Yerel Haberler
Muş
26 Eylül 2024 Perşembe - 19:40 Muş’ta karayolları aydınlatıldı Muş’ta Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Müdürlüğü, yaklaşık 7 milyon TL yatırımla kara yollarını aydınlattı. Muş-Bingöl kara yolunda çalışma yapan ekipler yolun belirli bölümlerini aydınlattı. Ekipler, 2024 yılı yatırım programı kapsamında aydınlatma çalışmalarının tamamladığı Yaygın Beldesi mevkiinde gazetecilere açıklama yapan VEDAŞ İl Müdürü Suat Coşar, şirket olarak zorlu bir coğrafyada hizmet ettiklerini söyleyerek, "2024 yatırım programını yaparken hizmet kalitesinin arttırılması, elektrik dağıtım şebekesinin alt yapısının güçlendirilmesi, tüketici memnuniyetini arttırılması amacıyla yatırımlarımız devam etmektedir. Muş il jandarma komutanlığının 2024 yatırım yılı bizden istemiş olduğu özellikle trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı, Tarihi Murat Köprüsü civarı, Bozbulut Köyü, Nadaslı Köyü, Konukbekler, Körpeağaç giriş çıkışları, Yaygın beldesi giriş çıkışı, Ziyaret Köyü kavşağı, Karabey Köyü yol ayrımı ve Gedik rampası yol boyu aydınlatılma yapılması istenmekteydi. Biz 2024 yılı yatırım programını yaparken bu hususları dikkate alarak yatırım yılı içerisinde yaklaşık tutarı 7 milyon TL’yi aşan 11 bin yer altı iletken kabloyla 200 tane aydınlatma direği ile bu yatırımları yaptık. Van Gölü Anonim Elektrik Şirketi Muş İl Müdürü olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024 de ve önümüzdeki yıllarda da hizmet kalitesinin artması için çalışmalarımız devam etmektedir. Alt yapı çalışmaları yapılırken de genel aydınlatma amaçlı vatandaşın hayatına doğrudan etki edebilecek ve vatandaşların hayatının seyrini değiştirebilecek, kazaları azaltacak, Asayiş olaylarını minimize edecek aydınlatma çalışmaları da şirketimizce yapılmaya devam edecektir” dedi.
Muş’ta göl ve göletlere 3 milyon 500 bin yavru sazan bırakıldı
14 Eylül 2023 Perşembe - 14:41 Muş’ta göl ve göletlere 3 milyon 500 bin yavru sazan bırakıldı Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ‘İç Suların Balıklandırılması’ projesi çerçevesinde kentteki gölet ve barajlara 3 milyon 500 bin sazan balığı yavrusu bırakıldı. Elazığ Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Araştırma Enstitüsünden getirtilen 3 milyon 500 bin adet aynalı ve pullu sazan balığı yavrusu, baraj ve göletlere bırakıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri ve Balıkçılık Genel Müdürlüğünün her yıl uyguladığı proje ile iç sularda balıklandırma yapmaya başladıklarını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, il merkezinde Tabanlı Göleti, Varto’da Hamurpet Gölü, Bulanık’ta Haçlı Göleti ile Alparslan 1 ve Alparslan 2 barajlarına sazan yavrularını bıraktıklarını belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri ve Balıkçılık Genel Müdürlüğünün her yıl uyguladığı proje ile iç sularda balıklandırma projesi çerçevesinde ilimizde bulunan göl ve barajlarımızı balıklandırma projemiz kabul edildi. Bizde bu gün iç sularımıza 3 milyon 500 bin adet aynalı ve pullu sazan balığı yavrusu bıraktık” dedi. Mevcut popülasyonun artırılması amacı ile projenin gerçekleştiğini ifade eden Müdür Gün, “Balıklandırma yapılan göletlerimiz ve barajlarımızda mevcut popülasyonun arttırılması ve özellikle de gelecek yıl ticari avlanmaya uygun olacak ve bunların değerinin arttırması için de bu balıklandırma çalışması yapılmaktadır. Planlarımızın içerisinde ticari avlanma seviyesine geldikleri zaman özellikle de Hamurpet ve Alparslan-1 Barajımızı kiralama yöntemiyle üreticilerimiz faydalandırılacaktır. Bu projemiz, göletlerimizde ve barajlarımızda üreticilerimizin, balıkçılarımızın faydalanması, ilimizin ekonomisine katkı sağlaması için geliştirildi. Özellikle üreticilerimizin özellikle avlanma sezonunda gerekli hassasiyeti göstermesi, bunun yanında da yasak dönemlerde bunların avlanmaması önem arz etmektedir. Çünkü şu anda popülasyonu arttırmak için bıraktığımız yavru sazanlar belli seviyeye geleceklerdir. Gelecek yıl anaç olabilecek ve popülasyona etki olacaktır. Balık zaten kendisi berekettir ve bu bereketin ilimize hayır getirmesini temenni ediyorum” dedi.
