Yerel Haberler
Muş
26 Eylül 2024 Perşembe - 19:40 Muş’ta karayolları aydınlatıldı Muş’ta Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Müdürlüğü, yaklaşık 7 milyon TL yatırımla kara yollarını aydınlattı. Muş-Bingöl kara yolunda çalışma yapan ekipler yolun belirli bölümlerini aydınlattı. Ekipler, 2024 yılı yatırım programı kapsamında aydınlatma çalışmalarının tamamladığı Yaygın Beldesi mevkiinde gazetecilere açıklama yapan VEDAŞ İl Müdürü Suat Coşar, şirket olarak zorlu bir coğrafyada hizmet ettiklerini söyleyerek, "2024 yatırım programını yaparken hizmet kalitesinin arttırılması, elektrik dağıtım şebekesinin alt yapısının güçlendirilmesi, tüketici memnuniyetini arttırılması amacıyla yatırımlarımız devam etmektedir. Muş il jandarma komutanlığının 2024 yatırım yılı bizden istemiş olduğu özellikle trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı, Tarihi Murat Köprüsü civarı, Bozbulut Köyü, Nadaslı Köyü, Konukbekler, Körpeağaç giriş çıkışları, Yaygın beldesi giriş çıkışı, Ziyaret Köyü kavşağı, Karabey Köyü yol ayrımı ve Gedik rampası yol boyu aydınlatılma yapılması istenmekteydi. Biz 2024 yılı yatırım programını yaparken bu hususları dikkate alarak yatırım yılı içerisinde yaklaşık tutarı 7 milyon TL’yi aşan 11 bin yer altı iletken kabloyla 200 tane aydınlatma direği ile bu yatırımları yaptık. Van Gölü Anonim Elektrik Şirketi Muş İl Müdürü olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024 de ve önümüzdeki yıllarda da hizmet kalitesinin artması için çalışmalarımız devam etmektedir. Alt yapı çalışmaları yapılırken de genel aydınlatma amaçlı vatandaşın hayatına doğrudan etki edebilecek ve vatandaşların hayatının seyrini değiştirebilecek, kazaları azaltacak, Asayiş olaylarını minimize edecek aydınlatma çalışmaları da şirketimizce yapılmaya devam edecektir” dedi.
Kaymakam Ocak, tarihi Esenlik köyünü ziyaret ederek yönlendirme tabelalarının yerleştirmesini gerçekleştirdi
23 Eylül 2023 Cumartesi - 10:23 Kaymakam Ocak, tarihi Esenlik köyünü ziyaret ederek yönlendirme tabelalarının yerleştirmesini gerçekleştirdi MUŞ (İHA) – Muş’un Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak, tarihi Esenlik köyünü ziyaret ederek yönlendirme tabelaları ve panolarının yerleştirmesini gerçekleştirdi. Bulanık ilçesine bağlı Esenlik köyünü beraberinde İlçe Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Kazım Tüysüz, Bulanık ve Malazgirt Süt Üreticileri Birliği Başkanı Bedrettin Ziyalı, Bulanık Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Sadrettin Arslan ile birlikte ziyaret eden İlçe Kaymakamı Oğuzhan Ocak, köyü muhtarı Nejdet Doğrusoy ve vatandaşlar tarafından karşılandı. Esenlik köyündeki tarihi yerleri ziyaret eden Kaymakam Ocak, Bulanık Yerel Eylem Gurubu Derneği kırsal turizm alt yapısının geliştirilmesi projesi çerçevesinde Esenlik köyünde Şeyh İbrahim Türbesi, Mollakent köyünde, Mollakent Medresesi ve Bulanık ilçesindeki Haçlı Gölü bilgilendirme panoları ve yönlendirme tabelaları yerleştirmesini gerçekleştirerek tarihi yerleri ziyaret etti. Hazret-i Peygamber Efendimizin soyundan olan Seyyid Şeyh Aynü’l Melek tarafından camii, zaviye, medrese, kulleteyn ve çeşmeden oluşan bir külliye inşa etmesinin miras olduğunu ifade eden Kaymakam Ocak, kıble duvarının ortasındaki mihrap yarım daire planlamış yuvarlak kemeri inceledi. Köydeki çilehane ‘mezar odası’ olarak bilinen alanı gezen Kaymakam Ocak, mezar odasına inişi sağlayan kısa yoldan geçerek incelemelerde bulunup dua etti. Daha sonra vatandaşlar ile bir araya gelen Kaymakam Ocak, köylülere birlikte tarihi değerlere sahip çıkılmasına vurgu yaparak kendilerine yöneltilen istek ve talepleri dinledi. Kaymakam Ocak, köydeki ilk ve ortaokulu öğretmenleri ve öğrencileri ile bir araya gelerek okulun fiziki durumu ve öğrenciler hakkında bilgi aldı. Köy ziyareti sırasında çocuklarla yakından ilgilenen Kaymakam Ocak, çocuklara çikolata gibi ikramda bulunarak vatandaşlar ile selamlaşıp köyden ayrıldı.
