Yerel Haberler
Amasya
24 Kasım 2024 Pazar - 14:49 Amasya’da 107 köy yolu kar yağışından ulaşıma kapandı Amasya’nın yüksek rakımlı bölgelerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 107 köy yolu ulaşıma kapandı. Kapanan yollar, Amasya İl Özel İdaresi ekipleri tarafından bir bir açılıyor. Amasya’nın Taşova ilçesinde yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle ilçe merkezine bağlı 15 köyün yolu ulaşıma kapandı. Kapanan yolların açılması için İl Özel İdaresi ekipleri çalışma başlattı. Mevsimin ve yılın ilk karla mücadele çalışmaları ekiplere yürütülen çalışmalar neticesinde hız kesmeden devam ediyor. "Uzun süredir kurak geçiyordu, yağmur bile yağmıyordu" Amasya’da yaşayan Altan Eftelioğlu isimli vatandaş uzun süredir kurak geçtiğini yağmur bile yağmadığını belirterek, “Bu kar nebze olsun yüzümüzü güldürdü. Uzun süredir kurak geçen mevsim sonrası dün akşam saatlerinde başlayan yağmur ve sabah saatlerinde kara dönüşmesi sonucu görüldüğü üzere Amasya Çakallar seyir tepesi muhteşem ötesi güzel görüntü oluşturdu” dedi. “107 köy yolumuz ulaşıma kapandı” Amasya Valiliği’nden yapılan paylaşımda, "kar yağışı nedeniyle; merkez 38, Göynücek 5, Gümüşhacıköy 15, Hamamözü 6, Merzifon 19, Suluova 9, Taşova 15 olmak üzere, toplam 107 köy yolumuz ulaşıma kapanmış olup, ekiplerimizin ulaşımı tekrar sağlamak için çalışmaları devam etmektedir” denildi. “Saha ekiplerimiz “Bismillah” dedi” Karla mücadelede çalışan ekiplere kolaylıklar dileyen Amasya Valisi Önder Bakan da, "Amasya’mızda kış ve kar münasebetiyle vatandaşlarımızın mağdur olmaması için tüm saha ekiplerimiz ’Bismillah’ dedi. Kolaylıklar diliyorum” notunu paylaştı.
Amasya Valisi Doruk’tan HES açıklaması: “Gölet tahliye oluyor"
15 Ağustos 2024 Perşembe - 14:44 Amasya Valisi Doruk’tan HES açıklaması: “Gölet tahliye oluyor" Amasya’nın Taşova ilçesinde bulunan Yaprak Hidroelektrik Enerji Santrali’nde (HES) su kontrol odalarının bulunduğu bölümde yaşanan heyelan sonrası santralin çalışmasına ara verildi. Amasya Valisi Yılmaz Doruk, “Heyelan gölet ile santralin arasındaki izale hattın üzerinde bulunan sistemleri etkiledi. Barajdaki su tahliye oluyor. Belli kodun altına düşünce de suyu kesmiş olacağız" dedi. Taşova ilçesi Kavaloluğu köyündeki RHG Enertürk Enerji’ye ait Yaprak HES’te geç saatlerde yaşanan heyelanın su iletim borularında hasara yol açtığına işaret eden Vali Doruk, “Heyelan gölet ile santralin arasındaki izale hattın üzerinde bulunan sistemleri etkiledi. Buradaki yapılara zarar verdi. Borulara hasar verip patlattı. Heyelan bölgesi geniş bir alanı kapsıyor. Ama göletin yapılarıyla ilgisi olmayan, tamamen dışında bir alan. İletim hattı üzerinde meydana geldi. Dolayısıyla gölette bir sorun yok. Fakat aradaki izale hatlarını etkilediği için santralin çalışmasına ara verilmiş oldu” diye konuştu. AFAD Başkanlığından gelen teknik heyetin inceleme yaptığını ve hasar gören hat ile yapıların yeniden kurulumunun incelemeler sonrası belirleneceğine değinen Doruk, “Tahliye olan su dereye gidiyor. Bir sıkıntı yok. Barajda da zaten yüklü miktarda su olmadığı için çok kısa sürede tahliye olacak. Belli kodun altına düşünce de suyu kesmiş olacağız. Yerleşim yerlerine zarar verilmesi söz konusu değil. O güzergah üzerinde bir yerleşim de zaten bulunmuyor. Muhtemel, beklenmedik duruma karşı da ekiplerimiz bölgeyi gözlem altında tutuyorlar” şeklinde konuştu.
Sıfır Atıkta örnek köy: Her evde geri dönüşüm kutusu
13 Ağustos 2024 Salı - 10:20 Sıfır Atıkta örnek köy: Her evde geri dönüşüm kutusu Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Tatlıpınar köyünde bütün evlerde ve sokak girişlerinde geri dönüşüm kutuları bulunuyor. Atıkların çöple karıştırılmadan toplandığı köy, Amasya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün verdiği sertifikayla Sıfır Atık uygulamalarında ’örnek’ gösterildi. Çöp bidonları 2 günde dolunca çözüm buldular 140 haneli ve 500 nüfuslu köyde haftada bir kez alınan çöp bidonları iki gün bile geçmeden dolmaya başlayınca muhtar ile azaları evlere geri dönüşüm kutuları konuşlandırmaya karar verdi. Geçen yıl Amasya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileriyle temasa geçilmesi sonrasında önce sürdürülebilir çevre anlayışı konusunda köylülere eğitimler verildi. Evlere atık kutuları, sokak girişlerine de konteynerler dağıtıldı. Atık piller ise köy bakkalının girişine takılan atık pil kutusunda toplanmaya başlandı. Bir yılda muhteşem bir dönüşüme imza atan köy, süreci takip eden Amasya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün verdiği sertifikayla sıfır atık uygulamalarına örnek gösterildi. “Köyümüz tertemiz hale geldi” Eskiyen atık kutuları ile poşetlerin değişimini önemle takip eden Tatlıpınar Köyü Muhtarı Cemal Onat, “Köyümüz tertemiz hale geldi. Bunu vatandaşımızın desteğiyle sağladık” dedi. Evsel atıklarla geri dönüşebilen malzemeleri ayrı ayrı biriktirdiklerini anlatan köy sakinlerinden Zülbiye Atamtürk de “İnsanlar iyi oldukça köyde, havası da güzel olur” diye konuştu. “Atıklar geri dönüşüme, ekonomiye kazandırılıyor” Köylerinde çöplerin ve atıkların bir tanesinin bile yere atılmadığına işaret eden Mevlüt Onat ise “Köyümüz, evlerimiz tertemiz. Çünkü atıklar geri dönüşüme, tekrar ekonomiye kazandırılmaya gidiyor. Türkiye’nin en temiz köyü Tatlıpınar köyüdür” şeklinde konuştu.