ASAYİŞ - 29 Eylül 2024 Pazar 08:21

19-26 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 686 bin 321 araç denetlendi, 474 bin 317 araca/sürücüye işlem yapıldı

A
A
A
19-26 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 686 bin 321 araç denetlendi, 474 bin 317 araca/sürücüye işlem yapıldı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 19-26 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 686 bin 321 aracın denetlendiğini ve 474 bin 317 araca/sürücüye işlem yapıldığını açıkladı.


İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, emniyet ve jandarma trafik ekipleri tarafından 19-26 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 686 bin 321 araç denetlendi. Işıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanan 272 sürücüye işlem yapıldı. Ayrıca, hız ihlalinde bulunan 126 bin 331, periyodik muayenesi yaptırılmamış 27 bin 988, emniyet kemeri kullanmayan 22 bin 201, sürücü belgesiz araç kullanan 17 bin 962 ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 10 bin 921 olmak üzere diğer işlemlerle birlikte; Toplam 474 bin 317 araca/sürücüye işlem yapıldı.


Bakan Yerlikaya yaptığı paylaşımda 2024’ün ilk sekiz ayında 74 bin 451 motosiklet ve motorlu bisikletin ölümlü veya yaralanmalı kazaya karıştığını ve bu kazaların yüzde 65,9’unda motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin kusurlu olduğunun tespit edildiğini açıkladı. Motosiklet kullanırken dikkatli sürüşe dikkati çeken Bakan Yerlikaya, “Motosikletlerin karıştıkları kazaların önlenmesi için trafik ekiplerimizin yanı sıra polis ve jandarma asayiş motosikletli timleri başta olmak üzere diğer birimlerimizce de denetimlerimiz yoğun bir şekilde devam edecek. Motosiklet kullanırken lütfen daha dikkatli olalım, tüm trafik kurallarına harfiyen uyalım ve sürüş esnasında kask ve koruyucu ekipman kullanmayı ihmal etmeyelim. Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil” ifadelerine yer verdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Mutfak dolabının üst rafı düşen Vesile Teyze’nin imdadına yetiştiler Kocaeli’de mutfak dolabının üst rafı düşen yüzde 88 engelli Vesile Ayhan, Büyükşehir Belediyesi’nden yardım istedi. Eve gelen belediye ekipleri Vesile Ayhan’ın yaşadığı problemi kısa sürede çözdü. İzmit’te ikamet eden Vesile Ayhan’ın geçtiğimiz hafta mutfak dolabının üst rafı düştü. Dolabın düşmesiyle çok korktuğunu ve ne yapacağını bilemediğini 153 Çağrı Merkezine ileten Vesile Teyze, yetkililerden destek istedi. Bunun üzerine Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü personeli eve giderek incelemelerde bulundu. Daha sonra A Takımının desteğiyle yaşlı teyzenin dolabı tekrar yerine monte edildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden ev temizliği ve su faturası gibi çeşitli destekler alan Vesile Teyze, her fırsatta yardımına koşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Mutfak dolabı düştüğünde çok korktuğunu söyleyen Vesile Ayhan, "2019’dan beri bu evde oturuyorum. Mutfaktayken dolabın üst rafı düştü. Çok korktum, elim ayağıma karıştı. Kalp hastası olduğum için ayaklarım tutmadı. Hemen 153’ü aradım. Ardından ekipler gelerek dolabımı yerine taktı. Bu yapılanların hiçbirini tek başına yapamazdım. Çok memnun kaldım. Bir süredir belediyeden öz bakımı, ev temizliği ve nakdi gıda yardımı alıyorum. Her zaman bana destek oldukları için Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ederim" dedi.
