Yerel Haberler
Şırnak
22 Kasım 2024 Cuma - 13:07 Şırnak’ta PÖH tatbikatında yerli ve milli silahlar kullanıldı Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü Polis Özel Harekat (PÖH) timlerinin meskun mahalde, yurt operasyonu, keskin nişancı, roketatar atışı ve kurtarma olaylarına hazırlıklı olmak amacıyla düzenledikleri tatbikat nefesleri kesti. Özel Harekat polislerinin gerçekleştirdiği tatbikat gerçeği aratmazken, roketatar, keskin nişancı atışı, meskun mahaldeki sis bombalarının içerisindeki timlerim görüntüsü izleyenleri kendine hayran bıraktı. Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü atış poligonunda gerçekleşen icrası özel kabiliyet ve teçhizat gerektiren yüksek riskli operasyonlarda, görevini ifa eden Özel Harekat personelinin eğitimlerde geldikleri seviyeleri tespit etmek ve göreve her an hazır olduklarını göstermek maksadıyla 2024 yıl sonu tatbikatında, senaryo gereği ulaştırma araçlarının kaçırılması gereği teröristlerce ele geçirilen bir yolcu otobüsüne operasyon düzenlendi. Gerçeği aratmayan tatbikatta otobüs ele geçirilerek araç içerisinde bulunan sivil vatandaşlar güvenli bir şekilde kurtarılarak teröristler etkisiz hale getirildi. Tatbikatta yerli ve milli silah ve mühimmat kullanıldı Tatbikatı izleyen Şırnak Valisi Birol Ekici, kahraman polislerin tatbikatlarını en iyi şekilde gerçekleştirdiğini söyledi. Ekici, "Dosta güven, düşmana korku salan bir tatbikattı. Tatbikatta kullanılan mühimmatın neredeyse tamamı yerli ve milli mühimmattan oluşuyordu. Hepimizin bildiği üzere ülkemizde 40 yıldır kardeşliğimize kast eden bölücü terör örgütü ile mücadele ediyoruz. Bu gün bölücü terör örgütü bitme noktasına gelmiştir. Şehirlerimizde huzur ve güvenin teminatı emniyet teşkilatlarımızdır. Şırnak’ı Türkiye’nin en güvenli şehri haline getirene kadar çalışmalarımız devam edecektir. Kahraman polisimiz gibi kahraman jandarmamız da, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de bu gün dünyada medarı iftarımızdır. Ordumuz NATO’nun 3. büyük ordusu, dünyanın ise 8. büyük ordusudur. 100 yıldır bölgesinde huzurun ve barışın, güvenin teminatıdır” dedi. Tatbikatı Şırnak Valisi Birol Ekici, Cumhuriyet Başsavcısı Hayrullah Şahin, İl Emniyet Müdürü Serdar Büyükleblebici, 23. Jandarma Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Rıfat Dönel, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mevlüt Dirim, Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Alpaslan, kamu kurum temsilcileri ve özel harekat polisleri katıldı.
Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun ısınma sorunu çözüldü
16 Kasım 2024 Cumartesi - 13:44 Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun ısınma sorunu çözüldü Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Cezaevi, Jandarma ve Cezaevi lojmanlarında kalan vatandaşların ısınma ve sıcak su sorununu, doğal gaz dönüşüm sistemi ile çözüldü. Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna bağlı tüm yaşam alanlarında Aralık 2023 yılından bu yana ısınma ve sıcak su temin etmekte herhangi bir aksaklık yaşanmadığını ifade eden Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Serkan Kengil, kurumlarının 2023 Aralık ayına kadar ısınmada ve sıcak su sağlama da kömür sistemini kullanmakta olduğunu söyledi. 2023 Aralık ayı itibari ile doğal gaz dönüşüm sistemlerini kurma entegrasyonu ile Jandarma binası, Açık Ceza İnfaz Kurumu, Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve lojmanların ısınma ihtiyaçlarını sağlanmakta olduğunu dile getiren Kengil, "Aynı zamanda Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Açık Ceza İnfaz Kurumu’na da sıcak su imkanı sağlamakta. Haftanın belirli günlerinde olmak üzere 10 saate kadar sıcak su imkanı, 24 saatte Dünya Sağlık Örgütünün belirlemiş olduğu soğuk ve sıcak su imkanı sağlamaktadır. Her ne kadar Ceza İnfaz Kurumumuz ile ilgili altyapı ve sıcak suya ulaşım imkanları noktasında, ısınma noktasında problemler varmış gibi lanse edilmiş olsa da şu anda 2023 Aralık itibari ile tamamen bütün altyapı ve ısınma ihtiyaçlarını ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılama durumundayız. Herhangi bir noksanlık, eksiklik olmadığı için altyapılarımız tamamen tam kapasite ile çalışmakta. 2024 yılı kış itibari ile de hükümlü tutuklular bunu gerekli şekilde hissedecekler. Soğuk suya ulaşım ve sıcak suya ulaşım noktasında da dediğimiz gibi herhangi bir sıkıntı ve sorun bulunmamaktadır" dedi.
