Yerel Haberler
Osmaniye
47 yıllık demir ustası mesleğini emanet edecek çırak bulamıyor
11 Temmuz 2024 Perşembe - 10:30 47 yıllık demir ustası mesleğini emanet edecek çırak bulamıyor Osmaniye’de 12 yaşında başladığı sıcak demir dövme mesleğini 47 yıldır devam ettiren Adem Kekik, mesleğini emanet edecek çırak bulamadığını belirtti. Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde sıcak demir ustalığı yapan 59 yaşındaki Adem Kekik, 12 yaşında başladığı mesleğini severek devam ettiriyor. Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan demir dövme ustalığını hala yaşatmaya çalışan Kekik, artık çırak yetişmediğini, meslekteki son ustalardan olduğunu dile getirdi. Mesleğini sıcak havaya rağmen ateşin başında yorulmadan sürdüren Kekik, ısıttığı kızgın demiri örs üzerinde çekiçle döverek balta, orak ve köylülerin siparişi üzerine çeşitli ürünlere dönüştürüyor. Sıcak havaya rağmen ocak başında bitmek üzere olan mesleğini ayakta tutmak istediğini söyleyen Adem Kekik, ’’Ben bu mesleği 47 seneden beri yapıyorum. 12 yaşında başladım ben bu mesleğe. Burada tahra yaparım, balta yaparım, kazma yaparım, orak yaparım, makasla yaparım. Bizim mesleğimiz bitmek üzere, 4-5 tane arkadaş kaldık. Yeni yetişenler yok. Bizden sonra gelecek yok. Biz eskiden mesela orak yapardık, kalitçi yapardık. Vatandaş ekin biçerdi, şimdi ekin biçenler kalmadı. Üzülüyorum ya, bu meslekler bitiyor ama sabah bir gün vatandaşlar gelecek, bizim gibi usta arayacak bulamayacak. Yaptığımız ürün fabrika yapımı değil, biz kendimiz imal ediyoruz. Kendi gücümüzle büküyoruz, makasla yapıyoruz. Ama şimdi fabrikanın yaptığı çalışmıyor, vatandaş da geri gelip bize diyor ki ’Çelik olsun.’ Ama bizden sonra kim yapacak? Çırak bulamıyoruz. Bizden sonra bu meslek yok, meslek bitiyor. Bu meslek zor. 40 derece, 50 derece sıcaklıkta biz ateş başında bu mesleği yürütüyoruz" dedi.
47 yıllık demir ustası, alev başında yaptığı mesleğini teslim edecek çırak bulamıyor
11 Temmuz 2024 Perşembe - 10:27 47 yıllık demir ustası, alev başında yaptığı mesleğini teslim edecek çırak bulamıyor Osmaniye’de 12 yaşında başladığı sıcak demir dövme mesleğini 47 yıldır devam ettiren Adem Kekik, mesleğini emanet edecek çırak bulamadığı için mesleğe hayat vermeye çalışıyor. Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde sıcak demir ustalığı yapan 59 yaşındaki Adem Kekik, 12 yaşında başladığı mesleği olan demir dövme mesleğini severek devam ettiriyor. Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan demir dövme ustalığını hala yaşatmaya çalışan Kekik, artık çırak yetişmediğini, meslekteki son ustalardan olduğunu dile getiriyor. Mesleğini sıcak havaya rağmen ateşin başında yorulmadan sürdüren Adem Kekik, dükkanında ısıttığı kızgın demiri örs üzerinde çekiçle döverek balta, orak ve köylülerin siparişi üzerine çeşitli ürünlere dönüştürüyor. Sıcak havaya rağmen ocak başında bitmek üzere olan mesleğini ayakta utmak istediğini söyleyen Adem Kekik, ’’Ben bu mesleği 47 seneden beri yapıyorum, 12 yaşında başladım ben bu mesleğe burada tahra yaparım, palta yaparım, kazma yaparım, orak yaparım makasla yaparım. Bizim mesleğimiz bitmek üzere 4-5 tane arkadaş kaldık. Yeni yetişenler yok, bu mesleği görüp bitiyor. Bizden sonra gelecek yok, biz eskiden mesela orak yapardık, kalitçi yapardık, vatandaş ekim biçerdi, şimdi ekim biçenler kalmadı. Üzülüyorum ya, bu meslekler bitiyor ama sabah bir gün vatandaşlar gelecek, bizim gibi usta arayacak, bulamayacak. Yaptığımız ürün fabrika yapımı değil, biz kendimiz imalat ediyoruz, kendi gücümüzle büküyoruz, makasla yapıyoruz. Ama şimdi fabrikanın yaptığı çalışmıyor vatandaş da geri gelip mesela tekrar gelir bize şey yapıyor, diyor ki çelik olsun, senin yapım olsun istiyor. Ama bizden sonra kim yapacak, çırak bulamıyoruz. Yani bu bizden sonra meslek yok, bu meslek bitiyor. Yani bu meslek zor 40 derece, 50 derece sıcaklıkta biz ateş başında bu mesleğe yürütüyoruz. ’’dedi.