Yaylacılar büyük göç öncesi son hazırlıklarını tamamladı
14 Eylül 2023 Perşembe - 13:17 Yaylacılar büyük göç öncesi son hazırlıklarını tamamladı Muş’un verimli yaylalarında hayvanlarını otlatan aileler, havaların serinlemesiyle dönüşe geçmek için hazırlıklara başladı. Muş’ta, yaz aylarını hayvanlarını götürdükleri yüksek ve serin yaylalarda geçiren vatandaşlar, havaların serinlemeye başlaması ile birlikte sıcak bölgelere göç etmeye hazırlanıyor. Yaz mevsimi boyunca yaylada sağım yapan kadınlar; peynir, çökelek ve tereyağı gibi ürünler satarak da aile ekonomisine katkı sunuyorlar. Hayvanlarını otlatmak için kışın ovalara ve sıcak yerlere, yazın yaylalara göç etmek zorunda kalan sürü sahipleri, uzun bir yolculuk için hazırlığa başladı. Yüksek kesimlerde havaların soğumaya başlaması ile birlikte yaylacılar sıcak bölgeye göç ederek kış mevsimini Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa gibi illerde geçiriyor. Büyük göç öncesi son hazırlıklarını tamamladıklarını söyleyen Sosın Özçelik, yaylada yaklaşık 2 ton peynir ürettiğini ifade ederek, “İlkbahar mevsiminde çıktığımız yaylalarda süt sağıp peynir satıyoruz. Çobanlarımız için ekmek pişiriyoruz. Havaların soğuması ile birlikte sıcak bölgelere, yani Diyarbakır tarafına gidiyoruz. Çocuklarımız yaylaya gelmiyor benle eşim tek başımıza yaylaya geliyoruz. Ben 2 ton peynir topladım. Bir tonunu mandıraya sattım bir ton da kendimize topladık. Çocuklarıma ve akrabalarıma vereceğim peynirleri” dedi. Havaların soğumaya başlaması ile birlikte sıcak bölgelere göç edeceklerini söyleyen Netice Erol, göç öncesi hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek, “İlkbahar mevsiminde bu yaylaya geldik. Geldiğimiz günden beri koyun sağıyoruz. Elde ettiğimiz sütten peynir ve yağ yapıyoruz. Havaların soğumasıyla birlikte biz eşyalarımızı topladık. Burada hava soğuk olduğu için daha sıcak olan Diyarbakır’a gideceğiz” şeklinde konuştu. Hayvanları yaklaşık bir ay yürüttüklerini ifade eden Barış Çete ise “Mayıs ayında Diyarbakır’dan göç ederek bu yaylaya geldik. Bütün yaz mevsimi boyunca hayvanlarımızı sağarak peynir elde ediyoruz. Bir kısım sütü ise mandıraya veriyoruz. Sonbaharın gelmesi ile birlikte artık koyunları sağmıyoruz çünkü doğuma az bir süre kaldı. Hayvanlarımızı Diyarbakır’a götürüyoruz orada hava sıcak ve az kar yağıyor. Burada havalar soğudu dönüş için hazırlıklarımızı tamamladık. Hayvanların durumuna ve mesafeye göre 15 ile 30 gün yolumuz sürüyor” ifadelerini kullandı.
