ÇEVRE - 22 Ekim 2024 Salı 12:24

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde 200 ton elma hasadı yapıldı

A
A
A
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde 200 ton elma hasadı yapıldı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde elma hasadı yapıldı.


Niğde ve çevresinin üretim kapasitesini artırmayı amaçlayan Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi tarafından düzenlenen Elma Hasat Günü ve Elma Yetiştiriciliğinde Güncel Teknik Konular Paneli, Niğde Elma Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Ziraat Yüksek Mühendisi Atilla Kaplan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Şerif Özongun’un katılımı ile yapıldı. Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan panelin ardından konuşmacılar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu ve öğrenciler ile birlikte Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezindeki elma hasadına katıldı. Yaklaşık bin dekar arazi üzerinde, sebze ve meyve üretiminin yanı sıra hayvancılık ihtiyacı için yonca ve silajlık mısır üretimi de yapılan Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezindeki elma bahçesinde 200 ton hasat yapıldı.



"Her gün bir elma yiyen, doktoru evden uzak tutar"


Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, merkezin tarımsal üretimle bölgesel kalkınmaya katkıda bulunduğunu söylediği açıklamasında, "Niğde’nin elması tüm Türkiye’ye yeter" diye konuştu. "Her gün bir elma yiyen, doktoru evden uzak tutar" diyerek herkesi elma yemeye davet eden Rektör Uslu, "Bugün Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi aracılığı ile elma hasadı yapıyoruz. 200 ton elma hasadını bugün itibari ile tamamlamış olduk. Bu faaliyetle öğrencilerimiz ilimizdeki elma yetiştiricileri ile bir araya geldi. Üniversitemizin tarım alanındaki çalışmaları ile bölgesel sorunların çözümüne yönelik araştırma projeleri ve bilimsel toplantılara öncelik vermeye devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi. Türkiye’de 4 milyon tonun üzerinde elma üretimi yapıldığını kaydeden Tarım ve Orman Bakanlığı Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Şerif Özongun ise Niğde’nin elma üretiminde Isparta’dan sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti. Özongun, "Elma üretiminde Niğde önemli bir konumda. Uçsuz bucaksız ovaları ile avantajlı. İklim ve su sorunları gibi sınırlandırıcı etkenler var ancak yetiştiricilik bölgede hızlı bir şekilde yayılıyor" diye konuştu.



"Elma ağacı sayısında 1’inci, üretimde 2’nciyiz"


Niğde Elma Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Atilla Kaplan hasat gününde yaptığı konuşmada şunları söyledi:


"Niğde, Türkiye’de elma üretimi konusunda önemli bir yere sahip. Ağaç sayısında birinci olsak da üretimde ikinci sıradayız ve ihracata yönelik elmalar üretiyoruz. İlimizde büyük ve modern bahçelerin sayısı çok fazla. İhraç edilen elmaların çoğu Niğde’den gidiyor."


Yapılan konuşmaların ardından panel konuşmacıları Rektör Uslu, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Şekeroğlu ve öğrenciler ile birlikte elma hasadına katıldı.



Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde 200 ton elma hasadı yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Volkan Demirel: “Bugün 11-10 gözükse de 14’e-10 oynadık” Bodrum FK Teknik Direktörü Volkan Demirel, Galatasaray maçının ardından yaptığı açıklamada, “Bugün 11-10 gözükse de 4. hakemi saymıyorum. 14’e-10 oynadık. O yüzden Galatasaray takımını tebrik ediyorum. Ben Futbol Federasyonu Başkanımızdan da MYK Başkanımızdan da lütfen futbolu futbolu bilenlerin yönetmesini rica ediyorum” dedi. Trendyol Süper Lig’in 13. haftasında Bodrum FK, evinde Galatasaray’a 1-0 mağlup oldu. Maçın ardından Bodrum FK Teknik Direktörü Volkan Demirel, düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Demirel, “,Öncelikle Bodrumspor oyuncularını, arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Giren, çıkan, kadroda olan, tribünde olan herkes bugün inandı. Çok da iyi mücadele etti. Galatasaray’ı tartışmaya veya oynadığı oyunu konuşmaya gerek yok. Çeşitli formasyonlar oynayan hem 3’lü hem 4’lü ki ilk yarı 3’lü çıktılar ve ona rağmen çok pozisyon aldığını söyleyebilirim, Ege atılana kadar. Ege atıldıktan sonra da 10 kişi kaldığımızda dörtlüye döndüler. Ama biz yine 45 ile 55 yani golün geldiği dakikalarda biraz çok gömüldük. Ama eksik kalmamız ve hakikaten yoğun baskıya karşı biraz maruz kaldık ve gol yedik ama ondan sonra yaptığımız değişikliklerle yine pozisyonları bulan, Galatasaray’ın da bulmuş olduğu pozisyonlar var ama bu normal. Bugün 11-10 gözükse de 4. hakemi saymıyorum. 14’e-10 oynadık, o yüzden Galatasaray takımını tebrik ediyorum. 11-10 oynadıkları oyun için tebrik ederim. Hakemleri ayrıca tebrik edeceğim oraya geleceğim. Şimdi her şeyi anlıyorum. Ama benim önümde yan hakemle beraber aynı yere baktığımız yerde topun çıkmasını anlamıyorum. Top çünkü çıkmadı ve Seferi’nin önüne doğru bir top atıldı. Seferi belki pozisyonuna devam ettirecek, ettiremeyecek bilmiyorum. Yaşanmamış bir şey çünkü. Ama burada VAR var, başka bir şey var. Diyoruz ki Türk futbolunda niye oyuncu gelişmiyor? 19 yaşındaki bir çocuk ilk faulde ilk sarı kart, ikinci faulde ikinci sarı kartı yiyor. Ben niyete bakarım, niyet nedir Ege’nin elleri havada açık, ilk pozisyonda zaten ilk faulün de vermiş sarı kartı ama işte futbolun kurallarını bilmek, ortamını hissiyatını hissetmek gerekiyor. Ben Futbol Federasyonu Başkanımızdan da MYK Başkanımızdan da lütfen futbolu futbolu bilenlerin yönetmesini rica ediyorum. Çünkü yazık günah, biz burada emek harcadık. Bu çocuklar burada bugün hiç olmazsa 11-11 mücadele etselerdi yine yenilselerdi. Ben yine tebrik ederdim ama bugün haksız haksız demiyorum kırmızı kartı ama taç pozisyonundaki olay tamamen hakemlerin bugünkü niyetini bana belli etmiştir” diye konuştu.