Yerel Haberler
Trabzon
Başkan Kaya, Ortahisar Belediyesi bünyesinde tekstil atölyesi kuruyor 24 Kasım 2024 Pazar - 13:47:45 Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, belediyede çalışan işçilerin kullandığı iş elbiselerinin üretimi için bir tekstil atölyesi kuracaklarını belirterek bu alanda 300’e yakın istihdam oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Ortahisar Mahallesinde çeşitli ziyaretlerde bulundu. Hat, tezhip, minyatür, ebru, çini ve yağlıboya eserler üreten sanatçıların bulunduğu Mahi sanat evine giden Başkan Kaya, daha sonra Yıldıray Yıldırım ve Filiz Yıldırım’ın resim ve el işi atölyesini ve son olarak da üç kadın tarafından işletilen bir tekstil atölyesini ziyaret etti. Kadınların iş dünyasında olması ve üretim yapmasının kendisini çok mutlu ettiğini dile getiren Başkan Kaya, Ortahisar Belediyesi olarak belediye personelinin iş kıyafetlerinin dikileceği bir tekstil atölyesi kurmayı planladıklarını söyledi. "Parayı Trabzon’da tutmalıyız" Atölyede 300’e yakın istihdamın sağlanmasının hedeflendiğini belirten Başkan Kaya, “Belediye olarak yıllık yaklaşık 8 milyon lira ödeyerek iş elbisesi alıyoruz. Temizlik işleri, park bahçeler ve diğer personellerimiz için yazlık ve kışlık olmak üzere iş kıyafeti alımı için yıllık 8 milyon lira gibi bir rakam harcıyoruz. ’Bu parayı nasıl Trabzon’da tutabiliriz?’ sorusuna cevap aradım. Bunun sonucunda da ‘bir tekstil atölyesi kuralım, kızlarımız, kadınlarımız gelsinler orada üretim yapsınlar. O 8 milyon lira da bizim bünyemizde kalsın. Böylece kendi kıyafetlerimizi kendimiz dikmiş olalım’ dedik. Bu şekilde başlamayı planlıyoruz. Zamanla bunu geliştirip, büyütüp 300-500 kadınımıza nasıl istihdam sağlayabiliriz diye çalışacağız. Sonrasında, diğer belediyelere de kıyafet dikelim diye bir düşüncemiz var” dedi. Tekstil atölyesiyle ilgili ilk adımın atıldığını da kaydeden Başkan Kaya, malzeme ve makinelerin temini konusunda görüşmeler yaptıklarını ve yakında start vereceklerini sözlerine ekledi.
24 Kasım 2024 Pazar - 09:55 Bu da ‘kızarmış kuymak’ TRABZON (İHA) – Karadeniz Bölgesi’nin yüzyıllık lezzetlerinden biri olan kuymağın farklı bir lezzeti çeşidi ortaya çıktı. Altı yakılarak dışı çıtır bir görünüme sahip olan kızarmış kuymak sadece Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde yapılıyor. Karadeniz Bölgesi’nin geleneksel mutfağında yer alan kuymağın farklı bir lezzeti sadece Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde yapılıyor. Tereyağı, mısır unu ve peynir üçlüsünün birleşerek oluşturduğu kuymak ilçede ters çevrilerek yeniliyor. Kısık ateşte altı yakılan ve bu sayede çıtır bir görünüme kavuşan kızarmış kuymak ilçede sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olurken, kızarmış kuymak olarak bilinen lezzetin tarifi ise sır olarak saklanıyor. Vakfıkebir ilçesindeki sadece 2 işletmede yapılan kızarmış kuymağı müşterileri ile buluşturan Kadife Sofra isimli işletme sahibi Kadem Sağlam, “Köylerde bakır tavalarda kara ateşlerde kuymak yapılır. Bunun da en lezzetli kısmı altında yanan kısmıydı. Doğal olarak altını kazıma noktasında çocuklar arasında kavgalar olurdu. O çıkarmış şeklini herkesin paydaşı olacağı şekle çevirmek noktasında bir düşünme oluştu. O düşünceden hareketle bu çıktı. Bu şuanda iki yerde yapılıyor. Bu yörenin tereyağı ve telli peynirinin ön plana çıktığı, yine yerli mısır ununun ön plana çıktığı