Muş Valisi Avni Çakır Varto’da
22 Eylül 2023 Cuma - 00:32 Muş Valisi Avni Çakır Varto’da Muş Valisi Avni Çakır, Varto ilçesine bir ziyaret gerçekleştirerek, vatandaşlarla bir araya geldi. Muş Valisi Avni Çakır, beraberinde İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Ermiş, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman ile birlikte Varto ilçesini ziyaret etti. Vali Çakır ve beraberindekiler, kaymakamlık önünde Varto Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Musa Ayyıldız, Cumhuriyet Savcısı Bilge Coşkun, İlçe Emniyet Müdürü Şeref Gök, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Eyüp Özkök ve kurum müdürleri tarafından hükümet konağı önünde çocukların tuttukları gülle karşılandı. Vali Çakır ve beraberindekiler, Varto ilçesine yeni atanan Kaymakam ve Belediye Başkanı Vekili Musa Ayyıldız’ı makamında ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Vali Çakır, kaymakamlıkta kurum müdürleri ile yaptığı toplantıda ilçede devam eden yatırımlar hakkında bilgi aldı. Buradaki toplantının ardından inşaatı devam eden yeni Varto Hükümet Konağı inşaatına geçerek incelemelerde bulunarak yetkililerden inşaat ile ilgili bilgi aldı. Daha sonra taksi durağına uğrayan Vali Çakır, sürücülerle kısa sohbet ettikten sonra yukarıda çarşıda bir kahvehanenin önünde oturup vatandaşlarla çay içip sorunlarını dinledi. Vatandaşlar en büyük sorunlarının doğal gaz olduğunu iletmeleri sonucunda gerekli çalışmaları ilçe kaymakamı ile birlikte yapacaklarını vatandaşa ileten Vali Çakır, İlçe Emniyet Müdürlüğünü ziyaret etti. Burada Emniyet Müdürü Şeref Gökten bilgi alan Vali Çakır, ilçe merkezindeki aşağı çarşıda kendisini bekleyen vatandaşlarla bir araya gelerek vatandaşların sorunlarını dinledi. Öncelikli sorunun kanalizasyon ve doğal gaz olduğunu aktaran vatandaşlar, Vali Çakır’dan bir an önce bu sorunların giderilmesini talep ettiler. Vartolu lokantacı bir esnaf Aydın Durmuş çarşı merkezinde vatandaşlarla sohbet eden Muş Valisi Avni Çakır ve beraberindekilere bu arada lahmacun ikramında bulundu. Varto’daki ziyaretini yakalayan Vali Çakır, akşam saatlerinde ilçeden ayrıldı.
Muş’ta "Aile Çalıştayı" programı gerçekleştirildi
21 Eylül 2023 Perşembe - 14:45 Muş’ta "Aile Çalıştayı" programı gerçekleştirildi Muş’ta Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından "Aile Çalıştayı" düzenlendi. Muş’ta Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlü tarafından sosyal sorunların tespiti, çözümü, ailenin korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahın artırılmasına yönelik "Aile Çalıştayı" düzenlendi. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen program; saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Düzenlenen programda konuşma yapan Muş Valisi Avni Çakır, aile yapısının ne kadar mutlu olursa ülkemizin de o kadar mutlu ve huzurlu olduğunu belirterek, “Aile kurumumuz ne kadar sağlıklı olursa üzerine inşa etmiş olduğumuz toplum, devlet ve her türlü yapı o kadar sağlıklı o kadar güçlü olur. Ayrıca aile yapımız ne kadar huzurlu ve mutlu olursa ülkemizde o kadar huzurlu ve mutlu olur. Bir aile ne kadar eğitimli ne kadar donanımlı ne kadar dışa açık olursa bu ülkede o kadar rahat o kadar huzurludur. İnşallah bölgemizin her türlü tomografik, sosyolojik, ekonomik ve kültür özelliklerini Muş özelinde bölgemizde aile yapımızın çok güçlü olmasıdır. Özellikle ailede kadının temel direk olduğu da bir gerçek. Kadının da bu yapıda ne kadar güçlendirilmesi gerektiğine hep beraber kafa yoracağız. Hepimizin içinde büyüdüğü bir aile hayatı var. Hepimiz bir aileye mensubuz. Her aile birbirine benzerlik göstermekle beraber farklılarda gösterir. Bugün doğudaki ile batıdaki geleneklerimiz ve göreneklerimiz, ekonomik gelişim seviyesi ve eğitim durumumuz ve seyre bu şartlarda farklılıklar var bu farklarda ailenin durumunu huzurunu bir tık aşağı veya yukarı çekmektedir, bu yüzden olumlu yanlarını artırmak, olumsuz yanlarını ise aşağı çekmek çalıştaydaki amacımız” dedi. Çalıştaya