POLİTİKA - 12 Ocak 2025 Pazar 10:55

Yerli ve milli NAVTEX hazır

A
A
A
Yerli ve milli NAVTEX hazır

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin deniz haberleşmesinin yerli ve milli NAVTEX sistemi ile güçlendirildiğini belirterek, sistemin seyir ve hava durumu gibi bilgileri denizcilere ileterek haberleşme güvenliğini arttıracağını açıkladı.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Deniz Haberleşme Sistemlerinin Modernizasyonu Projesi kapsamında Aselsan tarafından yerli ve millî olarak geliştirilen NAVTEX’i (Navigational Telex) devreye aldıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, sistemin denizcilik alanında güvenlik, seyir ve hava durumu ile ilgili kritik bilgilerin denizcilere iletilmesini sağlayan otomatik bir mesajlaşma sistemi olduğunu aktardı.


Bakan Uraloğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün 2023-2025 dönemi yatırım programı kapsamında başlatılan Deniz Haberleşme Sistemlerinin Modernizasyonu Projesi’nin, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Yatırım Programı’na dahil edildiğini ve projenin, ASELSAN ile imzalanan sözleşme doğrultusunda iki faz olarak gerçekleştirildiğini ifade etti.


"2025 yılı itibariyle, yeni sistem üzerinden NAVTEX mesajları yayınlanmaya başladı"


Projenin ilk fazı olan Operasyon Merkezi ve Navtex istasyonlarının kurulumunun 2023 yılı mayıs ayında başladığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, “2024 yılı sonunda ise projenin geçici kabul testleri başarıyla tamamlandı ve 2025 yılı itibariyle, yeni sistem üzerinden NAVTEX mesajları yayınlanmaya başladı. Proje, deniz haberleşmesinin güvenliğini ve verimliliğini artırmayı hedeflerken denizcilik sektörü için de önemli bir adım oldu” ifadelerini kullandı.


"Sistem denizcilerin güvenli seyir yapabilmesi için önemli bilgilere erişim sağlıyor"


Uraloğlu ayrıca 2025 yılı sonunda tamamlanacak 2. fazda ise VHF, MF ve HF İstasyonlarının modernizasyonunun gerçekleştirileceğini bildirdi.


NAVTEX’in, denizcilik alanında güvenlik, seyir ve hava durumu ile ilgili kritik bilgilerin denizcilere iletilmesini sağlayan otomatik bir mesajlaşma sistemi olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, “NAVTEX, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak uluslararası 518 kHz ve ulusal 490 kHz frekans bandında, metin mesajları gönderebilmektedir. Sistem denizcilerin güvenli seyir yapabilmesi için önemli bilgilere erişim sağlıyor” şeklinde konuştu.


"Sistem denizcilik ve güvenlikle ilgili bilgilendirmeler yapmaktadır"


Bakan Uraloğlu, NAVTEX sisteminin, Türkiye’deki 4 adet NAVTEX İstasyonu tarafından yayınlandığını da vurgulayarak, şunları kaydetti:


“Sistem denizcilere kurtarma operasyonları veya tehlikeli durumlar için acil durum mesajları, fırtına ve benzeri durumlar için meteorolojik uyarılar, sahil güvenlik ve kanal durumu gibi seyir uyarıları, denizcilik ve güvenlikle ilgili bilgilendirmeler yapmaktadır. NAVTEX mesajları, otomatik alıcı cihazları ile deniz araçlarında alınıyor ve alıcılar, önceden belirlenen bölgelerdeki tüm önemli mesajları almak için sürekli olarak bu verileri dinliyor. Proje kapsamında yapılan güncellemelerle yeni altyapı ile daha güvenli, verimli ve hızlı bir NAVTEX hizmeti sağlanıyor.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Kitaplar usta ellerde zarif birer elbise giyiyor Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde her bir kitap, zarif ciltlerle vücut buluyor. Deri, kumaş ve kağıdın ustalıkla şekillendiği atölyelerde, kitaplar sadece koruma altına alınmıyor, aynı zamanda birer sanat eserine dönüşüyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde cilt sanatı dersleri yoğun ilgiyle sürüyor. Kitaplar, deri ve kumaşla ustalıkla işlenerek hem korunuyor hem de estetik bir değer kazanıyor. Kitapların yepyeni bir vücuda kavuştuğu cilt sanatı için açılan kurs, bu yıl da yoğun ilgi gördü. Kursiyerler daha ilk günlerinde cilt sanatına dair birçok ipucu öğrenirken, aynı zamanda öğrenci olarak girdikleri bu çatı altında birer sanatçıya dönüştü. Kursiyer Mehmet Sinan Güneş, “Bu tarz sanatlar, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel zanaatlar olduğu için, yaşatılması ve canlı tutulması büyük önem taşıyor. Bu sebeple, bu tür merkezlerin varlığı oldukça kıymetli. Tarihi bir geçmişe sahip cilt sanatı, Sakarya’da yoğun ilgi görmekte ve önemli bir merkez haline gelmektedir. Sanat insanın ruhuna hitap eden yönüyle bize büyük bir huzur veriyor” dedi. “Hem teknik becerileri hem de teorik bilgileri öğreniyoruz” Yüksek lisans öğrencisi olan Fatma Altunbaş ise, “Burada, geleneksel Türk sanatlarından biri olan cilt sanatının teknik yönlerini öğreniyoruz. Cilt sanatını yaparken, atalarımızın bu sanatı nasıl icra ettiklerini keşfediyor ve el yazmalarını gözlemleme fırsatı buluyoruz. Hem teknik becerileri hem de teorik bilgileri öğreniyoruz. Keçi derisi (sahtiyan) kullanarak cilt nasıl yapılır öğreniyoruz” diye konuştu.