bir üretimdir” dedi. “Yara almaması için tam tarifini veremiyoruz” Kızarmış kuymağın tarifini öğrenmek isteyenler olduğunu kaydeden Sağlam, “Çok reklamı yapılmış değil ama öğrenen mutlaka buradan geçerken kızarmış kuymağımızı yemeye geliyor. İnsanlar bunu çok tercih ediyor. Bu yaz kızarmış kuymak lezzetini deneyen Arap turistlerde oldu. Onların da hoşuma gitti. Tarifini soranlar oluyor ama malum işletmelerde bunların bir kısmını saklamak gerekiyor ki size ait olsun. Aynı ürünü başka yerler de görebilirler. Ama yağ konusunda bu yörenin yağını kullanmamışlardır veya Vakfıkebir telli peyniri kullanmamış olabilir. Aynı kaliteyi ve tadı alma sonuçları olmaz. Görüntü olsa bile lezzet olmaz. Yara almaması için tam tarifini veremiyoruz. Ama bunu organik bir şekilde yapacaklarını bildiğimiz herkese yardımcı oluruz” diye konuştu. “Farklı bir lezzet” Kızarmış kuymağın yapılışını anlatan Emine Şen ise, her ürünün organik olması gerektiğinin altını çizerek, “Normal kuymak yaparken kızarmış kuymağın daha güzel fark ettiğimizde bunu yapmaya başladık. Vakfıkebir’in özel telli peynirinden kuymak yaptığımız zamanlarda bunu ters çevirince kızarmış kuymağı keşfettik. O günden beri kızarmış kuymağı hem biz tercih ediyoruz hem de müşterilerimize sunuyoruz. Farklı bir lezzet. Vakfıkebir’in özel tereyağından yapılıyor. Tereyağını erittikten sonra mısır unu katıyoruz. O da Karadeniz Bölgesi’ne has. Mısır ununu kavurduktan sonra bir miktar su ekliyoruz. Ondan sonra tuzunu atıp sonra Vakfıkebir’in meşhur telli peynirini ekliyoruz. Onu da erittikten sonra biraz kızarmaya bırakıyoruz. Sonrasında ters çevirerek kızarmış kuymağımızı müşterilerimizle buluşturuyoruz. Tarifini öğretmek isteyen çok oluyor. Ama herşeyin organik olması lazım” ifadelerini kullandı.
Karadeniz’de zargana bereketi
08 Ekim 2024 Salı - 09:08 Karadeniz’de zargana bereketi Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesinin ardından denize açılan tekneler son yılların en bereketli av sezonunu geçiriyor. Sezona palamut avı ile başlayan balıkçılar palamudun yanı sıra istavrit az da olsa hamsi avlarken, bu sıralar özellikle balıkçıların ağlarına takılan zarganalar (Sargan) tezgâhları süslemeye başladı. Trabzon Balık Hali’nde bu günlerde ağırlıklı olarak palamut tezgahlarda yerini alırken diğer balık çeşitlerinin bolluğu da dikkat çekiyor. Balık çeşitleri arasında son yıllardır pek az avlanan zargana tezgâhlarda bol görülmeye başlarken, kilosu 200-300 TL arasında değişiyor. Balıkçılar sargan balığının bu sıralar bol avlandığını ancak vatandaşların genelde palamudu daha çok tercih ettiğini söyledi. Zargana balığının son 3-4 yıldan beri ilk kez böyle bol miktarda avlandığını kaydeden balıkçı esnaflarından Ahmet Çoğalmış, “Palamut, istavrit, hamsiden sonra sargan da bol gelmeye başladı. Yeni avı başladığı için şu an kilosunu 300 TL’den satıyoruz. Palamut 50-75 TL’ye kadar düştü. İstavrit 100 TL, barbun da bu aralar bollaştı kilosunu 100-150 TL. Sargan son yılların en bereketli sezonu diyebiliriz. Üç dört yıldır sargan pek görülmemişti. Bu aralar çıkmaya başladı inşallah bundan sonra da bereketli olur” diye konuştu. Vatandaşın genelde palamudu daha çok tercih ettiğini kaydeden balıkçı esnaflarından Gökmen Aydın, “Sargan bu sıralar fena değil. Genelde vatandaş palamuda yöneldiği için sargana pek bakmıyor. Fiyatı 200-250 TL arasında değişiyor” şeklinde konuştu.
