KÜLTÜR SANAT - 23 Ekim 2024 Çarşamba 14:55

Tarihçi Prof. Dr. İsmet Miroğlu vefatının 27. yıl dönümünde yad edildi

A
A
A
Tarihçi Prof. Dr. İsmet Miroğlu vefatının 27. yıl dönümünde yad edildi

Merhum Yazar ve Tarihçi Prof. Dr. İsmet Miroğlu, vefatının 27. yılında Eyüpsultan’da düzenlenen programla yad edildi.


Yeni Dünya Vakfı’nın düzenlediği "Eyüp Sultan’ın Sakinleri" programında merhum Yazar ve Tarihçi Prof. Dr. İsmet Miroğlu yad edildi. Gazeteci Yazar Mehmet Nuri Yardım’ın sunduğu anma programında, Prof. Dr. İsmet Miroğlu ile dostluğu olan Rahim Er ve Tarihçi Yazar Mehmet Fatih Can konuşmacı olarak yer aldı. Rahim Er, Miroğlu’nun Osmanlı arşivlerine verdiği emeklere değindi.


Tarih ve Medeniyet Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevi sırasında İsmet Miroğlu’nun Yazı İşleri Müdürlüğünü yapan Mehmet Fatih Can da, Miroğlu’nun önemli bir şahsiyet olduğunu ifade etti.


