ASAYİŞ - 13 Ocak 2025 Pazartesi 09:39

Van’da gümrük kaçakçılığı ve sahte para operasyonu

A
A
A
Van’da gümrük kaçakçılığı ve sahte para operasyonu

Van’da polis ekiplerince yürütülen operasyonlarda gümrük kaçağı malzemeler ve sahte para ele geçirildi.


Van Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, il genelinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince yürütülen çalışmaların devam ettiği belirtildi. Açıklamada, “5607 SKM suçu kapsamında yapılan çalışmalarda; 10.574 paket sigara, 1.600 litre kaçak akaryakıt, 14 adet cep telefonu, 6 adet kulaklık, 4 adet akıllı saat, 3 adet tablet bilgisayar ele geçirilmiştir. Parada Sahtecilik suçu kapsamında yapılan çalışmalarda; 87 adet 200 Türk lirası, 38 adet sahte 50 dolar, 28 adet sahte 100 dolar, 2 adet 100 Türk lirası ele geçirilmiştir. Ele geçirilen suç unsurları ve toplam 13 olay kapsamında 17 şahıs hakkında gerekli yasal işlemler yapılmıştır” denildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Alanya Belediyesi mutfak kültür evi hizmete başladı Tarihi Alanya Kalesi’nde bulunan Alanya Belediyesi Mutfak Kültür Evi, vatandaş odaklı fiyatları ve yenilenen menüsüyle hizmete başladı. Halk Kart uygulamasıyla ikameti Alanya’da olan vatandaşlar, uygun fiyatlardan yararlanabilecek. Alanya Kalesi Hisariçi Mahallesi’nde bulunan Mutfak Kültür Evi, yenilenen konseptiyle hizmete başladı. Alanya Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü bünyesinde yenilenen Mutfak Kültür Evi’nde vatandaşlar, Alanya’nın yemek kültürüne dair hazırlanan sergileri görme imkanı bulurken, yöresel lezzetleri uygun fiyatlarla tadabilme fırsatı buluyor. Vatandaş odaklı uygun fiyatlar Sosyal Tesisler bünyesine katılan Mutfak Kültür Evi’nde vatandaşlar için menüye etli kuru fasulye, pilav, ülübü piyazı, taratorlu fasulye piyazı, sütlaç, kabak tatlısı ve öksüz helvası gibi pek çok yöresel lezzet eklendi. Tarihin içerisinde, doğayla iç içe vakit geçirmek isteyen vatandaşların uğrak noktası olan Mutfak Kültür Evi’nde Halk Kart uygulaması geçerli olacak. Halk Kart ile ikameti Alanya’da olan vatandaşlar Mutfak Kültür Evi’nde; çay 5 lira, kahve 30 lira, Gülüklü Çorba 90 lira, Ülübü Piyazı 70 lira, pilav 50 lira gibi uygun fiyatlarla bu lezzetleri tadabilecek. Alanya’nın geleneksel tatları arasında yer alan Susamlı Halka, S Pasta, Çiğirdik gibi ürünlerin yanı sıra; Badem Kahvesi, Menengiç Kahvesi, limonata, kahve çeşitleri, salep, milkshake, sıkma portakal suyu gibi içecekler de uygun fiyatlarla yer alıyor. Tarihi mekanda hafta sonları pişi günleri de gerçekleştirilecek ve Alanya’nın en önemli geleneksel lezzetlerinden olan pişi tabağı, 75 lira ücretle vatandaşlara sunulacak.
Gaziantep Antep işi nakış sanatı hem meslek sahibi yapıyor hem de para kazandırıyor Gaziantep Şahinbey Belediyesinin açtığı kurslarda “Antep işi” nakış sanatını öğrenen kadınlar ev ekonomilerine katkı sağlıyor. Gaziantep’in Şahinbey Belediyesi Bostancı Mektebi Kültür Evi’nde Antep İşi Nakış Sanatı kursu ilgi görüyor. Kursa katılan kadınlar hem sanat öğreniyor hem de yaptıkları nakışları satarak gelir elde ediyor. Geçmişte genç kızların çeyizini süsleyen nakış sanatı günümüzde çanta, ayakkabı ve elbiselere işlenerek göz alıcı tasarımlara dönüşüyor. Geçmişi geleceğe taşıyan “Antep işi” olarak bilinen iğne nakış sanatını işleyen kadınlar hem stres atıyor hem de para kazanıyor. “Aile ekonomimize önemli bir destek” Antep işini küçük yaşlarda öğrendiğini anlatan Hülya Yeşil, “Ben 12-13 yaşlarındayken teyzemlerle başladım. Antep işi her yerde olmuyor. Bazı yerler var. Orada biraz öğrenmiştim. Sonra komşumuzdan öğrendim. Antep işini severek yapıyoruz. Aile ekonomimize önemli bir destek” dedi. “Hem para kazanıyoruz, hem de ailemize destek oluyoruz” Kursiyer Belgin Kaplan, “Antep işi 101 teknikle yapılan, çeşitli kumaşlar üzerine yapılan çok zahmetli bir iştir. Her deliğe defalarca batıyorsunuz. Biz bunun kaybolmasını istemiyoruz. Gençler artık okuyorlar, böyle çok heves etmiyorlar bu işlere. Bizler son dönem sanki nakışçılarmış gibi gözüküyoruz ama bitmesini istemiyoruz. Bostancı Mektebi güzel bir tesisimiz var. Öğretmenlerimiz var, müdürümüz var. Daha çok arkadaşlarımız var. Terapi gibi oluyor bize burası. Hem para kazanıyoruz, hem de ailemize destek oluyoruz” ifadelerini kullandı. “İlmek ilmek dokunan bir nakış" Antep işinin özelliklerini anlatan Arzu Ümerveklioğlu, “Şahinbey Belediye Başkanımız Tahmazoğlu bize böyle bir imkan sundu. Burada arkadaşlarımızla daha değişik tekniklerle hocalarımız bize yardımcı oluyor. Farklı şeyler yapıyoruz. Çantalar yapıyoruz, oda takımları yapıyoruz. Ayakkabılara kadar yaptık. Değişik sabahlıklar, gecelikler. Her türlü şeye uyguluyoruz yani Antep işini. Değişik kumaşlardan, değişik renklerden, işlerden, ipekten, tutun da her türlü kumaşa, nakışlar yapıyoruz. Çok emek göstermemiz gereken bir şey. Bir deliğe sekiz defa batılan bir nakış. İlmek ilmek dokunuyor yani. Bayağı uzun zaman alıyor. Bir oda takımı bir buçuk sene ile iki sene arasında bir sürede yapılıyor. Her türlü şekil, çiçek, motif yapıyoruz. Biz daha önce farklı birkaç teknik biliyorduk. Buraya geldikten sonra farklı teknikler de öğrendik” şeklinde konuştu. “Öğrenci olarak başladım öğretici oldum” Öğretici Neşe Karaoğlu, “Buraya öğrenci olarak başladım. Benim el sanatlarında da merakım vardı. Antep işini çok seviyordum. İşlemeye, öğrenmeye başladım. Sabırla yapılır. Hepimizin çeyizinde de var zaten. Anteplilerin biliyorsunuz olmazsa olmazıdır Antep işi. Öğrenciyken daha öğrenme hevesiyle devam ediyorsun. Üretmeyi seviyorum. Böyle başlayıp öğreticiliğe geçtim. Kafamda oluşturduğum bir obje, bir motifi bunları işlemeye dökebiliyorum” diye konuştu.