Yerel Haberler
Sivas
Yüksek budama fiyatları köylüleri odunsuz bıraktı 04 Ekim 2024 Cuma - 19:17:52 Sivas’ta 2017 yılından bu yana kesim yapılmayan orman kurumaya yüz tuttu. Dönemsel ağaç budamalarının hem orman hem de köylüler için önemli olduğunu ifade eden Gazi Köyü Muhtarı Murat Köse, kesim ücretlerinin perakende satış fiyatlarından daha pahalı olduğunu söyledi. Sivas’ın merkeze bağlı Gazi köyünde vatandaşlar kışlık yakacak bulmakta zorlanıyor. Kent merkezine 39 kilometre uzaklığında olan köyde yaşayan vatandaşlar, yakacak ihtiyacını geçmişte köyün çevresinde bulunan ormanlardan karşılarken şimdilerde bulmakta zorlanıyor. Ormanların daha gür büyümesi için her yıl budama yöntemiyle kesilmesi gereken alan, yaklaşık 7 yıldır kesilmiyor. Geçmişte kesilen alanların daha gür şekilde filizlendiğini ifade eden köy sakinleri, hem orman sağlığı için hem de köylülerin yakacak ihtiyacının karşılanması için yetkililerden yardım bekliyor. Kesim fiyatlarının çok yüksek tutulduğunu ifade eden köy muhtarı Murat Köse, “10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Tüccarlar bir ton odunu 6 ila 8 bin TL arası satıyor” dedi. “Şartlar çok ağır, odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz” Konuya ilişkin açıklama yapan muhtar Murat Köse, “Ormanlarımızın daha gür ve dinamik bir şekilde büyümesi için üretim yapmamız gerekiyor. Hem ormanın ihtiyacı var hem de köylümüzün yakacak ihtiyacını karşılamak için Orman Müdürlüğümüze müracaat ettik. Bunların maliyetlerinin ster hesabı olduğunu söylediler. Bir kişi 10 ster alsa 15 gün de çalışsa 23 bin TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Köyümüzde bunu vermeyecek durumda olanlar var. Müdürlüğümüzle de bu konuyu konuştuk. Şartlar çok ağır olduğu için şu anda odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Herkes diğer köylerden bulmaya çalışıyor, onlar da mağdur durumda” diye konuştu. Tüccarda 6 bin 500 TL, ormanda 8 ila 9 bin TL 2017 yılında yapılan kesim sonrası ormanın gürleştiğini söyleyen Köse, “Bu ormanı kesmekteki maksadımız daha gür, dinamik ve sık şekilde filizlenmesi. Bunu biz söylediğimizde ’bazı prosedürler var, onların dışına çıkamayız’ diyorlar. Bizlere bu konuda yardımcı olmuyorlar. Bunu Orman Bakanlığımızın, müdürlüğümüzün duymasını istiyoruz. Bu şekilde çarşıdaki satış fiyatından daha pahalıya mal olacak. Allah göstermesin bir yangın olduğunda herkesten önce köylülerimiz müdahale ediyor. Bu konuda köylülere öncelik sağlanması ve kolaylık tanınması gerekirken her türlü zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. Budama dediğimiz şekilde kesilmesi lazım ki daha temiz ve gür bir ormana sahip olalım. İhtiyaç olmasa bile ormanlarımızın bakıma ihtiyacı var. 10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Bunlar yarı fiyatına düşse köylümüz açısından daha da kolaylık olacak. En son 2017 yılında kesim yapıldı. Kesim yapılan yerler daha gür bir şekilde ayaklanmaya başladı. Keseceğimiz böğe kurumaya dönmüş. Orayı da kessek yeniden ayaklanacak. Daha güzel ve yeşil olacağına inanıyoruz” şekilde konuştu.