Osmaniye’de deprem konutlarından 2 bin 724’ü teslimata hazırlanıyor
10 Temmuz 2024 Çarşamba - 11:25 Osmaniye’de deprem konutlarından 2 bin 724’ü teslimata hazırlanıyor Osmaniye’de depremzede aileler için yapılan konutlardan 2 bin 724’ünün Temmuz ayının sonunda hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden Osmaniye’de depremin hemen ardından 6 bin 858 konutun temelleri atılırken, 2 bin 724 konutun Temmuz ayı sonunda hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor. Yapımı tamamlanan Akyar 2. Etap Kalıcı Deprem Konutlarını ziyaret eden Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, AFAD İl Müdür Vekili Muhammed Mustafa Ardıç’tan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vatandaşları en kısa sürede konutlarına kavuşturmak için var güçleri ile çalıştıklarını söyleyen Vali Erdinç Yılmaz, "Şu anda Akyar ikinci etaptaki bitmiş konutlarımızın bulunduğu yerdeyiz. Gerçekten çok güzel olmuş. Allah devletimizden razı olsun. Bu konutlarımız çok modern ve depreme çok dayanıklı olarak TOKİ tarafından yapılıyor. Şu an vatandaşlarımızı yerleştirme süreci devam ediyor. Şu ana kadar 2 bin 325 konutun kurası çekildi. Önümüzdeki süreçte yerleştirmeleri daha da hızlı artıracağız. Az işleri kaldı, onları tamamlamak için koordinasyon içinde büyük bir gayretle çalışıyoruz. Kıymetli hemşerilerimizi en kısa sürede konutlarına kavuşturmayı çok arzuluyoruz. Çalışmalarımızın sonuna yaklaştık. Hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Osmaniye’de deprem konutlarından 2 bin 724’ü teslimata hazırlanıyor
10 Temmuz 2024 Çarşamba - 11:23 Osmaniye’de deprem konutlarından 2 bin 724’ü teslimata hazırlanıyor Osmaniye’de depremzede aileler için yapılan 2 bin 724’ünün Temmuz ayının sonunda hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen illerden biri olan Osmaniye’de depremin hemen ardından 6 bin 858 konutun temelleri atılırken, 2 bin 724 konutun Temmuz ayı sonunda hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor. Yapımı tamamlanan Akyar 2. Etap Kalıcı Deprem Konutlarını ziyaret eden Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, AFAD İl Müdür Vekili Muhammed Mustafa Ardıç’tan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vatandaşları en kısa sürede konutlarına kavuşturmak için var güçleri ile çalıştıklarını söyleyen Vali Erdinç Yılmaz, “Şu anda Akyar ikinci etaptaki bitmiş konutlarımızın bulunduğu yerdeyiz. Gerçekten çok güzel olmuş. Allah Devletimizden razı olsun. Bu konutlarımız çok modern ve depreme çok dayanıklı olarak TOKİ tarafından yapılıyor. Şu an vatandaşlarımızı yerleştirme süreci devam ediyor. Şu ana kadar 2325 konutun kurası çekildi. Önümüzdeki süreçte yerleştirmeleri daha da hızlı artıracağız. Az işleri kaldı, onları tamamlamak için koordinasyon içinde büyük bir gayretle çalışıyoruz. Kıymetli hemşerilerimizi en kısa sürede konutlarına kavuşturmayı çok arzuluyoruz. Çalışmalarımızın sonuna yaklaştık. Hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum "dedi.
