Yerel Haberler
Osmaniye
06 Ekim 2024 Pazar - 16:05 Özgür Özel, Osmaniye’de ünlü yazar Yaşar Kemal’i anma programına katıldı CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ünlü yazar Yaşar Kemal’i anma programına katıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Osmaniye’nin yetiştirdiği ünlü yazar Yaşar Kemal’in 101’inci doğum gününde, dünyaya geldiği Hemite köyündeki Yaşar Kemal Kültür Evi’ni ziyaret etti. Burada Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban ile sohbet eden Özel, anı defterini imzaladıktan sonra İnce Memed Anıtı’nı ziyaret etti. Yaşar Kemal’in 1974’te Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildiğini hatırlatan Özel, "O zamanki siyasi şartlar belki onun Nobel Edebiyat Ödülü almasına mani oldu" dedi. Yaşar Kemal’in 1974’te Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildiğini, 5 finalistten biri olduğunu söyleyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Yaşar Kemal bir cümleyi kurarken size sadece bir cümle kurmuyor, bir tane de kelime öğretiyor. Bir kelime öğretmiyor, bir coğrafyayı tanıtıyor. Hem merakı hem de bir edebiyatçının maharetinin nelere ne kadar önemli sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor. Kıbrıs Barış Harekatı’nın, ambargonun şartlarında bu adaylık bile muazzam bir şey. O gün tabii siyasi şartlar belki onun Nobel Edebiyat Ödülü almasına mani oldu ama dünyadaki pek çok edebiyatçının ve Türkiye’deki herkesin gönlünde Yaşar Kemal, aldığı ödüllerin yanında Türk insanının tamamının kalbinde tahtta olan ve ödüllerin en büyüğüne sahip olan birisidir. Kendisinin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu. Yaşar Kemal’in hayatındaki en büyük şanslardan birinin Türkçenin en güzel konuşulduğu yerde doğmak olduğunu söylediğini hatırlatan eşi Ayşe Semiha Baban, "Hemite köyü doğduğu köy. Hemite köyüne ailenin yerleşmesi, daha yeni iskan edilmiş. Koşulları çok zor olan bir köy, oraya yerleşiyorlar. Hayatımdaki büyük şanslardan biri Hemite köyünde doğmuş ve büyümüş olmak. En sıcak insanların dost kollarıyla sarıldık ve Türkçenin en güzel konuşulduğu yerde büyüdüm ben derdi ve hep o Türkçenin güzelliğini, o Türkmen kültürünün zenginliğini ben Hemite’de öğrendim derdi. Yani şu anda eğer orada sizleri görüyorsa ki içimde bir his görüyor diyorum. Gerçekten onun için çok büyük bir mutluluktu. Yani benim de sizin karşınızda bu sözleri söyleyebilmem hem heyecan hem mutluluk” dedi.
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya memleketi Osmaniye’de
10 Ağustos 2024 Cumartesi - 19:22 CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya memleketi Osmaniye’de CHP Kadın Kolları Genel Başkanı seçilen Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, ilk ziyaretini memleketi Osmaniye’ye gerçekleştirdi. Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) 4 Ağustos Pazar günü yapılan 15’inci Kadın Kolları Kurultayı’nda 477 oy olarak genel başkanlığa seçilen Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, ilk ziyaretini memleketi Osmaniye’ye gerçekleştirdi. İl teşkilatında partililerle bir araya gelen Kaya, saha çalışmalarında gösterdiği başarı sonucu bu göreve layık görüldüğünü söyledi. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Kaya, "’Osmaniye milletvekilimiz şimdi yurt çapında çalışacak, artık Osmaniye geri planda kalır mı’ diye birçok telefon aldım. Böyle bir şey asla söz konusu dahi olmayacak. Bu arkadaşınız sağ olduğu müddetçe Osmaniye’nin her bir problemi, sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde söz bulmaya devam edecek. Hiç kimsenin aklında soru olmasın. Osmaniye’de Cumhuriyet Halk Partisi mücadelesiyle yükselişini devam ettirecek. Buna hep birlikte tanıklık edeceğiz. Osmaniye’mizin ihtiyacı olduğu zamanlarda çalışmalarımıza, hane çalışmalarımıza, kırsaldaki çalışmalarımıza artık aynı şekliyle daha prensipli devam edeceğiz. Hiçbir şekilde Osmaniye’mizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden kimse eksik etmeyecek. Bunu biliniz, lütfen size soranlara da bu konuda bilgilendirirseniz çok memnun olurum" dedi.