‘Efsaneler Yeniden’ sahaya çıkacak
07 Ekim 2024 Pazartesi - 15:10 ‘Efsaneler Yeniden’ sahaya çıkacak Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Valiliği ve Trabzonspor iş birliğinde düzenlenecek ‘Efsanelerle Yeniden’ adlı futbol turnuvası yarın başlayacak. Avni Aker Millet Bahçesi’nde gerçekleşecek turnuvanın tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Kanca, Avni Aker ruhunun gençlerle yaşatılacağını ve alanda 8-12 yaş grubu futbol müsabakalarına izin verileceğini açıkladı. Bu yıl yaşamlarını yitiren Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ve efsane başkanlar Ahmet Salih Erdem ile Mustafa Şamil Ekinci’nin anısına düzenlenecek olan turnuva öncesi yapılan bilgilendirme toplantısına Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekilleri Ahmet Yüksel Gülay ve Faruk Kanca, Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu, TFF Trabzon Bölge Müdürü ve Trabzonspor’un efsane futbolcusu Hamdi Aslan, Trabzonspor Yönetim Kurulu Üyeleri Coşkun Öztürk, Derviş Köz, Trabzonspor Divan Kurulu Başkanı Mahmut Ören, Trabzonspor’un efsane futbolcuları Mehmet Cemil Altın ve Hüseyin Tok katıldı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Kanca yaptığı konuşmada “Organizasyonu, Filistin’in yararına ve bu sene vefat eden üç başkanımızın anısına düzenledik. Tam bir senedir Gazze, okul ve hastaneler demeden yerle bir edildi. Zalim İsrail hunharca 42 bin kişiyi öldürdü, 100 bin kişiyi de yaraladı. Mazlum Filistin halkının şehitlerine Rabbim gani gani rahmet eylesin. Biz de bu yıl dönümünde farkındalık oluşturmak için bu etkinliği Filistin yararına düzenliyoruz. Trabzonspor’umuzun bu yıl vefat eden üç başkanı var. Geçmişte vefat eden tüm başkanlarımıza ve futbolcularımıza Allah, rahmet eylesin. Hepsini minnetle yad ediyorum. Daha önce merhum Ahmet Suat Özyazıcı ve Özkan Sümer hocalarımızın adına turnuvayı düzenlemiştik. Yıllarca maçlarımız Avni Aker’de oynandı. Biz de çok erken saatlerde burada gelip maçları izlerdik. Efsaneler burada doğdu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç, seçim vaadinde burada bazı maçları oynatacağının sözünü vermişti. Şimdi bu turnuvayla beraber bu sahayı da açıyoruz. Büyük amatör maçlar değil ama 8-12 yaş grubu maçları kontrolü bir şekilde ve yoğunluk olmadan sembolik şekilde burada oynatacağız. Bunun da müjdesini sizlere veriyoruz. Tabii burada millet bahçesinin park özelliğine zarar vermeden, düşük yoğunluklu bu maçların oynanmasını istiyoruz ki Avni Aker ruhu gençlere de aşılansın. Bugün Trabzonspor Trabzonspor olmuşsa işte bu gördüğümüz abilerimizin hırsı, mücadelesi ve azmi sayesinde olmuştur. Onların bu azmiyle beraber ilk defa şampiyonluk Anadolu’ya gelmiştir. Bunu ilk başaran takım Trabzonspor’dur. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Hepsini şükran, sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi. Trabzonspor’un efsane ve yıldız futbolcularının sahaya çıkacağı ‘efsanelerle yeniden’ futbol turnuvasında bu yıl kaybettiğimiz Trabzonspor’un onursal başkanı Mehmet Ali Yılmaz ile eski başkanlar Mustafa Şamil Ekinci ve Ahmet Salih Erdem anılacak. Turnuva, 8 Ekim Salı günü saat 16:00’da başlama vuruşuyla start alacak. Ardından, saat 17:00’de gerçekleşecek ikinci müsabakayla devam edecek. 9 Ekim Çarşamba günü sürecek olan turnuvada saat 15:00’te Trabzonspor’un efsane oyuncuları yeniden sahaya çıkacak. Ardından, saat 16:00’da bir gösteri maçı gerçekleştirilecek, bu maçta da Trabzonspor’un unutulmaz isimleriyle şöhretler karması sahada yer alacak. Turnuva, saat 17:00’de yapılacak final maçı ile sona erecek.
