GÜNDEM - 16 Ekim 2024 Çarşamba 16:27

Gençler şiddete çözüm olarak yasaların daha sıkı uygulanmasını istiyor

A
A
A
Gençler şiddete çözüm olarak yasaların daha sıkı uygulanmasını istiyor

Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu’nun düzenlediği ankettte 18 ile 25 yaş aralığındaki gençler, gündemde geniş yer bulan şiddet olaylarının idamın da içinde olduğu yasaların daha sıkı uygulanması ve farkındalığın artırılmasıyla çözülebileceğini belirtti.


Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu, 7 bölgede 30 üniversiteden 18-25 yaş aralığında 4 bin 500 öğrenci ile kapsamlı bir anket çalışması gerçekleştirdi. Anket sonuçlarına göre, toplumsal şiddet olaylarının önlenmesi için en çok desteklenen önlem yüzde 67 oranıyla içinde idamın geri getirilmesi seçeneğinin de olduğu yasaların daha sıkı uygulanması oldu. Bunu yüzde 8 oranıyla eğitim, yüzde 13 ile toplumsal farkındalık kampanyaları izledi. "Önlem aile içi eğitim" diyenlerin oranı ise ankette yüzde 12 oldu.


Toplumsal şiddet olaylarının artmasının başlıca nedenleri arasında yüzde 38 ile yetersiz yasal önlemler ilk sırada yer alırken, ekonomik sorunlar yüzde 31, yetersiz eğitim yüzde 19 ve aile içi şiddet yüzde 12 oranında oldu. Toplumun hangi kesimlerinin daha fazla sorumluluk alması gerektiği sorusuna verilen yanıtlar ise hükümetin yüzde 46 oranında en büyük sorumluluğa sahip olduğunu gösterdi. Ankete katılan gençler, aileleri yüzde 23, okulları yüzde 18 ve sivil toplum kuruluşlarını yüzde 13 oranında sorumlu gösterdi.



Şiddet, toplumda derin bir travma ortaya koyuyor


Farkındalık oluşturmak için önerilen etkinlikler arasında sosyal medya kampanyaları yüzde 39 ile ilk sırada yer alırken, eğitim seminerleri yüzde 36, toplumsal farkındalık projeleri yüzde 19 ve bilgilendirici broşürler yüzde 7 oranında desteklendi. Toplumsal şiddet olaylarının toplum üzerindeki psikolojik etkileri konusunda katılımcıların yüzde 87’si aşırı olumsuz, yüzde 8’i olumsuz ve yüzde 5’i nötr görüş bildirdi. Bu sonuç, şiddetin toplumda derin bir travma oluşturduğunu ortaya koydu. Duygusal tepkiler açısından ise öfke yüzde 48 ile en yaygın duygu olarak belirtilirken, korku yüzde 23, üzüntü yüzde 19 ve umutsuzluk yüzde 10 oranında ifade edildi.


