ASAYİŞ - 28 Eylül 2024 Cumartesi 08:59

İzmir’de sır ölüm: 18 günlük evliydi

A
A
A
İzmir’de sır ölüm: 18 günlük evliydi

İzmir’in Torbalı ilçesinde yaşayan ve 18 günlük evli olduğu öğrenilen kadın, evinde ölü bulundu. Genç kadının ölüm nedenini belirlemek için çalışma başlatıldı.



İzmir Torbalı’da yaşayan Özge Hançer Girgiç (32), 26 Eylül günü akşam saatlerinde işten eve dönen eşi Hakan Girgiç tarafından yerde hareketsiz şekilde bulundu. Eşini yerde hareketsiz şekilde yatarken gören Hakan Girgiç, durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, genç kadının hayatını kaybettiğini belirledi. Özge Hançer Girgiç’in cenazesi, otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılırken, yaşanan olayla ilgili inceleme başlatıldı. Olay kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçti.



18 günlük evliydi


Öte yandan Özge Hançer Girgiç ile Hakan Girgiç çiftinin 18 günlük evli olduğu öğrenildi. Özge Hançer Girgiç’in cenazesi, adli tıptaki işlemlerinin ardından ailesine teslim edilirken, cenaze dün öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Talihsiz kadının ölüm nedenini belirlemek için başlatılan çalışma sürüyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Gal arısına dayanıklı kestanenin hasadına başlandı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen gal arısına dayanıklı kestane çeşitlerinin hasadına başlandı. Atakum ilçesi Kaya Güney Mahallesi’nde bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Araştırma Merkezi’nde yetiştirilen kestaneler olgunlaştı. Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen Akyüz, Ali Nihat, Betizak ve Macit 55 kestane çeşitlerinin hasatları yapıldı. ’Kestane düşmanı’ olarak bilinen ’gal arısı’na karşı dayanıklı olan Akyüz, Ali Nihat, Betizak çeşitleri özellikle iri taneli olması ve lezzetiyle dikkat çekiyor. Gal arısına dayanıklı kestaneler ve melezleme çalışmaları OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Serdar, kestane hasadına başladıklarını belirterek, "Önce A grubu kestaneler dediğimiz karmaşık melezler olan ‘Akyüz, Macit 55 ve Ali Nihat’ çeşitlerini hasat ettik. Bu çeşitlerden Ali Nihat ve Akyüz olanları gal arısına dayanıklıdır. Macit 55 ise bir miktar hassastır. Daha sonrasında Betizak çeşidi hasat olgunluğuna geldi. Birkaç gündür Betizak çeşidini hasat ediyoruz. Betizak çeşidi bizim için çok önemlidir. Hem kestane kanserine hem de gal arısına tam dayanıklıdır. Bahçemizde daha sonra hasat edeceğimiz çeşit ‘Marigoule’ çeşididir. Marigoule çeşidi, verimi çok güzel ama gal arısına hassastır. Bahçemizde çok sayıda Marigoule ağacı vardır. Biz bu Marigoule çeşidinin hassas olması nedeniyle çeşit değiştirmeye gittik. Gal arısına dayanıklı 5-6 tane çeşit deniyoruz. Marigoule üzerine aşı uyuşması hangisi daha uyumlu diye deneme yapıyoruz. Bunun araştırması devam ediyor. Melezleme çalışmalarımız var. Betizak çeşidi ile biraz daha geç olgunlaşan çeşitlerle melezlemeler yapıyoruz. Böylece hem geç olgunlaşan hem de Betizak gibi gal arısına dayanıklı, kestane kanserine tolerant yeni çeşitler elde etmeyi amaçlıyoruz. Bizim burada yetiştirdiğimiz kestaneler iri olduğu halde lezzetli kestanelerdir. Lezzetini bulabilmek için bu kestanelerin soğuk hava deposunda ya da buzdolabında muhafaza edilmesi, daha sonra tüketilmesi gerekiyor" dedi. Hasat daha sonra Marigoule ve Erfelek çeşidi ile devam edecek. OMÜ Ziraat Fakültesi 2010 yılından bu yana 20 dönümlük alanda araştırma çalışmalarını yürütüyor. Yaklaşık 300 kestane ağacının bulunduğu alanda yeni türler geliştiriliyor. Yetiştirilen yeni kestane fidanları Ziraat Fakültesi’nden temin edilebiliyor.