ev sahipliği yapan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdulbari Aksoy, Tüm dünyanın aile kurumunda anlaştığını ifade ederek, “Bugün 4 harfinin birleşiminden oluşan bir yapıdan bahsediyoruz. Tüm dillerde ve kültürlerde ortak bir tanımda bazı şeylerde anlaşmasalar da aileyi oluşturan etkenlerin ve bileşenlerde anlaştığı bir kurum aile kurumudur. Tüm toplumumuz tüm dünyamız bir kurumda anlaşmıştır. Bu aile kurumunda çok önemli bir kurumdur. Kadim medeniyetimizin tarih boyunca güçlü bir şekilde varlığını sürdürebilmesi için en önemli sebeplerinden birisi bizim aile yapımızdır. Ancak değişen düzende güçlü Türkiye vizyonunun Türkiye’ye yüzyılı hedefine katkı sunmak için kıymetli Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş hanımefendinin talimatları ile ailenin korunması güçlendirilmesi ve sosyal refahın artırılması anlayışıyla 81 il müdürlüğümüzde çalıştaylar düzenlenmektedir” şeklinde konuştu. Çalıştayda, Belediye Başkanı Feyat Asya, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Muş Emniyet Müdürü Serkan Karaman, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdulbari Aksoy, İl Milli Eğitim Müdürü Kıvanç, STK temsilcileri ve aileler katıldı.
Bulanık’ta çiğ süt analiz labaratuvarının açılışı yapıldı
21 Eylül 2023 Perşembe - 12:17 Bulanık’ta çiğ süt analiz labaratuvarının açılışı yapıldı Malazgirt Süt Üreticileri Birliği tarafından yürütülen ‘Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı’ düzenlenen törenle hizmete girdi. Bulanık Kaymakamlığının eş finansmanını karşıladığı, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın mali desteği ile yapılan ve işletmesi Bulanık Malazgirt Süt Üreticileri Birliği tarafından sürdürülen ‘Çiğ süt analiz laboratuvarı’nın açılışı yapıldı. İlçenin ve aynı zamanda bölgenin en geniş ‘Çiğ süt analiz laboratuvarı’nın açılış toplantısına Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak, DAKA Muş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Fuat Özkan, TKDK Muş İl Koordinatörü Bünyamin Süne, Bulanık Emniyet Müdürü Aytaç Tefek, Bulanık Malazgirt Süt Üreticileri Birliği Başkanı Bedrettin Ziyalı, TKDK Yerinde Kontrol Birimi uzmanları, STK başkanları, kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı. Bulanık - Malazgirt Süt Üreticileri Birliği bünyesinde kurulan laboratuvarın kapasitesi hakkında bilgi aktaran Bulanık - Malazgirt Süt Üreticileri Birliği Başkanı Bedrettin Ziyalı; “Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı sadece ilçemize ve ilimize değil aynı zamanda Doğu Anadolu’daki illerimize de hitap edecek kapasitede ve Bakanlığımızın sistemine entegreli bir şekilde kurulmuştur. Projemizin finansmanının yüzde 70 oranında DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, yüzde 30’u Bulanık Kaymakamlığımız tarafından karşılanmıştır. Bu proje aynı zamanda kamu ve STK işbirliğinin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Laboratuvar projemiz aynı zamanda ilçemizde 7 ayrı noktada hizmet vermeye devam etmekte olan soğuk süt zinciri projemizin en önemli ayağını teşkil etmektedir. Dolayısı ile ‘Çiğ süt analiz laboratuvarı’ biz çiftçiler ve üreticiler açısında büyük önem arz etmektedir” dedi. Açılışa katılan Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak ise her kesin bu projeye sahip çıkması gerektiğini belirterek; “Açmış olduğumuz süt laboratuvarının özü şu bu bölgedeki herkes gelip, temiz kaliteli sütün analizini yaptırabilecek. Satarken de alırken de sütünün belgesi olacak. Bulanık Malazgirt Süt Üreticileri birliği günlük ortalama 12-14 ton civarında Bulanık’ta süt alımını gerçekleştiriyor. Bu ciddi bir rakam. Potansiyel daha fazla. Şuan Bulanık-Malazgirt Süt Üreticileri Birliği süt potansiyelinde Türkiye’de 4. sırada. Allah izin verirse biz bunu markalaştırıp sütünü, yoğurdunu, kaşarını Bulanık’ın kendi öz markası, öz değeriyle pazarlaması. Bu işin devamlılığını sağlamak önemli, Bulanık’ın geleceği için önemlidir. Onun için bütün Bulanıklıların buna sahip çıkması gerekir” dedi.