04 Ekim 2024 Cuma - 19:07 Yüksek budama fiyatları köylüleri odunsuz bıraktı Sivas’ta 2017 yılından bu yana kesim yapılmayan orman kurumaya yüz tuttu. Dönemsel ağaç budamalarının hem orman hem de köylüler için önemli olduğunu ifade eden Gazi Köyü Muhtarı Murat Köse, kesim ücretlerinin perakende satış fiyatlarından daha pahalı olduğunu söyledi. Sivas’ın merkeze bağlı Gazi köyünde vatandaşlar kışlık yakacak bulmakta zorlanıyor. Kent merkezine 39 kilometre uzaklığında olan köyde yaşayan vatandaşlar, yakacak ihtiyacını geçmişte köyün çevresinde bulunan ormanlardan karşılarken şimdilerde bulmakta zorlanıyor. Ormanların daha gür büyümesi için her yıl budama yöntemiyle kesilmesi gereken alan, yaklaşık 7 yıldır kesilmiyor. Geçmişte kesilen alanların daha gür şekilde filizlendiğini ifade eden köy sakinleri, hem orman sağlığı için hem de köylülerin yakacak ihtiyacının karşılanması için yetkililerden yardım bekliyor. Kesim fiyatlarının çok yüksek tutulduğunu ifade eden köy muhtarı Murat Köse, “10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Tüccarlar bir ton odunu 6 ila 8 bin TL arası satıyor” dedi. “Şartlar çok ağır, odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz” Konuya ilişkin açıklama yapan muhtar Murat Köse, “Ormanlarımızın daha gür ve dinamik bir şekilde büyümesi için üretim yapmamız gerekiyor. Hem ormanın ihtiyacı var hem de köylümüzün yakacak ihtiyacını karşılamak için Orman Müdürlüğümüze müracaat ettik. Bunların maliyetlerinin ster hesabı olduğunu söylediler. Bir kişi 10 ster alsa 15 gün de çalışsa 23 bin TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Köyümüzde bunu vermeyecek durumda olanlar var. Müdürlüğümüzle de bu konuyu konuştuk. Şartlar çok ağır olduğu için şu anda odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Herkes diğer köylerden bulmaya çalışıyor, onlar da mağdur durumda” diye konuştu. Tüccarda 6 bin 500 TL, ormanda 8 ila 9 bin TL 2017 yılında yapılan kesim sonrası ormanın gürleştiğini söyleyen Köse, “Bu ormanı kesmekteki maksadımız daha gür, dinamik ve sık şekilde filizlenmesi. Bunu biz söylediğimizde ’bazı prosedürler var, onların dışına çıkamayız’ diyorlar. Bizlere bu konuda yardımcı olmuyorlar. Bunu Orman Bakanlığımızın, müdürlüğümüzün duymasını istiyoruz. Bu şekilde çarşıdaki satış fiyatından daha pahalıya mal olacak. Allah göstermesin bir yangın olduğunda herkesten önce köylülerimiz müdahale ediyor. Bu konuda köylülere öncelik sağlanması ve kolaylık tanınması gerekirken her türlü zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. Budama dediğimiz şekilde kesilmesi lazım ki daha temiz ve gür bir ormana sahip olalım. İhtiyaç olmasa bile ormanlarımızın bakıma ihtiyacı var. 10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Bunlar yarı fiyatına düşse köylümüz açısından daha da kolaylık olacak. En son 2017 yılında kesim yapıldı. Kesim yapılan yerler daha gür bir şekilde ayaklanmaya başladı. Keseceğimiz böğe kurumaya dönmüş. Orayı da kessek yeniden ayaklanacak. Daha güzel ve yeşil olacağına inanıyoruz” şekilde konuştu.
