Yerel Haberler
Tunceli
Tunceli’de ’Depreme Hazırlık ve Risk Azaltma Toplantısı’
24 Temmuz 2024 Çarşamba - 11:07 Tunceli’de ’Depreme Hazırlık ve Risk Azaltma Toplantısı’ Tunceli’de olası bir deprem karşı hazırlıklar çerçevesinde afete maruz bölgeler havadan ve karadan incelenirken ’Depreme Hazırlık ve Risk Azaltma Toplantısı’ gerçekleştirildi. Deprem bilimcilerin son zamanlarda 7 ve üzeri deprem olabileceği öngörüsünde bulunduğu Tunceli’yi depreme dirençli hale getirmek için başlatılan çalışmalar sürüyor. Çalışmalar kapsamında afete maruz bölgeler havadan ve karadan incelenirken ardından Vali Bülent Tekbıyıkoğlu başkanlığında ’Depreme Hazırlık ve Risk Azaltma’ toplantısı gerçekleştirildi. Tunceli’de, kentin depreme dirençli hale getirilmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında eski vali konağı yıkılarak deprem tatbikat alanına dönüştürülmüştü. Kentte uzmanlar gözetiminde gerçekleştirilen arama-kurtarma tatbikatlarının ardından bin 200’ü jandarma, 400’ü de polisten oluşan bin 600 kişilik arama-kurtarma ekibi oluşturuldu. Hasarlı bina tespitlerinin de yapıldığı Tunceli’de, merkezde 3, ilçelerde 9 olmak üzere toplam 12 konteyner kent inşa edilirken belirlenen alanlara bin 122 konteynerin yerleştirilmesi sağlandı. Hasarlı kamu binaları tahliye edilip yıkılmaya başlanırken şimdi de olası bir depremde can kayıplarının yaşanmaması için tahliye çalışmalarına başlanacak olan afete maruz bölgeler uzmanlar tarafından havadan ve yerden incelendi. İncelemenin ardından Vali Bülent Tekbıyıkoğlu başkanlığında AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Deprem Dairesi Başkan Vekili Aykut Akgün, Afet Risk Azaltma ve Önleme Dairesi Başkanı Abdulkadir Tezcan, Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Mühendis Ahmet Demir, Mühendis Sezer Bozkuş ve ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla valilikte ’Depreme Hazırlık ve Risk Azaltma Toplantısı’ gerçekleştirildi. Toplantıda, alınması gereken önlemler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Tunceli’de muhtarlıklar için bina yaptırıldı
24 Temmuz 2024 Çarşamba - 10:31 Tunceli’de muhtarlıklar için bina yaptırıldı Tunceli’de 5 mahalle muhtarlığı için valilik tarafından yaptırılan binanın açılışı gerçekleştirildi. Tunceli Valiliği tarafından merkez Alibaba, Yeni Mahalle, Moğultay, İnönü ve Esentepe Mahallesi için yaptırılan muhtarlık binasının açılışı gerçekleştirildi. Moğultay Mahallesi’nde yaptırılan binanın açılışında konuşan Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, muhtarların daha önce kendilerine layık yerlerde görev yapmadıklarını belirterek, “Bildiğim kadarıyla kimisi pasajın içerisinde kimi bir kahvenin köşesinde işini yapıyordu. Şimdi biz hem Tunceli’mize yakışır hem de bu güzel beş mahallemize yakışır bir muhtarlık binası yaptık. Burası da Sağlık Bakanlığımızdan tahsisli şekilde bir topraktı. İçişleri Bakanlığımızın katkısıyla projeyi gerçekleştirdik. İlimizde toplam 7 mahallemizde hizmet verecek 5’i burada daha sonraki günlerde hem Cumhuriyet hem de Atatürk Mahallesi’ndeki muhtarlık binalarımızı da açacağız inşallah’’ dedi. Muhtarlıkların çok kıymetli olduğunu ifade eden Vali Tekbıyıkoğlu, ’’Bizim yönetim sistemimizdeki en küçük, en temel birim taşı. En küçük derken onun önemsizliğinden kaynaklanmıyor aslında her şey onun üzerine bina ediliyor. Muhtarlıklardan sonra beldeler, ilçeler, kentler, şehirler ve büyükşehirler inşa ediliyor. Aslında muhtarlıklar olmasa bunların hiçbiri de olmaz. Muhtarlıklar bizim için çok yakın çalışma arkadaşlarımız. Kadastrodan tutun kolluk mevzuatına kadar tebligat mevzuatına kadar birçok görevleri var. Bir yandan kamu görevi icra ederken bir yandan da vatandaşlarımızın temsilciliğini kendileri yapmakta. Başı sıkışan bir vatandaşın ilk çalacağı kapı aslında mahallenin muhtarıdır. Aynı zamanda mahalle kültürünü ben çok önemsiyorum. Ben de benzer mahallelerde yetişen birisiyim. Babamın vefatında vefat organizasyonu için mahallenin çocukları, gençleri toparladılar bize bir iş bırakmadılar. Artık şehirlerimiz değişmeye başladı. Daha sitevari evlerde insanlar kalıyor ama bir yandan da mahalle kültüründen uzaklaşmış oluyor. Mahalle bir dayanışma demek aslında. Bizim hepimizin bunu çok iyi muhafaza etmesi lazım. İnşallah burası hem sorunların konuşulduğu yer olur hem de mutlulukların paylaşıldığı, vatandaşların deva bulduğu bir yer olur. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. İnşallah güzel hizmetler bu binalarda üretilir” diye konuştu. Konuşmanın ardından kurdele kesilerek binanın açılışı gerçekleştirildi. Yeni binayı gezen Vali Bülent Tekbıyıkoğlu muhtarlara hayırlı olması temennisinde bulundu. Açılış, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Mesleğin son temsilcilerinden: 30 yıldır el yapımı yorgan, döşek ve yastık yapıyor
23 Temmuz 2024 Salı - 11:03 Mesleğin son temsilcilerinden: 30 yıldır el yapımı yorgan, döşek ve yastık yapıyor Tunceli’de, 30 yıldan bu yana yorgancılık yapan Cihan Kocamış, mesleğin son temsilcilerinden. Makine üretimi yorganların yaygınlaştığı kentte bu işi yapan birkaç kişi kalırken Kocamış, mesleği çocuklarına öğretmek istediğini söyledi. Tunceli’de el yapımı yorgan, yastık ve döşek yapan Cihan Kocamış (47) mesleği 1990’lı yıllarda Elazığlı ustasından öğrenmiş. Öğrendiği yorgancılığı uzun süre evinde yapan Kocamış 7 yıl önce de açtığı dükkanda bu mesleği sürdürüyor. Pamuğun yanı sıra yün de kullanarak yorgan, yastık ve döşek yaptığını belirten Kocamış, "Yünü burada temizleyip dolduruyorum. Pamuk temiz olduğu için direkt dolduruyorum" dedi. Hazır yorganların çıkmasıyla yün ve pamuk yorganların unutulduğunu belirten Kocamış, "Döşeklere pek rağbet yok ama yorgan rağbet görüyor. Bunun dezavantajı yünü bir süre sonra çıkarıp yeniden doldurmak gerekiyor. Hazır yorganı makineye atıp yıkayabiliyorsun. Ancak sağlık açısından yün ve pamuk yorgan daha iyi" diye konuştu. Kendisinden sonra da mesleğin devam etmesini istediğini ifade eden Kocamış, "Çocuklarıma öğretmeye çalışacağım. En azından mesleği sürdürürler" şeklinde konuştu. Yaptığı işler içinde en fazla vaktini yorganın aldığını dile getiren Kocamış, "Yorgan 5 saate yakın zamanımı alıyor. Döşek iki saat kadar sürüyor. Yastık hazırlamak yarım saatimi alıyor" dedi. Yaptığı ürünlere son zamanlarda ilginin arttığını söyleyen Kocamış, Fransa ve Almanya gibi ülkelerden sipariş aldığını da sözlerine ekledi.
Mesleğin son temsilcilerinden: 30 yıldır el yapımı yorgan, döşek ve yastık yapıyor
23 Temmuz 2024 Salı - 11:01 Mesleğin son temsilcilerinden: 30 yıldır el yapımı yorgan, döşek ve yastık yapıyor Tunceli’de, 30 yıldan bu yana yorgancılık yapan Cihan Kocamış, mesleğin son temsilcilerinden. Makine üretimi yorganların yaygınlaştığı kentte bu işi yapan birkaç kişi kalırken, Kocamış, mesleği çocuklarına öğretmek istediğini söyledi. Tunceli’de el yapımı yorgan, yastık ve döşek yapan Cihan Kocamış (47) mesleği 1990’lı yıllarda Elazığlı ustasından öğrenmiş. Öğrendiği yorgancılığı uzun süre evinde yapan Kocamış 7 yıl önce de açtığı dükkanda bu mesleği sürdürüyor. Pamuğun yanı sıra yün de kullanarak yorgan, yastık ve döşek yaptığını belirten Kocamış, ’’Yünü burada temizleyip dolduruyorum. Pamuk temiz olduğu için direkt dolduruyorum” dedi. Hazır yorganların çıkmasıyla yün ve pamuk yorganların unutulduğunu belirten Kocamış, ’’Döşeklere pek rağbet yok ama yorgan rağbet görüyor. Bunun dezavantajı yünü bir süre sonra çıkarıp yeniden doldurmak gerekiyor. Hazır yorganı makineye atıp yıkayabiliyorsun. Ancak sağlık açısından yün ve pamuk yorgan daha iyi’’ diye konuştu. Kendisinden sonra da mesleğin devam etmesini istediğini ifade eden Kocamış, ’’Çocuklarıma öğretmeye çalışacağım. En azından mesleği sürdürürler” şeklinde konuştu. Yaptığı işlerin içinde en fazla vaktini yorganın aldığını dile getiren Kocamış, “Yorgan 5 saate yakın zamanımı alıyor. Döşek iki saat kadar sürüyor. Yastık hazırlamak yarım saatimi alıyor” dedi. Yaptığı ürünlere son zamanlara ilginin arttığını söyleyen Kocamış, Fransa ve Almanya gibi ülkelerden sipariş aldığını sözlerine ekledi. (ET-YRT-