Yerel Haberler
Yozgat
28 Kasım 2024 Perşembe - 11:45 Erken yaşta kaybettikleri öğretmen arkadaşlarını, mangala turnuvası ile andılar Yozgat’ta geçtiğimiz ay vefat eden Öğretmen Yasin Çelik anısına öğretmen arkadaşları tarafından mangala turnuvası düzenledi. Sorgun İlçesinde Yeşilyurt İlkokulu’nda Müdür Yardımcısı olan Yasin Çelik, 29 Ekim’de geçirdiği kalp krizi sonucu genç yaşta vefat etmesi dolayısıyla herkesi derinden üzmüştü. Meslektaşları, genç öğretmenin ardından hatırasını yâd etmek için geleneksel Türk zeka oyunu olan mangala turnuvası düzenledi. Akıl ve Zeka Oyunları İl Koordinatörü olan ve etkinliğin düzenlenmesinde katkı sağlayan Halil İbrahim Kartal, “Sorgun ilçemizde yıllardır düzenlediğimiz turnuvalardan birisini bugün gerçekleştiriyoruz. Öğretmenler turnuvamızın ayrı bir önemi var. Yakın zamanda kaybetmiş olduğumuz Yeşilyurt İlkokulu Müdür Yardımcısı arkadaşımız Yasin Çelik öğretmenimizin anısına hem de 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla öğretmenlerimiz arasında mangala turnuvası düzenlemek istedik. Sağ olsun 30 öğretmenimiz de turnuvamıza katıldı. Turnuvamız aynı zamanda ödüllü bir turnuva. Sorgun Kaymakamlığı ve Sorgun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü himayelerinde gerçekleştirdiğimiz bu turnuvanın düzenlenmesinde emeği geçen ve Yasin Çelik arkadaşımızı anmak adına burada bulunan arkadaşlarımıza da ayrıca teşekkür ederim ” ifadelerini kullandı. Turnuvaya çeşitli okullardan 30 tane öğretmen katıldı. 5 tur oynanan oyunda, katılımcılar bir program aracılığıyla oyunlarını oynadı sıralamaya girdi. Oyun 3 set üzerinden yapıldı. 2 set alan kişi o oyunu kazanmış oldu. Oyunun sonunda en çok tur kazanan birinci sayıldı. İlk dörde giren katılımcılara ödülleri verildi. Katılan herkese katılım belgesi takdim edildi.
Yozgat’ta 17 yılda 208 bin keklik üretilerek doğaya salındı
24 Mayıs 2024 Cuma - 10:27 Yozgat’ta 17 yılda 208 bin keklik üretilerek doğaya salındı Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Kanatlı Yaban Hayvanı Üretim Tesislerinde, popülasyonu artırmak ve yaban hayatının desteklenmesi adına 17 yılda 208 bin keklik üretilerek doğaya salındı. Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Kanatlı Yaban Hayvanı Üretim Tesislerinde kınalı kekliklerin üretimi başladı. 2007 yılından itibaren tesiste, üretilen keklikler belirlenen zaman dilimlerinde doğaya salınıyor. 17 yılda 208 bin kınalı kekliğin üretiminin gerçekleştirildiği tesiste 2024 yılı itibariyle 4 bin 100 kekliğin üretimi gerçekleştirilecek. Yozgat’ta üretilen bu keklikler Çanakkale, Bursa, Bolu, Bilecik gibi 8 ilde doğaya salınacak. Güzel görüntüsü ve ötüşüyle bilinen, ekolojik sistemin korunmasına katkı sağlayan kınalı keklikler, doğada süne yedikleri için çiftçinin dostu olarak tarımsal üretime de katkı sağlıyor. “Bu yıl 4 bin 100 kınalı keklik üretilecek” Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdür Cihan Eğilmez tesiste 17 yılda 208 bin kınalı keklik üretildiğini söyleyerek, “Tesisimiz Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yozgat İli Çalatlı Yaban Hayvanı Üretim Tesisi 2007 yılında kuruldu. Bu tesiste 208 bin adetin üzerinde kınalı keklik üretimi yapıldı. Yıllar itibariyle 35 ilimizde kınalı keklik yerleştirilmesi yapıldı. 2024 yılı içerisinde 4 bin 100 adet üretim programımızı gerçekleştirmiş durumdayız. Bu yıl içerisinde burada üretilen kınalı keklikler Çanakkale, Bolu, Bursa, Bilecek gibi 8 ilde dağıtımı olacak. Bu üretimdeki maksadımız tabiat içerisinde doğal dengesi bozulmuş olan kınalı keklik popülasyonunu tekrar dengeye sokmaktır. Bu salımlar bu illerde ava kapatılmış alanlarda yapılacaktır.” dedi.
