ASAYİŞ - 28 Ocak 2024 Pazar 11:50

Osmaniye’de durdurulan otomobilin bagajından kaçak göçmen çıktı

A
A
A
Osmaniye’de durdurulan otomobilin bagajından kaçak göçmen çıktı

Osmaniye’de polis ekiplerince şüphe üzerine durdurulan otomobilin, bagajında ve içerisinde 7 yabancı uyruklu göçmen yakalandı. Olayla ilgi 1 şahısta göçmen kaçakçılığı suçundan tutuklandı.


İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekiplerince göçmen kaçakçılığının önlenmesi ve düzensiz göçmenlerin yakalanmasına yönelik çalışma yapıldı. Bu çerçevede, Tarsus Adana Gaziantep (TAG) Otoyolunda polis uygulama noktasında, şüphe üzerine durdurulan otomobilde inceleme yapıldı. Kontrollerde; araç içerisinde 6 ve bagajda 1 kişi olmak üzere illegal yollarla ülkeye giriş yapan Suriye uyruklu 7 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenleri ülkeye sokan, insani ve hayati tehlike oluşturacak şekilde batı illerine taşıyan Suriye uyruklu araç sürücüsü Mustafa I. göçmen kaçakçılığı suçundan çıkarıldığı adli makamlarca tutuklandı. Olayda kullanılan 1 araca da el konuldu.


Yakalanan 6 göçmen, Osmaniye İl Göç İdaresi Müdürlüğündeki işlemleri sonrası sınır dışı edildi.