Kokarca ile mücadelede işbirliğine gittiler
07 Ekim 2024 Pazartesi - 14:22 Kokarca ile mücadelede işbirliğine gittiler Karadeniz Bölgesi’ni tehdit eden kokarca böceğiyle etkin mücadele için Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ortahisar Ziraat Odası sahada yoğun bir çalışma başlattı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ortahisar Ziraat Odası iş birliğinde Kahverengi Kokarca Böceği sorunuyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Ortahisar Ziraat Odası’nda gerçekleşen basın toplantısına katılan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Bülent Sağır, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan ile Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar bilgilendirmede bulundular. "Trabzon’da yaygın şekilde kokarca ile mücadelemiz sürüyor" Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Bülent Sağır, kokarca ile mücadelede gerekli çalışmaları yürüttüklerini ifade ederek “Kendi iş gücümüzle 600 noktaya ilaçlama faaliyeti gerçekleştirdik. Kışlakları kendimiz temin ederek, ekiplerimizle birlikte ilaçlama yapacağız. Koordinasyonu Tarım Orman İl Müdürlüğü yürütecek. Onların belirlediği yapılarda ve depo yerlerinde ilaçlama yapılacak. Vatandaşlarımızın konuyla ilgili bilinçlendirilmesi daha sonraki aşamalarda mücadeleyi daha etkin ve kolay kılacaktır” dedi. Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar ise “2017’de Çin’den Gürcistan’a, Gürcistan’dan da Karadeniz Bölgesi’ne yayılmaya başlayan çok tehlikeli zararlı ile karşı karşıyayız. Önemli olan iyi tespit yapmak, doğanın dengesini bozmadan bu zararlıyla mücadele etmek. Tüm paydaşlar, böyle zamanlarda birlik beraberlik içinde güç birliği yaparak olaya müdahale etmelidir. Trabzon’da yaygın şekilde kokarca ile mücadelemiz sürüyor. Bununla ilgili 3-4 çeşit mücadelemiz var. Bu mücadelelere adım adım kararlı şekilde devam ediyoruz. Biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadeleleri zamanında yapmak çok önemli. Çalışmalarımız el birliği ile güçlü bir şekilde devam edecektir” diye konuştu. "Mahallelerde kokarca ile mücadele için eğitimler başlatıldı" Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan ise “Tarım Bakanlığımızın, kokarca ile ilgili stratejik planı mevcut. Bizde harfiyen bu plana uyuyoruz. Eylem planı hazır, bizde bu eylem planına göre hareket ediyoruz. 1994 yılında ABD’de bir eyalette gözüken kokarca, 30 yıl sonra 46 eyalette gözükmüş. 2007’de Obama tarafından kokarca kanunu çıkarıldı. Çok ciddi konu ve düşman ile karşı karşıyayız. Kokarcanın doğal düşmanı Samuray Arısı’dır. Bizim bakanlığımız 7 yıl sonra Samuray Arısı’nı üretip doğaya saldı. Biz doğayı tamam ilaçlayacağız ancak birçok faydalı canlıyı da yok edeceğiz. Çeşitli planlamalar yapıyoruz. Bu sene tuzaklarımızı belirlediğimiz yerlere astık ve ilaçladık. Bu hafta itibariyle kışlakların ilaçlanması gündemimizde. Özellikle, bahçelerin kenarı veya orman kenarındaki evlerin, kış uykusuna yatan kokarca ile mücadele önemli. Köylerde eğitimler başladı. Bu eğitimler ilaçlama eğitimleri. Büyükşehir Belediyesi, Tarım Bakanlığı, Ziraat Odalarının verdiği destekle satın aldığımız ilaçları bu bölgelere kanalize edeceğiz. Bizim en yoğun en sıkıntılı olduğumuz ilçeler Sürmene’den, Beşikdüzü’ne kadar. Sahildeki 9 ilçe. 300-400 rakamın altında kalan kısımlarda bu tehlike ile karşı karşıyayız” diye konuştu. Kaplan, şuan için il genelinde yüzde 4.5-5 arasında bir fındıkta kokarca zararının mevcut olduğunu hatırlatarak "Sahil kesimlerinde bu zarar yüzde 8’lere kadar çıkıyor. Üst kesimlerde hemen hemen yok gibi. Orta kesimlerinde çok az. Bununla ilgili tespitimizi yaptık. Zararı da biliyoruz. Korkutucu bir zarar. Başka illerimizde yüzde 20-30’lara kadar çıkmış ama bize göre yüzde 5’te korkutucu bir zarar. Her şerrin iyi bir tarafı vardır derler. Çiftçimizin daha da bilinçlendiğini gördük" şeklinde konuştu.