Yozgat’ta ekmeği piyasadan 2 lira ucuza satıyor
23 Mayıs 2024 Perşembe - 10:20 Yozgat’ta ekmeği piyasadan 2 lira ucuza satıyor Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bir fırıncı esnafı, 8 liraya satılan somun ekmeğin fiyatını 6 liraya indirerek ilçe halkına ucuz ekmek hizmeti veriyor. Sorgun ilçesi Yeşilöz Mahallesinde fırıncı esnafı İbrahim Tıraşoğlu, piyasada 8 liraya satılan 210 gram somun ekmeğin fiyatını 6 liraya indirme kararı aldı. Yaklaşık 20 yıldır kendi fırınında üretilen ekmeği piyasa fiyatının aşağısına satan Tıraşoğlu, ilçe halkına ucuz ekmek imkanı sunuyor. Ekmek fiyatındaki indirim dolayısıyla ilçede müşteri memnuniyetini ve potansiyelini artıran Tıraşoğlu, günlük 3 bin ekmek satıyor. “20 yıldır piyasanın altında ekmek satıyoruz” İlçede vatandaşların ucuz ekmeğe ulaşabilmesini sağlamak adına piyasadan 2 lira daha ucuza ekmek sattığını söyleyen İbrahim Tıraşoğlu, “20 yıla yakın piyasanın altında ekmek satıyoruz. Ben bu işi 35 yıldır yapıyorum. Piyasada 8 lira olan ekmeği 6 liraya düşürdük. Günlük 3 bin ekmek satıyoruz, vatandaşın ilgisi de yoğun oluyor. Onlara güler yüzlü hizmet sunuyoruz. Kazancımızdan kısıyoruz, vatandaşa hizmet ediyoruz.” dedi. “Ekmeği 6 liradan satıyoruz” Fırın çalışanlarından Hasan Ünal ise, “Yaklaşık bir yıldır bu fırında çalışıyorum. Vatandaşımızın yanında olmak için ekmeği piyasa göre daha ucuza satıyoruz. Piyasada 8 lira olan ekmeği biz 6 liradan satıyoruz.” şeklinde konuştu. “Keşke her fırında fiyatlar düşse” İlçe halkından Kazım Bağcı da bu durumun halkın yararına olduğunu belirterek, “Keşke her fırında bu fiyatlar olsa. Gariban kesim de evine daha çok ekmek götürse. Ben de sürekli buradan ekmeğimi alırım. Ekmekler çok güzel oluyor, iyi pişmiş ve lezzetli. Ben çok memnunum. Biz buradan 6 liraya ekmek alıyoruz piyasada 8 liradan satılıyor.” ifadelerine yer verdi.
