Yerel Haberler
Osmaniye
10 Ekim 2024 Perşembe - 10:34 Meyve bıçağıyla başladı, evinin balkonunu sanat atölyesine dönüştürdü Osmaniye’de yaşayan 57 yaşındaki Fatih Güvercin, meyve bıçağıyla başladığı hobisinde atölyeye dönüştürdüğü evinin balkonunda kendi imkanları ile taş ve ahşabı sanata dönüştürüyor. Osmaniye’de Rahime Hatun Mahallesi’nde yaşayan Fatih Güvercin, 34 yıl önce meyve bıçağı ile hobi olarak başladığı taş ve ahşap oyma sanatında evinin balkonunu sanat atölyesine dönüştürdü. Arkadaşlarıyla gittiği bir gezide buldukları taşa meyve bıçağıyla insan figürü yaptıktan sonra bu işe hobi olarak başladığını söyleyen Güvercin, doğada bulduğu farklı çeşit taşları ve ahşapları atölyesine getirerek burada onları sanat eserine dönüştürüyor. Emekli olduktan sonra bu hobisine daha çok zaman ayıran Güvercin, yaptığı ürünlerin maddi bir karşılığı olmadığını, çevresindeki insanlara hediye edip sosyal medya hesabından paylaştığını söyledi. İlk başlarda bu hobiye meyve bıçağı ile başladığını, daha sonra makineler aldığını söyleyen Fatih Güvercin, "Bu ahşap ve taş işlemelerine hobi olarak 1990 yılında başladım. O dönemde arkadaşlarla bir doğa gezisi yapıyorduk. Arkadaşlar bir taş buldu, dalga geçtiler yani şakalaştılar kendileri aralarında ben aldım o taşı baktım güzel, hoşuma gitti. Elime alıp taşı işledim insan figürü yaptım öyle başladık artık bu işe, hobi olarak. Tabii başladıktan sonra ilk meyve bıçağıyla önce başladım. Meyve bıçağından sonra daha böyle keskin, daha güzel bir bıçak aldım, daha sonra freze makinesi, el freze, el taşlama denilen bu hobi makinelerinden aldım. Tabii bunları alınca taş işlemek için ayrı frezeler, ağaç işlemek için, oymak için ya da ayrı frezeler aldım. Profesyonelleştik şu anda arada zaman buldukça yaparken birikmeye başladı tabii ki yaptıklarımız. Emekli olunca da daha da yoğunlaştık bu hobimize taş olsun, ahşap olsun bunları yapıp sosyal medyaya yüklüyorum. Kesinlikle satmıyorum şu anda yani talepte çok aslında satar mısın diyenler de var ama ben satmıyorum. Arkadaşlara hediye ediyorum bazen kendi yaptığım ürünlerde" diye konuştu. Güvercin: "Yaptığım eserlerin bir hikayesi olsun istiyorum" Yaptığı eserlerin bir hikayesi olmasını istediğini söyleyen Güvercin, "Burdur seyahatimizde, yol kenarında bu taşı buldum eve geldim. Önce bir kadın silueti yaptım bu tarafına taş çok güzel işlendi, heykel mermeri olduğundan dolayı kıyamadım arkasına da bir erkek yapmaya başladım. Baktım yani Roma askerine benzedi dedim ki bunun bir kavuşamayan aşıklar hikayesi olması gerekiyor. Eşime dedim böyle eşim öğretmen uydurma dedi öyle bir şey olur mu? Buraya yansımış ama dedim bu kavuşamayanlar arkalı önlü olunca dedim. Araştırdım Ağlasun Kaymakamlığı sitesinde İsebella ve Antonin’in aşkı çıktı. Tabii ki çok bu tarih içerisinde kavuşamayan aşıklar Sagalassos Antik Kenti’nde bunların aşıklar çeşmesi yapılmış öyle bir hikayesi oldu" dedi.