Mersin Apne sendromuna dikkat Göğüs Hastalıkları Uzmanı Bahri Temuray, yaz aylarında apne sendromu ve astım rahatsızlığı yaşayanların mutlaka hastaneye başvurmaları gerektiğini söyledi. Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahri Temuray, ’apne sendromu’ yaşayan hastaları dikkatli olmaları konusunda uyardı. ’Obstruktif uyku apne sendromu’nun bir çok nedene bağlı olduğunu belirten Temuray, “Uyku sırasında çeşitli nedenlerle üst solunum yollarının tam veya kısmi tıkanması sonucu, uyku sırasında solunumun tam veya kısmi durması ile karakterize bir hastalıktır. Bu hastalık hafife alınmamalıdır” dedi. ”Tedavisi mümkün" Hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu kaydeden Temuray, “Çok kilolu veya obez olmak, ileri yaş ve erkek cinsiyette olmak, sigara ve alkol kullanımı, genetik faktörler ve anatomik anomaliler, diyabet hastalıklarının başlıca nedenleri vardır. Klinik bulgular eşliğinde hastanemiz bünyesinde bulunan uyku laboratuvarlarında sürece başlıyoruz. Polisomnografi denilen (uyku testi), vücudunuza yerleştirilen elektrotlarla uyku sırasındaki var olan değişimleri tespit eden cihaz ile kesin tanı koyuyoruz. Tedavinin ardından da yaşam şekli değişikliği önerileri, yatak pozisyonunun değişikliği, genellikle sırtüstü uyurken ama kişiden kişiye değişen pozisyonlarda olabileceği için kişiye özel yatak pozisyonu eğitimleri verdiriyoruz. Seçilmiş hastalara alt çeneyi ve dili ön tarafta tutmayı hedefleyen ağız içi araç kullanımı önerilerek tedaviye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Astım hastaları dikkat Astım rahatsızlıklarında yaz aylarıyla birlikte artışlar yaşandığına işaret eden Temuray, "Klima demek nem demek, klima demek toz demek, bakteri ve mantar enfeksiyonları demek, küf demek, alerji demek o nedenle astım hastaları klima kullanımına dikkat etmeli. Astımlı hastalarda bu bahsettiğim patojenler akciğerlerde ödeme neden olacağı ve nefes darlığı yapacağı için klima kullananların dikkat etmesi gereken bazı hususlar var. Bunlardan biri klima nem dengesini düzenlemek. Yani klimayı kısa aralıklarla ve havalandırarak çalıştırmak gerekir. Klimanın periyodik bakımlarının ihmal edilmemesi çok önemli. Çünkü içeride oluşan nem, dengesi toz ve küfün periyodik bakımlarla mutlaka ve mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Bir husus ise astımlı hastalar uzun süre klima kullanmamalı, mutlaka pencere açarak hava sirkülasyonu sağlamalı, mutlaka 10 günde bir klimaların filtreleri temizlenip iyice kurutulmalı" diye konuştu.
Aydın Depremde yaşamını yitiren Müzeyyen’in adı parkta yaşayacak Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Ahilik Haftası dolayısıyla Kuşadası Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nı ziyaret etti. Ziyarette Ahilik Ödülü’nü Başkan Ömer Günel’in elinden alan şoför esnafı İsmail Gökçen, “6 Şubat Depremi’nde Adıyaman’da kızım Müzeyyen’i kaybettim. Belediye Başkanımız her zaman bizim yanımızda oldu. Şimdi de kızım adına bir park yaptıracak. Kendisine çok teşekkür ederim” dedi. Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından bu yıl 37’inci kez düzenlenen Ahilik Haftası, kentte çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu kapsamda Başkan Ömer Günel, Kuşadası Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nı ziyaret etti. Aydın ESOB Başkanı Muhammed Ali Künkcü, CHP Kuşadası İlçe Örgütü Başkanı Mehmet Gürbilek ve Kuşadası Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hüsnü Öten’in de yer aldığı ziyarette Başkan Ömer Günel tarafından şoför esnafı İsmail Gökçen’e Ahilik Ödülü verildi. Ahilik Ödülü’nü aldığı için çok mutlu olduğunu belirten şoför esnafı İsmail Gökçen, “6 Şubat Depremi’nde Adıyaman’da kızım Müzeyyen, konakladığı otelde enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Başkanımız Ömer Günel, ilk andan beri hep yanımızda oldu. Şimdi de kızımın anısını yaşatmak için Kuşadası Belediyesi tarafından Kadınlar Denizi Mahallesi’nde bir park yapılacak. Gökçen ailesi olarak kendisini çok seviyoruz” dedi. AYESOB Başkanı Muhammed Ali Künkcü ise “Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, bizim için çok kıymetli. Hiçbir karşılık beklemeden esnafımız için elinden gelen ne varsa yapıyor. Ben de esnaf arkadaşlarım adına Başkanımız Ömer Günel’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.