Tabiat parkının 2’nci etabı da tamamlanıyor
23 Mayıs 2024 Perşembe - 10:15 Tabiat parkının 2’nci etabı da tamamlanıyor Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde, belediye tarafından yapımına başlanan Kadıpınarı Tabiat Parkı’nda ikinci etap çalışmaları da tamamlanmak üzere. Vatandaşların doğayla bütünleştiği ilçe merkezine yakın konumuyla özellikle yaz aylarında Akdağmadenlilerin uğrak mekanı olan Kadıpınarı Tabiat Parkı’nda bakım onarım ve çevre düzenleme çalışmaları devam ediyor. Akdağmadeni Belediye Başkanı Nezih Yalçın, Kadıpınarı Tabiat Parkı’nın daha kullanılabilir ve işlevsel hale getirilmesi amacıyla başlatılan çevre düzenleme çalışmalarının birinci etabını atıl durumda olan, çürük raporu verilen inşaat halinde kalarak tamamlanamayan görüntü kirliliği ve tehlike arz eden yapının yıkımı yaparak tamamlandıklarını söyledi. Atıl binanın yıkımı ile ortaya çıkan alana vatandaşların aileleriyle birlikte rahatlıkla zaman geçirebileceği kameriyeler yerleştirildiğini vurgulayan Yalçın, ‘’Kadıpınarı ana binası önünde bulunan kullanışsız olan teras kısmını baştan aşağı düzenleyerek ferah bir seyir terası düzenlemesi yaptık. Çalışmalarımızın 2. etabında ise ana bina ve piknik alanlarının çevre düzenlemesini yaparak devam ediyoruz. Kısa vadede hedefimiz Kadıpınarı restoran binasını aktif hale getirerek vatandaşlarımızın taleplerine karşılık veren, doğayla iç içe keyifli vakit geçirilecek bir mekanı halkımızın hizmetine sunmaktır’’ dedi.
Yozgat Belediyesi kent ve basın müzesi oluşturacak
22 Mayıs 2024 Çarşamba - 15:18 Yozgat Belediyesi kent ve basın müzesi oluşturacak Kentteki tarihi konakların restore çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, eski askerlik şube binasını kent müzesine dönüştüreceklerini ve basın müzesi kuracaklarını da açıkladı. Yozgat evleri olarak da bilinen tarihi konakları restore ettirmek için çalışmalara başladıklarını belirten Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, bu konakları turizme kazandıracaklarını söyledi. “Restorasyon çalışmalarını hızlandıracağız” Arslan yaptığı açıklamada, “İstanbulluoğlu Mahallesi’nin üst kısımlarında Yozgat evlerinden oluşan bir tarihi doku oluşturup bir sokak ortaya çıkartmak istiyoruz. Daha önce 10’un üzerinde konak restore edildi. Şimdi ise 2. Karslıoğlu Konağı’nın restorasyon projesini ihaleye hazırlıyoruz. Bizim bu dönemdeki önceliğimiz eskileri restore etmek olacak. Belediyenin elinde şu anda 30’a yakın eski ev ve konak var. Kamulaştırması tamamlanmış, inşallah ilk dönemde olduğu gibi bu dönemde de bu tür restorasyon çalışmalarını hızlandıracağız.” dedi. “Eski askerlik binası kent müzesi olacak” Eski askerlik şube binasını kent müzesine dönüştüreceklerini de ifade eden Arslan, "Eski askerlik şubesi, Milli Saraylar’dan kent müzesi olarak kullanılmak üzere belediyemize tahsis edildi. Biz bunu amacı doğrultusunda kullanmak istiyoruz. Kent müzeleri şehrin geçmişini anlatmak, şehri tanıtmak açısından son derece önemli şehirde mutlaka bulunması gereken yapılar. Yozgat’ı bir kent müzesiyle tanıştıracağız. Restorasyonu tamamlanmak üzere olan Yanan hamamını da sosyal ve kültürel amaçlı kullanmak istiyoruz." diye konuştu. “Basın müzesi kent park mevkine kurulacak” Kentte basın müzesi kurmak için de çalışma