Osmaniye’de buruk Gazeteciler Günü
10 Ocak 2024 Çarşamba - 09:17 Osmaniye’de buruk Gazeteciler Günü Depremin vurduğu Osmaniye’de ofisi yıkılan ve 50 yıllık mesleki birikimini enkaz altında bırakan gazeteci ve yazar Mustafa Bardak, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü buruk yaşadığını ifade etti. Kahramanmaraş merkezli depremler, birçok meslek grubunu olumsuz etkilemişti. Asrın felaketinden etkilenen Osmaniye’de birçok gazetecinin fotoğraf makinesi, kamera, bilgisayar gibi teknik ekipmanları enkaz altında kaldı. Kentteki yıkıma rağmen görevlerini sürdüren gazeteciler, 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü buruk yaşıyor. Gazete ofisi depremden dolayı yıkılan; gazete ekipmanları, kitapları ve 50 yıllık mesleki geçmişini enkaz altında bıraktığını söyleyen Mustafa Bardak, "6 Şubat 2023 depremlerinde ofisim tamamen yerle bir oldu. 6 Şubat sabahı mesleğimin bittiğini düşündüm. Gazete büroma geldiğimde; 5 bin kitabımın, bilgisayarımın, yazıcımın ve diğer malzemelerimin tamamen enkaz altında olduğunu gördüm. Akşam eve giderken yanıma aldığım ajandam ve kalemim bana hatıra olarak kaldı. İlk gün enkaz altından belki bilgisayarla hard diskini kurtarabilirim diye düşündüm ama yağmur altında kitaplarım tamamen hamur haline gelmişti. Bugüne kadar 7 kitap yazdım aralıksız olarak pandemi dönemi de dahil olmak üzere 25 yıl boyunca ’Uluslararası Ekmek Ödülü Şiir Yarışması’ düzenledim. Ofisimde 4 bin 27 kişinin kayıtlı isimleri vardı, bugüne kadar almış olduğum 110 plaketim vardı. Hiçbirini bulamadım, tamamen enkaz altında kalmıştı. Yağmur yağarken benim de gözyaşlarım yağmura karıştı, hiçbir eserimi bulamadım. 1979 yılında yazmış olduğum ’İsyanlar Kana Bulandı’ isimli bir kitabımı internet sitesinde buldum ve bunu deprem sonrasında Ankara’da bir yayın evinden istedim kendi paramla aldım. 19 yaşında yazmış olduğum bir kitabımı 2023 yılında kendi paramla almış olmanın mutluluğunu yaşadım. Benim için en büyük mutluluk depremden sonra bu oldu. Mart ayından itibaren 10 metrekarelik küçücük bir yerde; bilgisayar aldım, bir yazıcı aldım, öyküler yazıyorum ve yeni kitaplar çıkarıyorum. Benim en çok zoruma giden bu sene Osmaniye’de 7’ncisi düzenlenen kitap fuarına kitapsız olarak sade bir vatandaş gibi katıldım. Çünkü 5 bin kitabım enkazı altında kalmıştı. Gazeteci olarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü buruk kutluyoruz" dedi.
Osmaniye’de ’Kurtuluş Kupası’ satranç turnuvası ödülleri verildi
08 Ocak 2024 Pazartesi - 12:21 Osmaniye’de ’Kurtuluş Kupası’ satranç turnuvası ödülleri verildi Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 102.yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen 7 Ocak Kurtuluş Kupası Satranç Turnuvasında başarılı olan sporcular ödüllendirildi. Osmaniye Belediyesi tarafından Türkiye Satranç Federasyonu Osmaniye Satranç İl Temsilciliği’nin destekleriyle Merkez Kapalı Spor Salonunda düzenlenen turnuva, 8 ayrı kategoride 350 sporcunun katılımıyla gerçekleştirildi. İki gün süren turnuva sonunda, açık kategoride Ömer Güneş birinci, Ali Emre Körlü 2’nci ve Ahmet Arda Kestel üçüncülük derecesi elde etti. Kadınlar Kategorisinde ise Süreyya Ceylan birinci, Fatma Melis Kara 2’nci ve Şerife Yaren Aktaş üçüncü olarak dereceye girdi. 8 yaş ve altı kategorisinde Poyraz Karadurmuş birinci, Muharrem Gonca 2’nci ve Kerem Gözükara üçüncü oldu. 8 yaş ve altı kız kategorisinde Elif Hüma Akbaş birinci, Gülce Hatun Yeşildemir ikinci ve Mina Nur Onay üçüncülük elde etti. 10 Yaş ve Altı Kategorisinde Abdicakıp Yabgu Deveci birinci, Furkan Bağ ikinci ve Muhsin Hamza Coşkun üçüncü oldu. 10 Yaş ve Altı Kız Kategorisinde Hatice Eflin Karaküçük birinci, Zeynep İnci Yaşar ikinci ve İrem Çetinbilek üçüncülük elde etti. 12 yaş ve altı kategorisinde, Salih Durmuşcan birinci, Ali Mert Şipal ikinci ve Yusuf Kaan Bebek üçüncü olurken, 12 yaş ve altı kız kategorisinde ise Zümrüt Su Dikmen birinci, Şehriban Nisa Ceylan ikinci ve Meryem Açıkyörük 3’üncü oldu. Birbirinden çekişmeli müsabakaların oynandığı turnuvada her kategoride dereceye giren ilk 3 kişi Osmaniye Belediyesi tarafından madalya ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Düzenlenen törenle sporculara ödülleri Satranç İl Temsilcisi Ünal Karaçalıoğlu, Osmaniye Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kutalmış Göktürk Gürel, Merkez Kapalı Spor Salonu Sorumlusu Nalan Zümrüt Akoluk ve satranç hakemleri tarafından verildi. Satranç İl Temsilcisi Ünal Karaçalıoğlu, tüm sporcuları tebrik ederek, Belediye Başkanı Kadir Kara’ya ve personellerine, turnuvanın düzenlenmesinde sağlamış oldukları katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Osmaniye’nin kurtuluşunun 102’nci yılı coşkuyla kutlandı