Osmaniye’de durdurulan otomobilin bagajından kaçak göçmen çıktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şehit aileleri ve babalarıyla ilgili sözler söylemişti: Gazeteci Can Ataklı’ya 10 ay hapis cezası Şehit aileleri ve şehit babalarına yönelik sözleri nedeniyle yargılanan gazeteci Can Ataklı’nın yargılandığı dava karara bağlandı. Mahkeme, Ataklı’yı ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Şehit aileleri ve şehit babalarına yönelik 25 Aralık 2023’de sosyal medyada paylaşılan videoda söylediği sözler nedeniyle yargılanan gazeteci Can Ataklı’nın yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul 5.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Mustafa Can Ataklı katılmazken, avukatı hazır bulundu. Duruşmaya müşteki Ali Yalçın ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hukuki Hizmetler Birimi avukatı, Türk Devletleri Şehit Yakınları ve Gaziler Vakfı avukatı ve Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMURSEN) avukatı da katıldı. Duruşmada beyanda bulunan MEMURSEN avukatı, sanık Ataklı’nın duruşmaya katılmamasının davayı uzattığını belirterek, Ataklı’nın cezalandırılmasını ya da yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. Savunma yapan sanık avukatı ise, Ataklı’nın suç unsuru oluşturacak şekilde hareket etmediğini ve ifadelerinin düşünce özgürlüğü kapsamına girdiğini belirterek, müvekkilinin beraatını talep etti. 10 ay hapis cezasına çarptırıldı Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Can Ataklı’yı ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırarak sanığın ileride bir daha suç işlemekten çekineceğine dair mahkemece olumlu kanaat oluşturduğundan cezasının ertelenmesine karar verdi. İddianameden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, şüpheli Ataklı’nın ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. (GŞ-SD-
Ankara İçişleri Bakanlığı, Mersin’deki cinsel saldırı iddialarının gerçek olmadığını açıkladı İçişleri Bakanlığı, Mersin’deki bir kız yurdunda kız öğrencinin zorla araca bindirildiği ve cinsel saldırıya uğradığı yönünde sosyal medyada çıkan iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Daire Başkanlığımız tarafından Mersin KYK Kız Yurdu’nda bir kız öğrencinin zorla araca bindirilip cinsel saldırıya uğradığı yönünde sosyal medya paylaşımları yapıldığı tespit edilmiştir. Mersin Valiliğimiz koordinasyonunda emniyet birimlerimiz ve öğrenci yurdunda görevli ekiplerimiz ivedilikle harekete geçmiş ve olay yerine intikal etmiştir. Öğrencilerle bire bir yapılan görüşmelerde, sosyal medya mecralarında iddia edildiği gibi herhangi bir mağduriyet ve olayın olmadığı anlaşılmıştır. Bu tür provokatif sosyal medya paylaşımları yapan 15 hesapla ilgili olarak ’halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçu kapsamında Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından inceleme başlatılmış ve EGM Güvenlik Daire Başkanlığınca 15 hesap yöneticisi hakkında işlemlere başlanmıştır. Siber devriyelerimiz, sosyal medyadaki siber zorbalıklarla, sapkın düşünce akımlarıyla, kadına şiddet eğiliminde olanlarla mücadele ettiği gibi yalan bilgileri yayanlarla, dezenformasyon yapanlarla da mücadele etmektedir. İçişleri Bakanlığı olarak kahraman güvenlik güçlerimizle birlikte halkımızı huzursuz edenlerle, sokaklarımıza korku salmaya çalışanlarla, güvenliğini tehdit edenlerle mücadelemizi aralıksız sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz. Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı kanunların verdiği yetki çerçevesinde suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyetleri yürütülmektedir” ifadelerine yer verildi.
Eskişehir Sosyal medya fenomeni Ece Ronay yargılandığı davada ceza aldı Erzurum’da bir öğretmen grubunun paylaştığı fotoğrafa hakarette bulunduğu gerekçesiyle yargılanan sosyal medya fenomeni Ece Ronay’ın 46 gün karşılığında adli para cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi. Erzurum’un Karayazı ilçesi girişinde bulunan Türkçe ve Kürtçe ‘Hoş geldiniz’ yazan tabela altında 2022 yılı Nisan ayında çekindikleri fotoğrafı paylaşan 4 öğretmen, büyük tepkiye maruz kalmıştı. Fotoğraftaki el hareketi nedeniyle öğretmenler hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı. Soruşturma başlatılmasıyla 2022 yılı Mayıs ayında açığa alınan öğretmenler, aklanarak görevlerine tekrar geri döndü. Yaptıkları paylaşımla ilgili küfür, hakaret ve tehdit içerikli yorumlar hakkında ise şikayetçi oldu. Öğretmenlerin fotoğrafı hakkında hakaret içerikli yorum yapan Ece Ronay hakkında, Karayazı Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Öğretmenlere yönelik ‘andavallar’ şeklinde hakarette bulunduğu yorumu nedeniyle yargılanan Ece Ronay’ın, mahkemede kendisini ‘Sosyal medya fenomenleri arasında kullanılan ve hakaret veya küfür niteliği taşıdığını bilmediği bir kelimeyi eleştirmek amacıyla kullandığını’ söyleyerek savunduğu öğrenildi. Karayazı Asliye Ceza Mahkemesi’nde davanın 4 Ekim 2024’te görülen karar duruşmasında, Ece Ronay’ın birden fazla kişiye hakaret suçundan 46 gün karşılığında adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.