başlatacaklarını anlatan Arslan, “Yozgat’ın en azından yakın tarihi geçmişini bir araya toplayarak kentin geçmişine ışık tutacak bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Basın müzesini çok önemsiyorum çünkü yerel basınımızın elinde çok değerli materyaller var. Yozgat’ın geçmişini, tarihini, kültürünü yansıtma açısından bunun heder olmaması lazım. Hem basılı malzemenin hem de kullanılan basılı olmayan malzemenin bir müze ortamında sergilenmesinin Yozgat için çok önemli olduğuna inanıyorum. İnşallah şu ilk günler telaşı geçtikten sonra basın mensuplarımızla bir araya gelip en güzel şekilde bir basın müzesini gerçekleştirelim istiyorum. Bunun için de Kent Park’ta nikah dairesinden boşalacak mekanı düşünüyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Yozgat’ta “Yerel Basın Çalıştayı” düzenlendi
21 Mayıs 2024 Salı - 16:23 Yozgat’ta “Yerel Basın Çalıştayı” düzenlendi Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Haber Topluluğu tarafından “Yerel Basın Çalıştayı” düzenledi. Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Yerel Basın Çalıştayı’na ulusal ve yerel basın temsilcileri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Yerel basının sorunlarının ve çözüm önerilerinin münazara edildiği çalıştayın açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ramazan Yıldızgörür, çalıştayı düzenlemelerindeki amaçlarının Yozgat yerel basınıyla iletişim fakültesi öğrencilerini bir araya getirmek ve fikir alışverişinde bulunmak olduğunu söyledi. Yıldızgörür, çalıştayda belirtilen görüşler ve yapılan sunumların rapora dönüştürüleceğini ifade ederek bu raporu da ilgili birimlere, iletişim fakültelerine ve İletişim Başkanlığına sunacaklarını ifade etti. Açılış konuşmasının ardından Kayseri Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Sena Kösedağ “Yerel Basının Dünü Bugünü ve Geleceği”, TRT Haber Yayın Editörü Burcu Oral “Bir Elin Nesi Var? Yerel Medya ile Sesi Var”, Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şafak Etike ve İletişim Fakültesi öğrencisi Kardelen Akyıl ise “Yozgat’ta Yerel Medya İzleme” konularında katılımcıları bilgilendirdi. “Yerel medya çalışanlarının sorunlarına çözüm olacak” Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şafak Etike, “Akademinin bilgisi ile sektörün deneyimini birleştirdiğimiz ve bizim de akademisyen olarak gazeteci görüşlerini alabildiğimiz çok güzel bir çalıştaydı. Bunun devamını getireceğiz. Bu çalıştayı tüm Türkiye’de yaygınlaştırarak yerel medya çalışanlarının sorunlarına çözüm sunmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu. “Geleceğin gazetecilerini motive etti” Program sonrası hem yerel basın hem de iletişim fakültesi öğrencileri için verimli bir çalıştay gerçekleştirdiklerini değerlendiren İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfiye Acar Şentürk, “Çalıştay hem akademik hem de uygulamanın bir karşılaşması oldu. Birbirimizi destekleyerek ne kadar iyi işler yapabileceğimizi görmemiz açısından da bize motivasyon oldu. Yerel basındaki arkadaşların ilgisi ve desteği her anlamda bize değer kattı. Bu anlamda yerel basında neler yapabileceğimizi tartıştık ve konuştuk. Konuklarımızın anlattıkları geleceğin gazetecilerini motive etti. Bu anlamda da çok kıymetli bir çalıştay oldu.” ifadelerine yer verdi.
