KÜLTÜR SANAT - 12 Ocak 2025 Pazar 08:52

Trabzon’dan Japonya’ya uzanan 8 bin kilometrelik hayal gerçek oldu

A
A
A
Trabzon’dan Japonya’ya uzanan 8 bin kilometrelik hayal gerçek oldu

Türk-Japon ilişkilerinin gelişmesinde en önemli olaylardan biri olarak gösterilen Ertuğrul Fırkateyni’nin hikâyesinden etkilenen 17 yaşındaki Trabzonlu lise öğrencisi Yavuz Selim Durmuş, kendi imkânlarıyla öğrendiği Japonca sayesinde Japon Devleti’nin bursunu kazanarak gittiği ülkede şehit düşen Trabzonlu atalarının izini buldu.


Ertuğrul Fırkateyni, 1887’de Japon İmparatoru Meiji’nin Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid’e gönderdiği hediyelere karşılık olarak bir dostluk heyeti ve hediyelerle Japonya’ya gitmek üzere görevlendirilmişti. Uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından Japonya’ya ulaşan gemi, Türk-Japon dostluğunun ilk adımını atmış, Osmanlı heyeti Japon İmparatoru Meiji ile buluşarak hediyeleri takdim etmişti. Ancak İstanbul’a dönüş yolunda 16 Eylül 1890’da okyanusta fırtınaya yakalanan fırkateyn, Japonya’nın Kushimoto açıklarında kayalıklara çarparak batmış, yaklaşık 600 mürettebattan yalnızca 69 kişi kurtulabilmişti. Bu deniz kazasında ölenlerden biri de Trabzon’un Tonya ilçesinden olan Mehmet oğlu Abdullah Kuzoğlu’ydu.



Hiçbir kursa gitmeden kendi kendine Japonca öğrenip Japonya’ya gitti


Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Dursun Ali Kurt Anadolu İmam Hatip Lisesi 12. sınıf öğrencisi Yavuz Selim Durmuş, Tonya ilçesinden Osmanlı Donanması’nda görev yapan ataları Mehmet oğlu Abdullah Kuzoğlu’nun hikayesini büyüklerinden duyduğunu söyledi. Durmuş, her şeyin bir çocukluk hayali ile başladığını belirterek “Tonya’dan yalnızca bir kişi bu sefere katılmış. Dedelerimin, atalarımın kim olduğunu öğrenmek istiyordum. Küçüklüğümden beri hep Japonya’ya gidip kabrinde dua okumak, ona teşekkür etmek istedim. Lise yıllarımın başlarında kendi kendime bu hayalle Japonca öğrenmeye başladım. 3 yılın sonunda Japonca’yı kendi kendime uğraşarak hiçbir kursa gitmeden bilgisayarlardan kitaplardan sözlüklerden öğrenmeye başardım" dedi.


Japon hükümetinin her yıl 100 yabancı öğrenciye burs verdiğini belirten Durmuş, “Her sene dünyanın dört bir tarafından özellikle Asya ve G7 ülkeleri içerisinden yüz öğrenci Japonya devleti tarafından verilen Asia Kakehashi Bursu sayesinde Japonya’da liselerde eğitim görme hakkı kazanıyor. Ben de bu programın sınavına girdim ardından mülakatların hepsinden başarı ile geçtim. Türkiye’de çok kısıtlı kontenjan olmasına rağmen Japonya’ya gitmeyi başardım. Ardından da şans eseri Ertuğrul Fırkateyni’nin battığı Kushimoto’nun bağlı olduğu Wakayama eyaletine gönderildim. 4 ay boyunca orada yaşadım. Orada arşivleri araştırırken dedelerimizin, atalarımızın mezarının olduğu yeri buldum. Deniz kazasında şehit olan Osmanlı askerleri için yapılan anıtın başında Yasin-i Şerif okudum” diye konuştu.