Osmaniye’de otoban bağlantı yolu için çalışmalar başladı
10 Temmuz 2024 Çarşamba - 11:22 Osmaniye’de otoban bağlantı yolu için çalışmalar başladı Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, Batı Kavşağını (Sakızgediği) şehir merkezine bağlayacak olan 2.2 kilometre uzunluğundaki yolun yapım çalışmalarında inceleme ve denetlemelerde bulunarak, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Yılmaz’ın inceleme ziyaretinde Belediye Başkan Yardımcısı Melih Loş ve DSİ 64. Şube Müdürü Mehtap Eker de yer aldı. Çalışmalar hakkında Karayolları Bölge Müdürlüğü Kontrol Şefi Çağrı Çiftçi’den bilgi alan Vali Erdinç Yılmaz, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, "Batı Kavşağımız yani Sakızgediği Kavşağı tamamlandı ve Osmaniye’mize yakışır bir kavşak olarak hizmete girdi. Fakat hizmete girdikten sonra yaklaşık 2.2 kilometrelik kısım kalmıştı. Açılış töreninde Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza bu yolun tamamlanması hususundaki ısrarlı taleplerimiz karşısında Sayın Bakanımız da bu yolun yapılması yönünde karar aldılar. Şu anda Batı Kavşağından Şehir Merkezimize kadar olan yaklaşık 2.2 kilometrelik yol çalışması Karayollarımızca hızlı bir şekilde yapımı devam ediyor. Karayollarımızın verdiği bilgiye göre, bu yolun yapımını yaklaşık 3 ay içerisinde inşallah tamamlamayı hedefliyorlar. Bu yolun tamamlanmasını çok önemsiyoruz. İlimiz açısından bu yol gerçekten çok kıymetli. İlimizin giriş ve çıkışının sağlanmasında olağanüstü bir konfor ve kolaylık sağlıyor. Zaman açısından çok büyük kolaylık sağlıyor, araçlara yakıt anlamında çok önemli tasarruf sağlıyor ve çok kısa sürede otobana bağlanma imkanı sağlıyor. Dolayısıyla bu yolun yapılması Osmaniye’miz için çok kıymetliydi. İnşallah bunun da çalışması hızla devam ediyor. Burada çalışma yapan müteahhide, ekibine ve başta Karayollarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu yolumuzun çalışmasının bir an evvel bitmesini arzuluyoruz" dedi.
Osmaniye’de otoban bağlantı yolu için çalışmalar başladı
10 Temmuz 2024 Çarşamba - 11:20 Osmaniye’de otoban bağlantı yolu için çalışmalar başladı Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, Batı Kavşağını (Sakızgediği) Şehir Merkezine bağlayacak olan 2.2 kilometre uzunluğundaki yolun yapım çalışmalarında inceleme ve denetlemelerde bulunarak, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Yılmaz’ın inceleme ziyaretinde Belediye Başkan Yardımcısı Melih Loş ve DSİ 64. Şube Müdürü Mehtap Eker de yer aldı. Çalışmalar hakkında Karayolları Bölge Müdürlüğü Kontrol Şefi Çağrı Çiftçi’den bilgi alan Vali Dr. Erdinç Yılmaz, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Batı Kavşağımız yani Sakızgediği Kavşağı tamamlandı ve Osmaniye’mize yakışır bir kavşak olarak hizmete girdi. Fakat hizmete girdikten sonra yaklaşık 2.2 kilometrelik kısım kalmıştı. Açılış töreninde Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza bu yolun tamamlanması hususundaki ısrarlı taleplerimiz karşısında Sayın Bakanımız da bu yolun yapılması yönünde karar aldılar. Şu anda Batı Kavşağından Şehir Merkezimize kadar olan yaklaşık 2.2 kilometrelik yol çalışması Karayollarımızca hızlı bir şekilde yapımı devam ediyor. Karayollarımızın verdiği bilgiye göre, bu yolun yapımını yaklaşık 3 ay içerisinde inşallah tamamlamayı hedefliyorlar. Bu yolun tamamlanmasını çok önemsiyoruz. İlimiz açısından bu yol gerçekten çok kıymetli. İlimizin giriş ve çıkışının sağlanmasında olağanüstü bir konfor ve kolaylık sağlıyor. Zaman açısından çok büyük kolaylık sağlıyor, araçlara yakıt anlamında çok önemli tasarruf sağlıyor ve çok kısa sürede otobana bağlanma imkanı sağlıyor. Dolayısıyla bu yolun yapılması Osmaniye’miz için çok kıymetliydi. İnşallah bunun da çalışması hızla devam ediyor. Burada çalışma yapan müteahhide, ekibine ve başta Karayollarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu yolumuzun çalışmasının bir an evvel bitmesini arzuluyoruz" dedi.