Bolu Otomobil pazarında kavga gibi pazarlık Bolu’da 2. el otomobil pazarında müşteriyle adeta kavga eder gibi pazarlık yapan esnaf sosyal medyada yoğun ilgi gördü. Sesleri duyanların kavga zannettiği o anlar saniye saniye kaydedildi. Gaziantep’in Nurdağı ilçesinden Bolu’ya gelen bir aile, Galericiler Sitesi’nde otomobil bakmaya başladı. Bolu’da galerici esnafı Gürkan Güler’in dükkanından otomobil beğenen aile, pazarlık için masaya oturdu. Depremden dolayı mağdur olduklarını ifade eden müşteri, Güler ile pazarlık yapmaya başladı. Seslerin aşırı yükseldiği pazarlık anını ise Gürkan Güler’in yeğeni hatıra olması amacıyla cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Güler, adeta kavga eder gibi görüntülerin oluştuğu pazarlık anlarını sosyal medya hesabından, "Kolum bir an çıktı sandım" notu ile paylaştı. Görüntüler sosyal medyada büyük ilgi görürken, depremzede ailenin iki otomobil aldığı öğrenildi. "Namazdan kalkıp yanımıza geldi" Böyle bir pazarlığı uzun zamandır yapmadığını anlatan Gürkan Güler, "Pazarlık bir Anadolu kültürüdür. Genelde böyle pazarlıklar Kurban Bayramı için kurulan hayvan pazarlarında görülür. Komşu esnafımız bizim pazarlığımızı kavga zannetmişler. Hatta bir galerici arkadaşımız bu sırada namaz kılıyormuş. Namazdan kalkıp yanımıza geldi, ’Ne oluyor?’ diye sordu" dedi. "O günler gözümün önüne geldi" Pazarlık yaptığı müşterilerinin Gaziantep’ten gelen depremzede bir aile olduğunu ifade eden Güler, "Videoda duyulacağı üzere kendisi deprem dolayısıyla mağdur olduğunu söyledi. Hayata yeniden başlıyorlar. Biz de aslında esnaf dayanışması yaptık. 1999 yılında biz de deprem geçirmiştik, o günler geldi gözümüzün önüne. Biz de yardımcı ve destek olmak amacıyla fiyatta indirdim yaptık" şeklinde konuştu. "Az daha kolumu çıkarıyorlardı" Güler, sıkı bir pazarlık yaşandığını belirterek, "Az daha kolumu çıkarıyorlardı. Paylaştığım pazarlık videosunu doktor bir arkadaşım da görmüş, ’Hastaneye gel bir kontrol edelim. Belki kolunu askıya alırız’ dedi. Spontane gelişen bir olay oldu. Yanımda çalışan Ogün isimli yeğenim hatıra olsun diye o anları kayda aldı. Biz de uzun yıllardır böyle bir pazarlık görmemiştik. Bizim için de güzel bir hatıra oldu" ifadelerini kullandı.
Muğla Muğla TEK Koleji Rusya’da Türkiye’yi temsil edecek Muğla’nın saygın eğitim kurumlarından olan Teknoloji ve Kültür Okulları’nın Fen Lisesi öğrencileri, Rusya Lomonosov Devlet Üniversitesi’nce düzenlenen, biyoloji ve tıp anabilim dallarını kapsayan bilimsel proje yarışmasında dünya finalisti oldu. Rusya’nın en popüler proje yarışması olan ‘Geleceğin Bilim İnsanları Uluslararası Proje Yarışması’nda Muğla TEK Koleji büyük bir başarıya imza atarak, 10-15 Ekim 2024 tarihlerinde Moskova’da gerçekleşecek olan finallerde ülkemizi temsil etmeye hak kazandı. Türkiye’den yarışmaya katılan kek okul Türkiye’den yarışmaya katılan tek okul olması dolayısıyla ulusal bir sevinç de yaşatan Tek Koleji Fen Lisesi 10. Sınıf Öğrencileri; Ceren Yılmaz ve Doğa Bencik biyoloji alanında, Deren Akbaba ve Duru Sankur ise tıp alanında hazırladıkları bilimsel projelerini, Teknoloji ve Kültür Okulları Proje Koordinatörü Mehmet Ali Onaran danışmanlığında gerçekleştirdi. Ülkemize birçok dünya derecesi kazanılması noktasında öncülük eden ve Uluslararası Genç Bilim İnsanları Derneği Başkanlığı da yapan, Bilim Uzmanı ve Süpervizör Onaran aynı zamanda Teknoloji ve Kültür Okulları Proje Koordinatörlüğü görevini de yürütmektedir. Geleceğin bilim insanları uluslararası bilim yarışması Okul öğrencilerinin bilimsel araştırma projelerine yönelik en büyük yarışmalardan olan ’Geleceğin Bilim İnsanları Uluslararası Bilim Yarışması’, Rusya-Moskova Lomonosov Devlet Üniversitesi tarafından düzenleniyor. Moskova’da dünyanın en başarılı projelerinin birbiri ile rekabet ettiği bilim yarışmalarında gençler ülkeleri adına yarışıyor. Bilim, biyoloji, fizik, kimya, tıp, mühendislik, doğa, ekoloji yazılım gibi konuları kapsayan, uluslararası seçilmiş projelerin yer aldığı böyle prestijli bir dünya yarışmasında, Türkiye’yi Muğla TEK Koleji’nin temsil edecek olması da Muğla’nın haklı bir gururu oldu. Muğlalı öğrencilerin projeleri Muğlalı öğrenciler yarışamaya iki alanda iki proje ile katıldı. Tıp alanında; ‘Günlük hayatta insanların iş gücünü azaltan ve yaşam kalitesini düşüren alerjenler’, Biyoloji alanında da; ‘Global bir sorun olan su kirliliği ile aynı zamanda tarım alanlarının azalmasına bağlı olarak, topraksız tarım ve balık yetiştiriciliği’ konularını kapsayan projeleri ile ön elemeleri geçerek finalist olarak Rusya biletini kaptılar. Moskova’da bilim rüzgarı estirecek öğrencilerin danışmanı Onaran: “Bilim tecrübe ile birleşirse bilimsel başarı kolay kazanılır. Hedefimiz öğrencilerimizin erken yaşta bilimsel aktivitelerle vizyonlarını genişletmek ve onların desteklenince de neler yapabileceğini göstermek. Global sorunlara çözüm önerileri sunan projeleri ile bizleri gururlandıran gençlerimizin ülkemize büyük başarılar kazandıracaklarına inanıyorum. Tecrübe ve azmimizin yanında iyi derecede İngilizce bilen okulumuz öğrencilerinin başarı ile ülkemize döneceklerine inanıyorum. Ve bu başarılar devam edecek, 63 ülke ile bilimsel bağ kurduk bu ülkelere giderek dünya sorunlarına çözüm önerileri üreterek, geleceğin günümüzden daha yaşanabilir olmasına katkı sağlayacağız. Teknoloji ve Kültür Okulları’mızın yöneticilerinin de olağanüstü destek ve gayretleri bizleri yüreklendiriyor. Öğrencilerimizin bilimsel vizyon kazanması yanında başarılarının da devam etmesi için her zaman gayret içinde olacağız. Okul Yönetimimizin, öğrenci velilerimizin bilime ve öğrencilere maddi manevi destek vermesi çok değerli. Moskova’dan dünya dereceleri ile dönmeyi bekliyor, öğrencilerimize güveniyoruz” şeklinde konuştu.