Başbakanlık Arşivleri Genel Müdürlüğü görevinde bulunan ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Miroğlu, Türkiye Gazetesi’nde yazılar kaleme almıştı. Tarihçi Prof. Dr. İsmet Miroğlu, 22 Ekim 1997 tarihinde vefat etmişti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa ‘Kitaplarınız Umutlara Ortak Olsun’ Osmangazi Belediyesi, 26 Ekim Cumartesi günü açılışı yapılacak olan İsmail Hakkı Tonguç Bağış ve Şiir Kütüphanesi için kitap bağışı kampanyası başlattı. Toplumun her kesimine kitap okuma alışkanlığı kazandırmak hedefiyle ilçenin birçok noktasında kütüphaneler oluşturan Osmangazi Belediyesi, ilçeye kazandıracağı 14’üncü kütüphane olan İsmail Hakkı Tonguç Bağış ve Şiir Kütüphanesi’nin kapılarını kitapseverlere açıyor. 26 Ekim Cumartesi günü saat 13.00’da hizmete açılacak olan kütüphanenin raflarındaki kitap çeşitliliğini artırmak için harekete geçen Osmangazi Belediyesi, evlerde kullanılabilir durumdaki kitapların yeni okuyucular ile buluşturulması için kitap bağışı kampanyası başlattı. ‘Kitaplarınız Umutlara Ortak Olsun’ adı altında başlatılan kampanya ile birlikte kütüphanenin dayanışma ile büyümesi ve kitapların yeni okuyucular ile buluşturulması hedefleniyor. Kitap bağışı kampanyasına katılmak isteyenler, kütüphanelerin kapalı olduğu Pazar ve Pazartesi günleri hariç diğer günlerde saat 09.00 ile 16.00 arasında Hasan Ali Yücel Dünya Klasikleri Kütüphanesi, Emek Kütüphanesi, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Kütüphanesi, Demirtaş Kültür Merkezi Kütüphanesi, Hüdavendigar Kütüphanesi ve İsmail Hakkı Tonguç Bağış ve Şiir Kütüphanesi’ne kitaplarını teslim edebilirler. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, ‘Kitaplarınız Umutlara Ortak Olsun’ kampanyası ile Osmangazi’nin kütüphanelerindeki 41 bin 922 olan kitap sayısını yükseltmek istediklerini ifade etti. Başkan Aydın, “İlçemize yeni kütüphaneler kazandırmanın yanı sıra kütüphanelerimizdeki kitap sayılarımızı da artırıyoruz. Zengin yayın koleksiyonuna sahip kütüphanelerimizde süreli yayınlardan romanlara kadar pek çok kitap bulunuyor. Ayrıca bu merkezlerimizde bulunan oturma salonları, ders çalışma alanları, grup çalışma odaları, çocuk ve genç bölümleri, öğrenciler için ders çalışmayı oldukça keyifli bir hale dönüştürüyor. İsmail Hakkı Tonguç Bağış ve Şiir Kütüphanesi için başlattığımız kampanyamızla sizlerle birlikte büyümeyi hedefliyoruz. Raflarınızda beklettiğiniz kitaplarınızı yılın her döneminde kütüphanelerimize bağışlayabilirsiniz” dedi.
Adıyaman 2024 Yılı 3. dönem 4. il koordinasyon kurulu toplantısı gerçekleştirildi Kamu kurum ve kuruluşların yatırım ve faaliyetlerinin değerlendirildiği 2024 yılı dördüncü İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Vekili Ali Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıya, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, yatırımcı bölge müdürleri, ildeki kamu kurum ve kuruluşların amirleri ile STK başkanları katıldı. Yatırımların ve sosyo-ekonomik gelişmelerin izlenmesi, koordinasyonu, yerel ve bölgesel kalkınma bakımından değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda Vali Vekili Ali Erdoğan, Adıyaman’da 2024 yılının ilk dokuz ayını kapsayan 3. dönem itibarıyla, il merkezi ve yerel yönetim olarak 28 kamu kurum ve kuruluşunca 307 proje uygulandığını belirtti. Erdoğan, “Bu projelerin toplam tutarı 89,6 milyar liradır. 2024 yılı programı 14,8 milyar lira olup, 2024 yılı III. dönemde bu projeler için 8 milyar lira harcama yapılarak yüzde 56,8’lik bir nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Proje bedeli 86 milyar lira olan bu işler için önceki yıllarda 18,6 milyar lira harcanmıştır. 2024 yılında ise 12,8 milyar lira ödenek kullandırılması öngörülmüş olup, 2024 yılı III. Dönem itibarıyla bu ödeneğin 7,6 milyar lirası harcanmıştır. Bu harcamayla ulaşılan nakdi gerçekleşme düzeyi yüzde 59,7’dir. Mahalli idarelerimizin ise programlarında bulunan 61 adet projenin bedeli 2,7 milyar liradır. Bu projeler için 2024 yılında 2 milyar lira ödenek kullandırılması öngörülmüş ve III. dönem itibarıyla 782 milyon lira harcama yapılarak yüzde 38,5’lik bir nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. 2024 yılının III. Döneminde yapılan çalışmalar sonucunda toplam 307 adet projenin; 69 tanesi bitirilmiş, 160’ı devam etmekte, 72’si ihale, sözleşme ve proje aşamasında iken 6 proje ise tasfiye edilmiştir” diye konuştu. Vali Vekili Ali Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, yatırımcı kurum ve kuruluşların bölge müdürleri ve temsilcileri tarafından devam eden projelerle ilgili sunum yapılması ve görüş alışverişinde bulunulmasının ardından sona erdi.
