ASAYİŞ - 16 Ekim 2024 Çarşamba 14:15

Ankara’daki Güvenpark saldırısı davasında sanığa 5 bin 172 yıl hapis cezası

A
A
A
Ankara’daki Güvenpark saldırısı davasında sanığa 5 bin 172 yıl hapis cezası

Ankara’da Güvenpark otobüs duraklarında 13 Mart 2016 tarihinde 36 kişinin öldüğü, 341 kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin Yargıtay sonrası görülen karar duruşmasında sanıklardan Mehmet Veysi Dolaşan 5 bin 172 yıl hapis cezasına çarptırıldı.


Kızılay Güvenpark’ta 13 Mart 2016 tarihinde 36 kişinin hayatını kaybettiği, 341 kişinin yaralandığı terör saldırısına ilişkin Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bazı sanıklar yönünden verdiği bozma kararı sonrası davanın görülmesine yeniden başlandı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Velat Cin ile Mehmet Veysi Dolaşan SEGBİS ile katılırken, salonda taraf avukatları ve müştekiler hazır bulundu. Mahkeme başkanı, bu celsede karar vereceklerini söyleyerek sanıklara söz verdi.


Suçlamaları kabul etmeyen tutuklu sanık Mehmet Veysi Dolaşan, “Her şey ortada. Hala yaşanan olayın planlı olarak yapıldığı söyleniyor. Birisini yakalamışız, kim o Veysi, o zaman her suçu, her eylemi ona yükleyelim deniyor. Bu adalet değildir” dedi.


Tutuklu sanık Velat Cin de önceki ifadelerini tekrarladığını belirterek, tahliyesini talep etti. Sanık ve avukat beyanlarının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Sanık Mehmet Veysi Dolaşan, 32 kişiyi bombalayarak öldürmeye yardım suçundan 960 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dolaşan’a olayda hayatını kaybeden 4 çocuk yönünden ise 4 kez 30’ar yıl hapis cezası olmak üzere 120 yıl hapis cezası verildi. Davada 32 çocuğu öldürmeye teşebbüs suçundan 384 yıl hapis cezasına çarptırılan Dolaşan, 309 kişiyi ’öldürmeye teşebbüs’ suçundan ise 3 bin 708 yıl hapis cezası aldı. Sanıklar Halil İbrahim Demirci ve Uğur Ayçil’in dosyasının ayrılmasına hükmeden mahkeme, Velat Cin hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 12 yıl hapis cezası verirken, sanık Neval Basut’u ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanık Rıdvan Tekin hakkında ‘ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması’ suçundan beraatine karar verildi.