Klasik otomobil tutkunları Akçaabat’ta buluştu
07 Ekim 2024 Pazartesi - 14:14 Klasik otomobil tutkunları Akçaabat’ta buluştu Trabzon’un Akçaabat ilçesinde Klasik Otomobil Şöleni düzenlendi. Akçaabat Sahil Parkı’ndaki etkinliğe Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, klasik otomobil sahipleri ve meraklıları katıldı. Klasik Otomobil Şöleninde Akçaabat’tan, çevre il ve ilçelerden toplamda 68 klasik otomobil yer aldı. Büyük ilgi gören Klasik Otomobil Şöleninde Akçaabatlılar renkli ve keyifli anlara şahitlik ettiler. Hem Akçaabatlılar hem de klasik otomobil tutkunları, sergilenen nostaljik klasik otomobilleri yakından inceleme fırsatı buldu. Etkinlik alanında yer alan arabalar, farklı modelleri ve özellikleri ile adeta bir otomobil müzesini anımsattı. Etkinliğe katılım gösteren ziyaretçiler, sadece otomobillerle değil, aynı zamanda halkoyunları, canlı müzik performansları ve eğlenceli aktivitelerle de keyifli anlar yaşadı. Klasik Otomobil yarışının da düzenlediği etkinlikte birinci Murat Karanlık, ikinci Yusuf Çalık ve üçüncü Gökhan Değirmenci oldu. Etkinlikte konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Nostaljiyle heyecanı bir arada yaşadık. Hemşehrilerimizin etkinliğimize gösterdiği yoğun ilgi bizleri ziyadesiyle memnun etti. Burada yediden yetmişe herkes klasik otomobilleri inceleme fırsatı buldu. Bu yıl ilkini düzenlediğimiz etkinliğimizin inşallah gelecek yıllarda devamını da getireceğiz” dedi. Etkinlik sonunda katılımcılara çeşitli hediyeler verildi.
Hamsi tezgahta yenildiği palamudu ihracatta solladı
06 Ekim 2024 Pazar - 09:37 Hamsi tezgahta yenildiği palamudu ihracatta solladı Türkiye’de 1 Eylül’de başlayan balık av sezonu ile birlikte palamut yoğun olarak avlanırken, bu av palamudun ihracat rakamlarına yansımadı. 1 aylık dönemde avlanan bol palamuda rağmen ihracatından 14 bin dolar döviz girdisi sağlanırken, avı daha az olan hamsi ihracatında ise bu rakam 1 milyon 82 bin 39 dolar olarak gerçekleşti. Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesinin ardından denize açılan tekneler sezonun ilk gününden beri bol miktarda palamut avlarken, bu durum ihracata pek yansımadı. Bu yılın Eylül ayı döneminde sadece KKTC ve Türkmenistan’a yapılan palamut ihracatından 14 bin 246 dolar döviz girdisi sağlandı. Bu yılın Eylül ayı döneminde KKTC 5 bin 778 kilogram karşılığı 11 bin 534 dolar, Türkmenistan’a ise bin 490 kilogram karşılığı 2 bin 712 dolar olmak üzere toplamda 7 bin 268 kilogram karşılığı 14 bin 246 dolar döviz girdisi sağlandı. Geçtiğimiz yıl ise palamut ihracatı avının da az olması nedeniyle hiç yapılamamıştı. Palamutun avı çok ihracatı yok, hamsinin avı az ihracatı çok Öte yandan yeni balık sezonunda avının yok denecek kadar az olmasına rağmen bu yılın Eylül ayında Türkiye’den 10 ülkeye hamsi ihracatı yapıldı. Yapılan hamsi ihracatından 1 milyon 82 bin 39 dolar döviz girdisi sağlanırken palamut avının çok olmasına rağmen ihracatta hamsinin çok gerisinde kaldı. Yeni sezonda Eylül ayı döneminde en çok hamsi ihracatı Fransa, Belçika ve Almanya’ya yapılırken, Fransa’ya yapılan 72 bin 90 kilogramlık hamsi karşılığı 500 bin dolar, Belçika’ya 32 bin 697 kilogram karşılığı 261 bin 812 dolar, Almanya’ya 23 bin 34 kilogram karşılığı 202 bin 284 dolar ihracat geliri sağlandı. Bu ülkeleri ABD, Ukrayna, KKTC, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kanada izledi. "Palamudu dış ülkeler tanımıyor" Trabzon’da faaliyet gösteren deniz ürünleri ihracatçısı Turgay