Yerel Haberler
Sakarya
24 Aralık 2025 Çarşamba - 12:12 Havalar soğudu, aktarlara ilgi arttı Sakarya’da soğuk havaların etkisiyle hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar aktarlara yöneldi. Bal, propolis ve bitki çaylarına olan ilginin arttığı sektörde işletmeciler, bitkisel ürünlerin tedavi edici değil, önleyici olarak hasta olmadan önce düzenli kullanılması gerektiği uyarısında bulunuyor. Hastalıkların arttığı kış döneminde vatandaşlar en çok bal, propolis, ıhlamur ve çeşitli bitki çaylarını tercih ediyor. Adapazarı ilçesinde aktarlık yapan Nil Ansari, bitkisel ürünlerin ilaç gibi anlık etki göstermediğini, bu nedenle hastalık öncesinde düzenli kullanılmasının önemini vurguladı. "Ürünler hasta olmadan önce kullanılmalı" Bağışıklığı düşük olanlara arı sütü, polen ve propolis gibi ürünleri tavsiye ettiklerini belirten, "İnsanlar, çoğunlukla vitamin eksikliği ya da bağışıklık düşüklüğü sebebiyle hasta oluyor. Bitkisel ürünler ilaç gibi değildir. Hemen etki etmez, düzenli kullanılması gerekiyor. Düzenli kullanımda mutlaka faydasını görüyorlar. Biz bu ürünleri hasta olmadan önce, bağışıklık güçlendirilmesi için tavsiye ediyoruz ama vatandaşlar çoğunlukla hasta olduktan sonra geliyorlar maalesef" dedi. Romatizma için kuyruk yağı tavsiyesi Ansari, ürün kullanımında yaş faktörünün de önemli olduğunu ifade ederek, "Çocuklara miktar olarak daha az, büyüklere ise daha yüksek tavsiye ediyoruz. Çocuklar küçük olduklarından dolayı miktar çok önemli. Bunu her seferinde müşterilerimize özenle söylüyoruz. Çocuklar çoğunlukla kışın grip oldukları için kış çayları veya pekmez tarzı karışımlar tavsiye ediyoruz. Büyüklerimizde romatizma gibi hastalıklar yaşadıkları için, eklemlere iyi gelmesi maksadıyla kuyruk yağlı kremler tavsiye ediyoruz" diye konuştu. Hammadde maliyetlerindeki artışın etiketlere de yansıdığını kaydeden Ansari, fiyatlarla ilgili şunları söyledi: "Fiyatlar geçen seneye göre çok değişiklik gösterdi. Hammaddeler yükseldi, fiyatlar iki katına çıktı. Ballarımız saf ve katkısız olduğu için yarım kilosu 500 TL, bir kilosu bin TL civarı. Polen 80 gramı 100 TL, propolis ise 280 ila 380 TL arasında. Kaliteden kaliteye değişiklik gösteriyor."
Havalar soğudu, aktarlara ilgi arttı
24 Aralık 2025 Çarşamba - 12:12 Havalar soğudu, aktarlara ilgi arttı Sakarya’da soğuk havaların etkisiyle hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar aktarlara yöneldi. Bal, propolis ve bitki çaylarına olan ilginin arttığı sektörde işletmeciler, bitkisel ürünlerin tedavi edici değil, önleyici olarak hasta olmadan önce düzenli kullanılması gerektiği uyarısında bulunuyor. Hastalıkların arttığı kış döneminde vatandaşlar en çok bal, propolis, ıhlamur ve çeşitli bitki çaylarını tercih ediyor. Adapazarı ilçesinde aktarlık yapan Nil Ansari, bitkisel ürünlerin ilaç gibi anlık etki göstermediğini, bu nedenle hastalık öncesinde düzenli kullanılmasının önemini vurguladı. "Ürünler hasta olmadan önce kullanılmalı" Bağışıklığı düşük olanlara arı sütü, polen ve propolis gibi ürünleri tavsiye ettiklerini belirten, "İnsanlar, çoğunlukla vitamin eksikliği ya da bağışıklık düşüklüğü sebebiyle hasta oluyor. Bitkisel ürünler ilaç gibi değildir. Hemen etki