Lise eğitimi yarıda kalan esnaf çocukları için büyük fırsat
02 Ekim 2024 Çarşamba - 12:47 Lise eğitimi yarıda kalan esnaf çocukları için büyük fırsat Özel Sivas Pusula Akşam Lisesi ile Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) arasında işbirliği protokolü imzaladı. İmzalanan protokol ile birlikte yarım kalan lise eğitimi tamamlamak isteyen esnaf çocukları için yüzde 20 oranında indirim uygulanacak. Herhangi bir sebeple lise eğitimini tamamlamamış öğrencilerin mezuniyet belgesi alması için fırsat sunan Özel Sivas Pusula Akşam Lisesi, yeni bir işbirliği protokolüne daha imza attı. Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) ile imzalanan protokol ile birlikte herhangi bir sebeple eğitimine devam etmemiş 9, 10, 11 ve 12’nci sınıf öğrencileri Pusula Akşam Lisesi ile eğitimlerini tamamlayıp mezun olacak. Yakınları Özel Sivas Pusula Akşam Lisesi’nde eğitim almak isteyen SESOB üyeleri, yüzde 20 oranında indirimden yararlanabilecek. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinde gerçekleştirilen protokol töreninde konuşan Özel Sivas Pusula Akşam Lisesi Müdür Yardımcısı Seçil Üngör, “Bu protokol sayesinde esnaflarımızın çocukları, eğitim hayatlarına daha kolay bir şekilde devam edebilecekler. Protokol ile sağlanan indirimden; lise eğitiminden tasdikname ile ayrılmış, açık öğretim lisesine kayıtlı, ortaokuldan sonra liseye hiç başlamamış, herhangi bir sebeple eğitimine devam etmemiş, en az iki kere sınıf tekrarı yapmış ve 9, 10, 11 ve 12’nci sınıf öğrencileri faydalanabilecek. İndirim kampanyası 01 Haziran 2025 tarihine kadar sürecek” ifadelerine yer verdi. İmzalanan protokolden duyduğu memnuniyeti ifade eden SESOB Başkanı Hakan Demirgil ise teşekkür ederek, “Esnaflarımızın ve çocuklarının her zaman mesleklerinin yansıra eğitimlerine de önem vermelerini arzuluyoruz. Protokolümüzün esnaf teşkilatımıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
O sirkelerin şahı, sezon üretimi başladı
02 Ekim 2024 Çarşamba - 10:08 O sirkelerin şahı, sezon üretimi başladı Sivas’ta halk arasında doğal ilaç olarak adlandırılan "alıç", diğer ismiyle "yemiş" kış ayının habercisi olarak tezgâhlarda yerini alırken, sirkelerin şahı olarak adlandırılan alıç sirkesi üretimine de başlandı. Türkiye’nin pek çok yerinde doğal olarak yetişen misket büyüklüğündeki alıç meyvesi ekşimsi tadıyla bilinirken, sarı, kırmızı, turuncu gibi farklı renklerde yetişiyor. Bu meyve taze olarak tüketilebileceği gibi sirke, reçel, marmelat ya da çeşitli içecekler yapmak için de kullanılıyor. Sağlık açısından da birçok faydaya sahip olan bu meyvenin bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirimi kolaylaştırması ve kalp sağlığına katkıda bulunması gibi özellikleri bulunuyor. Aynı zamanda alıç meyvesi antioksidan açısından da oldukça zengin. Bu küçük şifa deposu, ağaçlardan toplanarak farklı şekillerde satışa sunuluyor. Mevsiminin gelmesiyle doğada kendiliğinden yetişen alıç meyvesi tezgahlardaki yerini aldı. Tespih gibi ipe dizilerek satılan alıç kolyeleri çocukların da boynunda süs oldu. Yaz aylarında su sattığını, mevsimin değişmesiyle alıç satmaya başladığını söyleyen Seyit Ecer, “Köylere gidiyorum, ağaçtan topluyorum. Çok doğal. Sonra tek tek ipe takıyorum. Geçen senelerde 30 liraya satıyordum. Ama günümüzde yakıt masrafları arttı. Şimdi 50 liraya satıyorum. Toplaması da bayağı zahmetli. Gören ‘Ya bunu toplamakta ne var dağda kendiliğinden büyüyen bir meyve. Niye bu kadar pahalı?’ diyorlar. Fakat çalıların arasında tek tek toplamak gerçekten çok zor” ifadelerini kullandı. “Bu meyvenin faydalarından yararlanırız” Sivas’ın Altınyayla ilçesinde her yıl doğadan topladıkları alıçlarla çeşitli ürünler elde ettiklerini belirten Sakine Akar isimli ev hanımı, “Bu meyve bizim meşhur alıcımız. Her şeye iyi geliyor. Biz bunun marmelatlını ve sirkesini yapıyoruz. Tansiyon hastalarına, damar rahatsızlığı olanlara çok iyi geldiğini biliyoruz. Çok fazla kullanıyoruz. Gerekirse eşimize dostumuza da verip hayır duası alıyoruz. Biz her yıl bu mevsimde gelir toplarız. Alıç meyvesi bizler için olmazsa olmaz bir meyvedir. Gelir toplar, bu meyvenin faydalarından yararlanırız” dedi. “Alıç sirkesi sirkelerin şahıdır” Beyazıt Çakmak ise topladıkları alıçlardan sirke yaptıklarını ifade ederek, “Alıç çok şifalı bir meyve. Son zamanlarda da revaçta. Zor koşullarda dağdan topluyorum ve sirke yapımında kullanıyorum. Ben ilk başta hobi olarak başladım. Bir yerden ‘Sirke şifadır alıç sirkesi de sirkelerin şahıdır’ diye bir şey duymuştum. Bunu duyduktan sonra alıç sirkesi yapımına yöneldim. Kalp damar sağlığı başta olmak üzere tansiyon, şeker, kolesterol gibi hastalıklara iyi geldiğini biliyorum. Sirkenin yapımı da alıç toplamak kadar zahmetli. Önce meyveyi topluyorum, iyice yıkadıktan sonra kurumaya bırakıyorum. Daha sonra alıçları eziyorum ve yaklaşık dört saat faydalı bakteri oluşsun diye bekliyorum. Sirke için kesinlikle cam kavanoz kullanıyorum. Yarısına meyve, yarısına su koyuyorum. Daha sonra içine bal veya şeker ekliyorum. Günlük karıştırıyorum. Meyveler dibe çöktükten sonra bir önceki yıldan olan sirke anamı ilave edip kapatıyorum. Tekrar sirke anası oluşup dibe çökene kadar sabırla bekliyorum. Bu işlemler yaklaşık 3 ay sürüyor” şeklinde konuştu.
Sivas’ta İzmir uçağı törenle karşılandı
02 Ekim 2024 Çarşamba - 09:03 Sivas’ta İzmir uçağı törenle karşılandı İzmir’den Sivas’a uzun zamanın ardından ilk direkt uçuşun gerçekleştirildiği Pegasus firmasına ait uçak, gece yarısı iniş yaptığı Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’nda törenle karşılandı. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nın (STSO) başı çektiği platformun İzmir ile Sivas arasında direkt uçuşların sağlanması için havayolu firmalarıyla yaptığı görüşmeler sonuç verdi. Türk Hava Yolları başta olmak üzere birçok firma Sivaslıların taleplerini geri çevirirken, Pegasus firması talepleri karşılıksız bırakmadı. Pegasus firmasına ait ilk uçak, dün saat 22.00’de İzmir’den hareket ederek 23.20’de Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’na iniş yaptı. Sivaslı bürokratlardan oluşan bir heyet ve Sivaslı yolcuları taşıyan uçak, havalimanında törenle karşılandı. İlk olarak uçağa su selamlaması yapıldı. Piste inince itfaiye araçlarıyla ıslanan uçaktan inen yolculara çiçek ve Sivas’a özgü hediyeler verildi. İlk seferle İzmir’den Sivas’a seyahat eden Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, hayırlı olması temennisinde bulunarak, “Uzun sürenin ardından İzmir-Sivas direkt uçak seferleri yeniden başladı. Bizim de iştirak ettiğimiz ticaret odası heyetimizle birlikte bu seferde yer aldık. Bu yeni seferlerin Sivas’ımıza ve hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu seferlerin gerçekleşmesinde katkısı olan başta sayın Cumhurbaşkanımıza, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler Beyefendi’ye, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Pegasus seferleri salı ve cumartesi günleri olarak planlandı. Bu seferler ilimizin ticaretine, ekonomisine katkılar sunacaktır, İzmir’de yaşayan hemşehrilerimizle bağlarımızı daha da güçlendirecektir” dedi. Uzun aradan sonra seferlerin yeniden başlamasında büyük emeği bulunan STSO Başkanı Zeki Özdemir ise, “Uzun zamandır ara verilen Sivas-İzmir seferleri bugün itibarıyla başladı. Uzun süredir bizler bu konuda emek harcamıştık. Çok şükür Pegasus firması ile bugünden itibaren bu uçuşlar başladı. Ben de tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonra Sivaslı hemşehrilerimize düşen görev bu seferlerde doluluk oranını üst düzeyde tutmaktır. Tüm Sivas halkına hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
SCÜ’nün yeni hastanesi 2025’te tamamlanacak