Depremzede sporcu, park ve ormandan madalyaya uzandı
09 Temmuz 2024 Salı - 12:20 Depremzede sporcu, park ve ormandan madalyaya uzandı Osmaniyeli depremzede sporcu Timur Er (15), ormanlık alanlarda ve parklarda antrenman yaparak uzun atlama kategorisinde Türkiye ikincisi oldu. Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından İzmir’de düzenlenen 16 Yaş Altı Türkiye Şampiyonası’nda Osmaniyeli sporcu Timur Er, uzun atlama kategorisinde 6.41 metrelik atlayışıyla Türkiye ikincisi oldu. Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Osmaniye’de 2 ay boyunca atletizm pistine çadır kent kurulması nedeniyle idmanlarını çocuk parkında, bahçede ve ormanda yapan Timur Er, bu dönemde 3 Türkiye şampiyonluğu ve 1 defa da Türkiye ikinciliği elde ederek büyük bir başarıya imza attı. Er: "Hedefimiz inşallah ülkemizi temsil etmek ve daha iyi yerlere gelebilmek" Atletizmle beden eğitimi öğretmeni sayesinde tanıştığını söyleyen Timur Er, "Atletizmle 2 sene önce tanıştım, Beden eğitimi öğretmenimin yönlendirmesiyle atletizme başladım. Okullar arası yarışmalarda ilk önce il birincisi oldum, sonra bölgede birincisi en sonunda Türkiye finallerinde 2 branşta Türkiye şampiyonu olarak ilimizi temsil ettim. Bursa’da düzenlenen U16 Salon Şampiyonası’nda da Türkiye birincisi oldum. Son olarak İzmir’de U16 Türkiye Şampiyonası’nda tekrardan uzun atlamada en iyi derecemi yaparak Türkiye ikincisi oldum. Hedefimiz inşallah ülkemizi temsil etmek ve daha iyi yerlere gelebilmek. 6 Şubat depreminde atleizm sahamızda çadır kentler kurulduğu için antrenmanlarımızı yapamadık. Bu sebeple müsait bulduğumuz yerlerde, parklarda, bahçelerde, gerektiği yerde, ormanda her şartta antrenman yapmaya çalıştık. En sonunda Türkiye şampiyonu olarak ilimizi temsil ettik" diye konuştu. Nizamoğlu: "Antrenmanlarımızı müsait bulduğumuz yerlerde yapmaya çalıştık" Hedeflerinin seneye milli takıma girip madalya kazanmak olduğunu söyleyen antrenör İshak Nizamoğlu, "Timur’la tanışmamız yaklaşık 2 yıl önce oldu. Antrenmanlarımıza devam ederken 6 Şubat depremine yakalandık. Atletizm sahamızda çadır kent kurulduğu için antrenmanlarımızı müsait bulduğumuz yerlerde, parklarda, ormanlarda, okul bahçesinde yapmaya çalıştık. İlk Türkiye şampiyonasına katıldığımızda Türkiye şampiyonu olduk, 80 metre ve uzun atlamada. Daha sonra Salon U16 Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye şampiyonu olduk. Son olarak İzmir’de yapılan U16 Açık Alan Atletizm Şampiyonası’nda kişisel en iyi derecesini yaparak Türkiye ikincisi oldu. Hedefimiz seneye milli takıma girip ilimizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek. Bunun için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