AFAD, Şırnak’ta 576 askeri personele eğitim veriyor
14 Kasım 2024 Perşembe - 15:11 AFAD, Şırnak’ta 576 askeri personele eğitim veriyor Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının "100 Bin Arama Kurtarma Personeli Projesi" kapsamında Şırnak’ta AFAD İl Müdürlüğünce Şırnak İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı 576 askeri personele yönelik eğitim vermeye devam ediyor. 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremin ardından AFAD Şırnak İl Müdürlüğü tarafından kurulan afet parkurunda, kentte görev yapan kamu kurum ve kuruluş personellerine yönelik, profesyonel düzeyde arama kurtarma eğitimleri verilmeye devam ediliyor. Projenin ilk ayağında Şırnak’ta 600 askeri personele verilen eğitimlerin ardından, Şırnak İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı 32 timden oluşan toplam 576 askeri personele eğitim verilmeye başlandı. AFAD Şırnak İl Müdürü Muzaffer İşlek, doğal afetlerin önceden öngörülebilir olduğunu, ancak ne zaman gerçekleşebileceğinin tahmin edilemez olduğunu ifade etti. İşlek, “Doğal afetten etkilenenler açısından tazmini zor etkiler olur ve diğer felaket türlerinden daha fazla doğaçlama yardım yapılmasını engeller. Bu nedenle, doğal bir afet olan deprem müdahalesinin, meydana gelme ihtimali bilimsel verilerle tahmin edilip önceden hazırlanılması ve olayın hemen sonrasında (ilk birkaç haftada) can ve mal güvenliğini sağlayacak şekilde müdahale edilmesi gerekmektedir" dedi. Türkiye’de afetlerle ilgili yetkili devlet kurumu Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı olduğunu belirten İşlek, "Afetlerle ilgili eğitimlerin verilmesi ve tatbikatların yapılması da AFAD’ın ana sorumluluğundadır. AFAD, “Afetlere dirençli toplum oluşturma” vizyonu çerçevesinde toplumun her kesimine yönelik bilinçlendirme çalışmaları yürütmektedir. Şırnak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak Şırnak İl Jandarma Komutanlığı bağlı 32 timden oluşan toplam 576 personele verdiğimiz Depremde Arama ve Kurtarma Eğitimi aralıksız devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
Sağlık-Sen Şırnak şubesi radyoloji gönüne özel program düzenledi
14 Kasım 2024 Perşembe - 15:04 Sağlık-Sen Şırnak şubesi radyoloji gönüne özel program düzenledi Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanlığı Cizre Devlet Hastanesinde Dünya Radyoloji Günü nedeniyle radyoloji bölümünde görev yapan personel için kutlama programı düzenledi. Sağlık-Sen Şırnak Şubesi, Dünya Radyoloji Günü’nde, sağlık alanının önemli bir parçası olan ve genellikle görünmeyen kahramanları kutlamak için Cizre Devlet Hastanesinde anlamlı bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte, hastanedeki sağlık çalışanlarıyla bir araya gelen Sağlık-Sen İşyeri Temsilcisi Mehmet Budak ve Hastane Birim Temsilcisi Burak Naycı, Dünya Radyoloji Günü’ne özel olarak yaptıkları pastayı keserek radyoloji personelinin gününü kutladı. Radyoloji çalışanları ile güne özel programı ile istişare ve değerlendirmede bulunan Sağlık-Sen Cizre Devlet Hastanesi İşyeri Temsilcisi Mehmet Budak, Sağlık-Sen genel merkezi tarafından radyoloji çalışanları ile ilgili yapılan çalıştay sonuç raporları ile ilgili bilgiler verirken önümüzdeki süreçte de yapılması gereken çalışmalara da öncülük edileceklerini belirtti. Budak, “Radyasyon, tıpta teşhis ve tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Ancak, tıpta radyasyon uygulaması hiçbir alternatif kalmadığı durumda ve kesinlikle hekim kararıyla yapılmalıdır. Sağlık-Sen sendikası tüm sağlık çalışanlarımızın yanında olduğu gibi radyoloji bölümünde görev yapan arkadaşlarımızın da sorunları ile yakından ilgilenmektedir” dedi. Radyoloji biriminde yapılan program gerekli bilgilendirme ve karşılıklı tebriklerin ardında günün anlam ve önemine özel hazırlanan ikramların sunumunun ardında sona erdi.