Gezgin arıcılar zengin floralı Bozok Yaylası’nı tercih ediyor
21 Mayıs 2024 Salı - 11:35 Gezgin arıcılar zengin floralı Bozok Yaylası’nı tercih ediyor Gezgin arıcıların en çok tercih ettiği iller arasında yer alan Yozgat, onlarca arıcıya ev sahipliği yapıyor. Yüzlerce endemik bitki türü ve zengin çiçek florasına sahip Bozok Yaylası’nda gezgin arıcılar, kaliteli bal üretmek için mesaiye başladı. Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Yozgat’ta ilkbahar mevsimi ile birlikte Türkiye’nin çeşitli illerinden Bozok Yaylası’na gelen gezgin arıcıların bal mesaisi başladı. Tabiatın canlanmasıyla çiçeklerin açtığı yüksek rakımlı Bozok Yaylası’na kovanlarını yerleştiren üreticiler, en kaliteli balı elde etmek için çaba gösteriyor. Bozok Yaylası’nda konaklayan arıcılar, günün büyük bölümünde kovanların ve arılarının bakımını yapıyor. Özenle dizdikleri arı kovanlarının arasında özel kıyafetleriyle dolaşan arıcılar, dumanlı körük yardımıyla arıları uzaklaştırıp kovanlardaki petekleri kontrol ediyor. Evlerinden yüzlerce kilometre uzakta gezgin bir hayat yaşayan arıcılar, emeklerinin karşılığını en iyi şekilde alabilmek için mesailerini sürdürüyor. Mayıs ayında daha çok Ordu, Samsun gibi Karadeniz illerinden gelen gezgin arıcılar eylül ayına kadar Yozgat’ta konaklıyor. "12 ton bal üretmeyi hedefliyorum" Yozgat merkeze bağlı Kızıltepe köyünde 20 yıldır 300 kovan arı ile bal ürettiğini söyleyen Ordulu arıcı Kayhan Karaca, Bozok Yaylası’nı bitki çeşitliliğinin fazla olması dolayısıyla tercih ettiklerini söyledi. Karaca, "Ordu’nun bitki örtüsü daha yeşil daha iyi ama nemli ortam olduğu için hava şartları bal üretimine müsait değil. Yozgat’ta daha kurak hava olduğu için bal üretimi uygun, bitki örtüsünün yanı sıra zengin florası var. Burada geven var, söğüt var her tür bitki bal için burada var. Bozok Yaylası’nın balın kalitesi ve verimi de güzel. Benim şu an 300 kovanım var, nisan ayından itibaren buradayım. 20 yıldır Yozgat’ta arıcılıkla uğraşıyorum, bu yıl 12 ton bal elde etmeyi planlıyorum” dedi. Türkiye genelinde geçen yıllara oranla gezgin arıcıların sayısının azaldığını da belirten Karaca, "Bizim maliyetlerimiz çok yüksek, mum, çıta pahalı arıyı beslemek için kullandığımız şeker pahalı. Arıcılık artık cazibe olmaktan çıktı" şeklinde konuştu. "Bozok Yaylası’nda kaliteli bal üretiyoruz" Ordulu arıcı Kayhan Karaca ile 17 yıldır Yozgat’ta bal üreticiliği yapan yerli arıcı Ekrem Baykal ise, "Yozgat’ta Ordulu arkadaşlarla beraber 17 yıldır arıcılık yapıyorum. Burada rakım çok yüksek hava kuru olduğu için kaliteli bal elde ediyoruz. Bitki örtüsü flora olarak fazla. Burada keven var, şeker tikeni var, kekik var. Bazı yerlerde ıhlamur var. Bozok Yaylası’nda kaliteli bal elde ediyoruz. Yozgat gezgin arıcılar için bulunmaz bir yer. Halkımızın kaliteli bala ulaşması için gezgin ve yerel arıcıları tercih etmelerini istiyorum. Vatandaşlarımız Yozgat’ın her köyüne gittiklerinde arıcılar var. Kışlık ballarını kendileri yerinde alsınlar. Ailesine kaliteli bal yedirsinler istiyoruz. Bunun için mücadelemizi sürdürüyoruz" ifadelerine yer verdi.