Anket sonuçlarını değerlendiren Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Okudan, “Sonuçlar, toplumsal şiddet olaylarının önlenmesi ve etkilerinin azaltılması için çok yönlü bir yaklaşım gerektiğini ortaya koymaktadır. Daha sıkı yasaların uygulanması, eğitim ve farkındalık kampanyalarının artırılması, ekonomik sorunların çözülmesi ve psikolojik destek hizmetlerinin yaygınlaştırılması, şiddetin önlenmesinde ve toplumun iyileştirilmesinde önemli adımlar olacaktır. Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu olarak, bu konuda üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız ve gençlerimizin daha güvenli bir geleceğe adım atabilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Türkiye’nin patates ambarlarından Ahlat’ta hasat başladı Türkiye’nin patates ambarlarından olan Bitlis’in Ahlat ilçesinde yemeklik ve tohumluk patates hasadı başladı. Ahlat ilçesinin zengin ve geniş tarım arazilerinde üretilen patates, Türkiye’nin patates ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılayarak Türkiye’de 9. sırada yer alıyor. Ahlat’ta bu yıl 56 bin dekar alandan 200 bin ton yemeklik patates, hasadı bekleniyor. Bitlis Valisi Ahmet Karakaya Ahlat ilçesinde Halil Süleymanoğlu’nun patates tarlasını ziyaret ederek patates hasadına katıldı. Tarlada hasat yapan tarım işçileriyle sohbet edip kolaylıklar dileyen Vali Karakaya patates toplayarak hasada katıldı. Burada gazetecilere açıklamada bulunan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, “Patates bütün hanelerde en fazla tüketilen ürünlerden başında geliyor. Bu yılda bereketli bir sezon. Bizde burada patates hasadına katılarak çiftçilerimizin telaşına ortak olmak istedik. Bu çalışmasını yerinde görmek istedik. Her zaman çiftimizin yanındayız. Tarım çok stratejik bir sektör. Tarım eğer yeterince yapılmazsa geri kalan alanlardaki başarılar eksik kalıyor. Dolayısıyla şehrimizde de ülkemiz de bütün sektörlerin destekleyicisi olan tarımın hayvancılığın yaygınlaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Hükümetlerimizin bütün politikaları bu yönde. İnşallah hem tarımda hem teknolojide hem bilimde hem sanatta hem kültürde çok daha ileriye gidecek hamleler devletimiz tarafından hükümetlerimiz tarafından yapılıyor. Biz de Bitlis olarak buna ayak uyduracağız ve elimizden geldiğince şehrimizin gelişmesi kalkınması için bu çalışmalara destek vereceğiz” dedi. Ahlat ilçesinin bambaşka bir anlam taşıdığını ifade eden Vali Karakaya sözlerini şöyle sürdürdü, Şu an Ahlat’tayız. Ahlat bambaşka bir anlam taşıyor. Ahlat herkesin bildiği üzere Anadolu’daki ilk mührümüzün olduğu bir ilçe. bir kent. Eski tabiri ile Kubbet’ül İslam olarak bilinen bin yıl öncesinden beri ülkemizin göz bebeği olan bir kent. Burada bu faaliyetlerin yürütülmesi tabii ayrıca anlamlı. Yaklaşık 350 bin ton civarında bir üretimi var Ahlat’ın ve Bitlis’in. Bu çerçevede biz bunu da en iyi şekilde planlayarak üreticiden tüketiciye ulaştırmak için gayret sarf ediyoruz. Ben burada çalışan sevgili kardeşlerimize kolaylıklar diliyorum. İnşallah her sektörde olduğu gibi tarımda da daha güzel sonuçlar elde etmek için hep birlikte gayret sarf edeceğiz. Bugün burada kaymakamımızla, il tarım müdürümüzle, Ziraat Odası başkanımızla ve değerli arkadaşlarımızla birlikte bu güzel hasadı biz de yerinde görmeye geldik” dedi. Vali Karakaya’ya ziyaretinde Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, Bitlis İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Çolak, Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, Ahlat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nihat Keskin, AK Parti Ahlat İlçe Başkanı Mesut Subaşı ve bazı kurum müdürleri eşlik etti.
Çankırı İlkokul öğrencileri aldıkları gıda eğitimleriyle bilinçlendi Çankırı’da ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla ilkokul öğrencilerine gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla Çankırı TOKİ İlkokulu öğrencilerine Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. Her sınıf düzeyine uygun olarak hazırlanan eğitimlerde, gıdaların vücut sağlığına etkileri, dengeli beslenme alışkanlıkları ve çevreyi koruma bilinci öğrencilere aktarıldı. Doç. Dr. Ercoşkun, doğru gıda seçimlerinin hem fiziksel hem de zihinsel gelişim üzerinde ne kadar önemli olduğunu anlatarak, sağlıklı yaşamın temellerini öğrencilerle paylaştı. Daha sonra öğrencilere ikramlarda bulunularak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çocuklar için hazırladığı kitaplar dağıtıldı. Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından verilen eğitim öğrencilerden büyük ilgi gördü. “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir” Gıda güvenliği tedbirlerinin büyük önem taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir. Özellikle son yıllarda savaşlar, küresel iklim değişikliği, tarımsal arazilerin azalması gibi birçok faktör, insanların gıda hakkını tehdit altına almaktadır. Önümüzdeki yıllarda maalesef gıda güvenliğini arttırmak için ekstra tedbirler almak zorundayız. Bu tedbirler büyük önem taşımaktadır” dedi.
