Yerel Haberler
Şırnak
Sendikalardan Cizre Belediyesi’ne mobbing ve baskı tepkisi
13 Mayıs 2024 Pazartesi - 16:46 Sendikalardan Cizre Belediyesi’ne mobbing ve baskı tepkisi Şırnak’ta Cizre Belediyesi önünde biraraya gelen Bem-Bir-Sen ve HAK-İŞ sendikası yöneticileri; yöneticilerin üyelerine yönelik baskı ve mobbing uygulamasına düzenledikleri ortak basın açıklaması ile tepki gösterdi. Şırnak Bem-Bir-Sen Sendikası ve HAK-İŞ Konfederasyonu DEM Partili Cizre Belediyesi yöneticilerinin göreve geldikten sonra üyelerine mobbing uyguladığını ve başka bir sendikaya geçmeleri için baskı kurdukları iddiası ile belediye önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Yafes Mahallesi’nde bulunan Cizre Belediye Başkanlığı binası önünde düzenlenen ortak basın açıklamasına Memur Sen Şırnak il Başkanı Abdullah Çatı, Bem-Bir-Sen Şırnak İl Başkanı Sadık Taşar, HAK-İŞ Konfederasyonu Şırnak İl Başkanı Nevzat Usal ve sendika üyeleri katıldı. Üyeler adına basın açıklaması yapan Abdullah Çatı, konfederasyonların görüşme taleplerine olumsuz bir yanıt geldiği için bugün burada Hak-İş ve Memur-Sen ortak bir basın açıklaması yapma kararı aldıklarını söyledi. Çatı, “Göreve geldikleri günden başlayarak mobbinge başladılar. İnsanların hür iradeleriyle üyeliğini yaptıkları sendikalardan çıkışlar adına bir belediye başkanı düşünün Cizre’nin alt yapı sorunu, Cizre’nin trafik sorunu, Cizre’nin acil çözüme kavuşması gereken işlerini bırakmış oda oda gezip Cizre Belediyesi işçilerine ve memurlarına Mobbing uygulayıp sendikalarını değiştirmeleri noktasında baskı kuruyor. Eğer sen belediye başkanıysan belediye başkanlığını yap. Yok sendikacıysan istifa et buyur gel sendikacılık yapalım. Kendi yandaş sendikalarına geçmeyenlere sürgün, kendi yandaş sendikalarına destek vermeyenlere mobbing uygulayamazsın. Uygularsanız da burada Hak-İş’i ve Memur-Sen’i karşında bulursun ve her hafta burada açıklama yaparız” dedi. Bem-Bir-Sen ve HAK-İŞ Konfederasyonu adına düzenlenen ortak basın açıklamasını okuyan Bem-Bir-Sen Şırnak İl Başkanı Sadık Taşar; “Son yerel seçimler sonrası DEM Partili Eş Başkanlar tarafından yönetilmeye başlanan; Cizre Belediyesi’nde emekçilere uygulanan baskı ve insan onuruna yakışmayan uygulamalar nedeniyle yetkililerle sayısız kez görüşme talebinde bulunduysak ta, bu çağrımız yanıt bulmamıştır. Bugün sorunlarımızı diyaloğ yoluyla çözemiyorsak bunun sebebi maalesef bugünkü belediye yöneticileridir" diye konuştu. "Tek amacımız kimden gelirse gelsin zulme karşı dimdik ayakta durmak, çalışanlarımızın sosyal, ekonomik ve özlük haklarını sonuna kadar korumak" diyen Taşar, “Çıktıkları her meydanda emek ve özgürlük sloganları atan DEM Parti’nin Cizre Belediyesi Başkanları göreve gelir gelmez üyelerimizi işten çıkarmaya, baskılarla başka sendikalara üye olmaya ve kazanılmış haklarını gasp etmeye başlamıştır. Üyelerimize reva görülen bu uygulamaları kabul etmiyoruz ve yönetimi diyaloga davet ediyoruz" diye konuştu.