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde tez aşamasındaki katılımcılara eğitim Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından hazırlanan TÜBİTAK 2237-A kapsamında desteklenen “Analitik Metot Validasyonu/Verifikasyonu ve Ölçüm Belirsizliği İleri Uygulama Eğitimi” gerçekleştirildi. Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Nesrin İçli’nin yürütücülüğünü yaptığı, Kastamonu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Oytun Emre Sakıcı, Öğretim Görevlisi Dr. Fevziye Işıl Kesbiç ve Öğretim Görevlisi Dr. Merve Zurnacı ile Hacı Bayramı Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Pınar Esra Erden’in eğitici olarak katıldığı “Analitik Metot Validasyonu/Verifikasyonu ve Ölçüm Belirsizliği İleri Uygulama Eğitimi” etkinliği, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı gerçekleştirildi. Eğitim etkinliğine Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi gibi farklı üniversitelerden yüksek lisans ve doktora tez aşamasında bulunan toplam 15 katılımcı dahil oldu. Katılımcılar, eğitimin ilk gününde Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinde, sonraki üç günde ise Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Laboratuvarında uygulamalı eğitim aldı. Eğitim etkinliği, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Abdulkadir Tuna’nın eğiticilere teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi. Ayrıca, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nesrin İçli ve Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Nihal Aydın ile birlikte eğiticilere katılım belgeleri takdim edildi. Eğitimin sonunda katılımcılar, aldıkları eğitimin kalitesinden ve Kastamonu Üniversitesi’nin sunduğu hizmetlerden duydukları memnuniyeti belirtti.
Bursa Bursa Büyükşehir İtfaiyesi’nden gerçeği aratmayan tatbikat Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın UMKE ekipleriyle ortaklaşa yaptığı trafik kazası yaralı kurtarma tatbikatı gerçeği aratmadı. İtfaiye Haftası etkinlikleri çerçevesinde yapılan tatbikatta, iki elektrikli aracın kazası sonrasında ekiplerin müdahalesi ve çalışması vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ana hizmetlerinden birisini yürüten ve dışa yansıyan yüzü olan İtfaiye Daire Başkanlığı, olaylara kısa sürede müdahale eden uzman ekipleriyle vatandaşa güven veriyor. İtfaiye Teşkilatı’nın 310. kuruluş yıldönümü ve İtfaiye Haftası çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri tarafından Kent Meydanı’nda yaralı kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi. UMKE ekiplerinin de yer aldığı tatbikatta, senaryo gereği seyir halindeki iki elektrikli otomobil çarpıştı. Alınan ihbar üzerine kısa sürede itfaiye ve UMKE ekipleri olay yerine intikal etti. Kaza sonrası aracın altında kalan ve araçların içerisinde sıkışan yaralılar, sağlık ekipleri tarafından durumları kontrol edildikten sonra itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Otomobillerin elektrikli olması sebebiyle büyük bir titizlikle müdahale eden itfaiye ekipleri, yaralıları kurtardıktan sonra sağlık ekiplerine teslim etti. Aksiyon filmlerini aratmayan görüntülerin ortaya çıktığı tatbikat, çevredeki vatandaşlar tarafından büyük ilgiyle takip edildi. Yaralıların araçlardan başarıyla kurtarılmasını izleyen vatandaşlar, itfaiye ve UMKE ekiplerini alkışlarla tebrik etti. Tatbikat sonrası konuşan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Canalp Berkdemir, elektrikli otomobillerin sayısının git gide artığını, herhangi bir kazada vatandaşların bilinçsiz bir şekilde müdahalede bulunmaması gerektiğini söyledi. Elektrikli araçların alev alma ve patlama riskinin diğer araçlara nazaran daha fazla olduğunu ifade eden Berkdemir, “Bu tatbikatta, elektrikli otomobil kullananların muhtemel bir kaza sonrasında neler yapması gerektiğini anlattık. İnsanların kaza sonrasında elektrikli araçlara dokunmadan olay yerinden ayrılmasına işaret ettik. Kurtarma işlemi profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Kurtarma esnasında araçlarda yüksek akım söz konusudur. Bu akıma vatandaşların müdahale etmesi halinde elektriğe kapılma riski vardır. Bu da yeni bir kazaya sebebiyet verir” dedi.
