Yerel Haberler
Sivas
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 11:37 Bu deprem tatbikatı gerçeğinden farksızdı Sivas’ın Yıldızeli ilçesi Güneykaya beldesinde yapılan deprem ve yangın tatbikatı gerçeğini aratmadı. Sivas’ın Yıldızeli ilçesi Güneykaya beldesinde AFAD tarafından ekipler arası koordinasyonu sağlamak hem de arama kurtarma ekiplerini dinamik tutmak amacıyla deprem ve yangın tatbikatı düzenlendi. Tatbikatta arama kurtarma ekipleri, itfaiye ekipleri ve STK’lar yer aldı. Senaryo gereği çıkan yangının söndürülmesi ve yıkılan bir yapının altında kalan bir vatandaşı kurtarmak için ekipler seferber oldu. Gerçeğini aratmayan tatbikat başarıyla tamamlandı. AFAD İl Müdürü Cezmi Türkmen yaptığı açıklamada, tatbikatların yoğun bir şekilde devam edeceğini söyledi. “Arama kurtarmayı önem veriyoruz” Türkmen, arama ve kurtarmaya önem verdiklerini ifade ederek, “Arama kurtarma faaliyetlerinin çok hızlı olması gerekiyor. Biz zamanla yarıştığımız için ekiplerin fazla olması gerekiyor. Sivas çok büyük bir coğrafya, ulaşım zor özellikle kış mevsiminde ulaşım biraz daha zorlaşıyor, bizi zorluyor. Dolayısıyla arama kurtarmayı önem veriyoruz. Burada 100’e yakın arama kurtarma teknisyenimiz var. Arama kurtarma teknisyeni yönünden bir sıkıntımız yok. Sivas AFAD güçlü o konuda. Malzeme ekipmanlarımızı artırmaya çalışıyoruz, araç sayımızı artırmaya çalışıyoruz. STK’larımızı hareketlendirdik, 14 tane STK’mız var burada. Arama kurtarma eğitimini verdiğimiz eğitimleri tamamen almış STK’larımız var” dedi. “Ekiplerimizi dinamik tutmamız gerekiyor” Ekipleri dinamik tutmanın yolunun eğitim ve tatbikat olduğuna değinen Türkmen, “Ekiplerimizi dinamik tutmamız gerekiyor. Dinamik tutmanın yolu eğitimdir ve tatbikattır başka bir yolu yok. Biz de onu yapmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar iki büyük tatbikat yaptık. Her eğitim sonunda ufak tefek tatbikatlar yapıyoruz. Bu sene malzemesi olan 6 ilçemizde 12 tane tatbikat planlamıştık. Hem itfaiye ekiplerini dinamik halde tutmak hem koordineli ve uyumlu bir çalışma sistemini adapte etmek amacıyla bizim ekiplerle birlikte STK’larımızın da katıldığı tatbikatlar yapmaya çalışıyoruz. Geçen de Yıldızeli Güneykaya beldesinde bir tatbikat yaptık. Bu tatbikatlara da devam devam edeceğiz. Bu tatbikatlar da amacımız arkadaşlarımıza hem arama kurtarma tekniğini öğretmek hem ekipler arasındaki koordinasyon ve iş birliğini geliştirmek hem de ekiplerimizi dinamik tutmak. Ekiplerimiz dinamik tutmak istiyoruz. Onun için tatbikatlarımız yoğun bir şekilde devam edecek. Tatbikat özellikle depremde yıkılan binalarda altında kalan vatandaşlarımızı kurtaramaya yönelik bir de meydana gelen yangının acil söndürülmesini yönelikti. Bununla ilgili hazırlanan senaryo çerçevesinde tatbikatlarımızı yürütüyoruz. Aynı zamanda afet yönetiminde kullanıyoruz. Bunda sağlık bu işin içerisinde emniyet bu işin içerisinde arama kurtarma işin içerisinde sendikalar bu işin içerisinde afet yönetimi bu işin içerisinde komplike bir çalışma oluyor. Bu çalışmaları sıklıkla yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 10:53 Babasının felç kalması onu sanata yöneltti Sivas’ın Gemerek ilçesinde yaşayan Talat Doğan, babasının felç kalmasının ardından evinin bir odasını atölyeye çevirerek sanata yöneldi. Sivas Gemerek’te 34 yıllık sınıf öğretmeni olan Talat Doğan, 2009 yılında babasının beyin kanaması geçirerek felç kalmasıyla birlikte hayatında büyük bir değişim yaşadı. Babasıyla birlikte yaşayan Doğan, babasının tüm ihtiyaçlarını karşılamak için