Yerel Haberler
Adıyaman
Hayvanlar için çadır ahır kent kuruldu 28 Kasım 2024 Perşembe - 11:29:36 Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde kurulan hayvan çadır kent, ilçeye taşınan köylülerin süt ve süt ürünleri üretim merkezi oldu. 6 Şubat depremlerinin ardından riskli bölge ilan edilen Adıyaman’ın Çelikhan ilçesindeki 6 köy ilçe merkezindeki konteyner kente taşındı. Depremde hayvanları enkaz altında kalmayan köylüler hayvanlarını beraberinde getirdi. Deprem sonrası hayvanları telef olan depremzedelere, devlet tarafından küçükbaş ve büyükbaş hayvan dağıtıldı. Çelikhan Kaymakamlığı, ilçe girişindeki konteyner kent yakınlarına köyden gelen vatandaşların hayvanlarını beslemeleri için çadır kent yaptı. Deprem sonrası telef olan hayvanların yerine devlet tarafından 11 bin adet küçükbaş, bin 100 adet ise büyükbaş hayvan dağıtımı yapıldı. Kaymakamlık tarafından büyük çadırlardan ulaştırılan hayvan çadır kentin alt yapısı yapılarak, elektrik ve suyu çekildi. Hayvancılık ile uğraşan vatandaşlar, süt, yoğurt ve peynir üretiyor. Yaklaşık bir yıldan beri üreticiler çadır kentte hayvanları besliyor. Köyden gelen vatandaşlar için aynı bölgede yapılan köy evleri ise hızla yükseliyor. Köy evlerinde sona yaklaşıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çelikhan Kaymakamı Ali Cemal Altınöz, “Çelikhan’da köylerimiz 6 Şubat depremlerinde büyük hasar aldı. Birçok vatandaşımız evini yuvasını kaybetti. Depremin bir diğer yara açtığı kısım vatandaşlarımızın hayvanlarını barındırdığı ahırlarının yıkılmasıydı. Bu noktada da özellikle hayvanı olan çiftçilerimizin bizlerden ahır talebi oldu. Biz bu ihtiyacı karşılamak üzere mevcut konteyner kentimizin karşısına yaklaşık 200 büyükbaş, 200 küçükbaş hayvanı barındıracak bir çadır kent kurduk. Buranın alt yapısını hazırladık, buraya elektrik getirdik su getirdik. Vatandaşlarımız hem büyükbaş hayvanlarını hem küçükbaş hayvanlarını hem besliyorlar hem de onlardan et ve süt elde ederek, katma değer elde ederek geçimlerini sağlıyorlar” dedi. Yeşilyayla köyünden taşınan Murat Yumrutepe ise “6 Şubat depreminde köyde yakalandık. Ondan sonra devletimiz orda bizi sağ olsun orda bizi helikopterlerle alıp konteyner kente getirdi konteyner kent kurdular. Ondan sonra devletimiz bize hayvanlar verdi. Devletimiz bu çadırları kurdu. Burada geçimimizi süt, yoğurt olarak sağlıyoruz. Eskiden de geçimimizi bunla sağlıyorduk. İmkanlar şimdi biraz zor ama sağ olsun, Allah razı olsun devletimizden imkanları biraz iyileştiriyorlar yani sağ olsunlar” diye konuştu.
28 Kasım 2024 Perşembe - 11:27 Başkan Tutdere, kesimhane ve hayvan pazarı inşaat çalışmalarını yerinde inceledi Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Nisan 2025’te açılması hedeflenen modern Kesimhane ve Hayvan Pazarı inşaatını yerinde inceledi. Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin seçim vaatleri arasında yer alan ve uzun yıllardır kentte önemli bir ihtiyaç olan modern hayvan kesimhanesi ve pazar alanı projesi hızla ilerliyor. Kahta karayolu üzerinde Eylül ayında yapımına başlanan tesisin, 2025 yılının Nisan ayında tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor. Tam donanımlı bir entegre tesis olarak tasarlanan proje, hem hayvan üreticilerinin hem de vatandaşların uzun zamandır beklediği modern bir kesimhane ve pazar alanı sunacak. Tesis, hijyenik koşulları ve çevre dostu teknolojik donanımlarıyla dikkat çekerken, aynı zamanda bölge ekonomisine de önemli katkı sağlamayı amaçlıyor. Başkan Tutdere, inşaat sahasında yaptığı incelemeler sırasında yaptığı açıklamada, Adıyaman’ın il olduğu 1954 yılından bu yana bu çapta bir tesisin bulunmadığını vurguladı. Tutdere, “Şu ana kadar özel işletmelere ait kesimhanelerden hizmet alıyorduk. Göreve gelir gelmez, mevcut projeyi modern ihtiyaçlara uygun şekilde yeniden düzenleyerek ihale ettik. Çalışmalar hızla devam ediyor. Halkımızın uzun yıllardır beklediği bu tesisi en kısa sürede tamamlayarak hizmete sunacağız” ifadelerini kullandı. Proje, 2 bin küçükbaş ve 750 büyükbaş hayvanın barınabileceği alanlarıyla, bölgedeki hayvancılık sektörüne uzun vadeli çözüm sunacak şekilde planlandı. Kapalı kesimhane bölümü 2244 metrekare alana sahip olurken, büyükbaş hayvanlar için 3031 metrekare kapalı, 1777 metrekare açık bekleme alanı oluşturuluyor. Küçükbaş hayvanlar için ise 1412 metrekare kapalı ve 2048 metrekare açık alan ayrıldı. Kesimhane, günlük 230 küçükbaş ve 70 büyükbaş hayvanın hijyenik koşullarda kesiminin yapılabileceği şekilde donatılıyor. Tesiste ayrıca modern soğuk hava depoları, idari binalar ve diğer yardımcı üniteler yer alacak.