07 Ocak 2024 Pazar - 15:52 Osmaniye’nin kurtuluşunun 102’nci yılı coşkuyla kutlandı Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü nedeniyle program düzenlendi. Program; Devlet Bahçeli Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Vali Erdinç Yılmaz tarafından şeref defteri imzaladı. Vali Yılmaz, konuşmasında şunları kaydetti: “Kurtuluş Savaşı’nda tarihin en zorlu sürecini yaşayan necip milletimiz, Anadolu’nun her karış toprağında, bağımsızlığımızın nişanesi olan ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde hür yaşama ülküsüyle mücadeleler vermiştir. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un, ’Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ diyerek andığı o yıllar Türk’ü tanımayan sömürgecilerin bu topraklara göz diktiği en buhranlı yıllardır. Tarihte elde ettiğimiz zaferleri sindiremeyen, Türk’ün tokadını hiçbir zaman unutmayan ve bize yâr olan bu vatan topraklarına göz diken ve bizi göndermek isteyen emperyalist güçler işgal girişiminde bulunmuş fakat Türk’ün bağımsızlığına, birliğine ve beraberliğine olan düşkünlüğünü unutmuşlardı. İstiklal mücadelemizde Anadolu toprakları titredi ve kendine geldi. Topraklarını düşmana vermek yerine canını vatan toprağına vermeyi yeğleyen aziz milletimiz, şehir şehir ayağa kalkmış ve Kuvayımilliye birlikleriyle bağımsızlık meşalelerini yakmaya başlamış ve dünyada eşi benzeri olmayan bir mücadele vermiştir. Bağımsızlık meşalesi Anadolu topraklarının her karışında olduğu gibi kahramanlığın diyarı aziz memleketimiz Osmaniye’mizde de yakılmaya başlar. Osmaniyeli Kuvayımilliye birlikleri bu bereketli topraklara düşman postalı değdirmemek için yekvücut olur. Bugün olduğu gibi kadın erkek demeden, küçük büyük demeden her zaman vatan topraklarının savunması için hazır olan Osmaniye 102 yıl önce bugün, büyük bir fedakârlık göstererek düşmanları bu topraklardan ebediyete kadar kovmuştur.” “Toprak bütünlüğümüz uğruna mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz” Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ise “Yiğit Osmaniyeliler” diyerek başladığı konuşmasında, “Osmaniye’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümünde, al bayrağımızın gölgesinde, kutlu toprakları bizlere vatan yapan gazi ve şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyorum. Kahraman ecdadımız, 102 yıl önce destanlaşan mücadelesiyle, Osmaniye’mizi düşmanlardan temizlemiş, şanlı al bayrağımızı hiç inmemek üzere Cebelibereket semalarına dikmiştir. Gaziantep ve Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunda da büyük rol üstenmiş şehrimizin yiğit evlatları, vatan toprakları uğruna büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, geri dönmeyi düşünmeden mücadelesinden asla ödün vermemişlerdir. Türk’ün destanlara sığmayan kurtuluş mücadelesini asla unutmayacak ve unutturmayacağız. Kuvayımilliye ruhuyla ülkemizin her köşesinde birlik beraberlikle düşmanlara nasıl diz çökerttiysek, bugün de aynı ruhla, aynı kararlılıkla Büyük Türk milletini sonsuza dek yaşatacak, toprak bütünlüğümüz uğruna mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu. Jandarma, helikopterle "üzüm salkımı" gösterisi yaptı Programın devamında şiirler okundu ardından 7 Ocak Halkoyunları Topluluğu gösterilerini sergiledi. Osmaniye Belediyesi Mehteran Birliğinin seslendirdiği marşlara protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak eşlik etti. Jandarma Genel Komutanlığı Merasim Bölük Komutanlığı ekipleri tüfekli gösterilerini sundular. Tören, Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı timinin helikopterle gerçekleştirdiği “üzüm salkımı” hareketiyle sona erdi.
