Yerel Haberler
Van
Hisarcıklıoğlu: “VANTB ile gurur duyuyoruz”
14 Eylül 2024 Cumartesi - 14:48 Hisarcıklıoğlu: “VANTB ile gurur duyuyoruz” Dünya Odalar Federasyonu Başkanı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Hep projeleri ile andığımız, Van Ticaret Borsası (VANTB) ile gurur duyuyoruz” dedi. Van Gurme ve Gastronomi Fuarı için Van’a gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer, borsa meclis ve yönetim kurulu üyeleri tarafından Van Ferit Melen Havalimanı’nda karşılandı. Van Valiliği ziyaretinin ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Van Ticaret ve Sanayi Odasının (VANTSO) düzenlediği ‘Van Gurme ve Gastronomi Fuarı’nı katıldı. Hisarcıklıoğlu, VANTB Başkanı Nayif Süer ile birlikte fuarda borsa üyelerinin açtığı stantları ziyaret etti. Borsa üyelerinin ürettiği ürünleri tadan Hisarcıklıoğlu, VANTB’yi ve üyelerini tebrik etti. Stant ziyaretlerinin ardından Başkan Hisarcıklıoğlu, VANTSO’da İstihdamın Yıldızları Ödül Töreni, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Doğu Anadolu Oda-Borsa Bölge Başkanları Toplantısı’na katıldı. Toplantıya katılan VANTB Başkanı Nayif Süer, başta tarım ve hayvancılık olmak üzere Van’ın sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili görüşlerini sundu. Van Ticaret Borsasını ziyaret eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, burada adı verilen salonun açılışını yaptı. Açılışın ardından salona geçen Hisarcıklıoğlu, VANTB ile gurur duyduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Van Ticaret Borsasını hep projelerle anıyoruz. Borsamız bir proje fabrikası gibi çalışıyor. Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer’i, ekibini ve tüm çalışanlarını kutluyorum. Sizinle gurur duyuyoruz. Başarı hep birlikte gelir. Van bir tarım ve hayvancılık şehridir. Van Ticaret Borsası bir avantajdır” dedi. Hisarcıklıoğlu’na ziyareti nedeniyle teşekkür eden VANTB Başkanı Nayif Süer, “Başkanım, ziyaretiniz bizi onurlandırmıştır. Ülkemizde ve dünya çapında iş dünyamızı en iyi şekilde temsil ediyorsunuz. Ziyaretiniz ile bizi gururlandırdınız. TOBB öncülüğünde sizin vizyonunuzla projelerimizi yürütmeye devam ediyoruz. Sizden güç alarak Van Ticaret Borsası, Van ve bölge tarım ve hayvancılığının gelişmesi için çalışmalar yapmaktadır” dedi. Ziyaretin ardından Hisarcıklıoğlu, Van Ferit Melen Havalimanı’ndan uğurlandı.