28 Kasım 2024 Perşembe - 10:19 Kahta’da sabit araç muayene istasyonu kurulması için çalışmalarımız başladı Adıyaman’ın Kahta ilçesinde kurulması planlanan sabit araç muayene istasyonu için çalışmalar başladı. Seçim öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kahta ziyaretinde ilçede Sabit Araç Muayene İstasyonu’nun kurulması için verdiği talimat sonucunda çalışmalar başladı. Sabit araç muayene istasyonunun kazandırılmasının önemli olduğunu belirten Kahta Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan seçim öncesi Sabit Araç Muayene İstasyonu’nun ilçemizde kurulması için söz vermişti. Kahta’da sabit taşıt muayene istasyonu olmaması önemli bir sorun. İlçemizde çok sayıda traktör, kamyon var. Bunların yanı sıra hususi araç sayısı da oldukça fazladır. İlçede araç muayene istasyonu olmaması nedeni ile bu araçlar genelde Adıyaman merkez ve çevre ilçelere gittikleri için sanayi esnafımız için de ekonomik kayıp oluyordu. Buraya kurulacak bir istasyon hem araç sahiplerini hem de sanayi esnafımıza çok büyük kazanç sağlayacaktır. Bunun için gerekli çalışmalarımıza başladık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şahsım ve ilçe halkım adına teşekkür ediyorum. İlçemize hayırlı olsun’’ dedi. Kahta Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç başkanlığında düzenlenen ve AK Parti Kahta ilçe Başkanı Gaffar Çelebi’nin de katıldığı toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Murat Baştor, Araç Muayene ve Denetim Daire Başkanı Cemalettin Doğmuş ve TÜVTÜRK yöneticileri Kahta’da araç muayene istasyonu kurulabilecek yerler hakkında görüş alışverişinde bulundular.
Adıyaman’da yerinde dönüşüme her geçen gün ilgi artıyor
04 Kasım 2024 Pazartesi - 14:35 Adıyaman’da yerinde dönüşüme her geçen gün ilgi artıyor Adıyaman’da yerinde dönüşüm projesine başvuran hak sahibi sayısı 23 bine ulaşırken, hak sahiplerinden 10 bini ruhsatını alarak inşaata başladı. Mahallelerinden, komşularından ayrılmak istemeyen Adıyaman’daki depremzedeler, yerinde dönüşüm projesine büyük ilgi gösteriyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 750 bin TL hibe, 750 bin TL faizsiz kredi imkanından faydalanan depremzedeler, evlerini yerinde dönüştürüyor. Bir taraftan Türkiye’nin büyük şantiyesi olan İndere’deki toplu konut alanında inşaatlar yükselirken, diğer taraftan şehrin içinde de binalar yükseliyor. Adıyaman’da şu ana kadar yerinde dönüşüm projesi kapsamında hak sahiplerine yaklaşık 4 milyar lira destek sağlandı. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Adıyaman Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Faysal Ergezen, “Adıyaman’da yerinde dönüşüme ilgi gerçekten fazla. İnsanlar bulundukları yerlerden ayrılmak istemiyor. Aileleriyle, komşularıyla, eşleriyle, dostlarıyla hep bir arada bulunmak için çoğunluk bir araya gelerek yerinde dönüşüm yapmayı planladı. Bizler de onların hep yanında olduk, onlara hep destek olduk. Biran önce evlerinin tamamlanması, inşaatlarının bitmesi için her türlü teknik destek kendilerine sağlandı” dedi. Hak sahipleri ise, “Devletin sağlamış olduğu krediler gayet yeterli. Bu gayet güzel. En azından güvenli evlerde rahatlıkla oturabileceğiz. Yerinde dönüşüm için devletimizin vermiş olduğu imkanlar çerçevesinde 750 bin lira kredi, 750 bin lira hibeyle evlerimizi yeniden yapıyoruz” diye konuştular.