EKONOMİ - 23 Ekim 2024 Çarşamba 13:21

Bakan Uraloğlu: "İstanbul ve Çanakkale boğazlarında 2024 yılının Ocak-Eylül döneminde 65 bin 807 gemi hareketi gerçekleşti"

A
A
A
Bakan Uraloğlu: "İstanbul ve Çanakkale boğazlarında 2024 yılının Ocak-Eylül döneminde 65 bin 807 gemi hareketi gerçekleşti"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yılın ilk 9 ayında Türkiye’deki boğazlarda toplam 65 bin 807 gemi hareketliliği gerçekleştiğini bildirdi. İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapan gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1 artarak 31 bin 161’e ulaştığını belirten Bakan Uraloğlu, “Çanakkale Boğazı’ndan geçen gemi sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 artarak 34 bin 646 oldu. Boğazlarda son 20 yıllık dönemde geçen gemi sayısı ise toplam 1,9 milyon oldu” dedi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki boğazlarda yılın ilk 9 ayında gerçekleşen gemi hareketliliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türk boğazlarının ticari ve ulaşım amaçlı gemi geçişlerinde yoğun bir dönem geçirdiğini belirten Bakan Uraloğlu, “İstanbul ve Çanakkale boğazlarında 2024 yılının Ocak-Eylül döneminde toplamda 65 bin 807 gemi hareketi gerçekleşti. Boğazlarımızdan son 20 yıllık dönemde geçen gemi sayısı ise 1,9 milyon oldu. Bu gemi geçişleri uluslararası deniz taşımacılığında kritik öneme sahip ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Hayata geçirdiğimiz projelerle ülkemizin uluslararası denizcilik arenasındaki yerini ön sıralara taşımaya devam ediyoruz” dedi.



Çanakkale Boğazı’ndan geçen gemi sayısı yüzde 3,1 artış gösterdi


Bakan Uraloğlu, Çanakkale Boğazı’nda eylül ayında 3 bin 760 gemi geçişinin yaşandığını ve bu gemi geçişlerinin 860’ısının petrol dahil olmak üzere tehlikeli yük taşıyan tankerler olduğunu belirterek, bu gemilerle 18 milyon 282 bin 121 tonu tehlikeli yük olmak üzere 47 milyon 343 bin 491 ton yük taşındığını söyledi. Uraloğlu, “Ocak-eylül döneminde Çanakkale Boğazı’ndan geçen gemi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 artarak 34 bin 646’ya ulaştı. Bu gemi geçişlerinde 7 bin 791 tehlikeli yük tankeri ile 157 milyon 5 bin 205 tonu tehlikeli yük olmak üzere toplam 453 milyon 746 bin 887 ton yük taşındı” diye konuştu.



İstanbul Boğazı’ndan geçen gemi sayısı yüzde 7,1 artış gösterdi


İstanbul Boğazı’ndan eylül ayında geçen gemi sayısının 3 bin 302 olduğunu ve bu gemilerin 785’inin tehlikeli yük taşıyan tankerler olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, 15 milyon 307 bin 99 tonu tehlikeli yük olmak üzere 35 milyon 473 bin 199 ton yük taşındığını söyledi. Uraloğlu, “Ocak-eylül döneminde İstanbul Boğazı’ndan geçen gemi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1 artarak 31 bin 161, tehlikeli yük taşıyan tanker sayısı ise 7 bin 302 olarak gerçekleşti. Bu dönemde 137 milyon 623 bin 581 tonu tehlikeli olmak üzere toplam 342 milyon 936 bin 330 ton yük taşındı” ifadelerini kullandı.