Bursa El hijyeni enfeksiyonlardan koruyor Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Çekiç Mor, kış mevsiminde enfeksiyonlardan korunmak için el hijyeninin önemine dikkat çekerek doğru el hijyeni için yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu. Elde bulunan mikroorganizmaları temizlemenin en basit ve en etkili yolunun, su ve sabun ile yapılan el yıkama olduğunu belirten Uzm. Dr. Mor, “Bol suyla ve köpürterek yapılan el yıkama elimizde mekanik temizliği sağlar. Virüslerin ve bakterilerin lipit zarını bozarak sabun etkisiyle kimyasal bir yıkamadır. Tabi ki el yıkamanın süresi önemlidir. En az 20 - 30 saniye bol köpük ve su ile yıkama sonrası, tek kullanımlık havlu ile elleri kurutma el hijyeninin tamamlanmasını sağlar. Kuru ortamda bakteriler üreyemeyeceği için elleri kurutma da yıkadıktan sonra gerekli bir işlemdir” dedi. Günlük yaşamda özellikle ellerin yıkanması gereken durumlara değinen Uzm. Dr. Mor, “Ellerimizi gün içinde tuvalete girmeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra, bebeğe bakım vermeden önce ve sonra, dışarıdan eve girdikten sonra ellerimizi yıkamalıyız. Alışveriş yaptık, paraya dokunduk, ellerimizi yıkamalıyız. Toplu ulaşım araçlarını kullandık, ellerimizi sonrasında yıkamalıyız. Aynı zamanda biz, hastanede hastaya dokunmadan önce ve sonra da ellerimizi yıkıyoruz. Bu aynı zamanda diğer hastaya mikroorganizmaların hastalıkların bulaşmasına engel olan hijyeni sağlamada önemli bir adımdır” şeklinde konuştu. Virüslerin yayılmasını engelliyor Su ve sabun ile el hijyenin, en temel temizlik ve bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemi olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Mor, “Ellerimiz, dış dünya ile en fazla iletişim içinde olan ve vücudumuzda en fazla mikroorganizma barındıran organlarımızdır. Bu mikroorganizmalar bakteri, virüs, mantar ve parazitlerdir. Özellikle çocuklar gibi el hijyenine uyum oranı düşük olan kişilerde çok sık bulaşıcı hastalıklara, ishal salgınlarına, grip influenza gibi salgınların yayılmasına neden olmaktadır” diye konuştu. Eldiven enfeksiyonu arttırıyor Son olarak el hijyeni sağlamak için yapılan yanlışlara dikkat çeken Uzm. Dr. Mor, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “El hijyeni, en basit yöntem olmasına rağmen uyum oranları sağlık çalışanlarında bile istediğimiz oranda değildir. Ancak halkımızın yanlış bildiği, el hijyenini sağlamada etkili olduğunu düşündüğü eldiven yöntemi var. Eldiven el hijyenini sağlamaz. Ellerimizi mikroplardan korumamıza yardımcı olmaz. Tam tersine yanlış bir özgüven geliştirerek enfeksiyon hastalıklarının yayılmasına sebep olur”.
Bursa 8. Mehmet H. Doğan Ödülü’nün sahibi Hasan Turgut oldu Nilüfer Belediyesi’nin bu yıl 8’incisini düzenlediği Mehmet H. Doğan Şiir EleştirisiÖdülü’nü, “Araziyi Düzleştirmek: Gülten Akın Şiirinde Ortaklığın İnşası” eseriyle Hasan Turgut aldı. Nilüfer Belediyesi’nin Türkçe yayımlanmış şiir eleştirilerinin önemine dikkat çekmek amacıyla bu yıl 8’incisini düzenlediği Mehmet H. Doğan Şiir Eleştirisi Ödülü, sahibini buldu. Türk edebiyatının önde gelen eleştirmenlerinden Mehmet H. Doğan anısına verilen ödülün bu yılki kazananı, “Araziyi Düzleştirmek: Gülten Akın Şiirinde Ortaklığın İnşası” adlı eseriyle Hasan Turgut oldu. Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen ödül törenine edebiyatseverler yoğun ilgi gösterdi. Törene, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin ve Seçici Kurul Başkanı Metin Celâl’in yanı sıra edebiyatçılar ve şairler katıldı. Törenin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin, 2012 yılında açılan Nilüfer Şiir Kütüphanesi’nin Türkiye’nin ilk ve tek şiir kütüphanesi olduğunu söyledi. Kütüphanenin Türkçe şiir ve çevirilerinden antolojilere, şairlerin kişisel eşyalarına kadar geniş bir koleksiyona ev sahipliği yaptığını belirten Şahin, bu kütüphanenin Türk şiirinin tarihine ışık tuttuğunu ifade etti. Mehmet H. Doğan Şiir Eleştirisi Ödülü’nün amacının Türkiye’de yayımlanmış şiir eleştirilerine dikkat çekmek, Türk şiirine ve kent kültürüne katkı sağlamak olduğunu aktaran Okan Şahin, Seçici Kurul Başkanı Metin Celâl ve jüri üyelerine teşekkürlerini sundu. Seçici Kurul Başkanı Metin Celâl ise yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kitap okuma ve üretme oranı yüksek ülkelerden biri olduğunu, ancak şiir eleştirisi türünde eser sayısının yetersiz kaldığını belirtti. Celâl, bu ödülle, şiir eleştirisi alanında eser veren yazarları teşvik etmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Hasan Turgut: “Yeni pencereler açmayı hedefledim” Ödül töreninde konuşan Hasan Turgut, Bursa’da büyüdüğünü ve kentin kendisi için özel bir yere sahip olduğunu ifade etti. Eseriyle ilgili düşüncelerini paylaşan Turgut, “Araziyi Düzleştirmek: Gülten Akın Şiirinde Ortaklığın İnşası”nın, Mehmet H. Doğan’ın savunduğu gibi şabloncu eleştirel yaklaşımlara itibar etmeyip yeni perspektifler sunmayı amaçladığını belirtti. Açılış konuşmalarının ardından Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin ile Seçici Kurul Başkanı Metin Celâl, Hasan Turgut’a ödülünü verdi. Ödül takdiminin ardından gerçekleşen söyleşide Turgut, Metin Celâl’in sorularını yanıtladı. Turgut, Gülten Akın’ın sosyalist, toplumsal gerçekçi dönemini mercek altına almak istediğini söyledi. Gülten Akın’ın 1950’lerden itibaren Türk edebiyat sahnesinde olduğunu belirten Hasan Turgut, şairin en aktif ve şiirinin kaynaklarının 1970’lerdeki toplumsal gerçekçi dönem olduğunu ifade etti. Beş şairden özel performans Törenin ardından düzenlenen Sesli Şiir Antolojisi, edebiyatseverlere keyifli anlar yaşattı. Şairler; Adnan Özer, Gülce Başer, Oğulcan Kütük, Turgay Kantürk ve Zeynep Köylü, Trio Lotus grubunun müzikleri eşliğinde şiirlerini seslendirdi.