Yerel Haberler
Amasya
Emekli öğretmen ‘Kaan’ uygulaması sayesinde dolandırılmaktan kurtarıldı
18 Ekim 2024 Cuma - 20:32 Emekli öğretmen ‘Kaan’ uygulaması sayesinde dolandırılmaktan kurtarıldı Amasya’da bir emekli öğretmen, kendisini emniyet müdürü olarak tanıtan telefon dolandırıcısına 875 bin TL’sini kaptırmaktan son anda kurtarıldı. Bankaya gelen emekli öğretmenin endişeli halinden şüphelenen güvenlik görevlisi, kısa adı Kaan olan ‘Genel Kolluk-Özel Güvenlik İş Birliği ve Entegrasyon’ uygulaması çerçevesinde kısa sürede polislerle iletişime geçerek dolandırıcılık olayının önlenmesini sağlamayı başardı. Gümüşhacıköy ilçesinde yaşayan Fahrettin Toktay, bilmediği bir numaradan kendisini telefonla arayarak “Otobüs kazasında ölen kişinin üstünden kimliğiniz çıktı. Ben emniyet müdürüyüm. Beni araştır. Tekrar bana dön” sözleriyle güvenini kazanan şahsın belirttiği banka hesabına 875 bin TL havale etmek için Merzifon ilçesindeki özel bir banka şubesine gitti. Hesaba bloke konuldu Yaşlı adamın endişeli hareketlerinden şüphelenen güvenlik görevlisi durumu kısa adı Kaan olan ‘Genel Kolluk - Özel Güvenlik İş Birliği ve Entegrasyon’ uygulaması üzerinden Amasya Emniyet Müdürlüğü yetkililerine iletti. Harekete geçen polisler, banka görevlilerine parayı göndermemesi için bloke koydurtup çevrede araştırma yapmaya başladı. Polisler bankadan dışarı çıkıp dolandırıcıyla iletişim halinde olduğu için telefonu sürekli meşgul olan Toktay’ı başka bir bankaya işlem yapmaya doğru giderken buldu. Karşısına çıkan gerçek polislerden durumu öğrenince bir süre şaşıran Toktay şikayetçi oldu. Olayla ilgili adli işlem başlatıldı.
Amasya Üniversitesi kenevir üretimine başladı, hasada öğrenciler de katıldı
18 Ekim 2024 Cuma - 09:41 Amasya Üniversitesi kenevir üretimine başladı, hasada öğrenciler de katıldı Amasya Üniversitesi’nin bir biyoteknoloji firmasıyla işbirliği yaparak 30 dekarlık alanda yetiştirdiği endüstriyel kenevirin hasadı yapıldı. Öğrenciler ve akademisyenlerin hasat ettiği kenevir tarlasında ayrıca 2 bin kilodan fazla bal üretimi de gerçekleştirildi. Tarım ve hayvancılık alanlarında eğitim alan öğrenciler ile akademisyenlerin yolunu tuttukları tarlada elleriyle kökünden sökerek hasat ettikleri kenevir işlenmesinin yanı sıra araştırma-geliştirme faaliyetlerinde kullanılmak üzere depolara kaldırıldı. Tarlaya konuşlanan kovanlardaki arılar 2 bin kilodan fazla kenevir balı da üretti. Elleriyle kökünden söktüler Hem endüstriyel hem de tıbbi alanda geniş bir yelpazede faydalar sunan kenevir bitkisini köküyle beraber sökerek hasat ettiklerini belirten Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, “Çünkü hocalarımız kökünden de bazı ilaçlar ve kullanım alanları geliştirmek üzere laboratuvara aldılar. İnşallah bunun da kazanımlarını paylaşacağız” dedi. 2 bin200 kilodan fazla kenevir balı üretildi Kenevir ekili alana konuşlanan 110 kovan arıdan 2bin200 kilodan fazla bal üretiminin sağlandığına değinen Prof. Dr. Turabi, şifa kaynağı kenevir balını yakında hizmete girecek Amasya Üniversitesi satış mağazasında da satışa sunacaklarını açıkladı. Ekim alanı genişletilecek ARS Biyoteknoloji firmasıyla yaptıkları işbirliği sonucu çok verimli geçen hasat sonrası kenevir ekim alanını daha da artırmayı düşündüklerine değinen Rektör Turabi, “Geleceğin yeşil ekonomisine kenevirin çok yüksek katkılarının olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki yıl üretimi artıracağız. 90 dekar alanının hemen hemen tamamında kenevir ekimi planlıyoruz” diye konuştu.
Meme kanseri her 8 kadında bir görülmekte
16 Ekim 2024 Çarşamba - 15:10 Meme kanseri her 8 kadında bir görülmekte Meme kanserinin her 8 kadında bir görüldüğünü belirten Doç. Dr. Yavuz Pirhan, “Memede ağrısız kitle, başında kanlı akıntı, düzensiz sertlikler ve ağrı gibi durumlarda meme kanseri şüphesiyle bir hekim muayenesi yapılması gerekmektedir. Meme kanseri dünyada ve ülkemizde her 8 kadında bir görülmektedir” dedi. Meme kanseri farkındalık ayı dolayısıyla açıklamalarda bulunan Özel Amasya Kolmed Hastanesi’nde görevli Genel Cerrah Doç. Dr. Yavuz Pirhan, erken adet görme, geç adetten kesilme, ailede meme kanseri varlığı, obezite, sigara kullanımının da meme kanserine yol açan faktörler arasında olduğunu vurguladı. Meme kanseri tespit edilen bir hastada öncelikli tedavi şeklinin cerrahi müdahale olduğunu anlatan Yavuz Pirhan, “Cerrahiden sonra radyoterapi ve kemoterapi de verilmektedir. Özellikle tarama programları çok önemlidir. 20 yaşında sonra her kadının düzenli olarak kendi kendini muayene etmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra en az 3 yılda bir doktor muayenesi gerekmektedir. 40 yaşından sonra da düzenli olarak 2 yılda bir mamografi ve meme ultrasonu ile tarama programlarına katılması gerekmektedir” diye konuştu. “Meme kanseri erkeklerde de görülebilmekte” Sağlık Bakanlığı’nın tarama programları arasında düzenli meme kanseri tarama faaliyetlerinin de geldiğini hatırlatan Pirhan, “Meme kanseri kadınlarda sık görülmesine rağmen erkeklerde de görülebilmektedir. Bundan dolayı erkeklerin de düzenli kontrolleri yaptırması ve muayene olması gerekmektedir. Tüm kanserlerde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı hayat kurtarır. Taramalarınızı ve muayenelerinizi aksatmayın” şeklinde konuştu.