Bin 500 kilometre yol kat ederek Recep’e akülü sandalye getirdiler
14 Eylül 2023 Perşembe - 12:52 Bin 500 kilometre yol kat ederek Recep’e akülü sandalye getirdiler İstanbul’dan bin 500 kilometre yol kat ederek Muş’a gelen Samyeli Engelsiz Yaşam ve Eğitim Vakfı Başkanı Bahattin Demir, doğuştan engelli olan Recep Geçkin’e akülü sandalye hediye etti. Samyeli Engelsiz Yaşam ve Eğitim Vakfı, Muş’ta doğuştan engelli olan Recep Geçkin’e akülü sandalye hediye etti. Akülü sandalyesine kavuşan doğuştan engelli olan Recep Geçkin’in sevinci ise görülmeye değerdi. Bulanık ilçesine bağlı Kırkgöze köyünde ikamet eden doğuştan engelli 16 yaşındaki Recep Geçkin’in amcası, yeğenine akülü sandalye hediye edilmesi için vakfa mail attı. Recep’in görüntülerinin yer aldığı maili izleyen Samyeli Engelsiz Yaşam ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Bahattin Demir, hemen harekete geçerek Recep Geçkin için akülü sandalye temin ederek Muş’a geldi. Vakfın Muş Temsilcisi Serkan Karadağ ile birlikte aileye ulaşan Bahattin Demir, Recep Geçkin’e akülü sandalyesini hediye etti. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Bahattin Demir, Recep için Muş’a geldiklerini söyleyerek, “Recep kardeşimizin bir yakını, videoyu gece yarısı bize ulaştırdı. O heyecanlı, yürümeye çalışan, sevinç dolu, hayat dolu videoyu görünce aileyle irtibata geçtim ve en kısa sürede akülü sandalyeyle Muş’a geleceğimi ve Recep ile tanışmak istediğimi söyledim. Bugün de Recep kardeşimiz için Muş’a geldik ve sandalyeyi teslim ettik. Bu noktada bizlere destek olan Yakup Ağca’ya, Erkam Yıldırım Beyefendiye çok teşekkür ediyorum. Onlar da özel kardeşlerimizin sevinmesine vesile oluyorlar. Aynı zamanda çeşitli sosyal projeler yapmaktayız. Bizim önceliğimiz Recep kardeşimiz gibi olan vatandaşlarımıza el uzatmaktır. Recep kardeşimiz evinden dışarı çıkamıyordu, okula gidemiyordu. Artık akülü sandalyesiyle Bulanık’ın sokaklarında her yere gidebilecek, fırtına gibi esecek. Bundan sonra erişim problemi de aşıldığı için daha mutlu ve huzurlu bir çocuk olacaktır. Bizler her zaman vakıf olarak özel kardeşlerimizin, evlatlarımızın yanında olacağız” dedi. Recep’in ablası Sibel Geçkin ise kardeşinin akülü sandalye sayesinde dışarıya rahatlıkla çıkabileceğini ifade ederek, “Akülü sandalyemiz yoktu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kardeşim engelinden dolayı çok zorluk çekiyordu. Artık akülü sandalye sayesinde daha rahat dışarı çıkabilecek. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Vali Çakır, camii inşaatında incelemelerde bulundu
13 Eylül 2023 Çarşamba - 22:32 Vali Çakır, camii inşaatında incelemelerde bulundu Muş Valisi Avni Çakır, Sunay Mahallesi’nde inşaatı bitme aşamasında olan İmamı Şafii Camii ve Külliyesi’ni gezdi. Muş Valisi Avni Çakır, Sunay Mahallesi’nde inşaatı bitme aşamasında olan İmamı Şafii Camii ve Külliyesi’ni gezdi. Belediye Başkanı Feyat Asya ve İl Müftüsü İbrahim Halil Demir ile birlikte inşaatta incelemelerde bulunan Vali Çakır, İmamı Şafii Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Muhittin Aytunç’tan külliyenin son durumuyla ilgili bilgi aldı. İncelemenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Vali Çakır, inşaatı devam eden külliyenin büyük bir ihtiyacı karşılayacağını ifade ederek, "Mühim olan içindeki cemaatin dolması, camiinin ve külliyenin fonksiyonel olması gereklidir. Bu anlamda da hem bulunduğu konum, hem caminin diğer unsurları, kuran kurslarıyla, abdesthaneleriyle, otoparkıyla ve diğer sosyal donatılarıyla Muş’taki vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu bir alanda ihtiyaçları karşılayacak. Kapasite olarak da 10 bin kişiye hitap edecek bir büyüklükte. Bayramlarda, cumalarda veya özel cenazelerde mevcut camilerimizin kapasitesi yeterli gelmiyor. Bu anlamda merkezi camii konumuyla çok büyük bir ihtiyacı karşılayacak. İnşaat çalışmalarının son aşamasına gelindi ama takdir edersiniz ki böylesi büyük bir inşaatı sadece ilin imkânlarıyla yapmak kolay bir şey değil. Bu anlamda hem belediyemiz, hem valiliğimiz, hem de diğer kurum kuruluşlarımız derneğimize yardımcı olacaklardır ama biz son bir gayretle tamamlama noktasında bir yol haritası belirledik. Amacımız yılbaşında bu camii vatandaşlarımızın hizmetine sokmaktır” dedi. Hayırseverlere çağrıda bulunan Çakır, inşaatın son aşamaya geldiğini belirterek, “Camimize destek veren hayırsever vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Camiimiz tamamen hayırsever vatandaşlarımızın katkısıyla bu seviyeye geldi. Biz yardım çağrısı yapmıyoruz, sadece hayır işi olduğunu duyuruyoruz. Son aşamaya geldik ve burada namaz