Şırnak’ta TÜBİTAK proje tanıtım paneli düzenlendi
13 Mayıs 2024 Pazartesi - 12:03 Şırnak’ta TÜBİTAK proje tanıtım paneli düzenlendi Yürütücülüğünü Şırnak Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. İbrahim Hüseyni’nin yaptığı ’Türkiye’nin İBBS Düzey 2’ye Göre 26 Ekonomik Bölgesinin Karşılaştırmalı Üstünlüğe Sahip Olduğu Ürün Gruplarının Belirlenmesi, Bu Ürün Gruplarının Sofistike Değerlerinin Tespit Edilmesi ve Bu Ürün Gruplarında Bölgelerin İhracat Potansiyeli Olan Ülkelerle Eşleştirilmesi’ isimli TÜBİTAK projesinin sonuç paylaşım ve istişare paneli düzenlendi. Şırnak’ta ’Türkiye’nin İBBS Düzey 2’ye Göre 26 Ekonomik Bölgesinin Karşılaştırmalı Üstünlüğe Sahip Olduğu Ürün Gruplarının Belirlenmesi, Bu Ürün Gruplarının Sofistike Değerlerinin Tespit Edilmesi ve Bu Ürün Gruplarında Bölgelerin İhracat Potansiyeli Olan Ülkelerle Eşleştirilmesi’ isimli TÜBİTAK projesinin sonuç paylaşım ve istişare paneli gerçekleştirildi. Panele Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Şırnak Belediye Başkan Vekili Cihat Taşkın, Şırnak Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Som, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Osman Geliş, Cizre TSO Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, İpekyolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Ayhan Coşkuner, DİKA Genel Sekreteri Aykut Aniç, DİKA Şırnak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berk Oğuz, Şırnak Arıcılar Birliği Başkanı Habip Aşan ile çok sayıda iş adamı, akademisyen ile öğrenci katıldı. Panelde Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Osman Geliş, Cizre TSO Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, DİKA Genel Sekreteri Aykut Aniç, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek birer konuşma yaptı. Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, TÜBİTAK gibi çok ciddi ve önemli bir kurumdan proje geçirmenin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, “Başta Doç. Dr. İbrahim Hüseyni ve Dr. Öğretim Üyesi Reşat Sakur hocalarım olmak üzere projede emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Çok kaliteli ve ciddi bir proje olduğunu biliyorum. Bu projenin bütün üniversitelere ve bakanlıklara muhakkak ulaştırılması gerekir ve onların da bu projeden istifade etmeleri gerekir. İnşallah bu çalışma ülkemizin kalkınması için iyi bir yol göstericisi olur. Gerek proje ekibine ve gerekse de siz saygıdeğer konuklarıma bu etkinliğe katılmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum” dedi. Proje Yürütücüsü Doç. Dr. İbrahim Hüseyni ise projenin genel detayları ve içeriğiyle ilgili bilgiler verdi. Yapılan konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Alkış, panele katılımlarından dolayı OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek’e plaket verdi. Panel toplu fotoğraf çekilmesiyle son buldu.
Cizre’de öğretmenlerin karma resim sergisine ilgi
12 Mayıs 2024 Pazar - 16:49 Cizre’de öğretmenlerin karma resim sergisine ilgi Şırnak’ın Cizre ilçesinde farklı okullarda görev yapan öğretmenlerin hazırlamış olduğu çalışmalar, Karma Resim Sergisinde ilgi gördü. İlçede bir alışveriş merkezinde düzenlenen resim sergisinin açılışını İl Milli Eğitim Müdürü İzzettin Aydın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şahan ike ve resim öğretmenlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Açılış Kurdelesini hayırlı olsun dilekleri ile kesen Aydın ve İke, resim stantlarını tek tek gezip sergilenen resimlerle ilgili öğretmenlerden bilgi aldı. Cizre Görsel Sanatlar Lisesi Müdür Yardımcısı ve Görsel Sanatlar öğretmeni Ayşenur Aytekin Kocaman, Cizre’de görev yapan 11 resim öğretmeni ile beraber birbirinden güzel resimler hazırladıklarını söyledi. Amaçlarının hem Anneler Günü’nde farkındalık oluşturmak, hem de daha önce hiç yapılmamış olan sanatsal bir etkinlik kazandırmak olduğunu belirten Kocaman, "Bu anlamda farklı okullarda görev yapan öğretmenlerimiz birbirinden güzel çalışmalar yaptı. Mozaik çalışmaları, baskı çalışmaları, portreler, kara kalem gibi güzel tablolar var. Bu anlamda serginin oluşmasında ve açılmasında emekleri olan herkese teşekkür ediyorum" dedi. Farklı okullarda görev yapan resim öğretmenleri ile birlikte güzel bir karma resim sergisi gerçekleştirdiklerini ifade eden Cizre Merkez Anadolu Lisesi Resim Öğretmeni İzzet Özdemir, ilçenin bu tür sanatsal etkinliklere ihtiyacı olduğunu, bundan sonra devamının gelmesi temennisinde bulundu.
