GÜNDEM - 04 Şubat 2024 Pazar 11:25

Duvarlara “Döneceğiz” diye yazmışlardı, yuvalarına dönüyorlar

A
A
A
Duvarlara “Döneceğiz” diye yazmışlardı, yuvalarına dönüyorlar

Depremin vurduğu Osmaniye’de 650 dairenin yıkıldığı ve 283 kişinin hayatını kaybettiği mahallede depremin ardından duvarlara “Döneceğiz” diye yazan mahalle sakinleri, tadilatların ardından yeniden yuvalarına dönüyorlar.



Asrın felaketinden etkilenen ve çık sayıda insanın yaşamını yitirdiği Osmaniye’de yerinde dönüşüm ve az hasarlı binaların tadilat çalışmaları aralıksız devam ediyor. Depremin ardından evlerini terk ederek, duvarlara “Döneceğiz” diye not bırakan mahalle sakinleri şimdi dönüş yolunda. Asrın felaketinde 650 dairenin yıkıldığı ve 283 kişinin hayatını kaybettiği kent merkezinde bulunan Rahime Hatun Mahallesi’nde vatandaşlar, yuvalarına yeniden dönmenin heyecanını yaşıyor.


20 yıldır mahalledeki Burak Apartmanında oturan Tufan Toklu (70), dairelerin tadilat işlemlerini hızlı bir şekilde tamamladıklarını belirterek, “Rahime hatun mahallesi 9086 sokak Burak Apartmanında ikamet etmekteyim. Evimiz az hasarlı oldu. Şimdi en sıkı şekilde ustalara çevre arızalarını hasarını yaptırıp tekrar içine mutlu huzurlu oturmak istiyoruz. Yavaş yavaş herkes eksikliklerini yaptırıyor. Yandaki apartmanlarda aynı şekilde bizden önce başlamışlardı. Biz biraz geç başladık ama hızlı bir şekilde yaptırıyoruz evimizi. Eski halini alacak, merkezde kaldık, burası Osmaniye’nin en kıymetli yeri. 20 seneden beri burada otuyorum. Komşularımızı tabii ki çok özlüyoruz. Depremde acı şekilde ayrıldık. Çok üzüldük, zaman zaman görüşüyoruz ama tekrar kavuşacağız” dedi.


“Mahallemiz en kısa zamanda tekrardan ayağa kalkacak”


Mahalledeki çalışmalar hakkında bilgiler veren mahalle muhtarı İsa Kama (50) ise “Depremden önceki nüfus sayımız genel olarak büyüklü küçüklü 28 bin civardaydı. Depremden sonra ise şimdiki göç haliyle 25 bin civarına düştü. Tekrardan, yeniden Rahime Hatun Mahallesi eski haline huzurlu ve ailevi bir şekilde kavuşacağına inanıyoruz. Yerinde dönüşümler başladı, müracaatlar başladı. Orta hasarlı, hafif hasarlı binalarımızda tadilata başlandı ve bitme aşamasında. Şu an bazı sakinlerimiz göçme aşamasında. Bu deprem birlik ve beraberlikle atlatıldı. Kardeşlikle atlatıldı, mahallemiz en kısa zamanda tekrardan ayağa kalkacak inşallah. Orta hasarlı binamız yüzün üzerinde. Onlarda tadilatlara başladı ve onlarda bitme aşamasında. Hafif hasarlılardaki vatandaşlarımız evlerine girdi zaten. Dışarıdaki göç sayılarımız artık yavaş yavaş geri mahallesine kavuşacak. Bizim mahallemizde 650 tane dairemiz yıkıldı, 283 vatandaşımız hayatını kaybetti. Onlara da Allah’tan rahmet diliyorum. Eski haline mahallemiz inşallah tekrardan kavuşacak. Bizim mahallemizden dışarıya göçmüş insanlarımız kendi evlerindeki turşularını, yataklarını, yorganlarını götürmedi. Çünkü umutları var, bir an önce tadilat yaptırmak, biran önce kendi mahallelerine dönmek, kavuşmak için çabalıyor. Çünkü burada bir şeyler yaşadılar, bunu anımsamak için kendileri bir an önce yerlerine kavuşacak. Turşularını, yataklarını almadılar. Çünkü umutları var insanların. Tadilatlar gece gündüz hızlı bir şekilde yapılıyor burada” diye konuştu.


(YC-VK-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Turkcell, Forbes’un ‘Dünyanın En İyi İşverenleri’ listesinde Turkcell, dünyanın en prestijli iş dünyası yayınlarından Forbes tarafından 50 ülkede 300 binden fazla çalışanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sonucunda ‘Dünyanın En İyi İşverenleri’ arasında yer aldı. Turkcell, dünyanın önde gelen yayınlarından Forbes tarafından gerçekleştirilen ve 50 ülkede 300 binden fazla çalışanın katıldığı ‘Dünyanın En İyi İşverenleri’ araştırmasında önemli bir başarı elde etti. Türkiye’den yalnızca 6 şirketin girdiği belirtilen listede Turkcell’in, teknoloji ve iletişim alanındaki tek Türk şirketi olduğu açıklandı. “Listedeki tek Türk teknoloji ve iletişim şirketi olmak bizler için ayrı bir gurur” Bu başarıyı, Turkcell’in insan odaklı kurumsal vizyonu ve çalışan memnuniyetine yönelik stratejilerinin bir sonucu olarak gördüğünü ifade eden Turkcell İnsan ve İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu şöyle konuştu: “Şirket olarak, çalışma arkadaşlarımızın gelişimini ve çalışma konforunu destekleyen bir iş yeri kültürü oluşturmak için titizlikle çalışıyoruz. İnsan kaynakları yönetimine dair yaklaşımımızın küresel ölçekte takdir görmesi ve teknoloji, iletişim alanında ülkemizi temsil eden listedeki tek şirket olmamız da bizler için ayrı bir gurur. Hedefimiz nitelikli insan kaynağımızı koruyarak, yeni yetenekleri aramıza katarak şirketimizin bu alandaki başarısını daha da ileriye taşımak. Bu başarıya katkı sağlayan tüm çalışma arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.”
Bursa TSYD Bursa’dan Mustafa Bozbey’e ziyaret Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Bursa Şube Başkanı Mehmet Ali Ekmekçi, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i ziyaret ederek, fikir alışverişinde bulundu. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen ziyarete TSYD Genel Merkez yönetim kurulu üyesi İlhan Öztat, Bursa Şube Başkanı Mehmet Ali Ekmekçi, Başkan Yardımcısı İhsan Altıkardeş, Sayman Volkan Tezcan ve yönetim kurulu üyeleri Sedat Yoğurtçu ile Saadetin Tamer Tuna katıldı. Güzel günler bizi bekliyor Nesine 3’ncü Lig’de mücadele eden Bursaspor’un sezona hızlı bir giriş yaptığını kaydeden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Yeşil Beyaz’ın artık tüm şehrin takımı olduğunun altını çizip, “İnanıyoruz ki Bursaspor üst lige yükselecek. Hedefimiz Timsah’ın yeniden evi konumundaki Süper Lig’de yer almasıdır. Bunun için camia kenetlendi. Güzel günler bizi bekliyor” dedi. Bursaspor’a tam destek Bursa’nın bir spor şehri olduğunu kaydeden TSYD Bursa Şube Başkanı Mehmet Ali Ekmekçi de kentin en büyük markası olan Bursaspor’a her zaman medya olarak destek sunduklarını kaydetti. Genel merkez yönetim kurulu üyesi İlhan Öztat da tarihi başarılarla dolu olan Bursaspor’un hedeflerine ulaşacağına inandığını aktardı. Ziyaretin sonunda TSYD Bursa Şube Başkanı Mehmet Ali Ekmekçi, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e plaket takdim etti.
Bitlis Tatvan’da üretilen ayakkabılar Balkan ülkelerine gönderiliyor Bitlis’in Tatvan ilçesinde kurulan bölgenin ilk ayakkabı üretim fabrikasında üretilen yerli marka spor ayakkabılar iç piyasanın yanı sıra Balkan ülkeleri ile Azerbaycan’a gönderiliyor. Yaklaşık 30 yıldır İstanbul’da ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren Bitlisli Tüzün kardeşlerin geçen yıl kurduğu ayakkabı fabrikası hem ekonomi hem de istihdama katkı sağlıyor. İstanbul’a göç ettikten 30 yıl sonra yatırım için memleketlerine geri dönen Tüzün kardeşler, açtıkları fabrikada 25 kişiyi istihdam ediyor. Venuma markası adı altında günde yaklaşık 500 çift spor ayakkabısı üretimi yapılan atölyede üretilen ayakkabılar, iç piyasanın yanı sıra Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan ve Yunanistan gibi Balkan ülkeleri ve Azerbaycan’a kadar gönderiliyor. Yer sorunu nedeniyle henüz tam kapasite üretime geçilemeyen firma, istihdam ve üretim kapasitesini arttırmayı hedefliyor. “Günlük 500 çift ayakkabı üretiliyor” Tatvan ilçesinde üretim gerçekleştiren ayakkabı fabrikasıyla ilgili bilgi veren fabrika yetkililerinden Serkan Tüzün, kendi marklarıyla yerli üretim gerçekleştirdiklerini söyledi. Yaklaşık 2 yıl önce kurdukları fabrikada şu an halihazırda 25 kişinin istihdam edildiğini kaydeden Tüzün, fabrikada günlük yaklaşık 500 çift spor ayakkabı üretimi gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Burada ürettiğimiz ayakkabılar iç piyasanın yanı sıra Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan ve Yunanistan gibi Balkan ülkeleri ve Azerbaycan’a kadar gönderiyoruz. Yer probleminden dolayı maalesef şu anda tam kapasite ile üretim gerçekleştiremiyoruz. Ancak hedefimiz her geçen gün daha çok istihdam ve üretim sayısına ulaşarak ekonomiye katkı sunmaktır. Bunun için de var gücümüzle çalışıyoruz. Bölgeye özgü yatırım teşvikleri arttıkça bölgeye yatırımların daha çok artacağına inanıyorum. Bu anlamda bizlerde memleketimize bir vefa borcumuz vardı. Bu nedenle bir fabrika kurarak istihdam sağlayalım dedik. Böyle bir yer açtık. Bünyemizde pazarlamacılarla beraber 25 kişi çalışıyor. Burada ürettiğimiz ayakkabıları aynı zamanda açmış olduğumuz satış mağazamızda uygun fiyatlara satışını gerçekleştiriyoruz. Bin metrekarelik yerimizde günlük yaklaşık 500 çifte kadar ayakkabı üretimi gerçekleştiriyoruz. Yerimiz küçük geliyor. İlerleyen zamanlarda 3-5 bin metrekare arası bir yere taşınırsak çok daha fazla kişiye istihdam sağlayabiliriz" diye konuştu.
Mersin Otizm Aile Danışma Merkezi 1 yaşında Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer, ’Otizm Aile Danışma Merkezi’ndeki çocuklar ve aileleri bir araya gelerek, merkezin açılışının 1. yıl dönümü dolayısıyla pasta kesti. Başkan Seçer, "Merkezde 0-72 ay arası Otizm Spektrum tanısı konan çocukların eğitimine destek veriyoruz" dedi. Başkan Seçer, eşi Meral Seçer ile otizmli ve çocuklar ve aileleriyle Otizm Aile Danışma Merkezi’nde bir araya geldi. Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Dr. Hülya Atila ve uzmanlardan merkez hakkında bilgi alan Seçer, merkezin Türkiye’de yerel yönetimlerde bir ilk olduğunu ifade etti. Merkezde 0-72 ay arası Otizm Spektrum tanısı konan çocukların eğitimine destek verdiklerini belirten Seçer, erken tanının çocukların gelecek yaşamları için önemli olduğunu vurguladı. Seçer, "Eğer doğru zamanda, doğru dokunuşlar ve eğitimler verilirse bu, çocuklarımızın yaşamını kolaylaştırıyor. Otizmin bir eksiklik değil, bir farkındalık olduğunun bilincinde olmamız lazım" diye konuştu. "Örnek gösterilecek sosyal politikalara imza attık" Türkiye’de örnek gösterilecek sosyal politikalara imza attıklarına işaret eden Seçer, gelecek 5 yılda da söz verdikleri yeni projelere imza atacaklarını kaydetti. Gerçekleştirecekleri projelerden bahseden Seçer, "Ailelerin ve özel bireylerin eğitiminde öncelikli bir görev üstlendik. Onlar bizim için bir yük değil. Bunu her ortamda söylememiz ve bu farkındalığı oluşturmamız lazım. Hayatın her alanında mutlaka zorluklar oluyor ama her şeyden önce sosyal devlet olarak biz belediyelerin her zaman sizlerin yanında olma zorunluluğumuz var. Bu konuda da Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak sorumluluğumuzun farkında olarak, 5 yıldır hizmet yaptık. Önümüzdeki süreçte bunları daha da artırarak devam ettireceğiz" dedi. Merkeze, eşi Meral Seçer ile beraber geldiklerinin altını çizen Seçer, "Kenti yöneten insanların bir anne ve bir baba gibi sorunlar karşısında aynı duyguları taşıması gerekiyor" ifadesini kullandı. Yerden: "Merkez sayesinde kısa sürede çok büyük ilerleme kaydettik" Otizm Spektrum Serebral Palsi tanısı olan Uygar Yerden’in annesi Büşra Yerden, 1 yaşına giren merkezden 8-9 aydır faydalandıklarını ifade etti. Tedavi sürecinde güzel gelişmeler yaşadıklarını vurgulayan Yerden, "Merkez sayesinde kısa sürede çok büyük ilerleme kaydettik. Oğlum öğretmenlerini çok seviyor. İletişim anlamında arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle çok sosyal" diye konuştu. Otizm Aile Danışma Merkezi’nden faydalanan Sibel Yiğit de oğlunun merkeze gelmeden önce seslenmelerine karşı tepki vermediğini ve göz teması kurmadığını ifade etti. Merkeze geldikten sonra her şeyin çok güzel gitmeye başladığını dile getiren Yiğit, Büyükşehir Belediyesinin verdiği bu eğitimin tüm belediyelere örnek olmasını temenni ederek, "Çünkü özel eğitim ücretleri çok yüksek ve bunu çoğu aile karşılayamayabiliyor" dedi. Otizm Aile Danışma Merkezi 1 yaşında Yenişehir ilçesindeki Akkent Mahallesi’nde yer alan Otizm Aile Danışma Merkezi, 9 Ekim 2023’den bu yana hem çocukların gelişimlerine, hem de ailelere hizmet veriyor. 100 öğrenci kapasiteli merkezde 9 personel ile hizmet veren merkezde, okul öncesi öğretmenler, fizyoterapist, ergoterapist, çocuk gelişimi uzmanı ve psikolog yer alıyor. 0-72 ay arası Otizm Spektrum Bozukluk tanısı konan çocukların ve ailelerinin faydalanabildiği merkez, hem çocukların gelişimlerine hem de ailelerine destek oluyor. Merkezde çocuklara bilimsel uygulamalar ile ücretsiz hizmet verilirken, duyu bütünleme ve ergoterapi hizmetleri, özel eğitim dersleri, grup eğitimi ve bahçe aktiviteleri, gelişim değerlendirme ve ebeveyn danışmanlığı ile aile bilgilendirme seminerleri de düzenleniyor. 72 aydan büyük otizmli bireyler ise Büyükşehir Belediyesinin Engelsiz Yaşam Merkezi’ndeki hizmetlerden faydalanabiliyor.