01 Ekim 2024 Salı - 14:25 SCÜ’nün yeni hastanesi 2025’te tamamlanacak Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Şengönül, inşaatı devam eden yeni üniversite hastanenin 2025 yılında tamamlanarak hizmete açılacağını söyledi. Son yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Rektörü olarak atanan Prof. Dr. Ahmet Şengönül, Sivas’ta görev yapan basın mensupları ile bir araya geldi. SCÜ Mihmandar Uygulama Oteli’nde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Rektör Şengönül, liyakatli bir yönetim anlayışı sergileyeceklerini belirtti. “İç Anadolu Bölgesi’nde bir sağlık üssü olmasını istiyoruz” Kampüs içerisinde inşaatı devam eden 1071 yatak kapasiteli yeni hastane ile ilgili bilgeler veren Prof. Dr. Ahmet Şengönül, “Aldığımız ilk bilgilere göre 2025 yılının sonlarına doğru tamamlanmasını hedefliyoruz. Daha sonrasında ise taşınma işlemleri ile halkımıza bir an önce hizmet vermeye çalışacağız. Bu konu üzerinde hassas olarak duruyoruz. Burada sadece hastanemizin yeniliği önemli olmakla birlikte, hastanemizin alet, edevat ve tüm ekipmanlarının en kalitelisini temin ettik. Bu hastanenin İç Anadolu Bölgesi’nde bir sağlık üssü olmasını istiyoruz. Bu hedefimizi Sağlık Bakanımıza ilettik. Hastane binası toplam 191 bin metrekare alana inşa edildi. İnşaatın yüzde 70’lik kısmı tamamlanmış bulunuyor. Geri kalan kısmı için de ödeneklerin alındığını öğrendik. İnşallah 2025’in ortalarında veya sonlarına doğru inşaatın bitmesi hedefleniyor” şeklinde konuştu.
Küresel ısınma Kangalları sararttı
01 Ekim 2024 Salı - 09:20 Küresel ısınma Kangalları sararttı Küresel ısınmayla birlikte artan hava sıcakları boz porselen rengi ile bilinen dünyaca ünlü Kangal köpeklerinin renginin sararmasına neden oldu. Küresel ısınmanın olumsuz etkileri yalnızca doğal ekosistemlerde değil, hayvanların fiziksel yapılarında da kendini göstermeye başladı. Dünyaca ünlü Kangal köpekleri, dayanıklılıkları ve sadakatleriyle bilinirken, son zamanlarda iklim değişikliği nedeniyle tüy yapılarında gözle görülür değişiklikler meydana geldi. Sıcaklık artışlarına bağlı olarak Kangal köpeklerinin kalın ve sert tüylerinde incelmelerin yanında sararmalar gözlemlendi. Uzman Kangal Köpeği Yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, soğuk havalarda kalın kürkleriyle kendilerini koruyan Kangal köpeklerinin tüy oranlarının incelmeye başladığını söyledi. “Koruma bariyeri tamamen düştü” Uzman Kangal Köpeği Yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, Kangal köpeklerinin tüylerinin zayıflamasıyla koruma bariyerinin düştüğünü ifade ederek, “Küresel ısınma nasıl insanda bir değişime neden olduysa hayvanda daha fazla değişeme neden oldu. Tüy oranları çok daha fazla seyrek olmaya başladı. Bunların doku altında yağ tabakaları çok fazla olduğu için o sıkılık, koruma bariyeri tamamen düştü. Yalıtım olarak düştü. İnce bir tüy oranı olmaya başladı. Yaklaşık 1-1.5 santim kadar. Sanki Afrika’da yaşıyormuş gibi bir tüy oranı bir doku oranı oluşmaya başladı. Kangallarda tamamen zayıf bir tüy oranı görmeye başladık” dedi. Renkleri sarardı Sıcak havalarla birlikte Kangal köpeklerinin renklerinin sarardığını ifade eden Yıldız, “Her dağın rengi iklime göre değişir. Kangalların da renkleri sararmaya başladı. Isıya ve iklime göre renkleri sarıya dönmeye başladı. Kangalların ırk özelliklerinde değişim olmaz. Onlar da yaşama bilincini ona göre şekillendiriyorlar. Bu ırklarda şöyle bir özellik var; doğanın en zekisi. Kendi bilincini doğa içinde uyum haline getiren, ırk özelliğini tamamen doğanın lehine değil doğayı kendi lehine çevirebilen bir yapıya sahip. Dolayısıyla sıcakta daha lova düştüler. Daha az hareketlilik başladı. Sıvı tüketimleri arttı. Daha serin ve kuytu yerlere girdiler. Yeme ihtiyaçları düştü. Bu bilinçle yaşadıkları için eforu azalttılar daha çok sığınmayı çoğalttılar. Tüm hayvanlar yaşadıkları iklime, coğrafyaya göre tüy yapılarını şekillendirirler” şeklinde konuştu.