Osmaniye’nin kurtuluşunun 102’nci yılı coşkuyla kutlandı
07 Ocak 2024 Pazar - 15:43 Osmaniye’nin kurtuluşunun 102’nci yılı coşkuyla kutlandı Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen program, Devlet Bahçeli Meydanında Atatürk Anıtına çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Ardından Vali Erdinç Yılmaz tarafından şeref defteri imzaladı. Vali Yılmaz, konuşmasında şunları kaydetti: “Kurtuluş Savaşı’nda tarihin en zorlu sürecini yaşayan necip milletimiz, Anadolu’nun her karış toprağında, bağımsızlığımızın nişanesi olan ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde hür yaşama ülküsüyle mücadeleler vermiştir. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” diyerek andığı o yıllar Türk’ü tanımayan sömürgecilerin bu topraklara göz diktiği en buhranlı yıllardır. Tarihte elde ettiğimiz zaferleri sindiremeyen, Türk’ün tokadını hiçbir zaman unutmayan ve bize yâr olan bu vatan topraklarına göz diken ve bizi göndermek isteyen emperyalist güçler işgal girişiminde bulunmuş fakat Türk’ün bağımsızlığına, birliğine ve beraberliğine olan düşkünlüğünü unutmuşlardı. İstiklal mücadelemizde Anadolu toprakları titredi ve kendine geldi. Topraklarını düşmana vermek yerine canını vatan toprağına vermeyi yeğleyen aziz milletimiz, şehir şehir ayağa kalkmış ve Kuvayı Milliye birlikleriyle bağımsızlık meşalelerini yakmaya başlamış ve dünyada eşi benzeri olmayan bir mücadele vermiştir. Bağımsızlık meşalesi Anadolu topraklarının her karışında olduğu gibi kahramanlığın diyarı aziz memleketimiz Osmaniye’mizde de yakılmaya başlar. Osmaniyeli Kuvayı Milliye birlikleri bu bereketli topraklara düşman postalı değdirmemek için yekvücut olur. Bugün olduğu gibi kadın erkek demeden, küçük büyük demeden her zaman vatan topraklarının savunması için hazır olan Osmaniye 102 yıl önce bugün, büyük bir fedakârlık göstererek düşmanları bu topraklardan ebediyete kadar kovmuştur.” “Toprak bütünlüğümüz uğruna mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz” Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ise “Yiğit Osmaniyeliler” diyerek başladığı konuşmasında, “Osmaniye’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 102 ’inci yıl dönümünde, Al bayrağımızın gölgesinde, kutlu toprakları bizlere vatan yapan Gazi ve şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyorum. Kahraman ecdadımız, 102 yıl önce destanlaşan mücadelesiyle, Osmaniye’mizi düşmanlardan temizlemiş, şanlı al bayrağımızı hiç inmemek üzere Cebelibereket semalarına dikmiştir. Gaziantep ve Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunda da büyük rol üstenmiş şehrimizin yiğit evlatları, vatan toprakları uğruna büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, geri dönmeyi düşünmeden mücadelesinden asla ödün vermemişlerdir. Türk’ün destanlara sığmayan kurtuluş mücadelesini asla unutmayacak ve unutturmayacağız. Kuva-i milliye ruhuyla ülkemizin her köşesinde birlik beraberlikle düşmanlara nasıl diz çökerttiysek, bugün de aynı ruhla, aynı kararlılıkla Büyük Türk Milleti’ni sonsuza dek yaşatacak, toprak bütünlüğümüz uğruna mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu. Jandarma, helikopterle "üzüm salkımı" gösterisi yaptı Programın devamında şiirler okundu ardından 7 Ocak Halkoyunları Topluluğu gösterilerini sergiledi. Osmaniye Belediyesi Mehteran Birliğinin seslendirdiği marşlara protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak eşlik etti. Jandarma Genel Komutanlığı Merasim Bölük Komutanlığı ekipleri tüfekli gösterilerini sundular. Tören, Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı timinin helikopterle gerçekleştirdiği “üzüm salkımı” hareketiyle sona erdi. (MSL-