 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında yapılan eğitimler erken teşhisin önemini vurgulamayı amaçlıyor. Kızılağaç Mahallesi’nde ilk eğitim verildi 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesi kadın sağlığına yönelik önemli bir projeyi hayata geçirdi. Meme kanseri farkındalığını artırmak amacıyla düzenlenecek olan eğitimlerle, kadınların kendi kendine meme muayenesi yapma konusunda bilinçlendirilmesi hedeflendi. Proje Ula’ya bağlı Kızılağaç mahallesinde devam etti. Büyükşehir’den tam destek Eğitimler sonrasında mamografi taramasına yönlendirilmesi uygun görülen kadınlar, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği araçlarla en yakın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) taşınması planlanıyor. Kontrolleri tamamlanan kadınlar, yine belediyenin araçlarıyla evlerine geri götürülecek. Bu hizmet, kadınların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırarak erken teşhis ve tedavi şansını artırmayı amaçlıyor. Özlem Can, “İnsanların daha erken tanı ile daha erken teşhis ile hayatlarını daha konforlu devam ettirebileceklerini inanmaları gerekiyor. Bu eğitimler bu nedenle daha sık yapılmalı ve daha geniş kitlelere ulaşmalı diye düşünüyorum” dedi. Doktor Olcay: “Eğitimlerimizle erken teşhisin önemine değiniyoruz” Kadınlara eğitim veren Büyükşehir Belediyesi Doktoru Tuba Çınar Olcay, “Meme kanserinin risk faktörlerini, kimlerin risk altında olduğunu, kendi kendine meme muayenesi yapmayı, muayene esnasında neler dikkat edilmesi gerektiğine değiniyoruz. En son aşamada da hangi durumlarda doktora başvurulması gerektiğini anlatıyoruz. Bu eğitimlerle erken tanının önemini kadınlarımıza anlatıyoruz. Bu şekilde hem hastalığın ilerlemesini geciktiriyoruz hem de tedaviyi kolaylaştırıyoruz” dedi.