kıldığınızda, edilecek dualardan nasiplenmek istiyorsanız, bina bittiğinde bu gururu siz de yaşamak istiyorsanız, bağışınızda bulunun diyoruz. Emeği geçenlere yürekten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. İnşaatı devam eden caminin tamamlanması ile birlikte içerisindeki ibadetle şehre ayrı bir güzellik katacağını söyleyen Belediye Başkanı Feyat Asya ise, “Onun için camiinin yapımıyla ilgili çok fazla girişimlerde bulunduk. Gerekli tahsis yapıldı ve akabinde derneğimiz kuruldu. Dernek Başkanımız Muhittin Aytunç ve yönetim kurulu üyeleri, bu eksikliği gidermek adına canla başla gayret saf ettiler. İnşallah bu camiimizi bir an önce hizmete açıp, kadını, çocuğu, genci, yaşlısıyla toplumun bütün katmanlarına hitap edebilecek bir külliyenin hizmete sunulması hepimizi mutlu edecektir. Yurdun dört bir yanında adres tarifi yapılırken de camilerden yola çıkarız. Şehirler camilerin etrafında kümelendiği için kentimizde de sembol cami eksikliğimiz vardı. Şehrin siluetine, şehrin güzelliğine de çok güzel katkı sunacağına inanıyorum. İçerisindeki ibadetle şehrimize ayrı bir güzellik katacaktır” dedi. Külliyeyle ilgili bilgi veren İmamı Şafii Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Muhittin Aytunç da, “Külliyemizdeki camiimiz 8 bin kişiliktir. Avlumuzda 2 bin kişinin namaz kılma imkanı var. Bunun yanı sıra kadınlara ait 500 kişi kapasiteli müstakil bir mescit var. Bayanlara ve erkeklere ait çeşitli sosyal alanlar var. Taziye evimiz var. 800 kişilik aş evimiz var. Kız ve erkek kuran kurslarımız var. 2 bin 250 metrekare otoparkımız ve yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik bir iş merkezi var. Külliyemizi yaparken ilerisini de düşündük ve külliyemizin ilerleyen süreçlerdeki masraflarını karşılamak için iş merkezini yaptık. Muş halkına sonsuz teşekkür ediyorum. Hiç kimse bizden desteğini esirgemedi” şeklinde konuştu.
Evladı dağa kaçırılan baba: “HDP ile CHP’nin hiçbir farkı yok, ikisi de aynı çizgidedir”
13 Eylül 2023 Çarşamba - 13:33 Evladı dağa kaçırılan baba: “HDP ile CHP’nin hiçbir farkı yok, ikisi de aynı çizgidedir” MUŞ (İHA) – Oğlu yaklaşık 7 yıl önce kandırılarak dağa kaçırılan Şemsedin Özcan, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun açıklamalarına tepki göstererek, “Asker her zaman bizim yanımızda köylüye destek oluyor. HDP ile CHP’nin hiçbir farkı yok, ikisi de aynı çizgidedir” dedi. Muş’ta, çocuklarının terör örgütü PKK tarafından kandırılarak dağa götürülmesinden HDP’yi sorumlu tutan aileler, partinin il başkanlığı önünde oturma eylemine bu hafta da devam etti. Ayrıca çocuklarının fotoğraflarıyla eyleme katılan anne ve babalar, evlatlarına "teslim ol" çağrısında bulunarak "Halk düşmanı parti", "Evlatlarımızı vereceksiniz", "Ha HDP ha PKK", "Türk-Kürt kardeştir, HDP kalleştir", "Halkı dolandıran parti", "Anneler direniyor", "Artık yeter yakamızdan düşün" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" yazılı pankartlar açtı. Çocuklarına kavuşma ümidiyle Diyarbakır annelerinin başlattığı eyleme destek veren ve HDP İl Başkanlığı binası önünde bir araya gelen aileler, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun bir televizyon kanalında sarf ettiği "Türk Silahlı kuvvetleri, 15 köylüyü helikopterden attı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de bunu doğruladı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yaptığı her şey eleştiriden azade değil, bizler milletvekiliyiz. Bunları sorgularız" cümlelerine tepki gösterdi. Bulanık ilçesine bağlı Hoşgeldi köyünden gelerek eyleme katılan Ayhan Karakaya, 2014 yılında kız kardeşinin İstanbul’da kandırılarak dağa götürüldüğünü söyledi. Kız kardeşi için eylem yaptığını dile getiren Ayhan Karakaya, “Bulanık’ın Hoşgeldi köyünden geliyorum. Kız kardeşim için buradayım. Bir an önce eve gelmesini bekliyoruz. Devletimiz her türlü kolaylığı sağlıyor. 2014 yılında kız kardeşimi kandırıp dağa götürdüler. 8-9 yıldır haber alamıyoruz. Bir an önce dönmesini bekliyoruz. Kız kardeşimi HDP’den istiyoruz” dedi. Yaklaşık 7 yıl önce oğlu kandırılarak dağa kaçırılan baba Şemsedin Özcan da Tanrıkulu’nun açıklamalarına tepki göstererek, “7 yıl oldu HDP ve PKK benim çocuğumu götürdü. HDP’den ve PKK’dan çocuğumu istiyorum. Çocuğuma sesleniyorum gelin teslim olun. CHP Milletvekili, Türk Silahlı Kuvvetlerine iftira atıyor. Diyorlar ki, ‘asker köylüyü götürüp helikopterden atıyor’, yalandır. Onlar köylüyü mahvetti. Asker her zaman bizim yanımızda, köylüye destek oluyor. HDP ile CHP’nin hiçbir farkı yok, ikisi de aynı çizgidedir. Onlar köylüye zulüm edip askeriyenin üstüne atıyorlar” ifadelerini kullandı.