Bulanıklı çiftçilere ekipman desteği sağlandı
21 Eylül 2023 Perşembe - 11:52 Bulanıklı çiftçilere ekipman desteği sağlandı Muş’un Bulanıklı çiftçilere Bulanık Yerel Eylem Grubu Derneği tarafından süt güğümü, süt sağım makinası ve süt taşıma el arabası düzenlenen törenle dağıtıldı. Bulanık Kaymakamı Oğuzhan Ocak’ın başkanlığını yapmakta olduğu Bulanık Yerel Eylem Gurubu Derneği’nin “Bulanık soğut süt zinciri” projesi kapasite artırımı için Bulanıklı çiftçilere 96 adet süt güğümü, 12 adet süt sağım makinası ve 48 adet süt taşıma el arabası dağıtıldı. Bulanıklı çiftçilere ekipman dağıtım töreninde konuşan Bulanık-Malazgirt Süt Üreticileri Birliği Başkanı Bedrettin Ziyalı, Bulanık Yerel Eylem Gurubu Deneğinin faaliyetleri çerçevesinde ekipmanların dağıtıldığını belirterek, “2022 tarihinde Avrupa Birliği (AB) ile Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bir araya gelmesiyle oluşturduğumuz ve birliğimizin ortak olduğu Bulanık Yerel Eylem Gurubu Derneğinin faaliyetleri içerisinde yer alan, yerel halkı harekete geçirme YEG bölgesi kapasite geliştirmesi çerçevesinde süt sağım makineleri, süt taşıma arabası ve süt güğümü dağıtımı yapılacaktır. Bu tür proje ve faaliyetlerin kırsal kalkınmaya olan katkısı ve katma değeri tartışmasızdır. Bu vesile ile leader yaklaşımını ilçemize kazandıran bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde bizden desteklerini esirgemeyen başta kaymakamımıza, TKDK il koordinatörümüze DAKA Muş il koordinatörümüze, DAP İdaresi Bölge Başkanımıza, büyük emekler sarf eden idari ve uzman personel kadrosuna, ismini saymadığım tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Bulanık’ta göreve başlamadan önce bu projenin devam ettiğini belirten Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak, bütün Bulanıklıların bu proje sahip çıkması gerektiğini söyledi. Bulanık’ın geçmişten bugüne çok yol kat ettiğini belirten kaymakam Ocak, “ Ben buraya gelmeden önce zaten devam eden bir proje vardı. Şimdi bize düşen şu eksik kalan bir şey varsa tamamlamak ve buna destek olmaktır. Bulanık geçmişten bugüne çok yol kat etti. Bugün huzurumuz var, bugün birliğimiz var, bugün dirliğimiz var. Rabbim bugünlerimizi bozmasın. Bugün bu meydanda bu güzel insanlar varsa bunun en önemli sebebi var olan huzur ortamıdır. Onun için bütün Bulanıklıların buna sahip çıkması gerekir. Bugün burada Bulanıklı çiftçilerimize 96 süt güğümü, 12 süt sağım makinası ve 48 süt taşıma el arabası dağıtacağımız malzemeler. Bütün üreticilerimize hayırlı olsun” dedi. DAKA Muş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Fuat Özkan ve TKDK Muş İl Koordinatörü Bünyamin Süne’nin konuşmalarının ardından çiftçilere ekipman dağıtımının ardından program sona erdi.
