Yerel Haberler
Osmaniye
Osmaniye’de işçilerin 90 derecede zorlu mesaisi
15 Ağustos 2023 Salı - 11:52 Osmaniye’de işçilerin 90 derecede zorlu mesaisi Osmaniye’de 45 dereceyi bulan hava sıcaklıkları hayatı olumsuz etkilerken, işçiler 90 derecede çalışmakta zorlanıyor. Eyyamı Bahur sıcaklarının ardından gelen Basra sıcaklarının etkisi altına giren Osmaniye’de termometreler 42 dereceyi gösterirken, nem ile birlikte hissedilen sıcaklık 45 dereceyi geçti. Son yılların en sıcak günlerinden birinin yaşandığı Osmaniye’de esnaf günde 3-4 tişört değiştirdiklerini, sıcaktan yemek bile yiyemediklerini ve mesailerini zor şartlarda tamamladıklarını söyledi. Çocukluğundan beri mobilya ustalığı yaptığını söyleyen Adem Can, "Çift vantilatörle çalışmamıza rağmen sıcağa dayanamıyoruz. Dışarısı 45 derece biz burada 100 dereceyi görüyoruz. Çünkü çatı çinko yüksek olmasına rağmen bir fayda sağlamıyor ne yapacağımızı şaşırdık. Günlük 3-4 tişört değiştiriyoruz sıcaktan yemek yiyemiyoruz. Çalışma iştahımız hiç kalmadı sıcağın altındayız 2 vantilatör çalıştırıyoruz etki etmiyor. Asfaltın sıcağı, çinkonun sıcağı ne yapacağımızı şaşırdık" dedi. Fırıncılık yapan Hasan Özoğlu ise, "Burada 80-90 derecenin altında çalışıyoruz. Klima taksak klima da fayda etmiyor nasıl edeceğiz anlamadım. Bu fırında acayip bir sıcaklık var bu sıcakta ekmek de satılmıyor hamurlar araya gidiyor çok sıcak. Fırıncılara da yazık esnaflara da yazık ne yapacağız bilmiyorum" diye konuştu.
Güney Koreli gönüllüler 6 ay sonra deprem bölgesi Osmaniye’ye geldi
11 Ağustos 2023 Cuma - 15:11 Güney Koreli gönüllüler 6 ay sonra deprem bölgesi Osmaniye’ye geldi Güney Koreli gönüllüler, 6 ay aradan sonra yeniden deprem bölgesi Osmaniye’ye gelerek afetzedelere yardımda bulundu. Osmaniye Belediyesi koordinasyonunda, Güney Kore Merhaba Eğitim ve Kültür Derneği üyelerinden oluşan heyet, yaklaşık 9 bin kilometre mesafeyi kat ederek, ilk olarak Karaçay Konteyner Kenti’ni ziyaret edip burada çocuklarla buluştu. Osmaniye Belediyesi Çocuk Oyun Otobüsü ve ekibinin de katıldığı programlarda Güney Koreliler, çocuklarla birlikte çeşitli oyun faaliyetlerinde bulunup müzik dinletisi sundu. Ardından karate gösterisi sunan Güney Koreli çocuk, afetzede çocuklar tarafından alkışlandı. Gönüllü ekip, daha sonra Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara’yı makamında ziyaret ederek, yapacakları yardım faaliyetleri hakkında bilgi aktardı. Başkan Kadir Kara ise konuşmasında, “Yaşadığımız deprem felaketinden bu yana bizleri yalnız bırakmayan Güney Koreli dostlarımızı makamımızda ağırladık. Güney Kore Merhaba Eğitim ve Kültür Derneği üyelerine ziyaretlerinden ve desteklerinden dolayı şehrimiz, ülkemiz ve şahsım adına teşekkür ediyorum” dedi. Cho Inyoung, gurup lideri Tae Wonseok’un Osmaniye’de yapacakları yardım faaliyetlerini tercüme ederek şunları kaydetti: “Biz Güney Kore’den geldik. Güney Kore ile Türkiye’nin çok uzun bir zamandır dostluğunu biliyoruz. Bizim çok eskiye dayanan, tarihsel olarak kardeş ve dost ülke olarak biliyoruz. Kore savaşlarında Türklerin gelip bizlere çok fazla yardımcı olduğunu biliyoruz. Bizler Türkiye’de deprem olduğunu duyduk ve 6 ay gibi bir süre geçti. Türklerin nasıl yaşadığını, nasıl bir şekilde ayağa kalktığını gözümüze gördük ve yanınızda olduğumuzu göstermek için buradayız. Bütün gücümüzle size destek için buraya kadar geldik. Sizlerle birlikte olan bir arkadaşınızın var olduğunu göstermek için tekrar buradayız. Osmaniye’nin bölgede geçiş yolu olarak çok önemli bir semt olduğun duyduk. O yüzden Osmaniye bizim için çok önemli. Bunun yanı sıra Osmaniye Belediyesi’nin sosyal marketler açıp, insanlara gereken yardımları yaptığını gördük. Bizler de buna bakarak gerçekten yardımların bu şekilde olması gerektiğini anladık. O yüzden Kore’den buraya kadar geldik. Arkadaşlarımız arasında, doktorlar, öğretmenler var bütün herkes işlerini bırakıp sizlere destek olmak için yeniden Osmaniye’deyiz. Herkes düşebilir ama düştükten sonra nasıl ayağa kalkılabilir önemli olanın bu olduğunu düşünüyoruz ve bunu burada görüyoruz. Bizler size güç vermek için geldik ama sizi görünce biz güç alıyoruz. Sizler Kore’de arkadaşlarınız olduğunu hiçbir zaman unutmayın. Her şey için çok teşekkür ederiz.” Güney Koreli gönüllüler, diğer günlerde de yardım faaliyetlerini sürdürecek.
Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde deprem konutları yükseliyor
11 Ağustos 2023 Cuma - 10:26 Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde deprem konutları yükseliyor Osmaniye’nin Düziçi İlçesi Gökçayır köyünde deprem konutları inşaat alanında çalışmalar sürüyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde, depremlerde evleri yıkılan veya ağır hasar alan vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamak için çalışmalar devam ediyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından temeli atılan kalıcı afet konutları hızla yükseliyor. Düziçi ilçesi Gökçayır köyünde 3 etaptan oluşan toplamda bin 727 adet konut depremzedelere teslim edilecek. Deprem konutları ile ilgi konuşan yapımı üstlenen inşaat firması yetkilisi Mehmet Can Tekin, ‘‘Ülkemizde büyük bir deprem yaşandı merkez üstü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen büyük bir depremdi bu illerde TOKİ depremzede vatandaşlar için kalıcı konutlar inşa etmeye başladı. Bu deprem konutlarından Düziçi ilçesinde yapımı devam eden deprem konutlarının müteahhidiyiz bizimde burada 3 etaptan oluşan konutlarımız yükseliyor birinci etapta 534 konut, ikinci etapta 675 konut, üçüncü etapta 518 konut olmak üzere toplamda bin 727 adet konut yapılıyoruz. Bu binalar hızlı bir şekilde yükselmeye devam ediyor ve bu konutları en kısa zamanda biz TOKİ’ye teslim edeceğiz onlarda depremzede vatandaşlarımızın hizmetine sunacaklar" dedi. -Çalışacak usta ve işçi bulamıyoruz Deprem konutlarının hızlı bitmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini dile getiren Tekin, ‘‘ İnşa aşamasında hiçbir sıkıntımız yok şuanda tek sıkıntımız çalışacak usta ve işçi bulamıyoruz" dedi.
Depremin merkezine komşu şehir Osmaniye’de o caddeyi insan seslerinin yerini iş makinesi sesleri aldı
10 Ağustos 2023 Perşembe - 12:12 Depremin merkezine komşu şehir Osmaniye’de o caddeyi insan seslerinin yerini iş makinesi sesleri aldı Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller arasında yer alan Osmaniye’nin İstasyon Caddesinde insan seslerinin yerini kamyon ve kepçe sesleri aldı. Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye’de en fazla hasarın meydana geldiği Esenevler Mahallesinde bulunan İstasyon Caddesi eski günlerini arıyor. Deprem öncesinde binlerce kişinin yaşadığı cadde yerini boş alanlar, terk edilmiş binalar ve moloz yığınlarına bıraktı. İstasyon Caddesinin depremden öncesi, 6 Şubat sonrası ve 6 ay sonrası dron kamerasına yansıdı. İstasyon caddesinde 10 yıldır petshop işletmeciliği yapan Hasan Aydemir, ‘‘10-12 yıldır Osmaniye’de yaşıyorum, esnaflık yapıyorum depremde istasyon caddesinde büyük bir yıkımı oldu. 10 yıldır burada esnaflığım var biraz ağırdan ilerlediğini düşünüyorum. Buradaki yıkımların daha mahkeme süreci devam eden apartmanlarımız var. En kısa sürede İnşallah toparlanıp tekrardan eski halimize dönmeyi ümit ediyoruz. İstasyon caddesi, Osmaniye’nin en eski caddelerinden bir tanesi eski popülerliğine İnşallah döner diye ümit ediyoruz. Burada çok köklü işyerleri vardı 20 yıllık 30 yıllık işletmeler vardı maalesef depremde oraları da kaybettik. İnşallah en kısa sürede canlı güzel hallerine döneriz’’dedi. Esenevler mahallesinde doğup büyüdüğünü söyleyen Erdal Mahsun Çelik ise ‘‘Buralarda doğup büyüdüm. İstasyon caddesi eskiden çok canlıydı kafeler berberler vardı. Şuanda her yer kapalı depremden dolayı binalarımız harabe bir çoğu yıkıldı bir çoğu da yıkılmayı bekliyor. Buraların yıkılıp tekrar yapılanmasını eski halini almasını istiyoruz. Yetkililerin burayla ilgilenmesini istiyorum"diye konuştu.