Yerel Haberler
Yalova
Bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımı tehlike oluşturuyor
13 Temmuz 2024 Cumartesi - 16:23 Bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımı tehlike oluşturuyor Organik Tarım Danışmanı Soner Taştan, bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımının tarımsal ürünlerin kalitesini bozduğunu ve insan sağlığına zarar verdiğini belirtti. Tarımda sürdürülebilirlik için kontrol mekanizmalarının hızla devreye girmesi gerektiğini vurguladı. Soner Taştan, ülkemizin geniş ürün yelpazesi nedeniyle her noktada yoğun tarımsal işlemler yapıldığını ifade etti. Ancak bu çeşitlilik, bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımıyla birleştiğinde hem ürünlerde hem de insan sağlığında ciddi dengesizliklere ve sorunlara yol açabildiğini anlatan Taştan, kontrolsüz ve kolay erişilebilen tarımsal girdilerin, üreticileri daha fazla verim elde etmek için aşırı derecede kimyasal kullanmaya ittiğini söyledi. Özellikle meyvecilik sektöründe kullanılan hormon ve gübrelerin ürünün aromasını ve tadını değiştirdiğini belirten Taştan, tüketicilerin bu durumu kısa vadede fark edemese de uzun vadede ürünlerin genetik yapısının ve orijinal tadının kaybolduğunu kaydetti. Aynı durumun yem bitkisi üretiminde, hububatta ve sanayi türü tarımsal ürünlerde de gözlemlendiğini dile getirdi. Taştan, tüketicilerin kendi bahçelerinde hobi olarak üretim yaparak bu durumdan daha az etkilenebileceğini, ancak bu imkana sahip olmayanların ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Bu sorunların çözümü için tarım ilaçları ve gübre satan bayilerin kimyasal ürünleri kayıtsız şartsız satmaması veya kayıt altına alması gerektiğini vurguladı. Taştan, ayrıca, toprağa atılan gübrelerin karne tutulması ve hangi aralıklarda hangi içeriklerde gübre atıldığının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. “Karnesiz ilaç, gübre veya hormon satılmamalıdır” diyen Taştan, bu kontrol mekanizmalarının hızla işleme konulmasının önemine dikkati çekti. Taştan, tarımsal ürünlerinin yatlarını kaybetmeden sürdürülebilir bir kontrol yapısının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Taştan, mevcut durumun minimize edilerek tüm üretici gruplarında uygulanmasının olumlu sonuçlar vereceğini belirtti. Taştan, kısa vadede uygulanacak çözümler, uzun vadede vatandaşların sağlığı başta olmak üzere toprak sağlığı ve atmosferdeki sera gazı salınımını kontrol altına almakta yardımcı olacağının da altını çizdi.
Bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımı tehlike oluşturuyor
13 Temmuz 2024 Cumartesi - 16:16 Bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımı tehlike oluşturuyor Organik Tarım Danışmanı Soner Taştan, bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımının tarımsal ürünlerin kalitesini bozduğunu ve insan sağlığına zarar verdiğini belirtti. Tarımda sürdürülebilirlik için kontrol mekanizmalarının hızla devreye girmesi gerektiğini vurguladı. Soner Taştan, ülkemizin geniş ürün yelpazesi nedeniyle her noktada yoğun tarımsal işlemler yapıldığını ifade etti. Ancak bu çeşitlilik, bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımıyla birleştiğinde hem ürünlerde hem de insan sağlığında ciddi dengesizliklere ve sorunlara yol açabildiğini anlatan Taştan, kontrolsüz ve kolay erişilebilen tarımsal girdilerin, üreticileri daha fazla verim elde etmek için aşırı derecede kimyasal kullanmaya ittiğini söyledi. Özellikle meyvecilik sektöründe kullanılan hormon ve gübrelerin ürünün aromasını ve tadını değiştirdiğini belirten Taştan, tüketicilerin bu durumu kısa vadede fark edemese de uzun vadede ürünlerin genetik yapısının ve orijinal tadının kaybolduğunu kaydetti. Aynı durumun yem bitkisi üretiminde, hububatta ve sanayi türü tarımsal ürünlerde de gözlemlendiğini dile getirdi. Taştan, tüketicilerin kendi bahçelerinde hobi olarak üretim yaparak bu durumdan daha az etkilenebileceğini, ancak bu imkana sahip olmayanların ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Bu sorunların çözümü için tarım ilaçları ve gübre satan bayilerin kimyasal ürünleri kayıtsız şartsız satmaması veya kayıt altına alması gerektiğini vurguladı. Taştan, ayrıca, toprağa atılan gübrelerin karne tutulması ve hangi aralıklarda hangi içeriklerde gübre atıldığının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. “Karnesiz ilaç, gübre veya hormon satılmamalıdır” diyen Taştan, bu kontrol mekanizmalarının hızla işleme konulmasının önemine dikkati çekti. Taştan, tarımsal ürünlerinin yatlarını kaybetmeden sürdürülebilir bir kontrol yapısının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Taştan, mevcut durumun minimize edilerek tüm üretici gruplarında uygulanmasının olumlu sonuçlar vereceğini belirtti. Taştan, kısa vadede uygulanacak çözümler, uzun vadede vatandaşların sağlığı başta olmak üzere toprak sağlığı ve atmosferdeki sera gazı salınımını kontrol altına almakta yardımcı olacağının da altını çizdi.