evden dışarı çıkma imkanı bulamadı. Bu süre zarfında kendine sosyal hayat oluşturmak isteyen Doğan, iç dünyasına yönelerek atölye kurma hayalini gerçekleştirmeye karar verdi. Kurduğu atölyede ahşap yakma, ahşap oyma, filografi ve bakır rölyef gibi çeşitli sanat çalışmaları yapan Doğan, bu eserleri öğrencilerine de göstererek onları da sanata teşvik ediyor. Üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileriyle birlikte küçük eserler üreten Doğan, bugüne kadar yaklaşık 1000 eser üretti. Ahşap yüzük ve kolye gibi aksesuarlar da yapan Doğan, eserlerini hediye olarak dağıtıyor. Babasının felç kalması sosyal hayatını değiştirdi Doğan, babasının felç kalmasının ardından sosyal hayatının oldukça değiştiğini söyleyerek, “2009 yılında babam bir beyin kanaması geçirip felç kalınca, babamla birlikte yaşadığımız için onun bütün hayati ihtiyaçlarını tek başıma karşılamaya başladım. Bundan dolayı da sosyal hayatımda büyük bir değişiklik oldu. Evden dışarıya çok çıkmaz oldum ve bu atölyeyi yaptım. Hep içimde var olan ukdeler vardı. Bu atölye sayesinde onları yapmaya çalıştım. Ahşap yakma, ahşap oyma, filografi, bakır rölyef ama daha çok ahşap ile ilgili çalışmalar yaptım. Bu çalışmalarımı sınıf öğretmeni olduğum için okuttuğum öğrencilerime de örnek olsun diye kafalarında zihinlerde bir iz bıraksın diye onlara da gösterdim. Onlara da esin kaynağı olabilir diye küçük küçük örnekleri birlikte yaptık onlarla. Bu çalışmalarda üçüncü dördüncü sınıfa gelen öğrencilerle yapmaya çalışıyoruz” dedi. “İsteyen herkes gönül rahatlığıyla çalışabilir” Atölyesini, sanat yapmak isteyenlere açık tutan Doğan, “Hayatımın büyük bir kısmını bu çalışmaya adadım. Kendi yaptığım bu dokuz metrekarelik alan içerisindeki çalışmaları sergiledim. Yaklaşık olarak dağıttıklarım hediye ettiklerimle birlikte şu ana kadar 1000’e yakın eser yapmış olduğumu tahmin ediyorum. Bunların yanında ahşaptan yüzük, kolye bunları da yaptım. Eşe dosta hediye ediyoruz. İçinde ukdesi olup da böyle bir ortamda çalışmak isterim diyen herkesi bekliyorum. Bir insanın elinden tutmuş olalım bir insanın hayatına dokunmuş olalım. İsteyen herkes gönül rahatlığıyla çalışabilir” diye konuştu.
Bülent Uygun’dan sitem!
14 Mayıs 2024 Salı - 19:07 Bülent Uygun’dan sitem! Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, sitem dolu açıklamalarda bulundu. Uygun, "Türk futboluna, Türk gençlerinin geleceğine, takımların kaderlerine bu kadar etki eden bir süreç yaşamadık. Artık yaşamak da istemiyoruz" dedi. Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, bugün gerçekleştirilen antrenman öncesi basın mensuplarının sorularını cevapladı. Uygun, ligdeki yarışın artık sonuna gelindiğini belirterek, "Ligde kalma müsabakalarının bu kadar son haftaya girdiğini görmemiştim. Çok hatalar oldu. Herkes hatalar yaptı. Kimi yönetimsen anlamda, kimi teknik direktör anlamında, kimi futbolcu hata yaptı. Kaderin birçok şekilde etkilendiği ve insanların bu kadar birbirini kırdığı bir sezonu yaşamamışızdır. Baktığımız zaman düşecek takımın şu olduğunu söyleyemezsiniz. Hakkı en çok yenen takım kim oldu diye sorarsan İstanbulspor bunun acısını çok çekti. Bu hafta da onlarla biz maç yapacağız" diye konuştu. "Değişmesi gerekenler değişmedi" Değişik bir sezon yaşadıklarını kaydeden Uygun, "Birçok penaltı dediğimiz pozisyonda penaltı olmadı, faul dediğimiz faul olmadı, aut dediğimiz korner oldu. Böyle bir lig yaşadık. Değişmesi gerekenler değişmedi. Sistemler değişmedi ve yapılması gereken hiçbir proje hayata geçmedi. Yıllardan beri proje söylüyorum. Benim