Evladı dağa kaçırılan baba: “HDP ile CHP’nin hiçbir farkı yok, ikisi de aynı çizgidedir”
13 Eylül 2023 Çarşamba - 13:30 Evladı dağa kaçırılan baba: “HDP ile CHP’nin hiçbir farkı yok, ikisi de aynı çizgidedir” Yaklaşık 7 yıl önce oğlu kandırılarak dağa kaçırılan baba Şemsedin Özcan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun açıklamalarına tepki göstererek, “Asker her zaman bizim yanımızda köylüye destek oluyor. HDP ile CHP’nin hiçbir farkı yok, ikisi de aynı çizgidedir” dedi. Muş’ta, çocuklarının terör örgütü PKK tarafından kandırılarak dağa götürülmesinde HDP’yi sorumlu tutan aileler, partinin il başkanlığı önünde oturma eylemine bu hafta da devam etti. Ayrıca çocuklarının fotoğraflarıyla eyleme katılan anne ve babalar, evlatlarına "teslim ol" çağrısında bulunarak "Halk düşmanı parti", "Evlatlarımızı vereceksiniz", "Ha HDP ha PKK", "Türk-Kürt kardeştir, HDP kalleştir", "Halkı dolandıran parti", "Anneler direniyor", "Artık yeter yakamızdan düşün" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" yazılı pankartlar açtı. Çocuklarına kavuşma ümidiyle Diyarbakır annelerinin başlattığı eyleme destek veren ve HDP İl Başkanlığı binası önünde bir araya gelen aileler, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun bir televizyon kanalında sarf ettiği "Türk Silahlı kuvvetleri, 15 köylüyü helikopterden attı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de bunu doğruladı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yaptığı her şey eleştiriden azade değil, bizler milletvekiliyiz. Bunları sorgularız" cümlelerine sert tepki gösterdi. Bulanık ilçesine bağlı Hoşgeldi köyünden gelerek eyleme katılan Ayhan Karakaya, 2014 yılında kız kardeşinin İstanbul’da kandırılarak dağa götürüldüğünü söyledi. Kız kardeşi için eylem yaptığını dile getiren Ayhan Karakaya, “Bulanık’ın Hoşgeldi köyünden geliyorum. Kız kardeşim için buradayım. Bir an önce eve gelmesini bekliyoruz. Devletimiz her türlü kolaylığı sağlıyor. 2014 yılında kız kardeşimi kandırıp dağa götürdüler. 8-9 yıldır haber alamıyoruz. Bir an önce dönmesini bekliyoruz. Kız kardeşimi HDP’den istiyoruz” dedi. Yaklaşık 7 yıl önce oğlu kandırılarak dağa kaçırılan baba Şemsedin Özcan ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun açıklamalarına tepki göstererek, “7 yıl oldu HDP ve PKK benim çocuğumu götürdü. HDP’den ve PKK’dan çocuğumu istiyorum. Çocuğuma sesleniyorum gelin teslim olun. CHP Milletvekili, Türk Silahlı Kuvvetlerine iftira atıyor. Diyorlar ki, ‘asker köylüyü götürüp helikopterden atıyor’, yalandır. Onlar köylüyü mahvetti. Asker her zaman bizim yanımızda, köylüye destek oluyor. HDP ile CHP’nin hiçbir farkı yok, ikisi de aynı çizgidedir. Onlar köylüye zulüm edip askeriyenin üstüne atıyorlar” ifadelerini kullandı.