"3 yılda Japonca’yı öğrendim"


Japoncayı 3 yılda üst seviyeye kadar getirdiğini kaydeden Durmuş, “Japoncayı lise yıllarının başından beri üç yılda belli bir seviyeye getirmeyi başardım. Sonrasında Japonya’ya gittiğimde de sürekli olarak çevremdeki insanlara sorular sorarak onlarla konuşmaya çalışarak Japoncamı en üst seviyeyi geçebilecek seviyeye getirdim. Orada çok insanla tanıştım. İlk önce Tokyo’ya gitmiştim. Oradan daha sonra kalacağımız yere dağıldık. Japoncayı tek başıma öğrendiğim için en yaygın lehçe olan Tokyo lehçesi üzerinden öğrendim. Gönderildiğim bölgede ise karışım lehçeler kullanılıyordu. İlk gittim yerde ufak bir iletişim problemi yaşadım insanlarla nasıl iletişim kuracağım nasıl konuşacağım diye çok korkmuştum. Daha sonra konuşa konuşa onlar bana telaffuzları öğretti. Ben de sürekli onların söylediklerini tekrar etmeye çalıştım. Zaten Türkiye’de kelime ezberini yapmıştım. Sadece telaffuzlarda problemler yaşıyordum bunu da Japonya’ya giderek aştım. Japonya’da girdiğim sınavlarda belgemi aldım. 4 aylık bursun sonunda tekrar Trabzon’a döndüm. Şu anda Japonya’daki sınavlar için çalışıyorum. Tekrardan Japonya’da eğitim görmek istiyorum. Trabzon’da maalesef Japonca eğitim veren her hangi bir kurs ya da bir hoca bulunmadığından dolayı her şeyi kendi başıma öğreniyorum” şeklinde konuştu.