Vali Kaya Cem Vakfı’nın iftar programına katıldı
12 Temmuz 2024 Cuma - 13:35 Vali Kaya Cem Vakfı’nın iftar programına katıldı Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Cem Vakfı Yalova Şubesi’nin Muharrem Ayı nedeniyle düzenlemiş olduğu iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi. Burada iftar öncesi vatandaşlarla sohbet eden Kaya, Yalova’da birlik ve beraberlik ruhuna hayran olduğunu kaydetti. Yalova Cem Evi’nde düzenlenen programda oruçlar dualar eşliğinde açıldı. İftar programında konuşan Vali Kaya, “Özellikle bugün bu özel günde bizleri davet ettiğinizden dolayı şahsım ve eşim adına teşekkür ediyorum. Sizlerle lokmalarınızı paylaşmak bizim için de büyük bir gurur kaynağı. Muharrem ayında sizlerin sofralarında tutmuş olduğu oruçlara eşlik etmek bizleri mutlu ediyor. Burada gençlerimizi de gördükçe de mutlu oluyorum. Geleneğin devam etmesi birlik ve beraberliğimizin bu şekilde sürmesi inanılmaz mutluluk veriyor. Bundan dolayı özellikle hanımlarımızı ve evlatlarımızı buraya getirdiğinizden dolayı teşekkür ediyorum. Buradaki en büyük emek hanımlarımıza düşüyor. Herkes çok güzel bir şekilde ekip halinde çalışıyor. O açıdan da emeği geçen tüm kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Allah tutulan oruçları kabul etsin. Devlet olarak her daim yanınızdayız. Bir kardeşiniz olarak, ilinizin valisi olarak her türlü ihtiyacınızı gidermek için hizmetinizdeyiz. Tekrar oruçlarınız kabul olsun” dedi. Programda Vali Kaya’ya eşi Prof. Dr. Cemil Kaya da eşlik etti.
Yalova’da ilkokul öğrencileri tarımsal sulama için kodlama geliştirdi
09 Temmuz 2024 Salı - 13:17 Yalova’da ilkokul öğrencileri tarımsal sulama için kodlama geliştirdi Yalova’da bir grup ilkokul öğrencisi tarımsal sulamada kullanılmak üzere kodlama geliştirdi. Yalova’da robotik kodlama eğitimi alan minik öğrenciler, geliştirdikleri sistemle tarımsal sulamada emek ve su israfının önüne geçecek projeyi hayata geçirdi. Minik öğrenciler aldıkları eğitimle yaptığı robotik kodlamada, topraktaki nemin azalmasıyla harekete geçen sulama sistemini uygulamalı olarak bir bahçede test etti. Topraktaki nemin yeterli düzeye çıkmasıyla sulamanın kesildiği sistemin çalıştığını gören çocuklar büyük mutluluk duydu. Robotik kodlama eğitimi veren özel eğitim kurumu müdürü Hatice Şener, tarımsal alanda robotik kodlamayı kullanmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını anlattı. Çocukların tarıma olan ilgisini artırmayı hedeflediklerini söyleyen Şener, insan gücünü en aza indirmeyi hedeflendiklerini belirterek, “Özellikle ilkokul ekibimizi 6-7-8 yaş ekibimizle bu teknolojik gelişmeleri takip ediyoruz ve bununla ilgili neler yapabiliriz düşünüyoruz. Amacımız tamamen çocuklarımızı günlük hayata adapte edebilmek, biraz daha özendirmek oluyor. Bu anlamda yapabileceklerimizden birisi de tarımda sulama sistemiyle ilgili bir kodlama sistemi geliştirdik. Bu sulama sistemimi tamamen küçük yaştaki ilkokul ekibimizle yaptık. Nem sensörlünün topraktaki nemi hissedip sus pompasını tetiklemesi ve otomatik olarak bir sulama yapması. Buradaki amaç bitkinin yaşayabileceği toprağa ve neme sahip olmasını sağlamak. Çocuklarımızın da bunu bu şekilde geliştirerek bitkilere entegre etmelerini sağlıyoruz bu anlamda da gerekli olan verimi alıyoruz şu an için. Çocuklarımız verim aldıktan sonra da daha çok özgüven, daha çok ilgi ve hevesle bu işleri yapmak istiyorlar” dedi.