Yerel Haberler
Amasya
20 Kasım 2024 Çarşamba - 12:29 Arı kovanlarının altında kaçak göçmen taşıyan aracın sürücüsü ve yanındaki kişi tutuklandı Amasya’da boş arı kovanlarının altına saklanmış halde 4 Afganistan uyruklu göçmenin polisler tarafından yakalandığı olayda aracın sürücüsü ve yanındaki kişi tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Ağrı Doğubeyazıt’tan Sakarya’ya doğru gitmek olan bir panelvan araç, Amasya’nın Merzifon ilçesinde polis noktasında durduruldu. Aracın arka kısımda şüphelendikleri boş arı kovanlarının üstündeki örtüyü açan ekipler, gizli bölmenin içinde Afganistan uyruklu 4 kaçak göçmenle karşılaştı. Saklandıkları yerden çıkartılan kaçak göçmenler, Merzifon İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Amasya Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şubesi ekipleri bu kişilerle ilgili işlem başlattı. Gözaltına alınan Ardahan nüfusuna kayıtlı araç sürücüsü Telat Yılmaz ve yanındaki Gökhan Orak emniyetteki işlemlerin ardından çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi. 4 kaçak göçmenin gerekli adli ve idari işlemlerin ardından Düzensiz Göçmen Ön Kabul ve Sevk Merkezi’ne (GÖKSEM) teslim edileceği bildirildi. Göçmenlerin yakalandığı görüntüleri paylaşan Amasya Valisi Önder Bakan, “Arı kovanının içinde de olsa ‘düzensiz göç ile mücadele’ye devam edeceğiz. Merzifon bölge trafik ekibini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Amasya Valisi Bakan, Yeşilırmak kıyısına dökülen soğan ve patlıcanlarla ilgili konuştu: "Yazık günah, bu milli servet"
08 Kasım 2024 Cuma - 09:53 Amasya Valisi Bakan, Yeşilırmak kıyısına dökülen soğan ve patlıcanlarla ilgili konuştu: "Yazık günah, bu milli servet" Amasya Valisi Önder Bakan, Yeşilırmak Nehri kıyısına çürümeye yüz tutmuş soğan ve patlıcanların dökülmesine ilişkin konuştu. İki hafta önce çuvallar dolusu soğan ve patlıcanın basına yansıyan görüntüleri hatırlatılan Vali Bakan, "Ürünü dökmek benim hiçbir şekilde kabul etmediğim bir şey. Ürünü satamıyorsak, istediğimiz fiyatta değilse oturup konuşalım. Yazık günah. Bu milli servet" dedi. "Ürünü satamıyorsak oturup konuşalım" İki hafta önce Yeşilırmak Nehri kıyısına çuvallarca soğan ve patlıcan dökülmüş ve görüntüler basına yansımıştı. Kamuoyunda tepki çeken görüntüler sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri bölgede inceleme başlatırken satılmayan ürünlerin üreticiden alınarak öğrenci yurtları gibi yerlerde değerlendirilebileceğini belirten Amasya Valisi Önder Bakan, “Ürünü dökmek benim hiçbir şekilde kabul etmediğim bir şey. Ürünü satamıyorsak, istediğimiz fiyatta değilse oturup konuşalım. Yazık günah. Bu milli servet. Birinin evinde yemek yapmak için soğan ararken, birisinin kamyondan onları yere dökmesini anlamak mümkün değil. Bu bizim ne geleneğimize sığar ne örfümüze sığar. Biz, yere düşmüş olan bir ekmeğin parçasını öpüp başımıza koyan bir toplumun fertleriyiz. Bir kamyon dolusu gıda ürününü dökmek ne demek?" diye konuştu. "İşin bereketini kaçırmamamız lazım" Çiftçilerin büyük emeklerle mahsul yetiştirdiğinin farkında olduğuna değinen Bakan, "Fiyatlarla ilgili gösterilecek tepkinin yöntemi ürünü dökmek olmamalı diye düşünüyorum. Bu memleketin bir ferdi olarak bunu düşünüyorum. Nimet olarak bakmak lazım. İşin bereketini kaçırmamamız lazım” şeklinde konuştu. İlyasköy’de kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında yüzde 50 hibe desteğiyle malzeme alıp sera kuran kadın çiftçi Büşra Kayış ve ailesini ziyaret eden Vali Önder Bakan, seralarında incelemede bulunup bereketli kazançlar diledi. İncelemede Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ile Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci de yer aldı.