derdim gençlerin, Türk sporunda daha etkin olmaları ve iyi bir yerlere gelmeleri. Hakemler de içinde çok kez proje söyledim. Türk futboluna, Türk gençlerinin geleceğine, takımların kaderlerine bu kadar etki eden bir süreç yaşamadık. Artık yaşamak da istemiyoruz" şeklinde konuştu. “Lig seneye daha zor geçecek” Türk futbolunun birçok sorununun olduğunu dile getiren Uygun, "Yapması gereken yapmıyor, o zaman da insanlar soruyor, düşünüyor, söylüyor. Söylemenin de bir şey değiştirdiğine inanmıyor. Böyle bir hayat gidiyor. O yüzden de neleri söylemek lazım diye bazen düşünüyorum. Bir şeylerin iyi olması ve ülkem için üretmeye çalıştığımızda insanlar sürecin kendi takımları lehine olması için mücadele ediyor. Biz de hakkaniyetli, adil, adaletli, Türk sporunun ve gençlerinin daha iyi olabilmesi adına elimizden geldiği kadar söylemlerle desteklemeye çalışıyoruz. İnşallah bu lig hayırlısıyla, günahıyla, sevabıyla 2 hafta sonra bitiyor. Herkese hayırlı uğurlu olsun. Düşenler bir an önce geri çıksın, şampiyon kim oluyorsa tebrik ediyoruz. Bununla beraber tekrar lige gelen Göztepe ve Eyüpspor’u tebrik ediyoruz. Onlara da hayırlı uğurlu olsun. Seneye ligin gelecek çok daha zor geçeceği aşikâr" diye konuştu. “20 futbolcumuzun sözleşmesi bitti” Takımın gelecek sezon planlamasının devam ettiğini belirten Uygun, sözlerini şöyle tamamladı: "Takımımızdaki 27 futbolcunun sadece 7’sinin sözleşmesi devam ediyor. 20 futbolcumuzun sözleşmesinin bittiği bir ortamdayız. Bununla beraber yepyeni bir planlamaya transfer komitesi başkanı olarak Gökhan Karagöl ve scout ekibi çalışıyor. Yeni sezonda hayal ettiklerimizi başaracak bir kadroyu inşallah hep beraber kurarız."
Afganistan kültürü Sivas’ta görücüye çıktı
14 Mayıs 2024 Salı - 18:51 Afganistan kültürü Sivas’ta görücüye çıktı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde eğitim gören Afgan öğrenciler düzenlenen programla kültürlerini tanıttı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde eğitim gören Afganistanlı öğrenciler tarafından Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin salonunda ‘Afganistan kültür tanıtım programı’ düzenlendi. Program her iki ülkenin de milli marşının okunmasıyla başladı. Okunan Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından Afganistan kültürüne ait tanıtım videosu izlendi. Programa Afganistanlı Öğrenciler Temsilcisi Yama Ataie, UDEF Sultanşehir Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı ve Öğretim Görevlisi Adem Ayık, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ahmet Alim, SCÜ Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Ali Aksu, Afganistan Ankara Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin ve öğrenciler katıldı. “Zor durumda kaldığımız dönemlerde Afganistan’ın birçok yardımını gördük” Afganistan yabancı bir ülke olmadığını söyleyen Rektör Yardımcısı Ahmet Alim, “Sizleri ilimiz Sivas’ta görmek bize gurur ve onur veriyor. Afganistan bize yabancı bir ülke değil atalarımız bozkırlarında yıllarca at koşturmuşlar. Aynı kültüre sahibiz aynı inanca sahibiz. O kadar ortak özelliklerimiz var ki. Biz Afganistan’la sadece sizinle tanışmadık geçmişte zor durumda kaldığımız dönemlerde ülke olarak Afganistan’ın birçok yardımını gördük” dedi. Konuşmaların ardından Afganistanlı öğrenciler; halk oyunlarını sergileyip kültürel şarkılar söyledi. Yöresel kıyafetlerini de tanıtan Afgan öğrenciler yemeklerini de tattırdı. Kreshma Suleyman ve Ahmet Rohin Feda isimli Afganistanlı öğrenciler ise Türkiye ve Türk insanlarını çok sevdiklerini belirtti.