etmez, düzenli kullanılması gerekiyor. Düzenli kullanımda mutlaka faydasını görüyorlar. Biz bu ürünleri hasta olmadan önce, bağışıklık güçlendirilmesi için tavsiye ediyoruz ama vatandaşlar çoğunlukla hasta olduktan sonra geliyorlar maalesef" dedi. Romatizma için kuyruk yağı tavsiyesi Ansari, ürün kullanımında yaş faktörünün de önemli olduğunu ifade ederek, "Çocuklara miktar olarak daha az, büyüklere ise daha yüksek tavsiye ediyoruz. Çocuklar küçük olduklarından dolayı miktar çok önemli. Bunu her seferinde müşterilerimize özenle söylüyoruz. Çocuklar çoğunlukla kışın grip oldukları için kış çayları veya pekmez tarzı karışımlar tavsiye ediyoruz. Büyüklerimizde romatizma gibi hastalıklar yaşadıkları için, eklemlere iyi gelmesi maksadıyla kuyruk yağlı kremler tavsiye ediyoruz" diye konuştu. Hammadde maliyetlerindeki artışın etiketlere de yansıdığını kaydeden Ansari, fiyatlarla ilgili şunları söyledi: "Fiyatlar geçen seneye göre çok değişiklik gösterdi. Hammaddeler yükseldi, fiyatlar iki katına çıktı. Ballarımız saf ve katkısız olduğu için yarım kilosu 500 TL, bir kilosu bin TL civarı. Polen 80 gramı 100 TL, propolis ise 280 ila 380 TL arasında. Kaliteden kaliteye değişiklik gösteriyor."
Kış aylarının doğal kalkanı: Bardak bardak şifa dağıtıyor
23 Aralık 2025 Salı - 09:56 Kış aylarının doğal kalkanı: Bardak bardak şifa dağıtıyor Kış aylarının vazgeçilmez içeceği olan bozanın imalatından tezgahlara uzanan yolculuğu başladı. Hem lezzetli hem de bağışıklık dostu olan boza, vatandaşlar tarafından severek tüketiliyor. Sakarya’da havaların soğumasıyla kış aylarının geleneksel lezzeti boza, üretimi yapılarak vatandaşların beğenisine sunulmaya başlandı. İçerdiği vitaminlerle bağışıklık sistemini destekleyen boza, lezzeti ve şifasıyla kış mevsiminde yoğun ilgi görüyor. Kentte 20 yılı aşkın süredir boza üretimi yapan Talat Pehlivan, bozanın mevsimlik bir içecek olduğunu belirterek, yapımında mısır unu, az miktarda buğday unu, şeker, su ve zerdeçal kullanıldığını anlattı. "Emziren annelerin süt oranını artırır" Bozanın sağlık açısından faydalarına değinen Pehlivan, "Kış aylarında tercih edilmesinin sebebi, vitamin oranı fazla olduğundan dolayıdır. Bağışıklık güçlendirir ve soğuk algınlığına iyi gelir. Kanser, iltihaplı hastalıklar, mantar hastalıklarına ve bağırsaktaki hastalıklara çok iyi geliyor. Aynı zamanda emziren annelerin süt oranını artırır" diye konuştu. Pehlivan, bozanın ideal saklama sıcaklığının 7 derece olduğunu, yaz aylarında muhafaza edilmesinin zorlaştığını ve tadında ekşime ile pütürlenme olabileceği için kışın tüketilmesinin daha uygun olduğunu kaydetti. Mermerde muhafaza ediliyor İşletmeci Turhan Şen ise bozanın tazeliğini koruması için mermer haznelerde satışa sunulduğunu ifade etti. Mermerin soğuk tutma özelliği sayesinde bozanın hemen mayalanmasının ve asit üretmesinin engellendiğini aktaran Şen, "Aynı zamanda estetik açıdan da bu şekilde muhafaza etmek daha iyi oluyor. Boza bekledikçe mayalanır, mayalandıkça ekşimeye başlar ve asit üretir. Mermer dayanıklı olduğu için mermeri tercih ediyoruz" ifadelerini kullandı. Serin ortamda saklandığında yaklaşık 10 gün tüketim ömrü bulunan bozanın kilogramı 130 liradan satılıyor.