Amasya’da AFAD eğitim parkuru kuruldu
07 Kasım 2024 Perşembe - 21:29 Amasya’da AFAD eğitim parkuru kuruldu Amasya’da AFAD tarafından eğitim parkuru kuruldu. Boğazköy mevkiinde 2 dekarlık alanda oluşturulan parkurda sayıları 8 bin 500’ü bulan AFAD gönüllülerinin deprem ve afetlere karşı uygulamalı eğitimleri sağlanacak. Kentsel arama ve kurtarma ünitesinde muhtemel bir deprem yada göçük sonrasında AFAD ekiplerinin hassas dinleme cihazlarıyla gerçekleştirdiği çalışmayı Amasya Valisi Önder Bakan da takip ederek AFAD İl Müdürü Abdullah Sarıçiçek’ten bilgi aldı. Kentteki destek AFAD gönüllüsü sayısı 883 Parkurda verilecek eğitimlerle kentte 883 olan destek AFAD gönüllüsü sayısının yılsonuna kadar İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği sayıya ulaşmasını hedeflerken gönüllerin eğitimlerde elde edecekleri tecrübenin önemine değinen Vali Bakan, “Bir afetle karşı karşıya kalan herhangi bir şehrimizde yada Amasya’mızda bu eğitimin faydalarını çok hızlı bir şekilde alacağız. Daha fazla canın kurtarılması için büyük bir özveri ve gayret gösterilecek” dedi. “Amasya birinci derece deprem bölgesi” Amasya’nın Kuzey Anadolu Fay Hattının üzerinde bulunduğuna dikkat çekip kentsel dönüşümün önemine işaret eden Bakan, “Burası birinci derece deprem bölgesi. Vatandaşlarımızı ürkütmek için değil. Ama afetlere hazır olmak için bir kere daha düşünmeye sevk etmek istiyoruz. Lütfen evlerimizi daha yaşanabilir hale getirelim. Binalarımız ne kadar sağlam olursa afetlerden, özellikle depremden daha az etkileniriz” diye konuştu. Parkurdaki incelemelere Emniyet Müdürü Ayhan Saraç, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ramazan Yiğit ile Özel idare Genel Sekreteri Erdin Acar da katıldı.
Şantiyeden köyüne dönüp süt çiftliği kurdu: “Kızlarımla mutlu mesut yaşıyoruz”
04 Kasım 2024 Pazartesi - 09:08 Şantiyeden köyüne dönüp süt çiftliği kurdu: “Kızlarımla mutlu mesut yaşıyoruz” Amasyalı bir kadın, yıllardır şantiyelerde çalışıp emekli olduktan sonra döndüğü köyünde süt çiftliği kurdu. "Kızlarım" diye seslendiği ineklerinden sağılan sütleri bölgedeki "sütsever" adını verdiği özel müşterilerine satan kadın girişimci, 3 yılda 50’ye ulaşan hayvan sayısını 100’e çıkartıp yurt geneline açılmayı planlıyor. Yaklaşık 20 yıldır yurdun çeşitli bölgelerinde inşaat projelerinde çalıştıktan sonra korona virüs salgınının etkili olduğu dönemde aynı mesleği yaptığı inşaat mühendisi eşinin vefatı sonrası memleketi Amasya’nın Merzifon ilçesine bağlı Alıcık köyüne dönen bir çocuk annesi İnşaat Mühendisi Seval Aydın, hobi bahçesi kurmayı düşünürken yaptığı araştırmalar sonucu süt ineği yetiştirmeye yöneldi. Süt sağım ünitesi ile makine ekipmanları projeyle sağlandı Biriktirdiği paraya ilave olarak bankadan kredi çekip ailesine ait araziye yıllar önce kaybettiği ninesinin ismini de yaşatan süt çiftliği kuran 52 yaşındaki Aydın, ihtiyacı olan süt sağım ünitesi ile makine ekipmanları için Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yolunu tuttu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kırsal kalkınmayı destekleme projelerinden faydalanarak ihtiyacı olan ekipmanlara kavuştu. İlk yıl Danimarka’dan süt kalitesiyle bilinen jersey ırkı ineklerden 10 gebe düve alıp işe başlarken çiftlikteki hayvan sayısı 3 yılda 50’ye yükseldi. Titizlikle uygulanan günlük sağım sonrası üretilen süt ve süt ürünleri yöredeki özel müşterilere pazarlandı. “Kızlarımla mutlu mesut yaşıyoruz” İnşaat sektörünün zor ve yorucu olduğuna değinip yönünü doğaya çevirdiğini hatırlatan Aydın, “Daha mutlu edecek bir iş arayışındayken jersey ineklerini duydum. Çitliğimizi kurduk. Şimdi ‘kızlarım’ adını verdiğim ineklerimle mutlu, mesut yaşıyoruz” dedi. Günlük 400 litre üretim Köyünden 4 gence istihdam sağladığı çiftliğinde tereyağı, yoğurt, peynir, çökelek gibi süt ürünleri de yaparken bu günlerde gelen talep üzerine üretimi çiğ süte yönelttiklerini anlatan Aydın, “Günlük ürettiğimiz 400 litre sütün tamamını ‘sütsever’ adını verdiğimiz kişilere satıyoruz. Onlar müşteri yerine ‘sütsever’ diyoruz. İşlerimiz güzel ve yoğun. Üretmekten, çalışmaktan, ülkeye katkı, katma değer sağlamaktan memnunum” diye konuştu. Mesleğini öğrendiğinde çok şaşırdığını belirttiği girişimci kadının çiftliğinde üretilen ürünlerden marketinde satış yapan Adem Çetin de müşterilerinin kaliteden çok memnun olduğunu söyledi.