Lokman Hekim’e anlamlı ödül
14 Eylül 2024 Cumartesi - 14:11 Lokman Hekim’e anlamlı ödül Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından Van’ın istihdamına sunduğu katkılardan dolayı Lokman Hekim Van Hastanelerine ödül verildi. Van Ticaret ve Sanayi Odasının (Van TSO) davetiyle Van’a gelen Dünya Odalar Federasyonu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Van’da önemli temaslarda bulundu. İlk olarak bu yıl ikincisi düzenlenen Van Gurme ve Gastronomi Fuarı’na katılan Hisarcıklıoğlu, daha sonra Van TSO tarafından düzenlenen ‘İstihdama Katkı Sağlayanlar Ödül Töreni’ne katıldı. Burada yaptığı konuşmasında da, istihdama katkı sağlayan tüm firmalara teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, “İstihdamın Yıldızları Ödül Töreni’nde firmalarımızın fazlasıyla hak ettikleri ödüllerini takdim ettik. Ödül alan girişimcilerimizi yürekten kutluyorum. Üretim, yatırım, ihracat yapan, istihdam sağlayan her firma bir yıldız ve ödülü hak ediyor" dedi. Van’ın istihdamına sunduğu katkılardan dolayı Başkan Hisarcıklıoğlu’ndan ödülünü alan Lokman Hekim Grubu Uluslararası Operasyonlar Direktörü Hakan Süslü ve Lokman Hekim Van Hastaneleri Genel Müdürü Fatih Doğan, kendilerine teşekkür ettiler. Van’da 600’ün üzerinde kişinin istihdamını sağlamanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Lokman Hekim Van Hastaneleri Genel Müdürü Fatih Doğan, “İnşallah bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada daha fazla istihdam sağlamak için çalışmalarımız devam edecektir. Tabi bu tarz ödüller bizlere moral ve motivasyon oluyor. Ben bu manada bizlere gösterdikleri değerden dolayı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Van TSO’ya çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Otlu peynir ve tuzlu balık tüketimi hipertansiyon riskini artırıyor
14 Eylül 2024 Cumartesi - 13:13 Otlu peynir ve tuzlu balık tüketimi hipertansiyon riskini artırıyor Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, bölge halkının beslenme alışkanlığını değiştirmesi gerektiği yönünde uyarılarda bulunarak, özellikle otlu peynir ve tuzlu balık tüketiminin hipertansiyon riskini artırdığına dikkat çekti. Van ve çevre illerinde hipertansiyon, halk sağlığını tehdit eden en büyük sorunlardan biri haline geldi. Sosyal medya hesabında paylaşımda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, özellikle yöreye özgü bazı gıda ürünlerinin tansiyon yüksekliğini tetiklediğine vurgu yaptı. Otlu peynir ve tuzlu balığın bu ürünlerin başında geldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Sarıkaya, bölgenin en sevilen gıdalarından biri olan otlu peynirde bulunan tuz oranının yüksek olmasının hipertansiyon riskini artırdığını söyledi. Doç. Dr. Sarıkaya, otlu peynirin üretim aşamasında tuz oranının standardize edilmesi gerektiğini belirterek, tuz oranını düşürmek için peyniri tüketmeden önce suda bekletmenin etkili bir çözüm olabileceğini dile getirdi. “Beslenme alışkanlığımızı değiştirmemiz lazım” Doç. Dr. Sarıkaya, bölgede tansiyon yüksekliğinin çok yaygın olduğunu söyledi. Aşırı tuzlu tüketim alışkanlığının yanında ilaç uyumunun kötü olmasının tansiyon hastalarının kan basıncının genelde yüksek seyrettiğini ifade eden Sarıkaya, “Sonuç olarak yüksek tansiyona bağlı kalpte büyüme, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kalp krizini daha sık görüyoruz. Otlu peynir, tuzlu balık ve et ürünlerinin aşırı tuzlu tüketilmesi en önemli sebepler. Beslenme alışkanlığımızı değiştirmemiz lazım. Otlu peynir üretilirken tuz oranı için standartizasyon sağlanmalı; tüketilirken de tuz oranını düşürmek için öncesinde suda bekletebiliriz” diye konuştu. “Van balığının tuzlu tüketimi ciddi bir sorun” Tuzlu balık tüketiminin tehlikeli olduğuna dikkat çeken Sarıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van balığı öncelikle taze tüketilmeli ya da son dönemin en önemli kazanımlardan biri olarak raflarda yerini alan inci kefali konservesi tüketilebilir. Yemek pişirilirken yemeğe tuz katımı çok sınırlandırılmalıdır; bu durum restoranlar için de geçerlidir. Masadan tuzluğu kaldırmalıyız. Günlük tuz ihtiyacımız bir çay kaşığı kadar; bunu da zaten tükettiğimiz besinlerle beraber alıyoruz. Fazlası zarar hem de geri dönüşü olmayan ölümcül zararlar.”