Küresel ısınma kangalları sararttı
01 Ekim 2024 Salı - 09:18 Küresel ısınma kangalları sararttı Küresel ısınmayla birlikte artan hava sıcakları boz porselen rengi ile bilinen dünyaca ünlü Kangal köpeklerinin renginin sararmasına neden oldu. Küresel ısınmanın olumsuz etkileri yalnızca doğal ekosistemlerde değil, hayvanların fiziksel yapılarında da kendini göstermeye başladı. Dünyaca ünlü Kangal köpekleri, dayanıklılıkları ve sadakatleriyle bilinirken, son zamanlarda iklim değişikliği nedeniyle tüy yapılarında gözle görülür değişiklikler meydana geldi. Sıcaklık artışlarına bağlı olarak Kangal köpeklerinin kalın ve sert tüylerinde incelmelerin yanında sararmalar gözlemlendi. Uzman Kangal Köpeği Yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, soğuk havalarda kalın kürkleriyle kendilerini koruyan Kangal köpeklerinin tüy oranlarının incelmeye başladığını söyledi. “Koruma bariyeri tamamen düştü” Uzman Kangal Köpeği Yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, Kangal köpeklerinin tüylerinin zayıflamasıyla koruma bariyerinin düştüğünü ifade ederek, “Küresel ısınma nasıl insanda bir değişime neden olduysa hayvanda daha fazla değişeme neden oldu. Tüy oranları çok daha fazla seyrek olmaya başladı. Bunların doku altında yağ tabakaları çok fazla olduğu için o sıkılık, koruma bariyeri tamamen düştü. Yalıtım olarak düştü. İnce bir tüy oranı olmaya başladı. Yaklaşık 1-1.5 santim kadar. Sanki Afrika’da yaşıyormuş gibi bir tüy oranı bir doku oranı oluşmaya başladı. Kangallar da tamamen zayıf bir tüy oranı görmeye başladık” dedi. Renkleri sarardı Sıcak havalarla birlikte Kangal köpeklerinin renklerinin sarardığını ifade eden Yıldız, “Her dağın rengi iklime göre değişir. Kangalların da renkleri sararmaya başladı. Isıya ve iklime göre renkleri sarıya dönmeye başladı. Kangalların ırk özelliklerinde değişim olmaz. Onlar da yaşama bilincini ona göre şekillendiriyorlar. Bu ırklarda şöyle bir özellik var. Doğanın en zekisi. Kendi bilincini doğa içinde uyum haline getiren, ırk özelliğini tamamen doğanın lehine değil doğayı kendi lehine çevirebilen bir yapıya sahip. Dolayısıyla sıcakta daha lova düştüler. Daha az hareketlilik başladı. Sıvı tüketimleri arttı. Daha serin ve kuytu yerlere girdiler. Yeme ihtiyaçları düştü. Bu bilinçle yaşadıkları için eforu azalttılar daha çok sığınmayı çoğalttılar. Tüm hayvanlar yasadıkları iklime coğrafyaya göre tüy yapılarını şekillendireler ” şeklinde konuştu. (OE-GF-