ÇEVRE - 13 Kasım 2024 Çarşamba 20:54

Muradiye’de şeker pancarı hasadı başladı

A
A
A
Muradiye’de şeker pancarı hasadı başladı

Van’ın Muradiye ilçesinde şeker pancarı hasadına başlandı.


Van’ın Muradiye ilçesinde Kaymakam Melih Aydoğan ve Muradiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Altunkaynak’ın katılımıyla şeker pancarı hasadı başladı. İlçede üreticiyi ziyaret eden Kaymakam Aydoğan traktör koltuğuna geçerek pancar hasadı yaptı. Ziyarette üreticiden bilgi alan Kaymakam Aydoğan, “Muradiye şeker pancarı üretimi anlamında, Van’da öncü bir rol üstleniyor. Üreticilerimize bu sezonun bereketli geçmesini temenni ediyorum” dedi.



“Muradiye bu konuda, Van’da öncü bir rol üstleniyor”


Kaymakam Melih Aydoğan, “Şeker pancarı üretiminde Muradiye ilçesi olarak, öncü bir rol üstleniyoruz. Bölgemizde ki en yakın şeker fabrikası olan Erciş şeker fabrikasına sözleşme kapsamında 16 bin dekar alanda bu sene için 9 bin ton üretim yapıyoruz. Tatbiki sözleşme usulü olduğu için her sene üretim kapasitesi değişiyor ancak, bölgemizin iklimi şeker pancarı üretimine uygun olduğu için Türkiye şeker fabrikalarına üretimi gerçekleştiriyoruz. Muradiye ilçemizde, bu bölgede bulunan köylerimiz özellikle şeker pancarı üretiminde öncü bir rol üstlendiğini görüyoruz. Bu sayede yıllardır şeker pancarı üretimi yapılıyor ve Muradiye bu konuda, Van’da öncü bir rol üstleniyor. Üreticilerimize bu sezonun bereketli geçmesini temenni ediyorum” diye konuştu.


İlçe Tarım ve Orman Müdürü Harun Altunkaynak ise, “Kaymakamımız Melih Aydoğan Bey ile pancar hasadında bulunmaktayız. Muradiye’de ortalama bin 600 dekar pancar üretim alanı bulunuyor. Bu alanlarda bazı tarlalarda 8, bazılarına ise 9 ton verim alınmakta, bazen de 5 ton verim alınıyor, Muradiye’mizin üretimi ortalama 9 bin tonu bulmakta, bölgemiz için yeterli olduğu kanaatinde değiliz biraz daha arttırılmasını hedefliyoruz. Umarım kota artar ve bilinçli bir şekilde üretime devam ederiz” şeklinde konuştu.



Muradiye’de şeker pancarı hasadı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta 11 bin fidan toprakla buluşturuldu Muş’ta Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla il merkezi ve ilçelerde toplamda 11 bin fidan toprakla buluşturuldu. Muş Valiliği ve Orman İşletme Müdürlüğünün "Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes" sloganıyla düzenlediği etkinlik, Muş Garnizon Komutanlığı Atış Alanı’nda bulunan Mehmetçik Hatıra Ormanı’nda gerçekleştirildi. Törende, geleceğe daha yeşil bir çevre bırakmak için bir araya gelen yüzlerce kişi fidanları toprak ile buluşturdu. Törene katılan Muş Valisi Avni Çakır, 11’inci ayın 11’inde tüm ülkede bir ağaçlandırma seferberliği başladığını belirterek, "Hava şartlarından dolayı fidan dikme törenimizi ertelemiştik. Şimdi ise böylesine güzel bir kalabalıkla fidan dikme törenini icra ediyoruz. Özellikle gençlere daha çok teşekkür ediyorum. Buradaki temel amacımız, gençlerimiz ve yavrularımızla daha yeşil, daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve ağacı korumanın, sevmenin, yetiştirmenin önemini vurgulamak. Onlar da burada bulunmakla beraber çok anlamlı bir törene şahitlik ediyorlar. Bizler de hem daha yeşil bir Muş için hem daha güzel bir doğa ortamı oluşturmak için her fırsatta fidanları toprakla buluşturmaya gayret ediyoruz. Orman fidanlığımızın da devreye girmesiyle bu anlamda ağaçlanma faaliyetlerimizi çok daha fazla yukarı çekeceğiz” dedi. Konuşmanın ardından Orman İşletme Müdürü Ufuk Çelik, fidan dikimine katılan vatandaşlara çeşitli bilgiler verdi. Muş Valisi Avni Çakır ve eşi Bahar Çakır, protokolle beraber fidanları dikerek can suyu verdi. Törene vali yardımcıları Cihat Abukan, Mustafa Batuhan Alpboğa ve Tahir Yılmaz, Muş Garnizon Komutanı Albay Ali Osman Sağlam, Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Kırgel, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, askerler, kurum amirleri, sporcular ve öğrenciler katıldı.
Muğla Marmaris’te mahalle buluşmaları İçmeler’de başladı Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü’nün ortak akılla ilçeyi yönetmek ve kentin geleceğini katılımcı demokrasiyle belirlemek üzere başlattığı ‘Mahalle Buluşmaları’nın ilki İçmeler Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü’nün seçim vaatlerinden biri olan Mahalle Buluşmaları’nın ilki "Yerinde dinliyoruz, birlikte çözüyoruz" sloganıyla İçmeler Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Katılımcı, şeffaf ve halkçı belediyecilik anlayışıyla vatandaşları birebir dinleyip, taleplerine çözüm sunmak adına düzenlenen mahalle buluşmalarında Başkan Ünlü, dün akşam İçmeler sakinleriyle bir araya geldi. İçmeler Mahalle Muhtarı Ali Demirtaş, Gölenye Mahalle Muhtarı İbrahim İşler ve meclis üyelerinin de katıldığı mahalle buluşmasında belediye birim müdürleri de hazır bulundu. Cumhuriyet Meydanı’ndaki etkinliğe katılan İçmeler sakinleri mahalleleri ile ilgili sıkıntıları, sorunları ve taleplerini dile getirirken Başkan Acar Ünlü tek tek tüm sorulara içtenlikle cevap verdi, incelenmesi için de birim müdürlerine yönlendirmelerde bulundu. Temizlik, yol, kültürel faaliyetler, spor alanları gibi taleplerin dile getirildiği toplantıda Başkan Ünlü ayrıca önümüzdeki kış sezonu yapılacak çalışmalardan da bahsetti. İçmeler’de 31 Mart’taki yerel seçimlerin ardından göreve geldikleri dönemden bugüne yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler de veren Başkan Ünlü; “İçmeler’in geleceği için atacağımız adımları belirlemek ve yol haritamızı çizmek adına düzenlediğimiz toplantıda paylaşılan tüm fikirler, dile getirilen talepler ve çözüm önerileri bizim için çok değerli. Hepsini üzerinde çalışmak üzere tek tek not aldık. Katılımınızdan ve misafirperverliğinizden ötürü teşekkür ediyorum” dedi. Toplantıların tüm mahallelerde devam edeceğini söyleyen Acar Ünlü; “Şeffaf, katılımcı, halkçı ve ortak akla dayalı belediyecilik anlayışıyla ilçemiz için çok çalışacağız. Bu süreçte de en büyük yardımcımız ve yol göstericimiz yine halkımız olacak. Birlikte daha güçlü ve güzel bir Marmaris için gayret göstermeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
Bolu Ölüm akan derede kirlilik sürüyor: “İmdat zehirleniyoruz” Gerede Çayı’ndaki kirliliğe tepki gösteren bir vatandaş kirli akan dere kenarındaki tarlasına traktörüyle “İmdat zehirleniyoruz” yazdı. Bolu’nun Gerede ilçesinden Karabük’ün Eskipazar ilçesine kadar 288 kilometre boyunca 100’ü aşkın köyde kirlilik ve kokuya sebep olan Gerede Çayı, Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların boşalttığı zehirli atıklar yüzünden yıllardır can çekişiyor. Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların evsel, sanayi ve kimyasal atıklarını arıtmadan Gerede Çayı’na deşarj etmesi sebebiyle yaklaşık 10 yıldır kirlilik ve kötü koku devam ediyordu. Kimyasal atıklarını çaya boşaltan fabrikalara birçok kez ceza kesilmesine rağmen Bolu Çayı ile birleşerek Yenice Irmağı adıyla Zonguldak Filyos’tan Karadeniz’e boşalan Gerede Çayı’ndaki kirliliğin önüne geçilemedi. Akçaşehir Köyü mevkiinde, Gerede Çayı kenarında tarlası bulunan Mustafa Halıcı da bu duruma tepki göstermek için tarlasına, traktörle “İmdat zehirleniyoruz” diye yazı yazdı. “Artık tarlalara yazmaya başladık” Yetkililere çağrıda bulunan Mustafa Halıcı, “Zehirleniyoruz. Artık tarlalara yazmaya başladık. Sesimizi ne zaman duyup, ne şu rezilliğe çare bulursunuz bilmiyorum ama süre uzatarak, sürekli onlara süre vererek bu rezillik bitmez. Memleket kanalizasyona döndü. Yazıklar halen süre veren, halen onlara süre uzatması verenlere yazıklar olsun” diye konuştu. “Bu zulmü hiçbir şekilde durduramıyoruz” Bölgedeki OSB’nin dereye akıttığı zehirli atıklara tepki gösteren Halıcı, “Gerede merkezde bulunan, OSB’lerin atıklarını dereye, Ulusu Deremize arıtmasız salması sonucu, artık tarlalara yazıyoruz ki, ‘İmdat zehirleniyoruz’ diye belki uydudan görüp insafa gelirsiniz. Çığlığımızı bazı devlet yetkileri duysa da bir şey yapamıyor. Herhangi bir önlem alınamıyor. Kanunlar işletilemiyor. Maalesef al bayrağın gölgesinde, kendi yurdumda, kendi vatanımda zulme uğruyorum ve bu zulmü hiçbir şekilde durduramıyoruz” dedi.