Cudi Dağı’na 30 ceylan bırakıldı
14 Kasım 2024 Perşembe - 11:11 Cudi Dağı’na 30 ceylan bırakıldı Nesli tükenme tehlikesi altındaki ’gazella gazella’ türü 30 ceylan Cudi Dağı’na salındı. Şanlıurfa 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonundan alınan nesli tükenme tehlikesi altındaki ’gazella gazella’ türü 30 ceylan, Şırnak’ın Silopi ilçesi Cudi Dağı’nda doğaya bırakıldı. Bir kısmına GPS takılan ceylanlar kapıların açılmasıyla hızlı bir şekilde dağa doğru yol aldı. Şırnak Valisi Birol Ekici, dağlarda ceylan popülasyonunu artırmak için çalışma yürüttüklerini söyledi. Vali Ekici, insanların doğayı dengeli kullanmadığı için coğrafyada yaşayan hayvan popülasyonun sekteye uğradığını belirterek, "Bu coğrafyada bizim bildiğimiz koruma altındaki hayvanlar ve bilmediğimiz hayvanlar da yaşıyor. Bölgenin çok değerli habitatı var. Birçok canlı Cudi’de yaşıyor. Bölgede 40 sene önce dedelerimizin birlikte yaşadığı hayvanlar aynı coğrafyaya koyuyoruz. Hayvanlarımıza uzun ömürler, sağlıklı, sıhhatli yaşamlar diliyorum” dedi. Şanlıurfa Doğa Koruma 3. Bölge Müdürü Hakan Mumcuoğlu, doğada yok olmaya yüz tutmuş Şanlıurfa ceylanını, 2006 yılında Şanlıurfa’nın Kızılkuyu Üretme İstasyonu’nda 86 bireyle üretmeye başladıklarını ifade etti. Yapılan çalışmalar neticesinde üretme istasyonunda 454 sayıya ulaştıklarını aktaran Mumcuoğlu, "Son yılın 175 doğumu ile birlikte üretme istasyonumuzda yeterli sayıya ulaştığından nakletme ihtiyacı doğdu. Bu sahaya 2020’de 50, 2021’de 40 şimdi de 30 ceylanı doğaya bırakıyoruz. Köylülerimiz sağ olsunlar daha önce bırakılan ceylanlara sahip çıktı. Ceylanlarımız bu araziye tutundu ve adapte oldu. Bu salacağımız ceylanlardan erkek olan 3’üne takip cihazı taktık. Arkadaşlarımız, bunları hatlar vasıtasıyla izleyecek. Bu hayvanlar günde ne kadar yol alıyor, nereleri dolaşıyor gibi verileri elde edeceğiz ve bunların haritalarını çıkaracağız. İnşallah bunlar bilimsel çalışmaya da konu olacak. Bu verileri bilimsel çalışmada kullanacağız” diye konuştu.
Şırnak’ta hükümlü ve tutuklara moral konseri
13 Kasım 2024 Çarşamba - 10:08 Şırnak’ta hükümlü ve tutuklara moral konseri Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü ve tutuklulara yönelik konser düzenlendi. 2013 yılında açılan Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü ve tutukluların yaptıkları el emeği ürünler sergilenerek, konser düzenlendi. Güzel Sanatlar Fakültesinden 25 öğrencinin verdiği konserde konuşan cezaevi savcılarından Deniz Şahin, bu tür etkinliklerin bundan sonra da devam edeceğini söyledi. Konser sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Serkan Kengil, “Ceza İnfaz Kurumumuzda tutuklu ve hükümlülerin iyileştirilmesi ve topluma kazandırılması faaliyetleri kapsamında etkinlik oluşturduk. Üniversite öğrencileri burada bize konser verme konusunda destek vereceklerini bildirdi. Bizler de Cezaevleri Tevkif Genel Müdürlüğü ile gerekli yazışmaları yaparak, izinlerimizi aldık. Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri bize güzel bir müzik dinletisi oluşturdu. Aynı zamanda hükümlü ve tutuklularımızın bireyselleşmesi ve gerek atölyelerde, gerekse koğuşlarda oluşturmuş oldukları el sanatları sergimiz vardı. Tutuklu ve hükümlüler hem kendi geçimlerini sağlamış olacaklar hem de kendi el emeklerini sergilemiş olacaklar" dedi. Konser programı, Şırnak Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Alpaslan, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Hayrullah Şahin, Cumhuriyet Savcısı Deniz Şahin ve Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Serkan Kengil’in müzik grubuna teşekkür belgesi vermesi ile son buldu.