Ankara’nın Çankaya ilçesinde Güvenpark’ın yanındaki otobüs duraklarında bekleyen sivillere yönelik 13 Mart 2016 günü saat 18.45’te PKK tarafından bombalı araçla terör saldırısı gerçekleştirilmişti. PKK üyesi Seher Çağla Demir’in kullandığı araçla gerçekleştirilen saldırıda 4’ü çocuk olmak üzere 36 kişi hayatını kaybederken, 32’si çocuk 341 kişi yaralanmıştı. Yargılama sonucunda Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Veysi Dolaşan’ı asli fail olarak cezalandırmıştı. Mahkeme, Mehmet Veysi Dolaşan’a 36 kişiyi öldürme suçundan 36 kez, devletin birliği, ülke bütünlüğünü bozma suçlarından da bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti. Dolaşan, aralarında çocukların da olduğu 341 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan ise 10 bin 260 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 14 Şubat 2024’te Dolaşan’ın da arasında bulunduğu 4 sanığın cezasını bozmuştu. Kararda, Dolaşan’ın Seher Çağla Demir’in eylemi gerçekleştirmek üzere Ankara’ya gitmesi için gerekli koşulların sağlanmasında, bomba yapımında kullanılan malzemelerin Ankara’ya getirilmesinde görev aldığı fakat bombaları teslim ettikten sonra Vahit Ayçil’in emri ile Şanlıurfa’ya gittiği ve patlamanın gerçekleştirildiği saatte olay yerinde olmadığı anlatılmıştı. Kararda, bu nedenle Dolaşan’ın 36 kez nitelikli kasten öldürmeye yardım etme, 344 kez nitelikli adam öldürmeye teşebbüse yardım etme suçlarından cezalandırılması istenmişti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivas pastırması Avrupa tescili yolunda Sivas’ın coğrafi işaret statüsüne sahip pastırması, Avrupa Birliği’nden tescil alma yolunda ilerliyor. Sivas Ticaret Borsası’nın girişimleri ile 2022 yılında coğrafi işaret tescili alan Sivas pastırmasının ünü Avrupa’ya yayılıyor. Sivas pastırması için Avrupa Birliği’ne yapılan tescil başvurusu süreci olumlu şekilde ilerlerken, konuya ilişkin açıklama yapan Sivas Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas pastırmasının marka değerinin Sivas ile özdeşleştiğini belirterek, bu coğrafi işaretli ürünün bölge ve ülke için büyük önem taşıdığını ifade etti. Karakaya, “Marka değeri Sivas ilimiz ile özdeşleşmiş olan ‘Sivas pastırması’ ibareli coğrafi işaretli ürünümüz, bölgemiz ve ebetteki ülkemiz için oldukça önemli bir ürünümüzdür. Sivas pastırması coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonunda da korunmasının sağlanması için titizlikle yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 11 Ekim 2024 tarihinde başvurumuz AB Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğüne gerçekleştirilmiş olup, ön incelemesi olumlu bir şekilde tamamlanarak, PGI-TR-03359 başvuru numarası ile kayıtlarda yerini almıştır. Ülkemiz coğrafi işaretli ürünler bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Dolayısı ile coğrafi işaretli ürünlerimizin ülkemizde tescil edilmesinin yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonunda tescilinin yapılması gerekmektedir. Zira güvenli gıdada ve güvenilir gıdada coğrafi işaretli ürünlere ilgi oldukça artmıştır. Aslında 1800’lerin başında Sivas’ın Kızılca köyüne gelen Şalak adlı bir Ermeni ustası, köyün erkeklerine pastırma yapma sanatını ve temel tekniklerini öğretmiştir. Bu olaydan sonra pastırma üretimi Kızılca köyünden daha geniş Sivas bölgesine, ardından da Sivaslı pastırma ustaları sayesinde Kayseri, Afyon ve Kastamonu gibi güçlü hayvancılık geleneğine sahip diğer bölgelere yayılmıştır” dedi. Sivas pastırmasının Sivas’ın eşsiz iklimi ve hava şartları sayesinde özel bir lezzete sahip olduğunu belirten Karakaya, “İlimizde pastırma yapımında kullanılan etler genellikle yerli hayvanlardan temin edilir ve geleneksel yöntemlerle işlenir. Yapım sürecinde etin seçimi ve hazırlığı çok önemlidir. Etin yağı ve sinirleri temizlenir, büyük parçalar halinde kesilir. Sivas kaynak tuzu ile ovulan etler, belirli bir süre boyunca tuzda bekletilir. Tuzlanan etler, Sivas’ın kuru havasında açık havada kurutulur. Kurutulan etler, baharat, sarımsak ve çemen otu karışımı ile kaplanır. Çemenle kaplanan pastırmalar, birkaç hafta boyunca dinlendirilir ve lezzetlerinin oturması sağlanır. Sivas pastırmasının kendine has aroması ve dokusunun arkasındaki sır, bu geleneksel yöntemlerden gelir. Sivas pastırmasını tattığınızda sadece lezzetli bir et değil, aynı zamanda Sivas’ın tarihini ve kültürünü de tatmış olursunuz” ifadelerini kullandı.