Bakan Uraloğlu: "İstanbul ve Çanakkale boğazlarında 2024 yılının Ocak-Eylül döneminde 65 bin 807 gemi hareketi gerçekleşti"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Gaz dağıtım şirketinin sorumsuzluğu bir kişiyi canından etmişti, son yolculuğuna uğurlandı Gebze’de gaz dağıtım şirketi PALGAZ’ın yeterince ilgilenmediği iddiasıyla yaşanan patlamada hayatını kaybeden 65 yaşındaki Günay Ergen için cenaze namazı kılındı. Olay, dün saat 11.30 sıralarında Mevlana Mahallesi 866 Sokak’ta meydana geldi. İddiaya göre, doğalgaz sebebiyle 5 katlı binanın üçüncü katında büyük bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından ev tamamen kullanılmaz hale gelirken, olay yerine çok sayıda sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaralıları bölgede bulunan hastanelere sevk etti. Patlamada Şerife B.S. (30), A.T.S. (4), B.S. (8), N.I. (6), Günay Ergen (65), B.T. (40), Z.K. (50) ile Ö.E.E. (17) yaralandı. Durumu ağır olan Günay Ergen, yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Ergen için bugün Mevlana mahallesi Erenler camiinde cenaze namazı kılındı. Cenazeye Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ile yakınları ve sevenleri katıldı. Helallik alınmasının ardından omuzlarda taşınan cenaze, dualar eşliğinde toprağa verildi. Mahallede 4 gündür yoğun kaçak ve koku ihbarı vardı Öte yandan Gebze Mevlana ile Güzeller mahallesinde 18 ekim akşamından itibaren 112 acil çağrı merkezine çok sayıda gaz kaçağı ve koku ihbarı yapılmıştı. Bölgenin gaz dağıtım şirketi PALGAZ, kaçaklara kısmi müdahale etmişti. O tarihten itibaren yine gaz kokusu ihbarı yapıldığı ancak hiç bir önlem alınmadığı iddia edildi. Patlamanın meydana geldiği binada da uzun süredir gaz kokusu olduğu, yine hiç bir önlem alınmadığı ileri sürüldü. Bölgede oturan vatandaşlar faciadan PALGAZ’ı sorumlu tuttu.
Manisa Yunusemre’de konteynerler dezenfekte ediliyor Yunusemre Belediyesi, ilçe genelinde bulunan çöp konteynerlerinde dezenfekte ve bakım onarım çalışması yapıyor. Yunusemre Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelindeki çöp konteynerlerinde dezenfekte ve bakım onarım çalışması yapıyor. Sokak ve caddelerdeki çöp konteynerleri, oluşabilecek kötü koku ve kirliliğe karşı dezenfekte ediliyor. Dezenfekte çalışmalarının yanı sıra yıpranmış ve bakıma ihtiyaç duyulan konteynerlerde onarım çalışmaları gerçekleştirilirken kötü durumda olan çöp konteynerlerinde boyama çalışması da gerçekleştiriliyor. İlçede temizlik işlerine yoğun mesai harcandığının altını çizen Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Kamuoyunda iddia edildiği gibi ‘Yunusemre’de çöpler toplanmıyor, konteynerlerden kötü koku yayılıyor’ gibi bir durum söz konusu değil. Seçildiğimiz günden bu yana ilçemizde bir temizlik seferberliği başlattık. Çöp toplama etkinlikleri ile bu konuya dikkati çekmiştik. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz de vatandaşlarımızın çağrı merkezimizi arayarak çöp konteynerlerinde dezenfekte ve bakım onarım taleplerini hızlıca yerine getiriyor. Ekiplerimiz bir yandan konteynerleri dezenfekte ederken diğer yandan da bakım ve onarımlarını gerçekleştiriyor. Temiz bir Yunusemre için gecesini gündüzüne katarak çalışan emekçi kardeşlerime de teşekkür ediyorum” dedi.
İstanbul Sultangazi Belediyesi Sanat Akademisi kurs kayıtları başladı Sultangazi Belediyesi, sanatla iç içe olmak isteyen gençler için hayata geçirdiği Sanat Akademileri’nde sinema, tiyatro, fotoğrafçılık ve karikatür eğitimlerinde yeni dönem kayıtlarına başladı. Kurslara başvurular 31 Ekim’e kadar devam edecek. Gençlere kendilerini geliştirebilecekleri alanlar açan Sultangazi Belediyesi, Sanat Akademileri ile geleceğin sanatçılarını yetiştiriyor. Sanat Akademileri’nde 2024-2025 dönemi sinema, tiyatro, fotoğrafçılık ve karikatür eğitimleri başlıyor. Sinema sektöründe ekran önü ya da kamera arkası kariyer planlaması olan gençler için verilen eğitimlerde set ortamında çekim yapabilme fırsatı tanınıyor. Teknik bilgilerin yanı sıra uygulamalı derslerle katılımcılar çalışma ortamı hakkında bilgi sahibi olma fırsatı buluyor. Tiyatro eğitimleri ile sahneden oyuna kadar tiyatroya dair her şey kursiyerlere aktarılıyor. Temel fotoğrafçılık eğitimiyle hobisini profesyonel fotoğrafçılığa dönüştürmek isteyenler uygulamalı ve teorik eğitimden geçiyor. Çizgi ve mizahın bir araya geldiği karikatür eğitimleriyle ise kursiyerlerin hayal güçlerini daha güçlü bir şekilde kağıda dökmeleri sağlanıyor. "Eğitimi sanatla desteklemek gerekir" Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, “Gençlerimizin kendilerini geliştirebileceği alanları ilçemize kazandırırken, nitelikli eğitim kurumlarımızın sayısını her geçen gün artırıyoruz. Sanatın farklı dallarını gençlerimizle buluşturmaya özen gösteriyoruz. Çünkü biliyoruz ki eğitim tek başına yetmez. Onu sanatla sporla desteklemek gerekir. Gençlerimiz hobilerini yapabilsin, hatta hobilerini mesleğe çevirebilsin diye Sanat Akademimizde birçok eğitim veriyoruz. 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi için sinema, tiyatro, fotoğrafçılık ve karikatür eğitimlerine başlıyoruz. Tüm gençlerimizi bekliyoruz. 31 Ekim’e kadar www.sultangazi.bel.tr adresinden başvuru yapabilirler” diye konuştu.