Trabzon’dan Japonya’ya uzanan 8 bin kilometrelik hayal gerçek oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul SANKON, 2025 yılını ihracat yılı ilan etti Türkiye’nin en önemli ekonomik sivil toplum kuruluşlarından biri olan Sanayi ve Ticaret Konfederasyonu (SANKON), 2025 yılını Türkiye’den yapılan ihracatın artırılacağı bir yıl olarak ilan etti. SANKON, Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren ve çok sayıda federasyonu bünyesinde barındıran büyük bir organizasyon olarak yılın ilk toplantısını gerçekleştirdi. SANKON Genel Merkezi’nde yapılan toplantıya, konfederasyonun yönetim kurulu, federasyon yetkilileri ve sektörel temsilciler katıldı. Toplantının ana gündem maddelerinden biri, Türkiye’den dünya genelindeki ülkelere yapılacak ürün ihracatının artırılması oldu. Konfederasyon, 2025 yılını ihracat yılı ilan ederek, Türk firmalarının uluslararası pazarlara açılmasını hedefliyor. Toplantının ardından yazılı bir açıklama yapan SANKON Genel Sekreteri Koray Eken, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin ihracat yapan firmalara sağladığı teşvik ve desteklerin önemine değindi. Eken, hükümetin ihracat firmalarını destekleyen çalışmalarını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Bu destekleri en güçlü duygularımızla destekliyoruz" ifadelerini kullandı. Eken, SANKON’un bu adımının, Türk iş dünyası için önemli fırsatlar oluşturacağını ve Türkiye’nin global ticaretteki rekabet gücünü artıracağını da dile getirdi. Eken, SANKON’un ihracat yapan üyeleri için bir komisyon oluşturduğunu da duyurdu. Bu komisyon, Türk ihracatçılarına teknik bilgi ve pazar desteği sağlayacak. SANKON, ihracatçı firmaların küresel pazarda daha güçlü bir şekilde yer alması için gerekli her türlü desteği sunmayı amaçlıyor. Toplantıya, Ankara Dış Ticaret Federasyonu, Ankara İthalat ve İhracat Federasyonu, Tarım ve Gıda Federasyonu, Moda ve Tekstil Tasarımı Federasyonu gibi çeşitli sektörlerden federasyon yetkilileri de katıldı. Katılımcılar, Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlamak ve Türk ürünlerini dünya çapında tanıtmak için ortak stratejiler geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Kocaeli Güçlü filo karla mücadeleye hazır Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, belediyecilik hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi hedefiyle araç filosunu güçlendirdi. Yeni araçlar ve iş makineleri karla mücadelede etkin rol oynayacak. Büyükşehir, kırsal bölgeler başta olmak üzere mahallelerde hizmetlerin daha etkin ve hızlı sağlanabilmesi amacıyla araç filosunu yeni araç ve iş makineleriyle güçlendirdi. 440 personel ve 235 araç-iş makinesi ile hem rutin hizmetlerini sürdüren hem de kışın karla mücadele ederek yolların açık tutulması için mesai harcayan A Takımı ve Yol Bakım Timi, yeni araç ve iş makineleriyle daha etkin bir mücadele yürütecek. Hizmetlerini aynı anda daha çok bölgede sürdürebilmek amacıyla araç parkını genişletmeye devam eden Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı’na bağlı A Takımı ve Yol Bakım Timi’nden oluşan karla mücadele ekipleri, önümüzdeki günlerde Kocaeli’de etkisini göstermesi beklenen kar yağışı ve buzlanmaya karşı hazırlıklarını tamamladı. Karla mücadele ekipleri, tüm ilçelerde ve özellikle kar yağışının etkili olması beklenen bölgelerde olumsuzlukların yaşanmaması için 24 saat görev yapacak. Büyükşehir, buzlanmayı önlemek için 32 bin ton tuz alımı yaparak, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere depoladı. Yaklaşık 13 bin ton tuz, il genelinde buzlanmanın etkili olduğu bölgelere gönderildi. Tuz rezervi ile yollarda sıcaklığın sıfırın altına düştüğü durumlarda tuzlama yapılarak buzlanmanın önüne geçiliyor.
Ankara Yerli ve milli NAVTEX hazır Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin deniz haberleşmesinin yerli ve milli NAVTEX sistemi ile güçlendirildiğini belirterek, sistemin seyir ve hava durumu gibi bilgileri denizcilere ileterek haberleşme güvenliğini arttıracağını açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Deniz Haberleşme Sistemlerinin Modernizasyonu Projesi kapsamında Aselsan tarafından yerli ve millî olarak geliştirilen NAVTEX’i (Navigational Telex) devreye aldıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, sistemin denizcilik alanında güvenlik, seyir ve hava durumu ile ilgili kritik bilgilerin denizcilere iletilmesini sağlayan otomatik bir mesajlaşma sistemi olduğunu aktardı. Bakan Uraloğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün 2023-2025 dönemi yatırım programı kapsamında başlatılan Deniz Haberleşme Sistemlerinin Modernizasyonu Projesi’nin, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Yatırım Programı’na dahil edildiğini ve projenin, ASELSAN ile imzalanan sözleşme doğrultusunda iki faz olarak gerçekleştirildiğini ifade etti. "2025 yılı itibariyle, yeni sistem üzerinden NAVTEX mesajları yayınlanmaya başladı" Projenin ilk fazı olan Operasyon Merkezi ve Navtex istasyonlarının kurulumunun 2023 yılı mayıs ayında başladığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, “2024 yılı sonunda ise projenin geçici kabul testleri başarıyla tamamlandı ve 2025 yılı itibariyle, yeni sistem üzerinden NAVTEX mesajları yayınlanmaya başladı. Proje, deniz haberleşmesinin güvenliğini ve verimliliğini artırmayı hedeflerken denizcilik sektörü için de önemli bir adım oldu” ifadelerini kullandı. "Sistem denizcilerin güvenli seyir yapabilmesi için önemli bilgilere erişim sağlıyor" Uraloğlu ayrıca 2025 yılı sonunda tamamlanacak 2. fazda ise VHF, MF ve HF İstasyonlarının modernizasyonunun gerçekleştirileceğini bildirdi. NAVTEX’in, denizcilik alanında güvenlik, seyir ve hava durumu ile ilgili kritik bilgilerin denizcilere iletilmesini sağlayan otomatik bir mesajlaşma sistemi olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, “NAVTEX, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak uluslararası 518 kHz ve ulusal 490 kHz frekans bandında, metin mesajları gönderebilmektedir. Sistem denizcilerin güvenli seyir yapabilmesi için önemli bilgilere erişim sağlıyor” şeklinde konuştu. "Sistem denizcilik ve güvenlikle ilgili bilgilendirmeler yapmaktadır" Bakan Uraloğlu, NAVTEX sisteminin, Türkiye’deki 4 adet NAVTEX İstasyonu tarafından yayınlandığını da vurgulayarak, şunları kaydetti: “Sistem denizcilere kurtarma operasyonları veya tehlikeli durumlar için acil durum mesajları, fırtına ve benzeri durumlar için meteorolojik uyarılar, sahil güvenlik ve kanal durumu gibi seyir uyarıları, denizcilik ve güvenlikle ilgili bilgilendirmeler yapmaktadır. NAVTEX mesajları, otomatik alıcı cihazları ile deniz araçlarında alınıyor ve alıcılar, önceden belirlenen bölgelerdeki tüm önemli mesajları almak için sürekli olarak bu verileri dinliyor. Proje kapsamında yapılan güncellemelerle yeni altyapı ile daha güvenli, verimli ve hızlı bir NAVTEX hizmeti sağlanıyor.”