Özsandıkçı, hamsiye oranla ihracatı yok denecek kadar az olan palamudun yurt dışında fazla tanınmadığını söyledi. Özsandıkçı, “Palamudu dış ülkeler tanımıyor. Palamut genellikle bizim sularımızda doğup okyanuslara kadar gidiyor. Palamut Türkiye’de sevilen bir balık özellikle Trabzon’da, İstanbul’da çok seviliyor. Palamudu sevdirmek lazım. Dış ülkelerde palamudu tanıtmak lazım. Palamut bir de sadece bizde değil dünyanın bir çok noktasında da bulunuyor. Burada doğuyor, boğazları geçip Akdeniz’den okyanusa gidiyor. Palamut ihracatı rakamımız çok cüzi bir rakam. Yaklaşık 10-15 bin dolar civarında fazla değil" dedi. Yeni sezonda hamsi ihracatından şuana kadar 1 milyonun üzerinde döviz geliri sağlandığını kaydeden Özsandıkçı “Hamsi şu an Marmara Denizinde çıktı. Yeni sezonda Hamsi ihracatında 1 milyon doların üzerinde bir ihracat rakamları var ancak hamsi zamanı henüz gelmedi. Hamsiye yaklaşık 1 aylık bir zaman var. Nedeni, palamut hamsiyi yediği için kaçıyor. Dolayısıyla hamsi şu an için sularımıza pek gelmiyor ama bu sezon hamsi de olacak. bundan umutluyuz” şeklinde konuştu. Turgay Özsandıkçı, hamsinin tahtını hiçbir balığın sallayamayacağını da belirterek "Hamsiyi Amerika’ya kadar her yere ihraç ediyoruz. Oradaki Türkler Amerikalılara tanıttı. Hamsi yiyen başka bir şey yemez çok lezzetli. Hem lezzetli hem de pişirmesi kolay" ifadelerini kullandı.
Gece yenilen ağır yemekler sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor
05 Ekim 2024 Cumartesi - 09:16 Gece yenilen ağır yemekler sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor Gece saatlerinde yemek yeme alışkanlığı, özellikle “gece dönercisi, kavurmacısı ve kebabçısı” popülerliği ile artış gösteriyor. Ancak uzmanlar, gece yenilen yemeklerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Araştırmalara göre, gece yemek yemek başta kalp ve sindirim sistemi hastalıklarına davetiye çıkartıyor. Uzmanlar, gece geç saatlerde ağır ve yağlı yiyecekler tüketmenin sindirim sorunlarına, uyku kalitesinin düşmesine ve obezite riskinin artmasına da neden olabileceğini belirtiyor. Diyabet ve kalp sağlığı üzerindeki etkileri Gece yemek yemenin uzun vadede diyabet ve kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden beslenme uzmanları, özellikle fast food, kebab ve yağlı-etli yemeklerin bu riskleri artırabileceğini vurguluyor. "Gece geç saatlerde yemek yiyen bireylerde insülin direnci gelişme riski daha yüksektir" diyen uzmanlar, bu durumun metabolizma üzerinde olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor. Uyku kalitesi üzerindeki etkisi Yatmadan önce ağır yemeklerin tüketilmesinin, uyku kalitesini de olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, "Ağır ve yağlı yiyecekler, mide asidinin artmasına ve reflü gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu da uyku düzenini bozarak ertesi gün yorgun uyanmaya sebep olur" şeklinde konuşuyor. Tüketim alışkanlıklarının gözden geçirilmesi öneriliyor Uzmanlar, gece yenen yemeklerin miktarının ve türünün gözden geçirilmesini öneriyor. Daha hafif ve sağlıklı seçeneklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten diyetisyenler, "Mümkünse akşam yemeklerinin, yatmadan en az 2-3 saat önce yenilmesi sağlıklı bir uyku için önemlidir. Gece yemek yeme alışkanlığının kısa vadede sindirim problemlerine yol açabilirken, uzun vadede ise ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskini artırıyor. Sağlıklı yaşam için beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandılar.