ASAYİŞ - 25 Mayıs 2023 Perşembe 09:22

Fabrikayı kaçak akaryakıt tesisine çevirdiler: 16 gözaltı

A
A
A
Fabrikayı kaçak akaryakıt tesisine çevirdiler: 16 gözaltı

Osmaniye’de 2 fabrikaya gerçekleştirilen operasyonda, 25 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildi.

Osmaniye’de 2 fabrikaya gerçekleştirilen operasyonda, 25 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildi. Olayla ilgili 16 kişi gözaltına alındı.


Osmaniye İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Toprakkale ilçesi Organize Sanayi Bölgesinde fabrikada kaçak akaryakıt üretildiği bilgisi üzerine çalışma başlattı.


Alınan bilgiye göre şehirdeki sanayi tesislerinden geri dönüşüm bahanesiyle toplanan atık yağların kimyasal işlemlerden geçirilerek kaçak akaryakıta dönüştürüldüğü ve piyasaya sürüldüğü bilgisi üzerine soruşturma başlatan ekipler teknik ve fiziki takip sonucu 2 fabrikaya operasyon başlattı. Yapılan operasyonda 25 bin 930 litre karışımlı akaryakıt, bin 200 litre akaryakıt üretiminde kullanılan sülfürik asit, 1 pompalı tüfek, 50 fişek ele geçirildi.


Orta ölçekli bir fabrika büyüklüğünde 2 kapalı alan ve bahçesinde kurulan düzeneklerle binek araçlara ve tırlara ayrı ayrı yakıt üretimi ve satışı yaptığı tespit edilen Y.İ., H.İ., A.Ç., M.Ç., Ü.Ö., U.K., H.G., Y.Ç., M.H.K., K.A., Y.O.K., Ü.Ç., H.Ç., M.M.İ., M.D. ve M.K. isimli 16 şahıs gözaltına alındı.


Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kilis Üzümün taneden pekmeze uzanan yolculuğu Kilis’te yaş üzümün taneleri zorlu işlemlerin ardından kış mevsiminin önemli besin kaynaklarından olan pekmeze dönüşüyor. Bölgedeki fabrikalarda ve evde çeşitli yöntemlerle yapılan doğal pekmezin kilosu 200-250 TL arasında satışa sunuluyor. Türkiye’de bağcılık yapılan kentlerden biri olan Kilis’te üzüm taneleri, suyunun sıkılması ve dev kazanlarda kaynatılması gibi farklı aşamaların ardından pekmeze dönüşüyor. Bu yıl tane üzümün istediği değeri bulamadığını belirten üreticiler, üzümlerden pekmez yapmaya yöneldi. Musabeyli ilçesine bağlı birçok köyde pekmez üretim tesisi kuruldu. İlçeye bağlı Uğurtepe köyünde kurulan pekmez üretim fabrikasında teknolojik imkanlarla üzüm pekmezi üretimi yapılıyor. Üzüm bağlarından toplanan üzümler, fabrikaya getirildikten sonra ilk önce yıkanıyor. Çöpü ve dış kabuğu çıkarıldıktan sonra presle üzümün suyu çıkarılıyor. Daha sonra üzüm dinlendirme tanklarında bekletildikten sonra kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Pekmez üreticisi Mehmet Gün, bağ bozumunun ardından toplanan üzümleri pekmez yaparak iç piyasaya gönderildiğini ifade ederek, “Çevre köylerdeki bağlarından toplanan üzümleri pekmeze dönüştürüyoruz. Üzümleri çiftçiden satın alıyoruz veya kiralama yöntemine gidiyoruz. Tesisimizde yaklaşık günde 20 ton yaş üzüm işliyoruz. Çiftçilerimiz üzümden yapılan pekmezlerini alıyorlar, satmak isteyen üreticilerin pekmezini de satın alıyoruz. Günlük 2-3 ton pekmez üretecek kapasitemiz var. Yaş üzümden sezonda yaklaşık 70 ton pekmez üretimi yapıyoruz. 2024 yılı pekmez döneminde pekmezin kilosu 200-250 TL civarında alıcı buluyor” dedi.
Niğde 3. Niğde Ulusal Kısa Film Festivali yapıldı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 3. Niğde Ulusal Kısa Film Festivali gerçekleştirildi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen festival, Kurmaca, Belgesel ve Öğrenci Filmleri kategorisinde gerçekleşti. 163 filmin başvuru yaptığı festivalde derece alan filmler Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreni ile sahiplerini buldu. İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Fatih Diren, festivalin amacının genç sinemacıların tecrübeli yönetmenlerle festival platformunda buluşmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi. Diren; "Bu sene festivale 163 film başvuru yaptı. Kurmaca, belgesel ve öğrenci filmlerimiz var. 3 kategoride gerçekleştiriyoruz festivali. Öğrencilerin görev aldığı, finalistlerle, yönetmenlerle, yapımcılarla veya oyuncularla iletişime geçtiği ve bundan da pozitif şekilde faydalandıkları bir festival gerçekleştiriyoruz. Bazı öğrencilerimiz yönetmenlere kendilerini gösterebiliyorlar ve bu festival aslında onlar için iş kaynağı da diyebiliriz. Bunu da başarılı bir şekilde yaptığımızı düşünüyoruz" dedi. "Hedefimiz, sinema kültürünün gelişmesine katkı sunmak" Türkiye’de kısa film üretiminin güçlenmesine, sinema kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak hedefiyle yola çıkılan Niğde Ulusal Kısa Film Festivali’nin üniversitenin ve kentin kültürel yaşamını zenginleştirmeyi amaçladığını belirten İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Akyıldız ise, geleneksel hale gelen festivale kentin katkı sağlaması ile daha kapsamlı hale gelebileceğini ifade etti. Akyıldız; "Festivalimiz geleneksel hale geldi iyi filmler de başvuruyor fakat derece alan filmlere ödül vermek istiyoruz ama bu konuda sponsor desteği henüz bulamadık. Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu ile Prof. Dr. Nafiz Tok’a destekleri için teşekkür ediyoruz ancak çok daha büyüyebilecek ve makul miktarlarla ödüllerle kentin çok iyi tanıtımını yapabileceğimiz bu etkinliğe şehirden de destek görmeyi istiyoruz. Şehir dışından yönetmenler, jüri üyeleri geliyor ve ileride destek alırsak ünlü isimler de gelebilecek. Biraz daha festivalin desteklenmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı. Festivalde ödül alan filmler ise şöyle: "Kurmaca Film En İyi Film “Eksi Bir” Ömer Ferhat Özmen “Dilan Hakkında Konuşmalıyız” Umut Dilan Oğurlu Mansiyon Özel Ödülü - “Rüyada Olduğunu Fark Ediyor İnsan” Baturay Tunç Belgesel Filmler En İyi Film İyi Film “ İyi Ölüm” Hasan Ete Mansiyon - “30 Yaşında Öğrendiğim Şeyler” Sezer Ağgez Öğrenci Filmleri En İyi Film “Karanlıkta Kalan“ İlayda Muhtar Mansiyon Cenk- Can Gülenay".
Aydın Teknoloji ve Dijital Dünya’nın uzmanları bir araya geliyor Dijital dünyanın getirdiği fırsatlar kadar, beraberinde getirdiği tehditler de artıyor. Siber dolandırıcılık, internet şiddeti ve ekran bağımlılığı gibi sorunlarla mücadele etmek amacıyla, birçok uzmanın ve akademisyenin yer aldığı Teknoloji ve Siber Yaşam Derneği ismi ile Türkiye’de yeni bir oluşum hayata geçiyor. Resmi kuruluş öncesinde tanıtılan dernek, çocuklar ve gençler için güvenli bir dijital ortam oluşturmayı hedefliyor. Dijital dünyada siber güvenlik sorunun artık herkesin sorunu olmaya başladığını kaydeden Dernek Sözcüsü Togay Ünlü “Özellikle çocuklar ve gençler, internet ortamında ciddi risklerle karşı karşıya kalıyor. İnternet kullanıcılarının ekran bağımlılığı siber zorbalık ve dolandırıcılık gibi tehditlere karşı bilinçlenmesi hayati önem taşıyor,” dedi. Araştırmalara göre, Türkiye’de gençlerin günde ortalama 6-7 saatini ekran başında geçirdiğini ve bunun sosyal etkileşimleri olumsuz etkilediğini ortaya koyduğunu kaydeden Ünlü, “Ekran bağımlılığı, zihinsel sağlık sorunlarına yol açarken, sosyal medyada maruz kalınan şiddet ve dolandırıcılık olayları, bireylerin güven duygusunu zedeliyor. Teknoloji ve Siber Yaşam Derneği, bu sorunlara çözüm üretmek için çeşitli eğitim programları ve atölye çalışmaları düzenleyecek. Gençler için güvenli sosyal medya kullanımı konularında bilgilendirme yapılacak, ebeveynlere ise çocuklarını dijital dünyada nasıl koruyabilecekleri hakkında rehberlik edilecek” diyerek siber güvenlik uzmanları tarafından verilecek eğitimlerle, bireylerin bilinçli internet kullanımı konusunda yetkinlik kazanmalarının sağlamaya çalışacaklarını söyledi. Dijital güvenliğin sadece bireylerin değil, toplumun ortak sorunu haline geldiğini kaydeden Togay Ünlü, “Günümüzde dijital yaşamdan ne vazgeçmeyiz ama bilinçli kullanabiliriz. Dijital çağda güvenli bir yaşam sürdürebilmek için hep birlikte çalışmalıyız. Teknoloji ve Siber Yaşam Derneği, bu bilinçle yola çıkarak, topluma katkıda bulunmayı ve gençlerin dijital dünyada daha güvenli bir şekilde yer almasını sağlamayı hedefliyor” diye konuştu.
Nevşehir Nevşehir’de hayırseverler tarafından yaptırılan eğitim kurumları hizmete açıldı Nevşehir’de hayırseverler tarafından yaptırılan Nevşehir Fevzi Dirikoç Fen Lisesi, Hacı Mustafa-Türkan Öbekli İlkokulu ve Olcay Sağlam Rehberlik ve Araştırma Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Nevşehir Fevzi Dirikoç Fen Lisesinde düzenlenen toplu açılış törenine, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Nevşehir Milletvekili Süleyman Özgün, Vali Yarımcısı Kübra Karaalioğlu, Nevşehirli hayırsever iş insanları Mehmet Ali Öbekli, Bayram Sağlam, Fevzi Dirikoç ve ailesi ile Filiz Dirikoç Acar, siyasi parti temsilcileri, il protokolü üyeleri, iş insanları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Hayırsever İş İnsanı Fevzi Dirikoç ve ailesi adına konuşan Filiz Dirikoç Acar, "Ülkelerin gelişimi yalnız devlet erkanının çabaları ve katkılarıyla sınırlı kalmamalı, hiç şüphesiz ki varlıklı insanlarımızın da bu kapsamda gayret ve cömertliklerini göstermeleri gerekmektedir. Ailemiz Yüce Yaradan’ın bizlere bahşettiği imkânları “kazancımız Allah yolunda harcadıklarımızdır” düsturundan yola çıkarak yıllardır gerek memleketimizde ve gerekse İstanbul’da olmak üzere çeşitli hayır işleri yapma gayreti içindedir. Ticari faaliyet gösteren işletmelerimiz de istihdama katkı sağlayan çabalarımızın yanında, güzel atlar diyarı olarak sadece Türkiye’nin değil dünyanın da gözbebeği olan memleketimiz Nevşehir’imize de Sağlık Ocağı, Lise binası, Nevşehir Üniversitesinde eğitim fakültesi binaları, camiler ve kuran kursları gibi hizmetlerin yapımına katkılarımızı sunmaktan gurur duyuyoruz. Rahmetli Dedem Asım Dirikoç önderliğinde başlayan hayır işlerimizi bugün kıymetli babam Fevzi Dirikoç’un yaptırdığı Fen Lisesi binası ile taçlandırmanın sevinci içerisindeyiz” ifadelerini kullandı. Sağlam ailesi adına konuşan Bayram Sağlam da, "10 yaşına kadar çocukluğum geçtiği Nevşehir’e özlemim hiç bitmedi. Nevşehir’e hizmet edeceğim günü bekleyerek ve amaçlayarak yaşadım. Bu gün bu arzumu gerçekleştirmenin mutluluğunu ve gurunu yaşıyorum” dedi. İş insanı Mehmet Ali Öbekli de Nevşehir’de kendilerinden önce hayırseverlerin yaptırdıkları eserlere duayla ve gıpta ile baktığını söyledi. Nevşehir’e bir çok eser kazandıran Öbekli Ailesi son olarak Hacı Mustafa-Türkan Öbekli İlkokulu’nu hizmete açmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Nevşehir Valisi Ali Fidan ise; "Eğitim meselesi bir milletin yarınlara güvenle bakması için en hayati meseledir. İlim ve irfanla donatılan, kültürel benliğini içselleştirmiş nesillerin yetiştirilmesinin yegâne yolu, doğru eğitimin, doğru planlamayla, doğru zamanda verilmesidir. Biz de bu doğrultuda ‘‘İlimizde en büyük yatırım insana yapılan yatırımdır” anlayışıyla eğitime büyük önem veriyoruz. Öğrenci ve öğretmenlerimizin en iyi fiziki şartlarda eğitim faaliyetlerini sürdürebilmeleri, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler gerçekleştirebilecekleri mekânların oluşturulması, bilişim teknolojilerinden öğrencilerimizin en iyi şekilde faydalanması için ilimizdeki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu eğitim kurumlarını ilimize kazandıran iş insanlarımıza da şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu. Açılış töreninde kurdele kesiminin ardından Nevşehir Valisi Ali Fidan ve hayırsever iş inşaları okul bahçesine ağaç dikti. Daha sonra sınıfları gezen heyet, öğrenciler ile de bir süre sohbet etti.
Denizli Sahte ilanlarla 20 milyon lira vurgun yapan çeteyi JASAT çökertti: 66 gözaltı Denizli’de sosyal medya üzerinden Türkiye genelinde sahte ilanlar vererek dolandırıcılık yapan suç örgütü JASAT’ın operasyonu ile çökertildi. 20 milyon vurgun yapan çete üyesi 66 şüpheliden 31’i tutuklanırken, örgüt üyelerinden talimatları yerine getirmeyenlere işkence yapıldığı ortaya çıktı. Sosyal medyada sahte hesaplar veya şifreleri çalınmış gerçek kişi hesapları üzerinden Türkiye genelinde yerel alım ve satım sayfalarında römork, konteynır, su deposu, kiralık ev gibi ilanlar veren çete üyeleri yurt genelinde çok sayıda vatandaşı mağdur etti. İlanlarına dönüş yapan vatandaşlardan kaparo adı altında para alan şahıslar, ilandaki ürünleri ise göndermediler. Gelen ihbarlar üzerine Denizli İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) harekete geçti. Jandarmanı dedektifleri olarak bilinen JASAT timi 8 ay boyunca şüphelileri fiziki ve teknik takibe aldı. Yapılan çalışmalar kapsamında şüphelilerin 62 ilde 155 kişiyi yaklaşık 20 milyon lira mağdur ettiği belirlendi. Denizli merkezli 7 ilde eşzamanlı operasyon JASAT timlerinin çalışmaları sonucunda suç örgütünün Denizli, Afyonkarahisar, Mersin, Aydın, Adana ve Diyarbakır illerinden 74 şüpheliden oluştuğu belirlendi. 400 jandarma personelinin katılımıyla Denizli merkezli 7 ilde eşzamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında örgüt üyesi olduğu belirlenen 74 şüpheliden 66’sı yakalanarak gözaltına alındı. Operasyonlarda adreslerinde bulunamayan 8 şüphelinin ise yakalanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi. Örgüt üyelerinin vücudundaki darp izleri JASAT timlerinin dikkatinden kaçmadı. Bazı örgüt üyelerinin vücutlarının farklı noktalarında bulunan darp izlerinin ise verilen talimatları eksik veya yerine getirilmemesi nedeniyle yapılan işkence sonucu oluştuğu ortaya çıktı. Bakan Yerlikaya sosyal medyadan duyurdu. İçişleri Bakanı ali Yerlikaya sosyal medya hesabı üzerinden “6 ayrı suç örgütü çökertildi” diyerek haberi paylaştı. Bakan Yerlikaya’nı paylaşımda “Kahramanmaraş’ta Muhammed Kaya, Mersin’de Hasan Sağsız, Denizli’de Niyazi Dönmez, Antalya’da Mustafa Akel, Gaziantep’te Ümit Öge ve İstanbul’da Turgut Yalçın’ın elebaşılığını yaptığı 6 ayrı organize suç örgütü jandarma tarafından planlı ve projeli olarak yapılan “KUYU-34” ve “KUYU-35” operasyonlarında çökertildi” ifadeleri yer aldı. 66 şüpheliden 31’i tutuklandı Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak, nitelikli dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması suçlarından gözaltına alınan 66 şüpheli, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin jandarma komandolar tarafından yoğun güvenlik tedbirleri kapsamında adliye girişleri ise dikkatlerden kaçmadı. 30 şüpheli ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılırken, 5 şahıs ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi. 31 şahıs ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.