Yerel Haberler
Tunceli
Halk sağlığı uzmanından “kurban” uyarısı
16 Haziran 2024 Pazar - 13:15 Halk sağlığı uzmanından “kurban” uyarısı Tunceli Toplum Sağlığı Merkezi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Gülnaz Ulusoy, kurban kesiminde dikkat edilmesi gerekenler, kurbanlıklardan geçebilecek zoonotik hastalıklar, etlerin saklanma ve tüketme şartlarına ilişkin bilgilendirmede bulundu. Tunceli Toplum Sağlığı Merkezi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Gülnaz Ulusoy, Kurban Bayramı nedeniyle bir dizi uyarılarda bulundu. Kurban bayramı nedeniyle hayvanlarla daha fazla temas edilmesi ve kurban eti tüketilmesinin bazı t-zoonotik hastalıklara yakalanma riskini artırdığını söyleyen Dr. Ulusoy, “Bu hastalıklardan bazıları tüberküloz, brusellozis, şarbon, kuduz ve kist hidatiktir. Bu nedenle hastalık yapan ve bozulmaya neden olan mikroorganizmaların ete bulaşmasının önlenmesi için kesim işlemlerinin tercihen belediyeler tarafından belirlenmiş kesim alanlarında, eğer mümkün değilse serin yerlerde yapılması gerekmektedir. Su tesisatı, depo, okul gibi alanlara yakın yerlerde kesim gerçekleştirilmemelidir” dedi. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel temizlik kurallarının ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Gülnaz Ulusoy, “Özellikle çiğ etle ellerde açık yara ve çatlak gibi bütünlüğü bozulmuş derilerin doğrudan temasından kaçınılmalıdır. Çevre sağlığı yönünden de kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriğinin gelişi güzel bir şekilde etrafa atılmaması ve akarsulara dökülmemesi gerekmektedir. Bu içerikler usulüne uygun bir şekilde imha edilmeli. Su deposu gibi yerlerden uzak yerlere uzak çukurlara gömülmelidir. Çünkü bu organlar insanların başta karaciğer olmak üzere akciğer ve beyin gibi organlarına yerleşerek bugün için ilaçla tedavisi mümkün olmayan cerrahi müdahale gerektiren kist hidatik hastalığının yayılmasına yol açmaktadır” diye konuştu. Etlerin kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi gerektiğini dile getiren Dr. Ulusoy, “Özellikle iç parazitler brusellozis, tüberküloz ve şarbon gibi bazı zoonotik hastalıkların bu şekilde bulaşabildiği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu. Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketim miktarının arttığını kaydeden Dr. Ulusoy, “Hipertansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kolesterol ve kalp-damar hastalığı olanlar sakatat tüketmemelidir. Etlerin kurban kesim alanlarında uzun süre açıkta kalmaması, sinek ve toprakla temas edilmemesine özen gösterilmelidir. Etin uzun süre muhafazası için derin dondurucu kullanılmalı, dondurulduktan sonra kullanılacak etler oda sıcaklığında değil buzdolabının alt kısmında çözülmelidir. Çözdürülen etler hemen kullanılmalı, bekletilmemeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Kurban bayramında sağlıklı beslenmenin temel prensiplerinin herkes için geçerli olduğu unutulmamalı ve özen gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.
Dünya turuna çıkan İspanyol genç, Tunceli’ye hayran kaldı
15 Haziran 2024 Cumartesi - 13:03 Dünya turuna çıkan İspanyol genç, Tunceli’ye hayran kaldı İspanya’dan bisikletiyle 9 ay önce yola çıkan 24 yaşındaki Edgar Innerevo, 7 bin kilometre yol kat etti. Türkiye’de birçok ili gezen Innerevo, uğradığı Tunceli’ye hayran kaldığını söyledi. 24 yaşındaki İspanyol Edgar Innerevo, 9 ay önce Valencia’dan bisikletiyle yola çıktı. 9 ayda 14 ülke gezen Innerevo, Türkiye turu kapsamında geldiği Tunceli’ye hayran kaldığını söyledi. Dünya turuna devam edeceğini söyleyen Innerevo, Türk insanı ve yemeklerini çok beğendiğini ifade etti. Tur kapsamında 14 ülkeyi gezdiğini ve şimdi de Türkiye’de olduğunu belirten Innerevo, “Ben, İspanya’dan geldim ve Çin’e gidiyorum. 9 aydır yoldayım ve 6 ay daha gideceğim. Belki sonra dünya turu kapsamında Japonya, Kore ve Amerika’ya gideceğim. İspanya, İtalya, Fransa, İsveç, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Bosna, Arnavutluk, Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan’ın ardından Türkiye’ye geldim. Tunceli ve Pülümür çok güzel. Ben, Munzur’a gittim. İnsanları çok iyi. Burada pide, lahmacun, Türk kahvaltısı çok güzel. Çay içmeyi seviyorum. Türkiye’yi seviyorum. Türkiye’de 10 şehir gezdim” dedi. Tunceli’nin ardından Kafkaslara gideceğini söyleyen Edgar Innerevo, “Gürcistan, Ermenistan, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan’ın ardından Çin’e gideceğim” diye konuştu. 11 dil konuşabildiğini ifade eden Innerevo, “Tunceli’de biraz Zazaca öğrendim. Zazaca’yı tam öğreneceğim. Çok güzel bir dil, çok enteresan bir kültür” şeklinde konuştu. Innerevo, Türkiye’de insanların kendisini sıcak karşılamasından ötürü son derece memnun kaldığını da sözlerine ekledi.
Enfeksiyon hastalıkları uzmanından ’KKKA’ uyarısı
15 Haziran 2024 Cumartesi - 10:53 Enfeksiyon hastalıkları uzmanından ’KKKA’ uyarısı Tunceli Devlet Hastanesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Meral Gülbenat Şimşek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hakkında bilgilendirmede bulundu. Uzm. Dr. Şimşek, kene yapışması durumunda yapıl ası gerekenler ile alınabilecek tedbirler hakkında uyarılarda bulundu. KKKA’nın keneler tarafından taşınan virüs ile insanlara bulaştığını belirten Tunceli Devlet Hastanesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Meral Gülbenat Şimşek, “Bu virüs, hayvanlarda hastalık yapmaz ancak insanları hasta eder. Kene tutunma döneminin geldiği ilkbahar ve yaz aylarında bu hastalıkla karşılaşmaktayız” dedi. Hastalığın Orta Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve İç Anadolu’nun kuzey bölümlerinde görüldüğünü aktaran Uzm. Dr. Şimşek, “Tunceli de bu riskli bölgeler içinde yer almaktadır. Hastalık kene tutunmasının yanında hasta olmayıp taşıyan hayvanla temasla da bulaşmaktadır. Bu nedenle hayvancılıkla uğraşan insanlar risk altındadır” diye konuştu. KKKA’dan korunmak için tarla, bahçe, ormanlık alan, piknik alanlarına giderken açık renkli kıyafetler giyilmesi, pantolon paçalarının çorap içine yerleştirilmesi uyarısında bulunan Uzm. Dr. Meral Gülbenat Şimşek, ’’Kene tutunduktan sonra 10 gün süreyle şikayetlerimizi takip etmeliyiz. Ateş, halsizlik, kas ağrısı, eklem ağrısı, ishal ve herhangi bir yerde kanama olabilir. Bu tür durumlardan herhangi biri görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekmektedir. Vücuda tutunan ve hayvanların üstünde bulunan kenelere çıplak elle temas etmemeli, öldürmemeli, yağ, alkol ve sigara söndürme gibi girişimlerde bulunmamalıyız” şeklinde konuştu.