Depremzede esnaf yarım asırdır mesleğini ayakta tutuyor
09 Ağustos 2024 Cuma - 12:40 Depremzede esnaf yarım asırdır mesleğini ayakta tutuyor Osmaniye’de asrın felaketinde işyeri yıkılan 67 yaşındaki ayakkabı tamircisi Yılmaz Kartal Halitoğlu unutulmaya yüz tutmuş mesleğini konteyner çarşıda devam ettiriyor. Osmaniye’de yaşayan Yılmaz Kartal Halitoğlu 11 yaşında babasının yanında başladığı ayakkabıcılık mesleğine 56 yıldır devam ettiriyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerinde işyerini kaybeden Halitoğlu, devlet tarafından kendisine tahsis edilen konteyner işyerinde bu zanaatını gelecek nesillere aktarmak istediğini ama mesleği devredebilecek çırak bulamıyor. Severek yaptığı mesleğini 56 yıldır devam ettiğini depremde yıkılan işyerinin yerine konteyner çarşıda mesleğine yeniden döndüğünü söyleyen Yılmaz Kartal Halitoğlu, ’’Depremde işyerim yıkıldı işyerimde aletlerimde gitti. Devletimize başvurdum Cebelibereket konteyner çarşımızda sanatımı icra ediyorum. Devlet destekli, devletten de destek gördük zanatkarlara yardım elini uzattılar. Bu sanat baba sanatı olduğu için 1968-69’da babamın elinden tuttum, ortaokulu bitirdim ve sanata dahil oldum. Babamın ismi Muzaffer Usta, ünlü bir ustaydı ve yıllarca ayakkabı diktik, sipariş olsun ağlara, beylere, talebelere, memur arkadaşlara, yakın köylere biz hitap ediyorduk. Osmaniyeli olarak en güzel şekilde sanatımızı devam ettirdik 55-60 seneye dayandı. Babam 90 yaşında vefat etti ve 15-20 tane kalfa yetiştirdi ve diğer şehirlere dağıldı onlar. Kalkınma payında daha seri olarak onlar çalıştı büyük şehirlerde ama biz Osmaniyeli olarak sanatımı şu anda böyle en güzel şekilde icra ediyorum. Emekli oldum bu ayakkabıcılık sanatında çocuklarımı okuttum ve baş gözü ettim ve elimin emeğiyle, nasırlı ellerimle, göz nurumla en güzel şekilde geçinip gidiyorum. Bu sanatta en güzel değer güzel insanlardan tanışıp güzel şekilde eğitimli olarak bunlardan sohbeti bölüşüyorum. ’’diye konuştu. -’Mesleğimi miras bırakacak çırak bulamıyorum’ El sanatlarında artık çırak ve kalfa yetişmiyor son kuşak olarak biz devam ediyoruz diyen Halitoğlu, ’’Çırak bulmakta zorlanıyorum onun için çok müteessirim olsa da böyle bir güzel, ahlaklı, terbiyeli bir çocuk, bu sanatı ona aktarsam. Bizim kazancımız kısıtlı ama sanat altın bilezik olduğu için, bu sanatı öyle bir şahsı bulsam, miras olarak bırakabilirim. Ama maalesef yok el sanatlarımızda çırak kalfa yetişimi bitmiştir. Bir son kuşak olarak devam ettiriyorum sanatımı. ’’dedi.