Deprem uzmanı uyardı: "Şırnak, deprem bölgesinde"
12 Mayıs 2024 Pazar - 11:10 Deprem uzmanı uyardı: "Şırnak, deprem bölgesinde" Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Behram Uğur; Adıyaman, Bitlis ve Hakkari arasında bulunan yerleşim yerlerinin deprem bölgesinde olduğunu, Şırnak’ın diri fay hattı üzerinde olduğuna dikkat çekti. 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkilen depremin ardından, Türkiye’de diri fay hattı haritası güncellendi. Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Behram Uğur, daha önce Şırnak’tan geçen ve aktif olmayan 2 farklı fay hattının olduğu, 2012 yılında Şırnak’ta meydana gelen 2 deprem ile birlikte bu fay hatlarının aktif hale geldiği ve güncel diri fay hattı haritasının yeninden çizildiğini öne sürdü. Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Dr. Uğur, "Bölgemizde de aktif faylar mevcut. Doğu Anadolu fayı dediğimiz, Türkiye’nin en önemli iki fay hattından bir tanesi. Bunun dışında Güney Doğu Anadolu bindirme fayı dediğimiz bir fay hattı var. Bu da Bitlis ile Zagros bindirme kuşağı olarak geçiyor. Bu noktada Bitlis ile Adıyaman ve Hakkari arasındaki bütün bölgelerde bu fay hattına dahil oluyor. Bunun dışında bizim Şırnak ilini ilgilendiren bir başka fay hattı da, Cizre fay hattı. Bu da 2012 yılı öncesinde aktif olmayan bir fay olarak değerlendirilirken, 2012’de yaşanan Silopi ve Uludere depremlerinden sonra bu fay hattı da 2013’teki aktif fay haritasında güncellendi. Artık diri yani aktif fay hattı olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla Şırnak fay hatlarına yakın bir lokasyonda bulunduğu için deprem tehlikesi mevcut olduğu bir bölgede" dedi. Bina yapımında C30 olarak sınıflandırılan beton ve inşaat demirinin kaliteli olması gerektiğini, bina rejitilerinin arttırılması için mutlaka perde beton kullanılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Uğur, şöyle konuştu: "Bizim önceliğimiz yeterli dayanımda malzeme kullanılması. Ne demek bu? Örneğin bir beton numunenin, kullanacağımız beton malzemenin yapının taşıyıcı sistemlerin deki uygun mukavemete sahip olması gerekmekte. Örneğin C30 olarak sınıflandırıyoruz. Bu ne demek? Beton numunesinin 30 megapaskallık bir basınç etkisine dayanabilmesi. Bunun dışında kullanılan halk arasında inşaat demiri olarak bilinen donatılarında belirli standartlarda, standartlara uygun bir şekilde olması gerekmekte. Yeterli dayanımdan sonra, yeterli rijitlik dediğimiz bir kavram var. Yeterli rijiklikte kaba tabirle yapının deprem ya da yanal kuvvetler etkisinde yer değiştirme yapmaya gösterdiği direnç olarak algılanıyor. Bu aşamada bizim yapının rejitini arttırmamız için betonarme perde kullanımına gitmemiz gerekiyor. Nedir betonarme perde? Düşey taşıyıcı, kolonun büyük ölçülü, büyük ebatta olduğu, yani kaba tabir ile büyük ölçülü kolon diyebiliriz. Bunların kullanılan yapının deformasyonlara karşı dayanımı direncini arttırıyor. Dolayısı ile deprem esnası salınımda yer değiştirmesini de sınırlıyor. Bir başka konu da süneklik. Süneklikte yapı elemanlarını nasıl ki bir lastiği tutup çektiğimiz zaman kopmadan belirli bir miktar uzayabiliyorsa bizim bazı elemanlarımız da bu şekilde esneme yapmasını istiyoruz. Büyük deprem kuvvetleri altında. Buda ani göçmeleri engelliyor. Dolayısı ile can güvenliğinin sağlanmasına yarayan bir husus.” İçişleri bakanlığı tarafından 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından görevlendirilerek, deprem bölgesindeki yapıları incelediklerini aktaran Dr. Uğur, “6 Şubat depremlerinden hemen sonra, mart ayında İçişleri Bakanlığının görevlendirmesi ile natamam binaların devam edip etmeyeceğine karar vermek için raporlar oluşturmak üzere görevlendirildik. Orada sadece natamam binalar değil, bütün bina stoğunu inceleme fırsatımız oldu. İlk gittiğimizde gördüğümüz manzara içler acısıydı. Yapı stoğunun büyük çoğunluğu eski binalar oluşturmaktaydı. Bu eski binaların da herhangi bir mühendislik hizmeti almadığı kanaatini getirdik. Çünkü kullanılan malzemeler, yapılan uygulamaların gerçekten deprem yönetmeliklerine hiçbir şekilde uyumlu olmadığını tespit ettik. Yeni yapılan binalarda, kontrolünü sağladığımız binaların çoğunluğunda fazlaca bir kusur olmadığını tespit ettik. Buda şu anlama geliyor. 2018 deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde yapılan binaların diğerlerine nazaran daha güvenli olduğunu söylemek mümkün" diye konuştu.