Manisa Başkan Zeyrek: "Manisa’da bir buçuk milyon kişi olarak biz büyük bir aileyiz" Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Adım Adım Manisa projesi kapsamında kente gelen Alaşehirli kadınlarla Muradiye Camii’nde buluştu. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin dört bir yanında yaşayan kadınların sosyal hayata katılımını arttırmak, şehrin tarihi ve doğal güzellikleri ile tanışmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen "Adım Adım Manisa" projesi hız kesmeden devam ediyor. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, proje kapsamında üzüm diyarı Alaşehir’den kente gelen 97 kişilik kadın kafilesini Muradiye Camii’nde karşıladı. Camide gerçekleşen buluşmada Alaşehirli kadınlarla yakından ilgilenen Başkan Zeyrek, kendisine iletilen talep ve istekleri dinledi. 116 km süren yolculuğun ardından ilçeden kent merkezine ulaşan kafile, hem Başkan Zeyrek’le buluşmanın mutluluğunu yaşadı hem de şehrin tarihini gün yüzüne çıkartan müze ve eserleri ziyaret etti. Alaşehirli kadınlar, Büyükşehir görevlileri tarafından Hanımlar Aile Çay Bahçesi’nde karşılandı. Hanımlar Aile Çay Bahçesi’nde yapılan kahvaltı ikramı sonrasında Tıp Tarihi Müzesi’ne ve Uluslararası Mesir Macunu Festivali’ne ev sahipliği yapan Hafsa Sultan Camii’ne gidildi. Kafile Sultan Camii ve Tıp Tarihi Müzesi’nin tarihteki yeri hakkında verilen bilgileri dinledi. Gezinin bir sonraki durağı ise Muradiye Camii oldu. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek de Alaşehirli kadınlarla buluşmak için Muradiye Camii’ne geldi. Cami’de Alaşehirli kadınlarla bir araya gelen Başkan Zeyrek, kendisine iletilen talep ve istekleri dinledi. Başkan Zeyrek, Muradiye Camii’nde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu gezileri yaparken iki büyük amacımız vardı. Bir tanesi, sizin sosyalleşmeniz Manisa’nın tarihi dokusunu daha çok görebilmeniz, ikincisi ise bu programlarla bir araya gelmemizi sağlamak. Birlikte bu şekilde daha mutlu, daha güzel yarınlar oluşturmak. Manisa’da 1 buçuk milyon kişi olarak biz büyük bir aileyiz. Hepimiz bu ailenin birer fertleriyiz. Bu birlik ve bütünlüğümüz, Manisa’mın güzelliklerini ortaya çıkartmak ve Manisa’mızın değerine değer katmakla daha da artacaktır.” Muradiye Camii’nde gerçekleşen buluşmanın ardından ziyaretçilerine muhteşem Manisa manzarasını izleme imkanı sunan Mevlevihane’ye ve Manisa’da bulunan çeşitli eserlerin maketlerinin yer aldığı Şehzadelerpark’a gidildi. Akabinde MASKİ Genel Müdürlüğü yemekhanesinde öğle yemeği için ara verildi. Öğle yemeğinin ardından Alaşehir’den gelen 97 kişilik kafile, Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal belediyecilik anlayışıyla açılan kent lokantası ve halk mandırayı ziyaret ederek, görevlilerden bilgi aldı. Daha sonra Osmanlı Müzesi’ne giderek, müze içerisindeki eserleri inceledi. Son olarak Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde halka hizmet veren Çanakkale Müzesi ile Atatürk Sergi Salonu ziyaret edilerek gezi son buldu. Gonca Gül Erdoğan, Alaşehir ilçesinde yapılan altyapı yenileme çalışmalarından duyduğu memnuniyeti anlattı. Erdoğan, “Ferdi başkan göreve geldikten sonra Manisa ve Alaşehir’de büyük bir değişim oldu. Bütün su borularımız patlaktı ve sular hep boşa akıyordu. Herkes bağ, bahçe suluyordu. Ferdi Başkan şimdi onları önlemeye çalışıyor. Bütün boruları, her şeyi değiştiriyor. Bu konuda yenilenme yaşanıyor. Zaten kendisi de halkla iç içe. Güzel projeleri var. Halkın içinde. Bu gezi için de ayrıca çok teşekkür ediyoruz. Manisa’ya çok geliyorum fakat bu geziyle daha önce görmediğim yerleri ilk kez gördüm. Bizim için anlamlı bir gezi oldu” dedi. Cennet Özcan da kadınların tarihi yerleri görmesini sağladığı için ve güzel projeler oluşturduğu için Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’e teşekkür ettiğini belirtti.
Çankırı İlkokul öğrencileri aldıkları gıda eğitimleriyle bilinçlendi Çankırı’da ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla ilkokul öğrencilerine gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla Çankırı TOKİ İlkokulu öğrencilerine Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. Her sınıf düzeyine uygun olarak hazırlanan eğitimlerde, gıdaların vücut sağlığına etkileri, dengeli beslenme alışkanlıkları ve çevreyi koruma bilinci öğrencilere aktarıldı. Doç. Dr. Ercoşkun, doğru gıda seçimlerinin hem fiziksel hem de zihinsel gelişim üzerinde ne kadar önemli olduğunu anlatarak, sağlıklı yaşamın temellerini öğrencilerle paylaştı. Daha sonra öğrencilere ikramlarda bulunularak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çocuklar için hazırladığı kitaplar dağıtıldı. Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından verilen eğitim öğrencilerden büyük ilgi gördü. “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir” Gıda güvenliği tedbirlerinin büyük önem taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir. Özellikle son yıllarda savaşlar, küresel iklim değişikliği, tarımsal arazilerin azalması gibi birçok faktör, insanların gıda hakkını tehdit altına almaktadır. Önümüzdeki yıllarda maalesef gıda güvenliğini arttırmak için ekstra tedbirler almak zorundayız. Bu tedbirler büyük önem taşımaktadır” dedi.