Bulanık’ta spor şenliği yapıldı
21 Eylül 2023 Perşembe - 11:24 Bulanık’ta spor şenliği yapıldı MUŞ (İHA) – Muş’un Bulanık Kaymakamlığı ve Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından ‘Spor Şenlikleri’ etkinliği düzenlendi. Bulanık Kaymakamlığı, Bulanık Belediyesi ve Bulanık Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından Bulanık Şehir Stadı’na ’Sporla Yeni Bir Dünya Yeni Bir Hayat’ adlı spor şenliği düzenlendi. Bulanık’taki öğrencilerin katılımıyla yapılan şenliğe ilçe müdürlüğü bünyesinde voleybol, atletizm, basketbol, okçuluk, tenis, futbol, karaçalı, badminton, golf gibi 19 farklı etkinlikte çocuklar yarıştı. Çocukların eğlencesine ortak olup, oyununa katılan Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak, sporun amacı kaynaşma ve rekabet temelinde beden sağlığı olduğunu belirterek, Sporla Yeni Bir Dünya Yeni Bir Hayat şenliğine katılan çocukların mutluluklarına ortak olmanın sevincini yaşadığını söyledi. Bulanık Kaymakamlığı bünyesinde ve Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ile ortaklaşa organize edilen, sporları tanıtmak adına öğrencilerle bir arada olduklarını ifade eden Kaymakam Ocak, "Organize ettiğimiz bu programa okul çıkışında öğrencilerimizin bir araya geldiği toplam 19 istasyonda okçuluğundan, badmintonuna, golfünden, yumurta yarışına kadar hepsinin etkinliği bir arada olduğu, çoğu geleneksel oyunlarımızın da olduğu güzel bir spor şöleni düzenledik. Buradaki en büyük amacımız gençlerimizi sportif faaliyetlere, amaçlara yöneltmektir, kendinleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmaktır. Ekip arkadaşlarımla birlikte bu memleketin çocuklarına en büyük hizmet, bu çocukları kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, diyerek memleketimize en azından bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Çocuklarımızın bu tür etkinliklere katılması bizim en büyük gururumuz. Onları buralarda görmek bizleri mutlu ediyor. İnşallah bu tür etkinliklerimiz hız kesmeden devam edecektir" dedi. Kaymakam Ocak, spor şenliklerine katılan antrenör ve sporcuları tebrik ederken, yumurta ve çuval yarışında dereceye giren çocuklara ödüllerini takdim ettikten sonra program sona erdi.
Muş’ta silajlık mısır hasadına başlandı
21 Eylül 2023 Perşembe - 09:20 Muş’ta silajlık mısır hasadına başlandı Muş’ta 36 bin dekar alanda ekimi yapılan ve elde edilmesi öngörülen 240 bin ton silajın il ekonomisine 260 milyon lira katkı sunması bekleniyor. Bir milyon 200 bin civarında küçükbaş ve 3 bin büyükbaş hayvan varlığı ile Türkiye’nin önemli hayvancılık kentlerinden biri olan Muş’ta 36 bin dekara ekilen silajlık mısırın hasadına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün düzenlediği programda, Muş Valisi Avni Çakır’ın biçerdöver makinasının direksiyonuna geçmesi ile hasat başladı. Daha sonra gazetecilere açıklamada bulunan Vali Çakır, sözleşmeli tarımın yaygınlaşması ile çiftçinin teknik yönden desteklenmesinin başarıyı getireceğini ifade ederek, “Türkiye’nin en bereketli 3’üncü büyük ovasına sahibiz. Devlet olarak biz bu verimli toprakların önemini biliyoruz. Muş Ovasının yüzde 45 olan sulama alanlarını projelerimizle hayata geçirdiğimizde, hedefimiz ilk etapta yüzde 55, daha sonra ise yüzde 100’dür. Tarımın yanı sıra bölgemiz hayvancılık bölgesidir. Dolayısıyla hayvancılığın gelişmesi yönünde bu yem bitkileri çok önemli. Ben Türkiye’nin her yerini karış karış bilen biri olarak Muş’un bereketli topraklarında yetişen böyle bereketli mahsul görmedim. Dolasıyla bu topraklarımızın bereketini de gösteriyor. Sözleşmeli tarımın yaygınlaşması için çiftçilerimizin teknik yönden desteklenmesi bize başarıyı getirir. Muş’u tarımla Çukurova’dan sonra Anadolu ve Ege ile yarışır bir halde görmek için el ele vereceğiz” dedi. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise yaptığı konuşmasında, Muş’ta büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı bakımından çok iyi bir yerde olduğunu söyledi. Gün, ”İlimiz ve ülkemiz açısından hayvanların kaba yem ile beslenmesi çok önemli bir yer tutmaktadır. Bunlardan biri de silajlık mısırdır. Özellikle süt sığırcılığı ile silajlık mısırın büyük bir önemi vardır. 2023 yılında silajlık mısır ekiminde ilimizde 36 bin dekar alanda 240 bin ton hasat beklemekteyiz. Bu da il ekonomisine 260 milyon lira katkıda bulunacaktır” diye konuştu.