Gezgin arıcılar zengin floraya Bozok Yaylası’nı tercih ediyor
21 Mayıs 2024 Salı - 11:28 Gezgin arıcılar zengin floraya Bozok Yaylası’nı tercih ediyor Gezgin arıcıların en çok tercih ettiği iller arasında yer alan Yozgat, onlarca arıcıya ev sahipliği yapıyor. Yüzlerce endemik bitki türü ve zengin çiçek florasına sahip Bozok Yaylası’nda gezgin arıcılar, kaliteli bal üretmek için mesaiye başladı. Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Yozgat’ta ilkbahar mevsimi ile birlikte Türkiye’nin çeşitli illerinden Bozok Yaylası’na gelen gezgin arıcıların bal mesaisi başladı. Tabiatın canlanmasıyla çiçeklerin açtığı yüksek rakımlı Bozok Yaylasına kovanlarını yerleştiren üreticiler, en kaliteli balı elde etmek için çaba gösteriyor. Bozok Yaylasında konaklayan arıcılar, günün büyük bölümünde kovanların ve arılarının bakımını yapıyor. Özenle dizdikleri arı kovanlarının arasında özel kıyafetleriyle dolaşan arıcılar, dumanlı körük yardımıyla arıları uzaklaştırıp kovanlardaki petekleri kontrol ediyor. Evlerinden yüzlerce kilometre uzakta gezgin bir hayat yaşayan arıcılar, emeklerinin karşılığını en iyi şekilde alabilmek için mesailerini sürdürüyor. Mayıs ayında daha çok Ordu, Samsun gibi Karadeniz illerinden gelen gezgin arıcılar eylül ayına kadar Yozgat’ta konaklıyor. “12 ton bal üretmeyi hedefliyorum” Yozgat merkeze bağlı Kızıltepe köyünde 20 yıldır 300 kovan arı ile bal ürettiğini söyleyen Ordulu arıcı Kayhan Karaca, Bozok Yaylası’nı bitki çeşitliliğinin fazla olması dolayısıyla tercih ettiklerini söyledi. Karaca, “Ordu’nun bitki örtüsü daha yeşil daha iyi ama nemli ortam olduğu için hava şartları bal üretimine müsait değil. Yozgat’ta daha kurak hava olduğu için bal üretimi uygun, bitki örtüsünün yanı sıra zengin florası var. Burada geven var, söğüt var her tür bitki bal için burada var. Bozok Yaylasının balın kalitesi ve verimi de güzel. Benim şu an 300 kovanım var, nisan ayından itibaren buradayım. 20 yıldır Yozgat’ta arıcılıkla uğraşıyorum, bu yıl 12 ton bal elde etmeyi planlıyorum” dedi. Türkiye genelinde geçen yıllara oranla gezgin arıcıların sayısının azaldığını da belirten Karaca, “Bizim maliyetlerimiz çok yüksek, mum, çıta pahalı arıyı beslemek için kullandığımız şeker pahalı. Arıcılık artık cazibe olmaktan çıktı” şeklinde konuştu. “Bozok Yaylasında kaliteli bal üretiyoruz” Ordulu arıcı Kayhan Karaca ile 17 yıldır Yozgat’ta bal üreticiliği yapan yerli arıcı Ekrem Baykal ise, “Yozgat’ta Ordulu arkadaşlarla beraber 17 yıldır arıcılık yapıyorum. Burada rakım çok yüksek hava kuru olduğu için kaliteli bal elde ediyoruz. Bitki örtüsü flora olarak fazla. Burada keven var, şeker tikeni var, kekik var. Bazı yerlerde ıhlamur var. Bozok Yaylasında kaliteli bal elde ediyoruz. Yozgat gezgin arıcılar için bulunmaz bir yer. Halkımızın kaliteli bala ulaşması için gezgin ve yerel arıcıları tercih etmelerini istiyorum. Vatandaşlarımız Yozgat’ın her köyüne gittiklerinde arıcılar var. Kışlık ballarını kendileri yerinde alsınlar. Ailesine kaliteli bal yedirsinler istiyoruz. Bunun için mücadelemizi sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.