Hayvanseverler dikkat, uzmanı uyardı
14 Mayıs 2024 Salı - 11:02 Hayvanseverler dikkat, uzmanı uyardı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yalçın, akvaryumdaki su sıcaklığının 27 derecelerde olmasının pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için büyük bir önem taşıdığını söyledi. Pandemiden sonra günümüzde evcil hayvan besleme oranlarında artış yaşanıyor. Kedi, köpeğin yanı sıra hayvanseverler tropikal hayvanlara da yöneliyor. Özellikle pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağaları hayvanseverler tarafından oldukça rağbet görüyor. Hassas olan bu kaplumbağaların bakımında yapılan bazı hatalar hayvanları kış uykusuna yatırırken gözlerinin de kapanmasına neden oluyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yalçın, su sıcaklığının kaplumbağalar için kritik önem taşıdığını ve akvaryum sıcaklığının doğru şekilde ayarlanmamasının hayvanlarda hastalıklara yol açabileceğini ifade etti. "Su sıcaklığına dikkat edilmeli" Yalçın, pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının günümüzde çok popüler olmaya başladığını ifade ederek, "Pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının evcil hayvanlardan bir tanesi haline geldi. İnsanlar tarafından çok sevilerek besleniyorlar. Ancak belli başlı problemleri ve bakımlarında yapılan kusurları var. Bunlardan bir tanesi su sıcaklığı. Beslendiği akvaryumun sıcaklığının tam ayarlanamaması. Hayvan sahiplerinin bu noktada dikkat etmesi gereken hususlar var. Çoğu zaman hayvan hasta olmasa bile ortam sıcaklığındaki değişmelere bağlı olarak hayvanı bize getiriyorlar. Bu durum tamamen bilinçsiz bakımdan kaynaklanıyor" dedi. "Gözde çok fazla enfeksiyon ve irin oluşursa cerrahi müdahale gerekebilir" Pembe kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının gözünde oluşan irinin ve enfeksiyonun cerrahi müdahale gerektirebileceğini ifade eden Yalçın, "Bu hayvanlar kış uykusuna yatarlar. Su ısısı 22 derecenin altına düştüğünde yavaş yavaş hareketlerinde azalır, gözleri kapanır ve bir nevi kış uykusuna kendilerini hazırlıyorlar. Kış uykusuna yatan hayvanın uykudan uyanması için de bir prosedür gerektiriyor. Su ısısının yavaş yavaş artırılıp 22 derecenin üzerine çıkartılıp sabitlenmesi gerekiyor. Normal bakım şartlarında da yaklaşık 27 derece ısısında tutulması gerekiyor. Tabii bunların hepsi bir süreç. Bakıcıların bu süreç hakkında bilinçlenmesi gerekiyor. Kaplumbağanın gözlerini kapanması çok korkulacak bir durum değil ancak gözde çok fazla enfeksiyon ve irin oluşursa bu tarz durumlarda cerrahi müdahale gerekebiliyor. Çok komplike olmamış durumlarda küçük tedavilerle biz durumu toplayabiliyoruz. Bize şu an gelen hastamızda bakım ortamıyla ilgili bir durum var. Suyun aşırı kirli olması, kış uykusu geçiş dönemi olması hayvanı etkiler. Özellikle hayvan sahipleri çok dikkat etmezse su ısısı düştüğünde hayvan kış geldi zannederek gözlerini kapatıp uyuşuk bir moda geçiş yapabiliyor" diye konuştu.
Kimi emekli oldu kimi yaşlılık aylığı aldı, polis bu oyuna dur dedi
13 Mayıs 2024 Pazartesi - 17:33 Kimi emekli oldu kimi yaşlılık aylığı aldı, polis bu oyuna dur dedi Sivas’ta sahte engelli raporuyla kamu zararına yol açtıkları iddiasıyla gözaltına alınan 12 şüpheliden 10’nu tutuklandı. Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Sivas İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen "Nitelikli Dolandırıcılık ve Resmi Belgede Sahtecilik" suçları soruşturması kapsamında, çok sayıda Engelli Sağlık Kurulu Raporu’nun organize bir şekilde sahte olarak düzenlendiği ortaya çıktı. Soruşturma sonucunda, şüphelilerin sahte engelli raporları ile emekli oldukları, engelli istihdamı kapsamında işe başladıkları, askerlik hizmetlerinden muaf oldukları, vergi indirimlerinden yararlandıkları, yaşlılık aylığı aldıkları ve çeşitli sosyal yardımlardan yararlandıkları ve kamuyu yüksek miktarda zarara uğrattıkları tespit edildi. Sahte Engelli Raporu düzenleme iş ve işlemlerini organize ettiği tespit edilen 12 şüpheli eş zamanlı olarak yapılan operasyonla gözaltına alındı. Alınan 10 şüpheli adli makamlarca tutuklanırken 2 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sahte Engelli Raporlar kullanarak kamuyu yüksek miktarda zarara uğrattığı tespit edilen 170 şüphelinin ikamet ettikleri; Sivas, Ankara, Amasya, Bursa, İstanbul, Samsun, Tokat, Balıkesir, Çorum, Kocaeli, Ordu, Yalova illeri olmak üzere toplam 12 ilde adli işlemleri devam ettiği bildirildi.