Depremzede sporcu, rekor kırarak Türkiye birincisi oldu
08 Temmuz 2024 Pazartesi - 11:30 Depremzede sporcu, rekor kırarak Türkiye birincisi oldu Osmaniyeli depremzede Hüseyin Kanat(15), Spor Toto 16 Yaş altı Kulüpler Şampiyonası’nda cirit atma dalında 64.55 metrelik derecesiyle Türkiye rekoru kırarak şampiyon oldu. Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından Ankara’da düzenlenen, Spor Toto 16 Yaş altı Kulüpler Şampiyonası’nda, Osmaniyeli sporcu Hüseyin Kanat 64.55 metrelik derecesiyle kendi kategorisinde rekor kırarak Türkiye şampiyonu oldu. Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Osmaniye’de 2 ay boyunca atletizm pistinde kurulan çadır kentte kalan ve bu dönemde antrenman yapamayan Kanat, ilk yarışında Türkiye üçüncüsü, daha sonraki 2 yarışında Türkiye şampiyonu olarak büyük bir başarıya imza attı. Kanat: "Deprem dönemi, 2 ay antrenman yapamadık" En büyük hedefinin ay-yıldızlı formayla madalyalar kazanmak olduğunu söyleyen Hüseyin Kanat, "2 yıl önce okula antrenörümün gelmesiyle, beni seçmesiyle bu spora başladım. Sonra bir sene içinde sporcu eğitim merkezine girmeye hak kazandım, yatılı sporcu oldum. Sonra 4-5 Mayıs Nurullah İvak Atmalar Kupası Bursa’da ilk yarışımı yaptım, Türkiye üçüncüsü olarak sezonumu bitirdim. İlk yarışım U18 Türkiye Şampiyonası’nda U18 Türkiye Şampiyonu oldum. Sonraki yarışımda 16 Yaş altı Kulüpler Şampiyonası’nda 64.55 ile Türkiye rekorunu kırdım. Deprem dönemi, 2 ay antrenman yapamadık. Osmaniye’de atletizm pistinde kurulan çadır kent vardı, burada kaldık. Evde korktuk, tedbir amaçlı. Sonra antrenmanımız başladık. Mersin Seyfi Alanya’daki yarışıma gidemedim. Hedefim milli takım. Bu sene gidemedim yaşımdan dolayı. Avrupa şampiyonası, Balkan şampiyonası, dünya şampiyonası var. Bu yarışlarda madalya kazanmak istiyorum" dedi. Yiğit: "Osmaniye’yi en güzel şekilde temsil etmeye devam edeceğiz" Sporcusuna güvendiğini ve iyi bir antrenman programı uyguladıklarını söyleyen antrenör Mustafa Yiğit, "Sporcumuz Hüseyin Kanat, 27 Haziran’da yapılan 16 Yaş Altı Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye rekoru kırarak, Türkiye şampiyonu oldu. 64 metre 55 santim attı. Bu yaş grubunda daha önceki derece 63 metreydi. Biz bu dereceyi 1 buçuk metre geliştirdik. Seneye yıldızlar avrupa, yıldızlar dünya ve Balkan şampiyonası var. Sporcumuz da bu yarışmalarda hedeflediğimiz 65 metre ile 70 metre aralığı. Ekim ayında antrenmanlarımız başlıyor. Yaza doğru form dönemi başlıyor. Hüseyin’in bu dereceleri çok rahat atacağına inanıyorum. Sporcumuz gün geçtikçe kendini geliştiriyor. Bu şekilde Osmaniye’yi en güzel şekilde temsil etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.