Samsun Gal arısına dayanıklı kestanenin hasadına başlandı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen gal arısına dayanıklı kestane çeşitlerinin hasadına başlandı. Atakum ilçesi Kaya Güney Mahallesi’nde bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Araştırma Merkezi’nde yetiştirilen kestaneler olgunlaştı. Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen Akyüz, Ali Nihat, Betizak ve Macit 55 kestane çeşitlerinin hasatları yapıldı. ’Kestane düşmanı’ olarak bilinen ’gal arısı’na karşı dayanıklı olan Akyüz, Ali Nihat, Betizak çeşitleri özellikle iri taneli olması ve lezzetiyle dikkat çekiyor. Gal arısına dayanıklı kestaneler ve melezleme çalışmaları OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Serdar, kestane hasadına başladıklarını belirterek, "Önce A grubu kestaneler dediğimiz karmaşık melezler olan ‘Akyüz, Macit 55 ve Ali Nihat’ çeşitlerini hasat ettik. Bu çeşitlerden Ali Nihat ve Akyüz olanları gal arısına dayanıklıdır. Macit 55 ise bir miktar hassastır. Daha sonrasında Betizak çeşidi hasat olgunluğuna geldi. Birkaç gündür Betizak çeşidini hasat ediyoruz. Betizak çeşidi bizim için çok önemlidir. Hem kestane kanserine hem de gal arısına tam dayanıklıdır. Bahçemizde daha sonra hasat edeceğimiz çeşit ‘Marigoule’ çeşididir. Marigoule çeşidi, verimi çok güzel ama gal arısına hassastır. Bahçemizde çok sayıda Marigoule ağacı vardır. Biz bu Marigoule çeşidinin hassas olması nedeniyle çeşit değiştirmeye gittik. Gal arısına dayanıklı 5-6 tane çeşit deniyoruz. Marigoule üzerine aşı uyuşması hangisi daha uyumlu diye deneme yapıyoruz. Bunun araştırması devam ediyor. Melezleme çalışmalarımız var. Betizak çeşidi ile biraz daha geç olgunlaşan çeşitlerle melezlemeler yapıyoruz. Böylece hem geç olgunlaşan hem de Betizak gibi gal arısına dayanıklı, kestane kanserine tolerant yeni çeşitler elde etmeyi amaçlıyoruz. Bizim burada yetiştirdiğimiz kestaneler iri olduğu halde lezzetli kestanelerdir. Lezzetini bulabilmek için bu kestanelerin soğuk hava deposunda ya da buzdolabında muhafaza edilmesi, daha sonra tüketilmesi gerekiyor" dedi. Hasat daha sonra Marigoule ve Erfelek çeşidi ile devam edecek. OMÜ Ziraat Fakültesi 2010 yılından bu yana 20 dönümlük alanda araştırma çalışmalarını yürütüyor. Yaklaşık 300 kestane ağacının bulunduğu alanda yeni türler geliştiriliyor. Yetiştirilen yeni kestane fidanları Ziraat Fakültesi’nden temin edilebiliyor.
İstanbul Beylikdüzü’nün yedinci sosyal tesisi Gürpınar Sosyal Tesisi çok yakında hizmete açılıyor Beylikdüzü Belediyesi’nin yedinci sosyal tesisi, 100. Yıl Kent Ormanı içerisinde hayata geçiriliyor. Gürpınar Sosyal Tesisi alanında incelemelerde bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Gürpınar Mahallesi’ne kazandıracağımız Gürpınar Sosyal Tesisi ile birlikte mahallemizin çehresini de değiştireceğiz” dedi. Beylikdüzü’nün yedinci sosyal tesisi olacak olan Gürpınar Sosyal Tesisi çok yakında hizmete açılıyor. Gürpınar 100. Yıl Kent Ormanı içerisinde yer alacak olan tesis, çevreye uygun yapısıyla vatandaşları yeşil ve ferah bir ortamda karşılayacak. Sosyal tesis, 400 metrekare kapalı alan, 285 metrekare açık alanı ve 280 kişilik kapasitesiyle vatandaşlara hizmet verecek. Seyir terası havasında tasarlanan sosyal tesis, vatandaşlara yeşil alan içinde dinlenme alanı sunmayı hedefliyor. “Beylikdüzü’ne yeni sosyal donatı alanları kazandırmaya devam ediyoruz” Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, yapımı devam eden Gürpınar Sosyal Tesis alanını ilgili teknik birimlerle birlikte ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Birçok hizmeti Beylikdüzü’nde buluşturduklarını dile getiren Çalık, “Beylikdüzü’ne yeni sosyal donatı alanları kazandırmaya devam ediyoruz. Gürpınar Mahallesi’ne kazandıracağımız yeni tesis ile birlikte Gürpınar Mahallesi’nin çehresini değiştireceğiz. Gürpınar’da yaşam günden güne değişiyor. Tesisimiz tamamlandıktan sonra koşularımızla birlikte yeni tesisimizde bir arada olacağız. Buradaki çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Gürpınar Sosyal Tesisini çok kısa bir zamanda tamamlayarak komşularımızın hizmetine sunacağız” şeklinde konuştu.